Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Skalar florida i zlatni skalar? Povoljno za mrest ili ne? Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
angelfishinheaven
Akvarista



Registrovan: 29 Jan 2021
Poruke: 15

PorukaPoslao: Pet Jan 29, 2021 11:25 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zdravo, svima! Nova sam na forumu! Very Happy
E, sad, stvari stoje ovako...
Pre pola godine sam kupila tri mala skalara ( mramorni, zlatni i florida). Uvek su se lepo slagali, međutim zadnjih mesec-dva zlatni skalar je počeo da juri ovu drugu dvojicu i tera ih u ćošak. Imam akvarijum od 80 litara i u njemu pored njih imam dve tetre, 1 crnu i 1 belu, corydorasa i to nekog ooogromnog primerka i malog plehostomusa. Ova dva skalara su veoma veliki, veći su od zlatnog, pogotovo skalar florida koji je veličine kao šaka, ali stalno beže od njega. Inače sa skalarima sam izgradila super odnos, bukvalno ne mogu bez mene Laughing
Jedu mi iz ruke, svaki put se obraduju kada me vide i tako to. Prekjuče sam primetila da zlatni trlja stomak o list, a zatim je to isto uradio i skalar florida i onda sam skontala da se mreste! Tražila sam na internetu i videla sam da je zlatni ženka, a ovaj drugi mužjak.
Ne ide mi u glavu da ženka bude toliko agresivna. Baš su me iznenadili Very Happy
Zanima me kada će se mrestiti opet? Čitala sam da se mreste svakih 10-11 dana, ali nisam sigurna. Prvi put su roditelji Smile ujedno ovo je i meni prvi put da mrestim ribice. Ovi prvi malci nisu uspeli Sad Pokušavali su da ih odbrane, ali ovaj mramorni je pojeo sva jajašca..☹️ Meni se desio peh pre neki dan, ispao mi je rezervni akvarijum i polomio se tako da nisam imala rezervni u tom trenutku, a i nisam očekivala da će se mrestiti. Ali baš šteta... Volela bih da se mreste opet i to uskoro. Kupiču neki manji akvarijum od 20 litara pa ću ubuduće mališe tu držati. Jasno je da ne mogu da opstanu u zajedničkom akvarijumu.. Zanima me da li je povoljna kombinacija te dve vrste? I volela bih da te male kasnije prodam pa me zanima šta vi radite sa njima i kako nalazite kupce.. Da li prodavnice primaju male, npr. njima prodas 300 komada a 1 kom im prodam lupam za 30 din a oni prodaju za 80 din npr. Već su u dobitku 12000 din samo ne znam da li to prodavnice rade ili mozda preko nekih halo oglasa ili kupujem prodajem, ne znam kako se to radi😳 Ja već sve isplanirala, a maleni se još nisu ni rodili😂 Ala sam se raspisala! Da ne gnjavim više...
Neka mi neko odgovori pls🥺
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pet Jan 29, 2021 11:25 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Bojan95
Akvarista



Registrovan: 15 Dec 2018
Poruke: 144
Lokacija: Ruma

PorukaPoslao: Pet Jan 29, 2021 11:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Odakle da krenem..Verujem da si vec izguglala koliko je vremenska distanca izmedju dva mresta. Ne drzim skalara pa iz licnog iskustva ne znam, nisam imao priliku da ih mrestim. Tvoja zenka je verovatno mlada, i mozda ce njoj biti potrebno i vise od tog nekog predvidjenog vremeskom perioda izmedju dva mresta. Ono sto je tebi najvaznije jeste to da si dobila mresni par, tako da ce se mrest gotovo sigurno ponavljati.
Moj savet ti je da tog treceg skalara koji je sa njima u akvarijumu, poklonis nekome, jer visak je sada u ovoj prici. A s obzirom da je akvarijum malih dimenzija za skalare, ti sukobi ce postati sve cesci, jer i oni rastu i traze vise prostora.
Da li je povoljna kombinacija ova dva varijeteta? Pa to ne znam, ali njima ocigledno ne smeta sto nisu u istim bojama Very Happy
Sto se tice prodaje ribica, moguce je naci kupca, ali ako prodajes na veliko, odnosno sve malce u paketu, ne ocekuj neku cenu. Cak prodavci nekad i ne zele da plate u novcu vec nude kompenzacije za proizvode iz prodavnice ili druge ribe. Naravno po uslovima koji njima odgovaraju. Da li je fer ili nije, uglavnom je tako.
Mnogo bolja cena je ako ih prodajes pojedinacno krajnim kupcima, odnosno akvaristima. Medjutim tu je i vise posla i cimanja, slanja manje kolicine riba...Uglavnom imas dosta opcija, oglas mozes da postavis ovde, u FB grupama, KPu..Eto to je to ukratko. Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
angelfishinheaven
Akvarista



Registrovan: 29 Jan 2021
Poruke: 15

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2021 11:04 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala👍
A žao mi je da nekome poklonim mramornog skalara😥 Jako su vezani za mene i ja sam za njih..
A kako misliš mali akvarijum🤔 Ima 80 litara, mislim da nisam napomenula, i polu prazan je bukvalno. Imam 6 ribica od kojih su dve čistači i dve male tetre.
A šta misliš da tu oplođenu ikru, tj. npr. list na kojoj je samo prebacim u akvarijum od 20 litara koji sam mislila da kupim uskoro?
A ova ženka juri i skalara floridu i mramornog. Baš je teritorijalna Very Happy
Ali sve zavisi kako kada. Ponekad sva trojica plivaju zajedno i niko nikoga ne juri, a ponekad ih ona sve rastera, pa se jadnici kriju u ćošku među biljem. Da, čitala sam da kada se skalari "upare" onda budu ceo život zajedno. Ja to zamišljam kao da plivaju zajedno i malo se "izdvoje iz ekipe" ali ovo je sasvim nešto drugačije od mojih očekivanja. Dobro se slažu samo u toku mresta😂..
Ovaj mramorni je, ja mislim, mužjak. Da li da mu kupim neku ženku, mislim ako se zanima svojim mladima valjda neće jesti tuđe? 🤔 Ali šta ću onda sa toliko malih skalara😳
Ako slabo ide prodaja.. Ne znam šta ću sa onima koji će doći pre par nedelja od ovo dvoje🤔
Verovatno si nekada mrestio neke druge vrste ribica? Šta si posle radio sa njima? Šta ako ne uspeju da se prodaju? Mislim da se skalare najviše gaje i ljudi ih baš vole. Ali 300 komada koliko sam čitala da imaju.. To je ogroman broj😳
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
angelfishinheaven
Akvarista



Registrovan: 29 Jan 2021
Poruke: 15

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2021 11:39 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

I da, misliš da će ženki zato što je mlada trebati malo više vremena za sledeći mrest? Koliko otprilike?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bojan95
Akvarista



Registrovan: 15 Dec 2018
Poruke: 144
Lokacija: Ruma

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2021 5:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bez obzira na broj ribica, akvarijum od 80L je mali za skalare. Oni mogu da porostu na velicinu sake, imaju visoko ledjeno peraje, duga donja peraja, tako da je bitno da imaju i adekvatnu visinu akvarijuma, da bi mogli da se pravilno razviju. Obicno se drze u grupi, sto kod tebe ne moze zbog nedovoljno prostora. Skalari su ciklidi, teritorijalni su, to njihovo koskanje se desava i u vecim akvarijuma, medjutim u malim to preraste u agresiju jer oni manje dominantni nemaju gde da se sklone.
Sto se tice ikre, posle mresta par vodi racuna o njoj. Ako je odvojis u zaseban akvarijum rizikujes da se na njoj uhvati plesan i ikra propadne. Ja ikru svojih ribica uvek odvajam ( osim Ancistrusa). Prebacim je u manji akvarijum u mrezastu kotilicu, pored kotilice ostavim kameni rasprsivac, i ugasim svetlo u tom akvarijumu dok traje inkubacija. Ovako sam do sada uspesno mrestio Corydorase, ramireze, barbuse. Nije iznenadjenje da Skalari pojedu svoju mladj, kamoli tudju, tako da se ne iznenadis ako se to desi jer nije neuobicajeno.
Ribice sam kako kad, poklanjao, prodavao akvaristima ili nosio u radnje ( uglavnom kompenzacija, ili neka simbolicna cena). U svakom slucaju nisam odgajivac pa me taj deo sa cenom i zaradom i ne zanima bas previse. Mrestim ih iz zadovoljstva, pa nije problem ni da ih poklonim.
Sto se tice ovog poslednjeg pitanja u vezi zenke...Sigurno ce joj trebati vise vremena nego nekoj starijoj zenki koja se vise puta mrestila.
Imam i kod sebe dosta takvih primera. Stara zenka ancistrusa, mresti se na svakih 35-45 dana, dok kod dve mlade zenke prodje i 5 meseci izmedju dva mresta. E sad koliko ce trebati toj tvojoj zenki za sledeci mrest, stvarno ne znam. Nema pravila, svaka je jedinka za sebe.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
angelfishinheaven
Akvarista



Registrovan: 29 Jan 2021
Poruke: 15

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2021 7:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Gledala sam na internetu slike akvarijuma od 80 litara. Imam osećaj da je većina njih previše otišlo u dužinu i visina im je baš mala. Moj akvarijum je pravljen po meri. Ženka skalara je sebi odredila deo gde nema bilja ( bukvalno 2/3 akvarijuma ), a ovu drugu dvojicu tera u preostalu trećinu akvarijuma gde ima puno bilja. Tako da teritorija nije nimalo realno raspoređena. Verovatno bi, kada bih kupila akvarijum od, lupam, 150 litara, opet njih dvojicu jurila u neki ćošak😄
Moj akvarijum: 80l
Dužina: 55 cm
Dubina: 35cm
Visina: 39 cm
Nisam računala deo sa filterima.
Jel misliš da je visina ok?
Nisam pri parama da kupim veći akvarijum😂 I, iskreno, ne znam gde bih ga držala.

Da li postoje neki preparati koji se koriste protiv plesni na ikri i koji su najbolji? Mogu li nekako da naškode?

Šta misliš, da li da ipak kupim jednu ženku mramornog skalara? Žao mi je ovog mog deluje mi usamljeno. Možda preuveličavam, ali nesrećno je zaljubljen😥 Imam osećaj da se stalno vrzma oko ove ženke, ali ona ga tera.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
angelfishinheaven
Akvarista



Registrovan: 29 Jan 2021
Poruke: 15

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2021 7:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Okačila bih sliku ali ne znam kako. Ja i tehnologija smo definitivno posvađani😂 Može neko da mi objasni?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
angelfishinheaven
Akvarista



Registrovan: 29 Jan 2021
Poruke: 15

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2021 7:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
angelfishinheaven
Akvarista



Registrovan: 29 Jan 2021
Poruke: 15

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2021 7:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Uspelaaa😄
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bojan95
Akvarista



Registrovan: 15 Dec 2018
Poruke: 144
Lokacija: Ruma

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2021 7:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nije to dovoljna visina za skalara. Generalno nije dovoljno veliki akvarijum za njih. Pogledaj slike na internetu koliko oni mogu da porastu. Ja imam akvarijum od 180L i on je meni nedovoljno veliki da bi se odlucio da u njemu drzim skalare. Oni zive relativno dugo, mogu da dozice skoro 10 godina u akvarijumu. Da bi dostigli punu velicinu i da bi mogli da dozive toliko ili bar nekih 5-7 godina, moraju da imaju dovoljno prostora. Meni je zelja da nabavim Rio Manacapuru varijetet, ali dok ne budem imao uslove koje oni zahtevaju, necu ih nabavljati.
Moj savet ti je da ne kupujes novu zenku, vec da poklonis tog treceg.
Ma koliko se ti vezala za njega, mnogo je bolja opcija da tom paru skalara koje vec imas ostavis taj prostor.
Metilen Plavo se kotisti za sprecavanje plesni na ikri. Nece naskoditi ribicama, samo nadji na netu kako se dodaje u kojoj kolicini. Ja ga nisam koristio.
Razumem da si se vezala za ribice, mogao sam i da ti kazem da je akvarijum dovoljno veliki i da kupis i 4og skalara, ali slagao bih te. To ce prodavac u radnji da ti kaze, ako njega budes pitala. Recice ti da imas mesta za bar jos 3 skalara. Ovde se trudimo da pocetnicima kazemo onako kako jeste, onako kako bi i sami radili, ili kako radimo u nasim akvarijumima.
Izvini ako sam te odgovorima na pitanja malo razocarao Very Happy
Bitno je da volis i uzivas u akvaristici...Vremenom ces sve vise uciti, kasnije ce se naci i novac i prostor za veci akvarijum. Niko od nas nije krenuo od 300L ( cast izucecima), ucili smo, i vremenom prelazili i na vece litraze, sto zelim i tebi Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
angelfishinheaven
Akvarista



Registrovan: 29 Jan 2021
Poruke: 15

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2021 8:09 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa, ne znam.. Ja mislim da imaju dovoljno prostora. Nemam osećaj da im je skučeno, baš naprotiv.. A moji skalari su dostigli maksimalnu veličinu, neće više rasti, tako da mislim da je ovako ok. A opet, ponekad mi se akvarijum čini polu praznim. Početnik, što se tiče skalara, nisam, imala sam ih i ranije😁 Ali sam početnik u mrešćenju riba.
Hvala za preporuku tog sredstva protiv gljivica, kupiću ga da ga imam za svaki slučaj kada se sledeći put budu mrestili.
Ako ipak kupim zrelu ženku mramornog😅 da li će se razmnožavati i da li mogu, ako u isto vreme kao ovi sada bace ikru, da te dve grupice ikre odvojim i stavim zajedno u neki drugi akvarijum ili mrestilicu?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bojan95
Akvarista



Registrovan: 15 Dec 2018
Poruke: 144
Lokacija: Ruma

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2021 8:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dobro, rekao sam ti svoje misljenje, ti ces svakako da uradis kako mislis da je najbolje. Eto recicu ti samo da su ovi skalara daleko od maksimalne velicine.
Mozes svu ikru u isti akvarijum.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
angelfishinheaven
Akvarista



Registrovan: 29 Jan 2021
Poruke: 15

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2021 8:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dobro, hvala.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Skalari - Manucapura, Platinum, Plavi... dragoljub Tražnja 0 Pon Jan 23, 2023 7:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Mrest black moly Ivana Brkovic Razmnožavanje 3 Čet Nov 25, 2021 1:44 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Mrest trihogastera, mrest skalara angelfishinheaven Razmnožavanje 0 Ned Jan 31, 2021 3:11 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Mrest borca Petric Nikola Razmnožavanje 1 Pon Dec 21, 2020 5:18 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Tropica specialized nutrition povoljno m.vlacina Arhiva Malih Oglasa 3 Sub Nov 21, 2020 10:30 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License