Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Pomoć oko zlatne ribice Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Maki_83




Registrovan: 27 Jul 2020
Poruke: 0

PorukaPoslao: Pon Jul 27, 2020 11:01 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dobar dan svima. Pre nedelju dana sam odlucila da kupim detetu akvarijum sa ribicama i odem u prodavnicu gde sam izabrala neki mali akvarijum od 10l. Pitam prodavca koje ribice bi mogle u takvom akvarijumu da opstanu i on mi preporuci zlatne ribice. Kaze jedino one su dvodihalice i mogu tako da se drze. Na moju konstataciju da sam kao dete imala ksifo u jos manjem akvarijumu i da su zivele ok i razmnozavale se dok na kraju nisam morala da ih udomim, on odgovara da mi te ne preporucuje. Inace je momak bio toliko skrt na recima i savetima da sam se razmisljala da li da uopste kupim u toj radnji. Da sam pogresila bilo mi je jasno vec nakon dva dana, kada se voda u akvarijumu uzasno zamutila. Posto sam imala jos manji akvarijum nisam ni ocekivala da bez filtera i opreme bude kristalna voda, ali ne secam se da se ovako brzo i ovoliko prljala. Tada krenem da trazim po netu i naidjem na ovaj forum, gde mi je ubrzo sve postalo jasno. E sad ja pokusavam da im bar privremeno obezbedim sto bolje uslove, tj akvarijum od 50-ak l sa filterom, bar za neko vreme dok ne promenim nesto u stanu i oslobodim prostor za veci akvarijum. Ono sto me trenutno zabrinjava je promena ponasanja ribica. Posle svega par dana od kupovine sam primetila da jedna riba kao da dubi na glavi, tj. kao da joj rep nesto vuce na gore, a juce je to pocela da radi i druga riba. Ne rade to stalno nego povremeno. Juce im nisam davala nikakvu hranu, danas su dobile jedno zrno graska. Takodje izmet im je postao duguljast ( po 2-3 cm), belicast (ne providan), ali kao da ima mehurica vazduha u njemu i pluta na povrsini neko vreme dok ne potone. Nekada bude i normalne boje, pa sumnjam da ova boja moze biti i posledica toga sto nisu dobile hranu ova dva dana. Inace fizicki ribe deluju ok, jedu lepo i aktivne su prilicno. Takodje sam primetila na povrsini vode mehurice vazduha koje ribe prave, mehurici se skupljaju uz ivice akvarijuma i stalno su prisutni (ne nestaju). Da li su ribice bolesne i da li ih treba leciti, ili je sve navedeno mozda posledica losih uslova. Plasim se da ako su bolesne i takve ih prenesem u novi akvarijum ne prenesu parazite i tamo. Zaboravila sam da napomenem da sam uzela dve ribice velicine oko 2 -2,5 cm. Do pre 2 dana hranjene su lisnatom hranom koju mi je preporucio prodavac. Sta mi je ciniti i kako im mogu sto hitnije pomoci?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pon Jul 27, 2020 11:01 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Maki_83




Registrovan: 27 Jul 2020
Poruke: 0

PorukaPoslao: Pon Jul 27, 2020 11:12 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zaboravih da napisem da je temp. vode oko 27 stepeni, sto je mnogo za njih ali ne znam kako da je rashladim.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Pon Jul 27, 2020 11:32 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Japanke/zlatne su potrosaci kisonika u vodi, dvodihalice koje mogu da prezive bette, trihogaster cosby, macropodius i slicni.. mogu i guppy, pojedini koridorasi, pojedini lorikari.

E sad za spasavanje te dve mlade ribe, jer akvarijum sigurno nije cikliran itd, ne hraniti ih dva tri dana dok sve ne izbace, ako je voda postala zuta i smrdljiva ima previse hrane koja se zavukla u podlogu (ako je ima) a nema dovoljno pozitivnih bakterija da prerade to u kratkom vremenskom roku. Ukoliko je bez podloge svasta se navatalo po staklu, u svakom slucaju sta raditi - sundjer obican za sudove ili neka krpa sa jacim vlaknima, obrisati ivice stakla potom zameniti dva litra vode, ponoviti zamenu vode ujutru i uvece sve dok se ribe ne hrane i to tako sto se doda 1L saceka 15-30 minuta pa dolije drugi litar (da ne bude veliki sok zbog razlike u temperaturi, bilo bi jos bolje po pola litre na 10-15 min), dovesce se u normalu kroz 5-7 dana, ribama nece biti nista ukoliko im mehur nije ostecen prilikom prebacivanja iz akvarijuma u akvarijum, a sto se tice hrane zlatne jedu sve i ne biraju a sto se tice lisnate nije dobar izbor za njih ukoliko je akvarista nov u prici moja preporuka je da se hrane granulama za zlatne ili nekim granulama za diskuse, razlog manje prljaju vodu i lakse se prati da li je riba bolesna ili ne, a plus ima vise hranjivih materija i vitamina u granulama pa ce riba biti zdravija i imati jaci imunitet i biti koloritnija.

Ukoliko se vec dete nije vezalo za te ribe probajte da ih zamenite za neku bettu, mnogo je jednostavnija za prvu ribu ljubimca i lakse je odrzavati akvarijum, ukoliko pak ostajete pri zlatnim onda sto pre da nabavite neki od 45-55L za te dve zlatne.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Pon Jul 27, 2020 11:38 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mozda bi bilo dobro da ribe vratis gde si ih kupila da se ne bi mucile. Usput se informisi i pogledaj kako izgleda dobro zapocet akvarijum i sta ti sve treba.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Maki_83




Registrovan: 27 Jul 2020
Poruke: 0

PorukaPoslao: Pon Jul 27, 2020 12:09 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na pomoci. Planiram koliko vec danas - sutra da im uzmem novi akvarijum a dok ne bude u funkciji poslusacu savet o promeni vode. Nisam sigurna da li bi prihvatili vracanje ribica, a nisam bas sigurna ni koliko je i to dobro za njih... bojim se da ce opet dopasti u ruke nekome ko ce ih drzati u uslovima kako sam i ja krenula, a mozda i gorim. Radije bi ih ostavila i pokusala da im pomognem. Da znam nekoga ko ima odgovarajuce uslove rado bi ih poklonila, ovako mozda bolje da se potrudim ja. Zanima me jos samo kada uzmem novi akvarijum, i uzmem nesto od preparata za startovanje, koliko se skracuje vreme cikliranja i posle koliko dana mogu da ih ubacim u novi akvarijum?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bojan95
Akvarista



Registrovan: 15 Dec 2018
Poruke: 144
Lokacija: Ruma

PorukaPoslao: Pon Jul 27, 2020 12:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa nemas sada mnogo opcija sto se tice cikliranja jer su ribice vec kod tebe. Uzmi sera bio nitrivec i sipaj ga po uputstvu. Ja sam ga dodavao i kad su ribice vec bile u akvarijumu i nije im nista smetalo.
Bolje da ih odmah prebacis u veci akvarijum nego da cekas i drzis ih u tom malom od 10L.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Maki_83




Registrovan: 27 Jul 2020
Poruke: 0

PorukaPoslao: Pon Jul 27, 2020 1:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala svima na pomoci. Brzi ste sa odgovorima. Da sam pre kupovine ribica znala za ovaj forum sigurno bi sve bilo drugacije, ali bar sam svasta naucila za ovih par dana. Sto se prodavaca u pet sopovima tice, covek laik ocekuje da dobije neke info o tome sta kupuje i da su te info tacne, ali sada znam da njih nista ne treba pitati. Danima vec iscitavam ovaj forum o startovanju akvarijuma, o japankama, o biljkama, bolestima itd i bar znam u kom smeru da krenem. Posto mi je ozbiljniji akvarijum bio zelja iz detinjstva, ali kao dete zavisis od roditelja, mozda je ovo i trebalo da se desi pa da se ponovo upustim u tu pricu, ali na nekom ozbiljnijem nivou.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pon Jul 27, 2020 4:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav. Ako opstanu opstanu, ako ne nikom ništa. Rođene su da bi bila zabava i ukras. Od celoga mresta samo nekoliko će doživeti starost. Nemoj se puno potresati.
Lisac ti je dao dobar savet: nabavi borca. Lepša i zanimljivija riba. Borac će da iskoči da bi uzeo hranu sa prsta, izvaliće se na list ili dekor kada odmara... Zlatne su dosadne, samo jedu i... doduše možda me sećane i ne služi baš najbolje davno beše kada sam ih imao. Sa kojom biljkom i nekim kamenčićem taj akvarijum od 10l će uvek biti lepši od 50-100l sa zlatnim. Lepše će i mirisati.
Te ribice će biti felerične i kada se oporave. Otrovane su sa aminijumom NH4+. Spržene su im skrge i ko zna šta im je još oštećeno. Vidim da shvataš da je filter bitan za funkcionisanje akvarijuma pa ako nisi do sada pogledaj cikliranje akvarijuma.
Što se tiče lečenja kao početniku imam jedan savet: ako je lek skuplji od riba koje lečiš nemoj da ih lečiš. Samo ispravi razlog zbog kojeg su se ribice razbolele. Kako bude vreme prolazilo počećeš da shvataš da imam akvarijum a ne ribice tj. da je potreba sistema daleko iznad potrebe pojedinca.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Maki_83




Registrovan: 27 Jul 2020
Poruke: 0

PorukaPoslao: Pet Jul 31, 2020 8:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo da javim da su ribice dobro, presle su malo veci akvarijum (25 l) ali sa filterom (protok 300l/h) koji mi se cini da je cak i prejak (kada pridju filteru malo ih baca ali one uporno idu tu kao da se igraju). U svakom slucaju one su super sada, promenjena im je hrana i sada jedu granule i povrce. Za 2-3 nedelje bi trebale da se presele kod prijateljice u jezerce, a u ovaj akvarijum ce se useliti neki borac verovatno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
ljubisa03
Akvarista



Registrovan: 19 Feb 2017
Poruke: 77
Lokacija: Kula, vojvodina

PorukaPoslao: Pet Jul 31, 2020 9:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

to se zove prica sa sretnim krajem. super. sad samo polako, pogledajte ribe koje vam se svidjaju, da li mozete da ispunite uslove koji su im potrebni za zivot I samo lagano, akvaristika bi trebala biti hobi za uzivanje.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Poklanjam ribice i biljke Mladen82 Na poklon 1 Ned Jan 08, 2023 1:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Naziv ove ribice? SavaNS Ribe 2 Čet Jan 05, 2023 11:28 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Dve ribice neonke akuar Na poklon 1 Uto Dec 13, 2022 1:42 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Početnica, 34L, "smeđe" alg... Bambi Početak u akvaristici 9 Ned Apr 17, 2022 8:17 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Tigrica sa kavezom za ribice sumi Razmena 0 Sre Apr 13, 2022 9:22 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License