Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Gde staviti akvarijum Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
dragang
Akvarista



Registrovan: 16 Feb 2020
Poruke: 46
Lokacija: Subotica

PorukaPoslao: Pon Feb 07, 2022 3:30 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Upravo obrnuto, veći akvarijum je lakše održavati, temperatura i parametri vode su stabilniji, više biljaka, više podloge, više filter mase, sve to doprinosi stabilnosti.
Više podloge i biljaka dovodi do toga se akvarijum delimično sam održava, lakše se formira mini ekosistem u većem akvarijumu.

U manjem akvarijumu za čas sve može da se okrene.

Ukoliko finansije i prostor ne predstavljaju prepreku Rio 180 je sigurno bolja opcija, naročito jer je mala razlika u ceni.

Većina tako razmišlja u startu i brzo poželi veći akvarijum. Ja sam za sad oduđen na 50l dok ne završim renoviranje kuće, a već je određeno mesto za novi od 180-200l.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pon Feb 07, 2022 3:30 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Pon Feb 07, 2022 4:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Znam da je lakše održavati. Ja npr sam u početku hteo 60l, pa sam zbog toga odustao i odlučio se za duplo veći. I nekako mi je to mera.

U pravu si da se 180l više isplati realno i da bi verovatno bio pametnija odluka, ali dimenzijama mi više odgovara, a kao što rekoh, i lično mi nekako izgleda prikladniji.

Hvala ti na savetu ali krenucu ipak sa ovim, pa videćemo..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pon Feb 07, 2022 9:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako je razlika samo u nekih 5000 onda uzmi Rio 180. Dosta veći ti deluje dok je prazan, što je normalno. Prazan akvarijum je rupa u prostoru. Kasniji prelazak na veći sistem je skuplja varijanta. Obično duplo skuplja.

To što je duži 20cm nije da ti igra preterano veliki ulogu, osim kada nemaš prostora ali to što je širi 5cm deluje malo a znači puno. Lakši će ti biti za održavanje i lepši za oko Rio180 baš zbog tih 5cm, leti će mu duže vremena trebati da se ugreje pa ti sunce neće biti problem... Za porodične ljude veći akvarijum ima i jednu jako bitnu prednost: lakše ćeš naći mesta i manje ćeš morati da žrtvuješ za ribu koja se lepšoj/jačoj polovini sviđa.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Uto Feb 08, 2022 12:28 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mali zaokret, izgleda ni 125 ni 180 Smile... Skoro pa ste me nagovorili da uzmem 180l, ali kako sam na sve strane razglasio da kupujem akvarijum, danas sam slučajno došao do jedne finansijski dosta povoljnije, a rekao bih i generalno bolje ponude (bar u odnosu na Rio 125), koju sam načelno već prihvatio.

U pitanju je Juwel od 112 litar sa postoljem (ormaricem). Eh sad, on dolazi sa kanisterom (Eheim Classic 250), Juwelovim osvetljenjem sa dodatnim LED svetlom i dodatnim Day Control uređajem kao i spoljnim grejačem vode. AQ je polovan ali star samo 4 meseca. U pitanju je poznanik, da ne kažem drug od druga, koji ga prodaje samo iz razloga što se seli i u novom stanu će imati (ustvari već ima) veći akvarijum.

Mislite li da je OK uzeti ovako nešto (cena za koju bi mi dao je oko 2,5 puta niza od novog Rio 125). U suštini smo se već dogovorili ali me interesuje još neko, da kažem iskusnije mišljenje Smile. A naravno pare još nisam dao, tako da mogu i odustati, mada mi se čini da ne bih trebao.

I drugo pitanje, da li je ovde neophodno još nešto od osnovne opreme?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bojan95
Akvarista



Registrovan: 15 Dec 2018
Poruke: 144
Lokacija: Ruma

PorukaPoslao: Sre Feb 09, 2022 7:08 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam razmisljao slicno kao ti kada sam kupovao prvi akvarijum. Uzeo sam rio 180, iako sam se dvoumio, jer kad je prazan stvarno izgleda veliko. Brzo sam se pokajao sto nisam uzeo onaj od 240L, kad vec razlika u ceni nije velika.
Ja bih se sa svim kolegama slozio, i savetovao da uzmes 180L.

Ako ti daje po tako povoljnoj ceni onda ti se isplati da uzmes i taj od 112. Imam jedan tih dimenzija. Ne treba ti nista od dodatne opreme, zapravo taj akvarijum ima super opremu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Čet Feb 10, 2022 2:55 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala svima na dobronamernim savetima. Ipak sam na kraju uzeo ovaj od 112l. Cena je zaista povoljna tako da ako se vremenom i odlučim za veći, ne gubim mnogo. Javim se kad uhvatim vremena da prenesem prve utiske..
Pozdrav svima
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Sub Feb 12, 2022 9:15 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pošto je mesto za akvarijum rešeno, dalje postove i stanje sa akvarijumom ću objavljivati na drugoj temi koju sam ranije otvorio - Akvarijum 125 l - pocetnik
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Pet Mar 04, 2022 11:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Tema je u suštini završena Smile i otvorena nova gde ću ubacivati dalje stanje akvarijuma.

Samo ću dodati još nešto u vezi stvari koje ste mi predlagali a ja nisam "poslušao" Smile, u slučaju da neko novi bude u toj dilemi pa možda mu i ovaj post pomogne. Elem, u svakom slučaju bih se složio sa kolegama koji su predlagali kupovinu većeg akvarijuma od 180l. Hvala Bogu ovaj sad ide stvarno dobro, do sada sam baš zadovoljan i što se kaže, uživam u svemu, ali realno bi bolje bilo da je zapreminski veći. I ja ću sigurnan sam, ako nakon par meseci ne budem imao nekih većih problema preći na veći. Ne zauzima mnogo veći prostor a dosta su veće mogućnosti što se svega tiče.

U suštini ja nisam bio u dilemi, već mi je jednostavno kao potpunom početniku zamisao od skoro 200l vode bila nekako... ne znam, ali baš ogromno. Sad sam svestan da uopšte nije tako. S toga bih vam savetovao, iako ste početnici, a želite investirati deo svog vremena u ovaj hobi, bar nekih 180 litara.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Oprema za akvarijum srki.acs Ponuda 1 Uto Avg 08, 2023 4:47 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka fabricki akvarijum ljiki Akvarijumi 2 Uto Avg 01, 2023 7:57 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License