Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Akvarijum 125 litara - početnik Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Sub Feb 05, 2022 1:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kao što sam već napisao ulazim u svet akvaristike sa Juwel Rio 125. Iako mahom ima dobre komentare, vidim da ima i suprotnih, pogotovo u vezi svetla i/ili filtera, ali s obzirom da sam totalni laik (i ne mislim imati zahtevne ni ribe ni biljke), a da je Juwel medju najkvalitetnijim markama, nadam se da je za početak sasvim dovoljno to što fabrički dodje na njemu? Ako grešim, nadam se da će me neko ispraviti i dati alternativu.

Eh sad, imao bih par konkretnih pitanja oko kojih nisam siguran šta uraditi pa bi dobro došao svaki savet.

1) Mislio sam, kao što je i preporuka vecine, da kao prvu podlogu stavim neki supstrat za biljke, a nakon toga dva sloja sljunka, prvo manja pa onda veća granulacija. Međutim kako ne mislim saditi zahtevnije biljke (možda nakon nekog vremena ako bi prvi period prošao kako treba) nisam siguran da li mi treba supstrat ili ne? Ja lično bih ga pre stavio ali kako vidim može jako loše uticati na pojavu algi u slučaju da ga ima previše. Postoji li realna opasnost od pojave algi ako ga ima previše i da li da odustanem od supstrata? Ili da preformulisem pitanje, da li je značajno veća verovatnoća za pojavu algi ako se ispod šljunka nalazi supstrat (a biljaka na početku neće biti previše) ili to ne igra bitnu ulogu?

2) zamisao je da u akvarijumu budu biljke (možda 2-3 malo veće i 3-4 manje), eventualno neko malo vece stablo, kamen (4-5 komada bele boje) i pozadina u čistoj crni boji (eventualno posteri sa stenama ali malo tamniji). Koju boju šljunka preporučujete da bi najbolje odgovarala ambijentu?

3) da li bi bilo pretrpano ako bih dodao još nešto od "veštačke" dekoracije, npr neki veći potonuli brod i slično?

4) da li je za početak potrebno kupiti još nešto od opreme za AQ (dakle u kompletu dodje osvetljenje, filter, pumpa i grejač), a što je bitno u svakodnevnom funkcionisanju akvarijuma, pogotovo u početnom periodu?

5) koje proizvode bi morali imati od početka u održavanju akvarijuma odnosno sta je sve "must have" za pravilnu ishranu, higijenu i generalno izgled i zdravlje celog sistema? Ako neko može nabrojati sve..

Toliko za sad, a vremenom će verovatno biti još pitanja Smile

Unapred hvala svima..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Feb 05, 2022 1:21 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

dragang
Akvarista



Registrovan: 16 Feb 2020
Poruke: 46
Lokacija: Subotica

PorukaPoslao: Sub Feb 05, 2022 6:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav, prvo, nema potrebe da otvaraš zasebne teme, sva pitanja guraj u istu temu.

Ja sam stavljao supstat kao hranljivu podlogu, biljke su rasle lepo, u nekom trenutku sam imao algi ali na to je uticalo više faktora.
Mislim da je umesto običnog supstrata bolje da kupiš osmokot i hranljivu podlogu za akvarijumske biljke. Rezimo u RF (googlaj akvarijumske biljke RF, da ne reklamiram ovde) imaš za male pare oba i za tvoj akvarijum bi te izašlo ispod 1000 din (po 3 paketa osmokota i podloge).

Ako stavljaš hranljivu podlogu onda obavezno više biljaka. U istoj radnji možeš povoljno naći biljke, za period cikliranja uzmeš neke brzorastuće da izvlače višak nutrijenata iz podloge, kasnije možeš da ih zameniš drugim biljkama, a i ne moraš.

Ja sam za prirodan izgled akvarijuma, dakle biljke, panj, kamenje, bez veštačke dekoracije, a i većina na ovom forumu.

Za početak ti je verovatno dovoljno sve što dolazi sa akvarijumom, ali to ti može bolje reći neko ko ima iskustva s tim akvarijumom.

Ako ćeš imati biljke trebaće ti pinceta i makaze, postoje duže pincete za tu namenu ali su skuplje. Ja koristim neku običnu od 10-ak cm.

Ishrana zavisi od riba koje ćeš imati, najčešće ti je dovoljno biljne flekice i proteinske granule.

Obavezno isčitaj forum, sve o cikliranju, formiranju akvarijuma, koje ribe mogu zajedno, da ne napraviš mnogo početničkih grešaka.

Sve što je potrebno da znaš već postoji na ovom forumu, izdvoji vreme i sve isčitaj, nemoj da žuriš kao što sam ja žurio pa posle kratkog vremena morao da krećem formiranje akvarijum ispočetka.

Srećno Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Pon Feb 07, 2022 12:40 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na odgovoru i na stvarno korisnim savetima. Forum pretrazujem svakodnevno, naravno koliko mi to vreme dozvoljava i nalazim stvarno korisne stvari.

Zadržao bih se samo još kratko na podlozi. Interesuje me mišljenje o bazaltnom pesku kao podlozi za akvarijum, kažu da je jako kvalitetna za sve vrste akvarijuma. Kako sam razumeo, skuplja je ali stvarno prelepo izgleda i ja bih je lično rado uzeo. Eh sad, je li stvarno dobra i kvalitetna, ima li neki negativan uticaj na biljke/ribe i kakva je što se tiče održavanja? Hvala
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Ned Feb 13, 2022 3:23 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kao što sam već rekao ovde ću nastaviti dalje iako nije 125l, već 112l ali da ne otvaram novu temu.
Znaci Juwel 112, sa kanister filterom Eheim Classic 250, spoljni grejač vode ..... i 3 LED sijalice sa Day Control funkcijom. Uz akvarijum je došlo i 15ak Red Sacura kozica koje sam naravno zadržao. Po rečima prodavca to nije problem jer je u akvarijumu ravnoteža manje-više uspostavljena, s obzirom da je u njemu ostala podloga, a kanister filter je non-stop bio u funkciji, izuzev par sati dok sam sve transportovao. Podloga je crni pesak (navodno ovaj bazaltni, u sta nisam siguran, ali staviću slike pa moze neko možda tačno reći da li je to ili ne). Ja sam hteo da ide šljunak ali pošto je već sve tako bilo, nisam hteo dalje menjati, jer mi se optički stvarno sviđa podloga.
Uzeo sam i 4 bazaltna kamena kao dekoraciju i sa tim u vezi ide i prvo pitanje. Na slici se vidi da su dva kamena već promenila boju (drugi s leve strane i ovaj veliki skroz desno). Iako je akvarijum još uvek daleko od formiranog postavicu prvu sliku pa može neko čisto dati neki savet, ako sta treba menjati da radim odmah na početku Smile. Inače sutra je u planu kupovina još 4-5 biljaka i polako da krenemo dalje Wink...

P.S. Nažalost sliku ne mogu da okacim jer je ogromna, a pišem s telefona i ne da mi se sad menjati format, veličinu itd. Ali staviću sutra..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Pon Feb 14, 2022 12:33 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo je sad (opet se izvinjavam sto pisem nakon svog posta, ali ne vidim opciju da editujem prethodnu poruku).

U planu je da dodju jos 3-4 biljke. Jedna manja (u uglu napred skroz levo), jos jedna ili dve vece (skroz pozadi ili eventualno na strani aq) i jedna u sredini gde je sad ovaj prazan prostor. To bi bila centralna biljka akvarijuma i tu bih rado cuo i vase preporuke a hteo bih da po mogucnosti daje crvenkaste listove i znaci visinom da ne ide bas do vrha aq, a naravno da je nesto veca od prednjih biljaka i s obzirom na ocigledan manjak mog iskustva Smile da nije prezahtevna u vezi nege i odrzavanja. Mislim da bi sto se biljaka tice to bilo dovoljno za sad jer ovaj koren sa mahovinom levo zauzima bas dobar deo akvarijuma, pa bi mozda malo bilo pretrpano da ih jos gomilam? U nekoj daljoj fazi sam mislio polako skidati mahovinu sa korena i tu vezati neke nove biljke

Ima li neko jos neki predlog sto se tice samog akvarijuma i kako vam se cini ovo pocetno stanje? Mislim svaka preporuka, misljenje ili komentar su vise nego dobrodosli Smile.

Dalji plan je ostaviti jos neko vreme biljke sa kozicama, eventualno jos jedno menjanje vode (u ovih par dana sam vec menjao 3 puta) i onda uraditi test na nitrit i tvrdocu vode, pa ako sve bude u redu krenuti i sa ribicama.

I sad pitanje u vezi boje kamena. Drugi kamen levo (pored koga sam stavio Anubias) je imao istu boju kao ovaj prvi i treci (gledajuci s leve strane). Zasto je doslo do promene boje i moze li se ista nekako vratiti? Nadam se da nisu alge. Ja sumnjam da je voda pretvrda, jer je generalno u nasem kraju takva i da je to razlog promene, ali opet to je onako laicki. Kakvo je vase misljenje i je li neko imao slicna iskustva sa bazaltnim kamenom?

Pozdrav i do novog javljanja.

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Sub Feb 19, 2022 1:03 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Uradio sam prve testove vode, jel moguće da su faktički svi parametri idealni, izuzev pH koja je na oko 8. Sve ostalo bitno za početak, nitriti, nitrati, amonijak faktički na nuli, tj izmedju 0 i 0,5 ali bliže nuli.

Juče sam ubacio prve stanovnike, ne računam kozice koje su došle, 7 malih Corydoras pigmejaca. Da li je OK da već sutra ubacim još bar 3-4 Gupija? Znam da je rano, ali ovi retultati testova mi govore da ne bi trebao biti problem, možda čak i poželjno
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarij 60 litara doma87 Početak u akvaristici 4 Pet Jan 26, 2024 6:13 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Oprema za akvarijum srki.acs Ponuda 1 Uto Avg 08, 2023 4:47 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License