Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Kolega umro, spasavam akvarijum, potrebni saveti! Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Ivyca




Registrovan: 27 Jan 2021
Poruke: 0

PorukaPoslao: Ned Jan 31, 2021 2:41 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

U pitanju je fabricki akvarijum zapremine 30l sa filterom protoka 300l/h, ima grejac i neko lose osvetljenje. O akvarijumu niko nije vodio racuna zadnja 2 meseca izuzev sto su kolege povremeno hranile ribe, tako da je bio u katastrofalnom stanju, nije mi jasno kako su ribe zive - 5 skalara i dve ember tetre.
Kada sam dobila akvarijum ribice se nisu videle koliko je voda bila prljava. Vodu sam procedila kroz sterilne gaze da bih otklonila fizicke necistoce, akvarijum sam ocistila od algi i prljavstine, sve ukrase bacila jer ih nije bilo moguce ocistiti, pesak oprala vrelom vodom. U akvarijum sam vratila polovinu te procedjene vode, ostatak Rose, grejac je podesen na 26 stepeni. Od tada je proslo 5 dana, promenila sam jos jednom oko 6l vode.Ribe su i dalje zive i prilicno aktivne.
Ja dalje ne znam sta treba da radim, ovo mi je prvi kontakt sa akvarijumom izuzev zlatnih ribica u staklenoj kugli.
Jedino sto imam za ribice je hrana, one u akvarijumu imaju pesak (prilicno krupan) i nekoliko skoljki. Kad sam vec preuzela na sebe ovu obavezu sada zelim da radim kako treba, a ne znam sta treba...tako da su svi saveti dobrodosli.
Pokusacu da postavim i slike, ovo mi je prvi post pa mi treba malo vremena da se snadjem.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Jan 31, 2021 2:41 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Ivyca




Registrovan: 27 Jan 2021
Poruke: 0

PorukaPoslao: Ned Jan 31, 2021 2:43 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
angelfishinheaven
Akvarista



Registrovan: 29 Jan 2021
Poruke: 15

PorukaPoslao: Ned Jan 31, 2021 3:27 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zdravo! Prvo da ti kažem, bravo za tebe što si rešila da spaseš ribice! Bravo Ribice se hrane dva puta dnevno. Možeš ih hraniti sa listićima, oni su najbolja hrana, a možeš kupiti i neke crvene kružiće-granulice koje su specijalno za skalare, mada ih mogu jesti i ostale ribice. Taj akvarijum je previše mali. Ti skalari će još da rastu, mogu dostići i veličinu šake. Za njih bi trebao akvarijum od najmanje 80 litara, ali najbolje bi bilo kada bi imala akvarijum od 100 litara koji pre svega ima veliku visinu, jer skalari najviše rastu u visinu. Za podlogu se raspitaj u prodavnici, malo znam o tome. Mogu ti reći šta ja imam. To su kao neke zelenkasti i braonkaste jako sitni kružići, izgledaju kao male granulice bukvalno. Da li akvarijum ima filtere i da li ima kiseonik? Ako nema, nabavi ih što pre pogotovo kiseonik, mada mislim da ga imaš, jer ribice ne mogu da žive bez njega. Zasadi neko bilje, skalari i tetre vole kada je ubiljen akvarijum. Možeš da staviš i veštačko, ali uvek je bolje prirodno. Možeš dodati neku dekoraciju. Kupi jednog čistača, najbolje ancistrusa. Možeš kupiti pored njega i nekog corydorasa, ali i ne moraš. Grejač mora da bude podešen na 26 stepeni, jer su te sve ribice koje imaš tropske. Nadam se da sam pomogla. Šta reći... Srećno! Bravo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
dragang
Akvarista



Registrovan: 16 Feb 2020
Poruke: 46
Lokacija: Subotica

PorukaPoslao: Ned Jan 31, 2021 6:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav, i svaka čast što si spasila ribe i preuzela akvarijum.
Vodu si na dobar način očistila, iako bi se to rešilo i redovnim izmenama vode i češćim čišćenjem filtera, ovako imaš dobar start.

Vodu menjaj 20-30% svakih 7 dana, ne mora rosa, može sa česme, neka odstoji voda u otvorenom sudu do 24h kako bi ispario hlor. Sunđer u filteru operi jednom mesečno ili ako primetiš da je oslabio protok onda i češće, peri ga u vodi koju izvadiš iz akvarijuma.

Podlogu možeš da promeniš ako ćeš saditi neke biljke, u tom slučaju bi bilo dobro i neku hranljivu podlogu ispod peska. Ako zadržiš ovu podlogu nemoj uzimati koridorase, povrediće se na oštrim ivicama kamenja.
Školjke izbaci, povećavaju tvrdoću vode.
Plastične ukrase nemoj vraćati, leppe se ukrasi akvarijum sa nekom biljkom, kamenom, drvetom.

Hranjenje jednom ili dva puta dnevno, ne mnogo, toliko da pojedu sve, ja hranim jednom na dan kad se upali svetlo.

Tačno je da skalarima treba veći akvarijum, ali to ćeš već videti kad se upoznaš sa akvaristikom pa češ odlučiti da li ćeš uzeti veći akvarijum ili zameniti ribice, imaš sve na ovom forumu pa polako čitaj i uči o svemu.

Srećno
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Ivyca




Registrovan: 27 Jan 2021
Poruke: 0

PorukaPoslao: Ned Jan 31, 2021 6:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala puno na odgovorima, trenutno mi je bitno da ne radim nista pogresno sto bi moglo ugroziti ribice, a estetika ce doci na red kada se malo bolje upoznam sa akvaristikom. Filter ima aktivni ugalj, da li da ga ostavim ili izvadim? Skoljke cu odmah skloniti, nisam znala da stete.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
dragang
Akvarista



Registrovan: 16 Feb 2020
Poruke: 46
Lokacija: Subotica

PorukaPoslao: Ned Jan 31, 2021 8:48 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Izbaci aktivni ugalj, on se koristi kad moraš da pročistiš vodu, tebi je sad voda ok tako da je dovoljan sunđer, a ako ostane mesta u filteru dodaj perlon vatu ili još sunđera. Vata je mehanička filtracija i sakuplja prljavštinu, filter je primarno biološka filtracija, jer zadržava pozitivne bakterije. S obzirom da nemaš biljaka verovatno ti je sunđer dovoljan. Ukoliko dodaš vatu, kad čistiš filter možeš da je zameniš novom, ili da je ispereš, a sunđer ne moraš da pereš dok god nije baš očigledno fizički zaprljan.

Prati forum pa će ti brzo doći ideje šta dalje da radiš sa akvarijumom.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Biljke za Južnoamerički biotop akvarijum BlackRaven Biljke 0 Sre Apr 10, 2024 10:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Novi akvarijum Onix21 Uradi Sam (DIY) 0 Uto Apr 09, 2024 3:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License