Autor |
Poruka |
LaBuxna
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 16 Sep 2020
|
Prije svega hvala na odgovoru!
Pa da imaju novi listovi, i da se biljke razvijaju ... razvijaju... to jeste sporo... i mjehurice nekad vidim ali jako rijetko... Mislim da cu ipak nadograditi vec postojece svjetlo, jer ima dovoljno mjesta da se uguraju jos dvije trake bez problema. mislim da cu i izbusiti rupu na poklopcu da bi provukao napajanje, ispred njih ima i neko zastitno staklo/plastika tako da mislim da ce biti sjajno!
samo bi te jos zamolio da mi malo objasnis oko tih 5050 5630 i 5730 led traka... koja je bolja, koja je razlika? i koju bi mi preporucio... vidio sam da jos imaju i neki adapteri za njih posebno pa nisam bas siguran sta je sve to...
hvala na razumjevanju
P.S. I Lenjom Liscu hvala jos jednom... nisam mu se dugo zahvalio |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Lenji Lisac
Akvarista
Registrovan: 08 Avg 2015
|
Muhaha kakve ja sad veze imam?
Molim i drugu put, jel si dolio vodu ili je i dalje kao na prvoj fotografiji spusteno par cm? |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
Registrovan: 24 Dec 2017
|
Onu koju možeš da nađeš 5050 ili 5730 odrađuju posao drugi lako dostupni čipovi su mali pa ne daju dovoljno svetla za razvitak biljaka. To su ti dimenzije leda. 5730 daje više svetla od 5050 jer je izduženiji. Ima i većih ali mislim da im je cena nepristupačna i da se teže nalaze.
Boju uzmi ono sto ti deluje privlačno za oko. Obična bela će da posluži. Ako zeliš malo topline uzmi žutu traku. Imas po forumu i netu primera.
Prekidačka napajanje su najbolja na njima će oni mali dimeri da rade 100%. Ali za tih max 2m što ćeš iskoristiti moze bilo koje obično napajanje od 12v da posluži samo ako ima potrebnu snagu(postoje trake i od 24v).
Mislim da ti je to najpristupacnije resenje pa ako ti se svidi rezultat sa malo jačim svetlim razmisli o kvalitetnijoj rasveti. |
|
|
|
|
LaBuxna
Slučajni Prolaznik
|
Hvala...uskoro cu se pozabaviti oko toga, pa vam javim rezultate
Lisac, jos uvijek je spusteno par cm, nemam nikakvog drugog oblika aeracije... ili kako se kaze vec... taj dio sam totalno previdjeo kad sam sastavljao sve... pa sam onda ostavio ovako.... da malo mjehurici vazduha plesu po akvarijumu
prazna mi je baterija od fona trenutno, ali cim ga upalim slikam pa cu okaciti ovde da vidite ovo moje MILO I DRAGO cudo |
|
|
|
|
LaBuxna
Slučajni Prolaznik
|
Poooozdraaav
Evo novih problema evo novih dilema
Telefon mi se pokvario pa ne mogu da uploadujem slike koje sam napravio sa nekim dodatinim pitanjima ali evo jednog na koje mi treba odgovor cim prije
Kako ugloniti zelenu algu sa ricca fluitans... barem ja mislim da je to to... izgleda kao cupava mahovina, nema korjen i dobio sam je sa srimpima...raste kao luda
e posto stoji u zednjem djelu akvarijuma blizu nekih drugih biljaka(ostavio sam da se srimpi sakrivaju i ribe ako im bude trebalo) medjutim ona je preplavljena nekom zelenom algom... koju nekad ribe hoce i da pojedu... izvadio sam je fizicki iz akvarijuma i zelim da je operem i rjesim te napasti... koji je najlaksi nacin da se to uradi....
HVALAAAAAA |
|
|
|
|
LaBuxna
Slučajni Prolaznik
|
Sad sam primjetio da si se pojavile i neke malo cupavije alge! cak imaju i crne tackice koje su cupave. Da li treba da izvadim te biljke... strah me da se ne desi katastrofa! Zasto se to desava?
U akvarijumu imam jednog antija i 5-6 kozica, 10 malezijske puzeva, i jos nekog puza kojeg ja nisam stavio ali je on ipak tu... veciji je malezijskih i okrugao je... |
|
|
|
|
xxxvelja
Akvarista
Registrovan: 10 Avg 2012
|
Ništa samo fizičko uklanjanje i strpljenje. Moguće da imaš više nutrijenata od onoga što treba biljkama pa alge bujaju. Što bi se reklo masa je keva. Čekaš da biljke pobede alge da ih bude onako masa...posle vidim iz komentara da hoćeš co2 i biće alge pod kontrolom. |
|
|
|
|
brankorad
Akvarista
Registrovan: 18 Jan 2015
|
Pozdrav,
za crnu čupavu algu možeš da koristiš 3% hidrogen, mada je to poprilično opasna operacija, pokušaj da odsijecaš listove . Filter ex-800 je i više nego dovoljan za tu veličinu akvarijuma. Šta si od materijala stavljao u filter ? |
|
|
|
|
LaBuxna
Slučajni Prolaznik
|
hvala na odgovorima
pa ne bi bas da rizikujem ako mogu stradati ribice koje su se konacno oslobodile i divljaju po njemu stalno U filteru su samo stvari koje su dosle sa njim. par spuzvi, keramicki prstenovi i plasticne kuglice. Bio je i aktivni ugalj, koji sam izvadio prije par dana jer se trosi vise od par mjeseci... pa dok ne uzmem novi bez njega radi. Jako cesto mjenjam vodu (najmanje 1 sedmicno promjenim 20-40%)
Uspio sam i da ufotkam da vidite o cemu se tu radi.
takodje sam stavio plasticnu mrezu jer mi gupi i skalari konstatno cupaju travu poju posadim... svaki dan nadjem bar 6-7 malih busjena kako pliva na povrsini... a podloga je dosta glinena... pa se jako lako cupa ta sitna trava.... nadam se da nisam pogresio.
|
|
|
|
|
Ayrton
Akvarista
Registrovan: 25 Sep 2017
|
Imao sam problem sa crnom čupavom. I još uvek imam. Menjao sam filtraciju, osvetljenje, presađivao biljke na druga mesta u akvarijumu, ubacivao algare, Nerita puževe i ništa. Redovno iz akvarijuma izbacujem "zaražene" Bakope Monijeri i odsecam listove na Anubiji. Nisam probao sa hidrogenom, samo mi je još to ostalo. Borba se nastavlja... |
|
|
|
|
brankorad
Akvarista
Registrovan: 18 Jan 2015
|
Toj mrezi tu nije mjesto. Ako je podloga glinena onda se biljka ne bi trebala tako lako izvaditi. Normalno je da ribe izvade po koju biljku dok jos nema korijen, ali je posadis ponovo i gotovo. Mozda je plitko posadis. Kod mene se crna cupava alga javlja na mjestu sa vecim protokom i slabijim svjetlom. Ima je toliko malo da je uopste ne diram. Mozda jos malo biljaka da pokupe visak hrane iz vode pa da tako rijesis alge. |
|
|
|
|
mboban
Akvarista
Registrovan: 13 Mar 2016
|
Moje iskustvo sa crnom čupavom! Koristim Easy Carbo svakodnevno količina koja je u uputstviu, ali moro se biti uporan, sipam više od dva meseca svakog dana i povukla se skoro skroz, moj zaključak da mi je pomoglo, a može biti i da je samo vreme odradilo svoje... |
|
|
|
|
Lenji Lisac
Akvarista
Registrovan: 08 Avg 2015
|
Vadi mrezu a pored eloharisa stavi po dva tri kamencica da ga drzi nedelju dve dok se koren ne razvije, ako se razvije i izbaci pelcere preko mreze a ti povuces mrezu napravices haos tj izvucices sve i mlade i stare biljke i dzabe se drzao mrezu.. |
|
|
|
|
LaBuxna
Slučajni Prolaznik
|
Dobro vece svimaaaaaaaa
Doslo je vrijeme za co2 skakljiva rabota...
Stigao je drop checker iz daleke kine... ocistim ga osusim, napravim kh4 vodicu (u litar destilovane vode 6g sode bikarbone, zatim 10 ml te vode u 490ml destilovane vode) sipnem 4-5 kapi ph testa... i umjesto plave (valjda sam trebao dobiti tamno plavu) dobijem tamno zelenu vodu... koristim PRODACtest ph 4.5-9,0 ...
Stavio sam sve to u akvarijum ...da vidim sta ce se desiti...
Da li sam negdje pogrijesio... pripremam ovaj kvasac i secer.. ali bi prije toga volio da sam siguran u cheker da je sve ok...
Hvalaaaaaa |
|
|
|
|
|