Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Problem sa crnim cupkastim algama na biljkama kamenu HITNO Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Uto Avg 11, 2020 7:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Meni su te alge divljale dok sam koristio ProFito posle sam ga nabavio starom, kada je počeo da drži akvarijum i njemu su se iste alge pojavile. Iskreno oni elementi od Rainforesta su mi daleko bolje rezultate davali i nisam imao problema sa algama. Još jedna stvar dodaji co2 u akvarijum. Kvasac+šećer na neki raspršivač staviš. Iznad raspršivača postaviš čašicu i pustiš da se napuni co2 u nju. Koristio sam onu od rinfuz hrane pričvršćenu pomoću priljubnica/ vakum držača(2 kom). Jednom dnevno okreneš čašicu da izbaciš nakupljeni "gas". Zajedno sa tim Easy carbo trebao bi da imaš bolju dostupnost ugljenika biljkama.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Uto Avg 11, 2020 7:11 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

NARCOS
Akvarista



Registrovan: 26 Avg 2019
Poruke: 47
Lokacija: Istocno Sarajevo

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 12:37 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

dva sijamca je malo...eto kod mene su to izgleda rijesili zamracenje i otocinklusi, ali kazu da su bolji sijamci ali mlade ribe nikako stariji.. i vole da su u grupi najmanje 6 do 8...zato uzmi sad ako mozes 6 mladih sijamaca i zamraci akvarijum na bar 4 dana i manje hrani ribe jednom dnevno i obrstice oni tu algu kao ludi... Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Suncokret
Akvarista



Registrovan: 12 Jun 2011
Poruke: 179
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 1:23 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Otosi ne jedu ovu algu, kaze se da je samo pravi sijamac jede. Cesto ga brkaju sa letecom lisicom. Ali riba nikada do kraja nece odstraniti alge, vise ih cupka i brsti.

Profito nema sanse da je uzrok cetkastoj ako si se drzao propisa, to je jako kvalitetno kupovno djubrivo. Mozda se tako potrefilo pa te je nateralo to da mislis. (: Kvasac + secer daju vrlo neodmerene kolicine CO2, sto mozda moze da bude ovde problem oko cetkaste. Bio sam na kvascu mozda 2 godine. Very Happy
Ajde sto smrdi kao povracka, to nikom nista (to znamo mi akvaristi), nego sto krene velika proizvodnja CO2, a onda relativno brzo slabi i varira. Kako krece fermentacija i pravljenje alkohola, kvasac odumire.

Svakako sam +1 za CO2 u borbi protiv cetkaste. Ona dokazano mrzi CO2.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 1:39 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@Suncokret 100% sigurno jer su se u jednom akvarijumu po prestanku dodavanja relativno brzo povukle kao isto se desilo i kod starog. U velikom su mi se zadržale jako dugo.
Što se tiče kvasca i secera pročitaj još jedanput kako sam rekao da se pušta. Da ti malo pomognem u shvatanju raspršivač je tu samo radi smanjenja buke. Ako sadržaj flaše menjaš svakih nekoliko dana neće da smrdi kao kad ga ostaviš 2 nedelje.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
NARCOS
Akvarista



Registrovan: 26 Avg 2019
Poruke: 47
Lokacija: Istocno Sarajevo

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 2:27 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kod mene je otocinklusi brste i to grupno navale ali eto Valjda su kod mene neki oto vanzemaljci...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
m.vlacina
Akvarista



Registrovan: 11 Jun 2017
Poruke: 222
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 8:46 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@Narcos: daj brate par tih otosa vanzemaljaca, da potrse ono malo bba što mi je ostalo po kamenju.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
djilepfc1970
Akvarista



Registrovan: 01 Apr 2020
Poruke: 39
Lokacija: Knjazevac

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 8:57 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala svima na odgovorima, probacu za pocetak da nadjem otocinkluse, i ako mogu prave sijamci, zatim cu zamraciti akvarijum na 5-6 dana i necu dodavati nista, niti easy carbo niti profito. Inace ribe hranim oduvek jednom dnevno i to vrlo malo, ne stigne da padne bukvalno nista dole.Uzecu da probam Filter Medium.Sto se tice co2, voleo bih da ga imam ali finansijski sada nisam u mogucnosti a sam da pravim nisam nesto vican pa nebih voleo da pogresim nesto i napravim jos vece ludilo.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
m.vlacina
Akvarista



Registrovan: 11 Jun 2017
Poruke: 222
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 9:05 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam nažalost imao bliskih susreta sa ovom napasti, i u prethodnoj postavci i u ovoj postavci.

Kod mene je krenula da buja u oba slučaja kada se pojavio disbalans u akvarijum, izazvan mojom greškom i lošim doziranjem.
U prvom slučaju sam prestao da doziram prihranu skroz, misleći da će je to dokusiriti, međutim efekat je bio takav da je bba krenula još više da se razmahuje, a bilje da propada. Tu strategiju svakako ne preporučujem. Doziranje ne bih dirao, jer uzrok pojavljivanja ove alge nije doziranje, dokle god je u granicama normalnog, odnosno da nema prevelikih koncentracija nutrijenata (mikro, makro).

Efekat se pojavio kada sam smanjio nivo osvetljenja, odnosno kad je sama jačina svetlosti bila nekih 20% niža od inicijalne (imao sam tada diversino led osvetljenje). I to je postepeno dalo efekat, ali je proces dugotrajan i mučan... Menjao sam 50% vode nedeljno i to se nije menjalo. Moje iskustvo, easy carbo i hidrogen pomažu, ali je proces naporan i dugotrajan. Na biljkama i panjevima je dao 100% efekat, ali se bba uvek vraćala na kamenje (seiryu stone, krečnjački kamen) i to nisam uspeo da je eliminišem, ni u prethodnoj, ni u ovoj postavci. Na biljkama je više nemam, nema je ni na panjevima trenutno, ali je ostala u sitnim tačkicama na kamenju, i tu ne mogu da je eliminišem. Pretpostavljam pošto je akvarijum u balansu, da nema nekih problema sa mikro i makro elementima, da ona ne raste... Ali čeka trenutak, čim se pojavi neka neravnoteža da se razmaše, pošto je prisutna u akvarijumu. Već skoro 12 meseci je nema na biljkama...

Što se tiče invitro biljaka, mislim da je to najbolja opcija, ko ima para i mogućnosti da nabavi zdravu i kvalitetnu biljku, bez ikakvih organizama i spora na sebi. Ja nisam to uvek mogao, ali ne znači da neću u nekoj sledećoj postavci.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
djilepfc1970
Akvarista



Registrovan: 01 Apr 2020
Poruke: 39
Lokacija: Knjazevac

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 9:10 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jasno razmeo, ja sam iz tog razloga sada promenio pa imam 2 dnevne neonke osram i dve crvene akva neonke. Inace bile su mi sve 4 bele i jake. Vremenom ce i ovo sto imam da se smanji jer jacina neonki vremenom slabi. Hidrogen nisam stavljao a cuo sam , strah me da nesto ne pogresim i ne izgorim bilje komplet.Meni su krenule i na staklu da se hvataju sto nikada u zivotu nisam video,
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 9:53 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Oko su ti ovo drugi pisali, izvini mrzi me da čitam .
Nemoj da prestaješ sa Carbo. To je tečni izvor ugljenika za biljke i trebao bi da bude otrovan za sve alge, za neke više za neke manje. Trebao bi... neki kazu da neki ne. A za zamračenje, meni nije pomoglo tj. mojim biljkama: Počupao sam gomilu rendzera da nosim kod poznanika u PS pa tamo čovek da podeli hobistima međutim ispreče se obaveze sutradan pokidam tetivu i list. Nema kretanja. To je tako stajalo zatvoreno u kofi bar dve nedelje i više možda, dok nije došao jedn momok jer sam stavio na oglas za dž. Veruj mi alge su bile na biljkama u punoj snazi. Crvene alge su žilavi organizmi.

Kamenje i panj gde su ti te alge izvadi i prokuvaj. Biljke možeš da tretiraš sa hidogenom. Za tvoju zapreminu 2ml znam da je sigurno. Izašao sam iz slatkovodbe pa sam i zabiravio. Mislim da može i više. Reće ti drugi članovi koja je gornja granica. Najbolje je pipetom da prskaš oko biljaka jer izbacuješ malnju količinu hidrogena pa možeš veću površinu da tretiraš. Nije potrebno puno da ih sprži.

Sa prihranom prekini trenutno, podloga bi trebala da ti bude dovoljna za sada. Činimi se da sa aquasoil u prvim mesecima najviše nedostaje dobrog, staog N tj NH4 ili NO3. Dosta je članova u poslednje vreme sprižilo biljke tečnom prihranom jer nije bilo potrebe za njom. Kad preteraš neki elementi počinju da inhibiraju uzimanje drugi elemenata i biljke propadaju.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
m.vlacina
Akvarista



Registrovan: 11 Jun 2017
Poruke: 222
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 11:29 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Carbo jeste otrovan za alge, i proveren lek protiv crne čupave, ako imaš dovoljno strpljenja da ga nanosiš. Posle jednog tretmana crna čupava kreće da beli, da gubi boju i nestaje. Eventualno iz drugog puta.

Moj provereni recept za nanošenje carba, a i hidrogena je narkomanski. Smile Uzmeš špric i iglu, i em možeš veću površinu da pokriješ, em si efikasniji, jer baš gađaš algu. Kada to nanosiš, obavezno isključi filter na 10ak-15 minuta, čisto da se zadrži što je moguće duže oko alge.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
senkasenkasenka
Akvarista



Registrovan: 22 Sep 2014
Poruke: 350
Lokacija: Vrsac

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 1:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Samo EasyCarbo, postepeno podizi doziranje do gornje granice(procitaj na uputstvu koja je), kada postane crvenkasta znaci da je ugasila, efikasnije je ako spricas direktno po njoj(zavrni bilo kakav protok vode da bi bilo efikasnije)-rekose vec kolege u postovima, budi strpljiv i srecno jarane
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
NARCOS
Akvarista



Registrovan: 26 Avg 2019
Poruke: 47
Lokacija: Istocno Sarajevo

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 3:26 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Easy ovaj ili easy onaj sve je to hemija....alge su prirodni proces i treba se drzati prirode, malo sijamci malo smanjena ishrana malo mijenjanje cesce vode i malo zamracivanje i sve se to rijesi i suzbije prirodnim putem...nisam za bilo kakvu vrstu hemije jer onda to nije akvaristika i nema onu pravu draz prirodnog akvarijuma... treba uzivati u prirodi a alge su svakako dio iste ! Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
djilepfc1970
Akvarista



Registrovan: 01 Apr 2020
Poruke: 39
Lokacija: Knjazevac

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 7:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala svima, pazljivo sam sve procitao sta pisete i probacu sve pa cu javljati rezultate, a pazite od jutros sta sam zatekao i video, hteo sam da padnem u nesvest, nisam mogao da verujem.
Image
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
djilepfc1970
Akvarista



Registrovan: 01 Apr 2020
Poruke: 39
Lokacija: Knjazevac

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2020 7:30 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Probacu da postavim dva video snimka da vidite kako izgleda akvarijum , aeracija vode, filter, svetlo ,alge,mozda ce nekom lakse biti kada vidi snimak.
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Problem sa strujanjem vode Maridza Početak u akvaristici 4 Pon Jun 19, 2023 2:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa ponasanjem ribica Milivoje Lampa Bolest 11 Pet Jan 27, 2023 12:53 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa algama Milivoje Lampa Alge 16 Uto Jan 10, 2023 11:35 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem širih razmera Daniel Filipovich933 Početak u akvaristici 11 Sub Dec 03, 2022 7:20 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc problem sa black moly Milivoje Lampa Ribe 1 Sre Sep 28, 2022 9:01 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License