Autor |
Poruka |
bolan970
Akvarista

Registrovan: 20 Dec 2012
|
Imam Tropica CO2 3u1 difuzor, koji se posle određenog vremena isprlja.
Predpostavljam da se svima to dešava.
Koristio sam četkicu za zube, ali nisam baš zadovoljan rezultatom.
Moje pitanje je kako očistiti keramičku membranu?
Da li neko ima savet kako rešiti ovaj problem ?
 |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
m.vlacina
Akvarista

Registrovan: 11 Jun 2017
|
Potopiš difuzor kompletno u hidrogen, iliti vodonik peroksid i provereno ubija alge...
Možeš i da staviš u rastvor domestosa i vode, npr. 1:10, ali posle toga moraš dobro da ispereš, da ne bi pobio živi svet.
Pa kako ti volja, ja preferiram vodonik peroksid, jer je on bezopasan po živi svet kad se potopi u vodu, ne razmišljam o ispiranju difuzora... |
|
|
   |
 |
boskonet
Akvarista
Opomene: 1
Registrovan: 12 Dec 2010
|
Ja moj potopim u rastvor varikine i vode, stavim otprilike 20 - 40% varikine zavisi kako kad. Najobicnija i najjeftinija varikina, bez mirisa i dodataka. Pustim sve vreme da gas ide kroz membranu, stavim u posudu i stavim i neku malu pumpu da vrti cisto rastvor, mada to i nije potrebno. Za petnestak minuta, dobro isperem sve to, a zatim stavim u obicnu vodu u koju dodam dosta jacu dozu Seachem Prime (dehlorinator, sigurno mogu i mnogi drugi, ali je ovaj definitivno najkoncentrovaniji kod nas). Posle pola sata izvadim, opet isperem i vratim u akvarijum. Nikad posledica I da, takodje paziti da se i crevo do difuzora takodje dobro ispere ne sme da ostane hlora ni malo  |
|
|
   |
 |
Bojan95
Akvarista

Registrovan: 15 Dec 2018
|
koristim i ja varikinu. Odlicno skida alge. Sad poslednji put kada sam cistio nisam imao varikinu, koristio sam sirce i sodu bikarbonu. Radi i ta varijanta. |
|
|
   |
 |
Blue
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009
|
Dok sam koristio takav difuzor, uglavnom sam ga potapao u rastvor neke kiseline ili sredstva za čišćenje kamenca, pa stavim komad creva i špric na difuzor, i špricem pravim vakuum, da bi tečnost za čišćenje prošla kroz staklene pore.
I tako par puta i odstavim da odstoji. |
|
|
   |
 |
bolan970
Akvarista

|
Probao sam sa sredstvom za čišćenje kamenca koje koristim za kafe aparat.
Najveći problem je očistiti membranu.
Probao sam da na difuzor nakačim vazdušnu pumpu , međutim ništa se ne dešava, vazduh ne izlazi.
Verovatno pumpa ne pravi dovoljan pritisak, da bi vazduh proterala kroz membranu. |
|
|
   |
 |
bolan970
Akvarista

|
Moraću do apoteke da uzmem neki špric i hidrogen.
Pa da probam ponovo. |
|
|
   |
 |
bolan970
Akvarista

|
Uspeo sam koliko-toliko da očistim, sredstvom za skidanje kamenca za kafe aparate i četkice za zube.
Uz pomoć šprica i creva za vazduh, malo sam napravio pritisak kroz membranu.
Nije baš savršeno čisto, ali je dosta bolje ngo što je bilo.
 |
|
|
   |
 |
|