|
|
|
Autor |
Poruka |
Jakovac
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 23 Jun 2020
|
Ima ih nekoliko, pa me zanima koja je vrsta u pitanju? Mali je, oko 8mm.
|
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
chaosad
Akvarista
Registrovan: 27 Avg 2017
|
bladder snail mada ih kod naz zovu i barski jer liče |
|
|
|
|
Suncokret
Akvarista
Registrovan: 12 Jun 2011
|
Tako je, Physella acuta, svi ga zovemo barski iako to nije, ali lici na velikog barskog po obliku i slicnih je karakteristika. Ne raste vise od 15mm, a najcesce je mnogo manji, kao kod tebe.
U sustini, veliki je algojed, jede uginulo, trulo, detrit. Bije ga glas da voli da gricka biljke, ali to je neosnovano i bez dokaza. Najcesce biljka bude ili bolesna ili pozutela i onda se krive puzevi, iako to nisu (zapravo ciste akvarijum od raspadajucih listova).
Svaki puz od tih auto-stopera je blagotvoran za akvarijumski eko-sistem, cini ga cistim, urednim i zdravim. |
|
|
|
|
Jakovac
Slučajni Prolaznik
|
Hvala na odgovorima. Znači mogu da ih ostavim, obzirom da mi je akvarijum (za sada) relativno uredan i čist, a ribe hranim minimalno? |
|
|
|
|
Suncokret
Akvarista
Registrovan: 12 Jun 2011
|
Bez problema. Samo je na tebi da li ti se svidja estetski ovaj puz ili ne.
Puzevi su takodje pokazatelj stanja u akvarijumu. Ako se prenamnoze i opstaju, to je siguran znak da imaju previse hrane, sto znaci dosta organskog otpada ili previse algi.
Sto se mene tice, nema boljih cistaca i algojeda od puzeva. Ni jedna riba im nije ni blizu. Ribe čupkaju, brste, a puzevi su ti kao truleks ili mikrofiber krpa. To neumorno glanca i polira. Kada puz ocisti list, to je kao iz radnje izaslo. |
|
|
|
|
Jakovac
Slučajni Prolaznik
|
Lepi su. Nabaviću još neke vrste, ako ove uspem da održim pod kontrolom. |
|
|
|