Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Malo more Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Sub Avg 01, 2020 10:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Malo čudna tema generalno za ovakvu nema prediđeno mesto pa ću je pisati ovde.

Prvobitna ideja da ispratim formiranje malog mora nije se pokazala kao interesantna ljudima pa sam odlučio da uradim nešto malo drugačuje: Da napravim more što jeftinije i ponudim ga aktivnim članovima. Neka procena je da će konačna cifra biti oko 2000-2500din najviše zbog izrade svetla jer mi se niko nije javijo za čipove, bar ne po normalnoj ceni. Zamisao je bila da sistem bude gotov do kraja jula ali okolnosti su bile takve da će sistem najverovatnije biti spreman krajem avgusta ili početkom septembra.

Pravo na akvarijum imaju svi aktivni članovi koji su u zadnjih godinu dana, zaključno sa 01.08. bar jednom obnovili temu sa svojim akvarijumom. Da bi dali do znanja da ste zainteresovani u ovoj temi predstavite svoj akvarijum: nekoliko rečenica o sistemu i njegovom održavanju, slika i veza ka temi.

Velika zahvalnost ide članu Ljubee. Poklonio je hang on filter i grejač da zamenim za manji.

Zamoliću članove da ne pišu šuplje komentare, pohvale sistema, kritike, pitanja, predloge... Otvorite drugu temu, pišite u pp. Ako vidite da nekome nešto ne štima u sistemu, sviđa Vam se ili ne sviđa to što radi i sl. nemojte pisati ovde već pustite čoveku poruku ili mu pišite u njegovoj temi.

Javaite se, okačite sliku akvarijuma pa za 15-20 dana ponovo dodajte jos jednu. Izmena je otključana.

Ako ima još ljudi zainteresovanih da pomognu izradu pišite mi. Ko je rad da pondi frag, dva neka ih ostavi sa strane za momenat kad akvarijum završi kod nekog člana foruma. Meni baš ne odgovara da ih preuzimam. Ne želim ni da ispadne da sam nešto zadržao za sebe a ono nije preživelo transport ili ubacivanje u novi sistem.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Avg 01, 2020 10:43 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Sub Avg 01, 2020 10:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Akvarijum je jedna stara kockica 35x35x35 oko 40l. Sklopljena je bila da bude privremeni sistem a u zadnjih 6 godina doživela je da bude slatkovodni pa morski pa opet slatkovodni i sad će biti kod nekoga ponovo biti morski akvarijum.

23.06

Image

Do pre četiri dana u njoj je bio smo kamen i voda. Jeno vreme je bila obična pumpa posle, kada mi je Ljubee polao filter, napunio sam je do vrha i izvadio pumpu. U početku kamen je stajao u kofi jer je lakše(po buđelar) zameniti 5l vode nego 20. Najviše sam koristio proceđenu vodu iz mog morskog. Sama cedaljka se sastojala od pvc cevi i nekoliko slojeva urolane i dobro nabijena filter vate. Sitna stvar, možda nebitna ali meni je davala određenu dozu sigurnosti da neću preneti končaste alge u sistem koji pokušavam da oživim.

Ubacivanje prvih organizama se oteglo. Pozamašan broj molija sam ubio pokušavajući da ih prilagodim na morsku vodu. Neću se hvaliti brojem ali damzela da sam kupio bilo bi jeftinije. Loša genetika trenutno raspoloživih, sve neki fensi. Definitivno moraju da budu malo jače.

U nedostatku riba nekim koralma je bilo suđeno da postanu "zamorčići". Iskopao sam neku malu Xeniu, odsekao pečurku, parče gorgonije i nekoliko zoa koje su kod mene zatvorene mesecima.
Svetlo sam improvizovao od čipova koje sam imao 430, 475 nm i 6400k po jedna u dva reda na ispravljac od 12v 1a. Jako nesigurno, jako u mom stilu. Slika će samo objasniti... ali ne brinite se ovo je samo privremeno rešenje.

Image

Naravno sutradan se voda zamutila

Image

02.01

Image

Na sreću voda je se brz razbistrila. Precurkica je počela da se sve više širi, gorgonija je otvorena od prvoga dana. Zoe i pored toga što su zatvorene mesecima počele su da se otvaraju, šteta je što će najverovatnije trebati puno vremena da pozelene ponovo. Jedino Xenia nije podnela novi akvarijum. Nešto se skupila. Doduše frag je neki zakržljali. Sve u svemu rekao bih da je akvarijum ok i spreman za korale.
Ubačeno je i nekoliko crva kao i amfipode.
Mnogo još ima da se radi:
Prvo svetlo ali izlemiti čipove da rade na drajver nije neka mudrost. Naravno ako se nađe neko rad da pokrene mozak i razmisli kako bi na jedan adapter mogao da ubacim dva tri kanala i uradi sam dimere za njih (potencijometar, tranzistor, otpornik) neka se javi putem pp pa će mo videti dalje šta i kako.
Drugo filter. To je nešto našta bih radije odvoio vreme. Ideja nije da stoji samo hang on nego da postane malo utočište sa algama. Najlakše bi bilo secnuti poatojeće komore i natrpati cheato. Ali... to baš nije moj plan. Ja bih da sastavim/konstruišem za štampanje novi uložak koji će imati komoricu za aktivni ugalj i držač za grejač kao i poklopac kao bi svetlo nad utočištem moglo da radi kada je svetlo od akvarijuma ugašeno. Naravno u slučaju da ništa od toga ne bude biće "Hasan će da secka" i improvizacija poklopca. Filter poseduje svoj poklopac ali je tiši bez njega. I dalje ostajem pri tome da je štampana plastika otrovna, naučno dokazano, samo je praksa pokazala da najveći broj hobista pod opstajanjem svojih organizama ne smatra i razmožavanje pa ne predstavlja neki veliki problem u akvarijumu.
Treće. Nisam još svestan šta je ali sam siguran da postoji. -_- uvek postoji.
Čevrto je težak gubitak vremena. Moram da izvucem vodu, izvadim kamen i stavim mušemu ispod. Trenutno kako stoji je veliko cimanje kada treba nešto da se radi jer je ispod parket. Parket i slana voda se ne slažu baš najbolje.

Bilo bi lepo da podelite temu na facebook grupi od foruma kako bi više članova moglo da je vidi i možda učestvuje.

Osvežavanje poruke u toku, sadržaj u nastajanju.


Poslednji izmenio Peku dana Ned Avg 02, 2020 2:36 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nzivkovic
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2013
Poruke: 1178
Lokacija: Beograd, Kumodraž

PorukaPoslao: Sub Avg 01, 2020 11:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Može nešto fragova od mene da se doda.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pon Avg 31, 2020 6:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovo više ne važi. Prošlo je mesec dana niko se nije javio. Zbog nezainteresovanosti članova foruma nisam se ni trudio da osvežavam temu. Filter i grejač će biti vraćeni članu Ljubee. Hvala svima koji su se ponudili da pomognu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Za one koji zele da budu malo kreativni Peku Razno 0 Čet Feb 02, 2023 3:32 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Malo cudan rep platike Nikollo Ribe 5 Sub Jan 29, 2022 7:03 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Sagittaria i malo Bacope - Beograd Turtle Arhiva Malih Oglasa 1 Uto Sep 18, 2018 10:13 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Malo cudne dimenzije aq Vule55555 Uradi Sam (DIY) 2 Sre Nov 15, 2017 10:46 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Malo jezerce u dvoristu Bojan Vrtna Jezerca 1 Pon Okt 23, 2017 9:23 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License