Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 112 litara (80x40x35) - prvi put u akvaristici Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Sub Feb 26, 2022 12:06 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja mislim da sam konacno nasao pravi deo foruma za temu daljeg prezentovanja i pracenja akvarijuma. Elem, da ne ponavljam sve detalje o aq jer sam vec pisao u delu "Pocetak u akvaristici" , stavicu samo sliku, a ona i govori vise od hiljadu reci Smile .

Sto se biljaka i dekoracije tice, to je otprilike to sto sam zamislio da bude. MOzda vremenom sklonim ovaj ogromni koren i umesto njega stavim neki dosta manji kako bi bilo vise prostora za plivanje. Medjutim za sad cu ga ostaviti, jer ipak nudi mesta za sakrivanje a imam i Red Sacura kozice koje su odusevljene mahovinom po njemu.

Sto se riba tice, tu su trenutno 7 malih koridoras pigmejaca, 4 Platike i 4 Molija, uz poemnute kozice. Ja sam nekako zamislio da formiram akvarijum u kom ce borac biti centralna riba pa sam se do sada vodio da uzmem ribe koje apsoluno ne ulaze u koliziju sa njim sto se tice kompatibilnosti. Takodje nakon formiranja akvarijuma redovno merim parametre vode i oni su super izuzev sto je voda nesto bazna, pH izmedju 7,5 i 8, ali blize 8. Stoga i gledam da uzmem ribe koji bolje podnose tu pH. Zbog toga sam recimo uzeo MOlije, a odustao od nekih vrsta koje su mi se svidjale ali koje se prirodno bolje snalaze u kiseloj vodi. Ne znam iskreno koliko je to sve bitno, ali generalno gledam da se ja prilagodjavam vodi i akvarijumu, a ne da prilagodjavam akvarijum meni bar u ovim stvarima oko kojih se jos uvek ne razumem mnogo. Kasnije ako sve bude islo kako treba, moze se naravno uvek eksperimentisati i menjati.

Videcemo dalje kako ce ici ali neki plan je da naredni ulaze Koridoras Juli, jer pigmejci ipak nisu klasicne ribe dna, pa nakon toga mozda jato (10ak) Danio Erytromicron, jedan par guramija, 2-3 Otocinclusa i onda borac kao slag na torti. MIslim da je sve preko ovoga previse, ali videcemo vremenom sta ce se desavati, pa mozda i promenim misljenje i ubacim nesto drugo.

Ja bih rado spojio borca sa ramirezima ili Altispinozama ili napravio tako neku kombinaciju ali slusajuci i citajuci razne strucne komentare, tabele kompatibilnosti i slicno, ne usudjujem se to da uradim Smile . Bar jos uvek ne.

Necu sad za sad duze, da vidim prvo ima li uopste interesovanja ovde na forumu, jer iskreno vidim da popularnost tema nije kao sto je verovatno nekad bila. A dalje se moze uvek raspricati Smile.

Elem, voleo bih stvarno da cujem komentare, predloge, sugestije... Smile Pozdrav za sve...



Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Feb 26, 2022 12:06 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Sub Feb 26, 2022 10:27 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zdravo, lepo izgleda. Ja bih u buducnosti gledao da dodam jos zbunastih biljaka oko tog kamenja ali tako da budu nize i da se kamen nazire iza njih. Postojece zbunove bi usmeravao tako da budu jos gusci ali da se ne sire mnogo. Meni takvi zbunovi deluju uvek efektnije a sa kriptama to nije mnogo tesko uraditi.

Sto se izbora riba tice, zaista je stvar ukusa...nije da nismo videli sve moguce kombinacije i uglavnom sve ribe podnose i visok HP i tvrdju vodu. Naravno ima ogranicenja kod riba koje traze zbog metabolizma da se drze u toplijoj i hladnijoj vodi.

Na zalost, lepo si primetio, forum je totalno zamro i svi su se uglavnom preselili na instagram i FB sto na zalost nikako ne mogu da razumem ali eto tako je...instant zivot pa instant i akvaristika.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Sub Feb 26, 2022 1:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Slazem se za biljke. Mislis li da ce postojece oko kamenja rasti u sirinu, tj da ce postatii gusce same od sebe? Sta bi ti preporucio jos od zbunastih biljaka, znaci da ne rastu mnogo u visinu, tj da se vidi kamenje, kako si rekao, da je lepo a da nije mnogo zahtevno?

Za ribe vidim i ja sam.. Npr neke kombinacije koje su po definiciji nespojive, vidim onda neko da napise da ih ima i da sve ide bez problema. Tako da cu tu sam vremenom vagati i pratiti sta i kako.

A sto se parametara tice, voda i nije toliko tvrda, tj umereno tvrda , gH je 12, tako da mislim da to i nije neki problem? Ali pH kao sto rekoh, oko 8
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Pon Feb 28, 2022 12:00 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisam siguran da li su te dve biljke napred kod kamenja levo i desno kripte, deluje da jesu. One se razmnozavaji tako sto pustaju pelcere oko maticne biljke. Ako zelis da budu gusce pokupis pelcere koji su daleko otisli i grupises ih u zbun. Ne treba ni preterivati jer kripte imaji razvijen koren. Zapravo sve ces to i sam skontati samo ako uspes da odrzis biljke i njihov pravilan i zdrav rast na duze staze.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Pon Feb 28, 2022 1:10 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da, Cryptocoryne wendtii red. Hvala.
Inace sutra sam mislio da uzmem 5 Koridorasa (Corydoras Julii). Da li je to OK za ovu veličinu akvarijuma, tj da li je dovoljno? Prisli put su mi je radnji rekli da njih treba uzimati u grupi od minimum 7-8. Pa sad, da li je to cisto da ih se vise proda ili je stvarno tako. Ja lično ne bih vise užod 5, jer imam već i Pigmejce, pa kontam bice previde Koridorasa na dužinu od 80cm
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Pon Feb 28, 2022 10:06 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Od zbunastih biljaka koje su manje zahtevne imas
Sagitaria subulata
Echinodorus quadricostatus
Staurogine repens

I naravno mnoge druge, samo treba ustanoviti koja ce kod tebe lepo da napreduje. Sa kriptama imas dosta velike sanse da uspes... Bas sam pre dva dana uzeo Crypta Lutea Hobit. Bas je mala i zbunasta. Za sada nisam siguran koliko je zahtevna ali kod mene ne bi trebala da ima poteskoca.

Ne zelim da ti unapred pricam o potencijalnim problemima, moze da se desi da ces proci bez njih. Cesto je pipavo napraviti balans u akvarijumu i ljudima posle nekog vremena pocnu biljke da propadaju ili alge da se pojavljuju. Sve ima svoje resenje, zelim ti uspesan start i bez obzira na posecenost teme slobodno kaci svoj napredak uz napomene. Nekom novom ko dodje iza tebe bi moglo da znaci. Pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Uto Mar 01, 2022 3:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala ti.. Sacekacu jos neko vreme da vidim kako ce se postojece biljke dalje razvijati a onda cu svakako prihvatiti savet i dodati nesto od pomenutog. I meni se generalno svidja da ima vise bilja. Razmisljam jos da uzmem kokos dekoraciju da bi imali gde da se kriju, samo nisam siguran gde da ga stavim. Jedino u sredini ima mesta ali mi nekako to nije za sredine i za centralni plan. Ali videcemo jos.

Za sada hvala Bogu sve dobre ide.. i biljke i ribice...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Ned Mar 06, 2022 4:29 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mali Update..

Što se biljaka tiče i dalje je sve isto. Od ribica od danas su tu i plave Neonke, tako da je trenutno stanje: kozice (ima ih bas puno, nema šanse da se mogu prebrojati), 7 Koridoras pigmejaca, 4 Koridoras juli, 4 platike, 4 Molija i 12 plavih neonki. Trenutno sam sa svima zadovoljan i svi izgledaju sretno i zadovoljno Smile. Pogotovo sam oduševljen sa Koridoras juli, što zbog lepote a i ponašanja.

Možda bih kao izuzetak samo stavio mužjaka Molija (ostale 3 su ženke). Nekad deluje potpuno hekticno i generalno veliki deo vremena provodi u gornjem delu akvarijuma, bukvalno na površini vode. Mislio sam da je stanje sa O2 kritično pa sam radio i testove ali rezultati su dobri (4mg/l) i generalno sve ostale ribe se ponašaju "normalno". Sad ne znam jel ovo tipično za mužjake Molija ili je možda bolestan ili slično. Iskreno najradije bih ga negde dalje prosledio jer nekako narušava atmosferu u aq Smile, ali videćemo.. pratixu situaciju dalje pa skontati sta i kako.

Druga stvar su plave Neonke koje sam danas uzeo. Po nekim tekstovima vidim da idu do pH8, medjutim na stranim sajtovima ga preporučuju do maksimalno pH7 i ne preko toga i relativno meku vodu. Pa ne znam da li će to biti problem, jer mi je pH blizu 8, a voda na granici srednje tvrde i tvrde.

Pošto mislim definitivno držati američke ciklide mislim da ću u budućnosti nešto preduzeti oko teme tvrdoće vode i pH. Da li će to biti RO uredjaj, delimično korištenje destilovane vode ili nekih preparata videću još. Verovatno RO ali moram se prvo dobro upoznati sa temom, jer je totalno nepoznata materija. Elem, ima postova na forumu pa ću iščitati.

Ostalo, kao što rekoh, sve ide po planu. Danas sam uz Neonke, uz nagovor prodavca, uzeo i listove tropskog badema koje sam stavio na površinu.

Toliko za sad pa se čujemo dalje.. uskoro ubacujem i nove slike sa stanjem AQ...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Čet Mar 10, 2022 11:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ceratophyllum Demersum nenormalno raste, od njega i mahovine se bukvalno formirala džungla na levoj strani akvarijuma. Za kozice raj, ali meni lično izgleda neuredno, ne znam šta vi mislite? Zbog toga sam najviše u dilemi da izbacim ovaj koren a uzmem neki manji. Sa tim bih dobio i dodatno na prostoru.

Ostale biljke rastu sporije, ali nije loše s obzirom da nemam nikakvu hranljivu podlogu. Uzeo sam danas Easy Life štapiće, Easy Carbo i Ferro, pa ću početi malo to da ubacujem.

Od ribica sam ostao bez muškog Molija. Od kada sam ga kupio se ponašao čudno i zadnja dva tri dana je konstantno provodio na površini vode. Pretpostavio sam da nije nešto u redu, ali mislim da je od početka bio bolestan ili možda prestar, ne znam. Uglavnom bitno mi je da se sve ostale ribe ponašaju sasvim normalno, pa se nadam da nije neka bolest koja je mogla preci i na ostale.

Za sada neću ništa dalje ubacivati od riba (eventualno nadoknaditi molija). Još uvek se razmišljam u kom pravcu dalje da idem što se ribica tiče, imam neke 3-4 varijante, ali svaka predstavlja manje više opasnost za kozice, koje sam tako zavoleo pa ne bih voleo da ostanem bez njih. Tako da cu jos neko vreme ostati na trenutnoj postavci.

Bio bih jako zahvalan za neki komentar ili predlog (smiley).

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
xxxvelja
Akvarista



Registrovan: 10 Avg 2012
Poruke: 223
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pet Mar 11, 2022 9:30 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne znam, možda da se samo skloni ono oznaceno crvenim i da se limun i ehinodorus označeni žutim sklone malo u desno da se napravi kao neki puteljak po sredini do zadnjeg stakla. Za prvi put baš ti lepo izgleda akvarijum, sve ti super ide. Ukoliko ti se svidjaju kozice možda bolje da ostanu samo molike. Ima raznih vrsta molika..marbl, lira, golden dast. Koje su baš zanimljive. Ja volim molike, živahne su a miroljubive, plivaju po celom akvarijumu. Kada se namnože baš deluje onako opuštajuće gledajući kako plivaju.
Image

Za prihranu ako ti odgovara easy life imaš njihov proizvod profito to su mikroelementi + kalijum. Tako da ti to dođe manje više kompletno, ne trebaju ti ostali makroelementi (fosfati i nitrati to dobijaš gratis od ribica Very Happy )
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Pet Mar 11, 2022 11:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

mekses ::
Druga stvar su plave Neonke koje sam danas uzeo. Po nekim tekstovima vidim da idu do pH8, medjutim na stranim sajtovima ga preporučuju do maksimalno pH7 i ne preko toga i relativno meku vodu. Pa ne znam da li će to biti problem, jer mi je pH blizu 8, a voda na granici srednje tvrde i tvrde.

Pošto mislim definitivno držati američke ciklide mislim da ću u budućnosti nešto preduzeti oko teme tvrdoće vode i pH. Da li će to biti RO uredjaj, delimično korištenje destilovane vode ili nekih preparata videću još. Verovatno RO ali moram se prvo dobro upoznati sa temom, jer je totalno nepoznata materija. Elem, ima postova na forumu pa ću iščitati.



Cisto kao info, drzao sam licno a znam i vise ljudi koji su takodje uspesno drzali kraljevske i obicne neonke u tvrdoj vodi cija pH vrednost prelazi 7,5. Neonka je otporna riba kao i mnoge druge tetre. Ne znam da li ih je neko razmnozavao u tvrdoj vodi ali zasigurno ti mogu reci da je i to moguce. Svojim ocima sam video malce u tvrdoj vodi kod Coe Zemunca(ovog sto drzi prodavnicu koja se ovde reklamira) jos pre nego sto je postao preduzetnik... Doduse bila je obicna neonka u pitannu. Dakle, moje misljenje je da je moguce uspesno i dugorocno drzati ove ribe u vodi sa visom pH vrednoscu.
Isto vredi i za juznoamericke ciklide... Npr ramireze koji su poprilicno osetljivi... Kod mene su uspesno obitavali u tvrdoj vodi ali sa pojacanom temperaturom... 26 do 28. Kada sam ih drzao na ispod 26 posle nekog vremena... Recimo godinu dana umelo je i da mi se desi uginuce... Ja to povezujem sa stresom ribe zbog nize temperature pre nego zbog neprilagodjenog pH.... Apistograme Kakadu su dosta otpornije od ramova... Njima nikada kod mene nije smetala ni pH ni tvrdoca ni niza temperatura... Imao sam ih vise puta i nikada nisu crkavale... Rastajali smo se obicno kada mi izedu kozice pa ih prosledim nekome.

Jedino kada zelih da ih razmnozavas ikru moras drzati u mekoj vodi da bi mogla da se izlegne... Kod mene je u tvrdoj uvek propadala.


xxxvelja ::
Za prihranu ako ti odgovara easy life imaš njihov proizvod profito to su mikroelementi + kalijum. Tako da ti to dođe manje više kompletno, ne trebaju ti ostali makroelementi (fosfati i nitrati to dobijaš gratis od ribica Very Happy )


Slazem se sa veljom, narocito treba biti oprezan u akvarijumima gde se ne dodaje co2 jer se elementi lako nagomilaju i stvore uslove za alge. Skontao sam ali nije provereno... Da je najopasnije u pogledu algi, ako se nagomila N, P ili Fe.... Ova tri elementa bas umeju da naprave sranje... Jednako kao sto ce bez njih odmah da se pokaze deficit na biljkama.... I to pre u akvarijumima koji bilduju sa co2 nego u akvarijumima bez co2.... Dodje mu kao da je akvarijum bez co2 organizam sa sporijim metabolizmom, sve se sproje desava, biljke rastu sporije ali i kad nesto krene po zlu odvija se polako i daje ti malo vise vremena da odreagujes.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
pingvinpilence
Akvarista



Registrovan: 22 Okt 2019
Poruke: 42
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pet Mar 11, 2022 3:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zdravo, odlicno ovo izgleda!
Gde si nasao nanu u cvetu aaaaaa ja sam moju cekala dve decenije
Smeta ti panj...probaj da ga okrenes u pravcu kazaljke na satu, gledano odozgo, za oko 2-3 sata, da tanje grane budu vise usmerene ka prednjem staklu. nemoj da ga pomeras blize ka centru, nego oslobodi centar od svega kao sto rece xxvelja ostavi prostora da pogled tamo odluta..
Oko sredine i ka dubini sto sitnije biljke. Kripte ti dobro napreduju pa bi u zadnjem desnom uglu odlicno legla Cryptocoryne wendtii Brown, i ja sam je u pocetku sadila napred jer je neobicne boje, lepa za gledanje ali brzo izraste u ogroman zbun..pa, sada mi je skroz uz zadnje staklo vislja od svih.
ova desna prednja kripta ili sta je...isto u zadnji plan ....ustvari, u zadnjoj zoni akvarijuma ja bih stavila jednu slajfnu crne plastike oko 7-8cm u visinu, da se dobije kao zardinjerica, nju napunis hranljivom podlogom-soilom, i tu posadis ove sa duguljastim visokim listovima, kripte i ehinodoruse, da vidis kako ce da polude. Limun skroz levo pozadi.
ovo desno (ludwigia?) hrabro sisaj da se zgusne.
Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
mekses
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 37

PorukaPoslao: Sub Mar 12, 2022 2:27 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala vam puno na odgovorima, pohvalama i savetima Smile. Takodje, drago mi je da se vise ljudi ukljucilo u temu Smile.

@xxxvelja
Prvo svidja mi se tvoja ideja oslobadjanja sredine akvarijuma. Mislio sam svakako narednih dana cistiti filter, pa cu to iskoristiti za zamenu vode i verovatno napraviti mali premestaj biljaka. Mozda cu jos uzeti jedan ili dva manja kokosa sa rupom ili imate predlog za nesto jos bolje za skrivanje ribica? Ovo sto si oznacio crvenom bojom je list tropskog badema, koji nakon dva-tri dana sam padne sa povrsine na dno akvarijuma i ostavicu ga jos koji dan, zbog tih navodno pozitivnih efekata koje ostavlja na akvarijum.

Definitivno cu uzeti i Profito. Ja sam mislio jos taj Ferro i/ili EasyCarbo jer mi po testovima koje sam radio fali i Fe i CO2. Eh sad ako mislite da nije neophodno mozda ne bih to nista ni dirao. Samo bih pitao da li bih uz Profito trebao istovremeno i EasyCarbo, jer citam da se koriste zajedno, ako sam dobro razumeo?

@baia (prvo hvala sto si od pocetka tu i dajes savete Smile )
Upravo ovo sto si napisao me i dosta buni i na dosta razlicitih strana nalazim oprecne informacije oko hemije generalno (nebitno da li je u vezi N, Fe, CO2, ph, gH its). U sustini stvarno verujem da je svaki od preparata dobar za tu svrhu za koju se koristi, ali bas to, sta ako nesto krene naopako, hocu li znati reagovati i kako i sta ce se izdesavati u AQ. Tako da ipak cu poslusati savet i generalno prestati da razbijam glavu oko toga, poceti sad samo sa Profitom i ne opterecivati se mnogo ostalim stvarima dok god sam vidim da je sve u redu sa AQ. Bar sad u ovoj fazi, pa kasnije eventualno, ako sve nastavi da ide kako treba, gledati malo vise oko RO, CO2 itd. A do tad, nadam se da cemo se cuti i dalje na temi, pa cu prenositi utiske, a vi vasa misljenja Smile.

@pingvinipilence
potrefila me nana Smile, tj nasla ona mene, ne ja nju Smile. Za panj, mozda cu to i uraditi, ali verovatno i malo skratiti grane. Da nije kozica, ja bih ga sigurno izbacio Smile. Mislim, nije da mi se ne svidja, ali cisto zbog slobodnog prostora za plivanje (pogotovo sto ce doci jos ribica kasnije), ali mozda cu nesto i sa tim premestajem uspeti da dobijem, bar vizuelno.
U zadnjem desnom uglu je isto Ludwigia (repens var. Rubin Diamond Red). Ne vidi se na slikama, ali navodno ce isto izrasti ogromna, ali za sad ni ja ne vidim da bas ide u tom pravcu. Sardinjera je super ideja. Jedino za limun se ne slazem, jer ako ide skroz levo, onda ga zaklanja panj, a ja sam nekako mislio da mi bude centralna biljka u akvarijumu.

Ja bih jos imao jedno pitanje oko temperature vode. Koja bi po vama bila optimalna temperatura za ovu postavu riba koje trenutno imam (koridorasi, plati, moli, neonke i kozice). Meni je trenutno malo ispod 24 stepena. Posto je ovaj moli, sto sam vec napisao, uglavnom bio po povrsini, bojao sam se da je manjak kiseonika u AQ, pa zbog toga nisam jos hteo da dodatno zagrevam. Sad bih mozda i mogao, pa me interesuje jel 24 OK ili da pojacavam temp.?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
xxxvelja
Akvarista



Registrovan: 10 Avg 2012
Poruke: 223
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Mar 12, 2022 10:25 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da profito i easy carbo idu zajedno tako se preporucuje. Kada sam ih ja na početku akvaristike koristio baš sam bio zadovoljan kako su se razvijale biljke i nije bilo algi. Temperatura kod mene je podesena na 26 i imam molike i apistograme kakadu i njima je to ok. Kada imaš puno biljaka nadju ribice gde će da se kriju ne treba ti zbog toga više kokosa. Međutim ako ti želiš možeš da staviš još ljuski kokosa sigurno neće da škode akvarijumu.Ja imam jedan kokos koji sam stavio da bi imali krbenzisi a sada i apistograme gde da se razmnožavaju.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Sub Mar 12, 2022 12:23 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

mekses ::
@baia (prvo hvala sto si od pocetka tu i dajes savete Smile )
Upravo ovo sto si napisao me i dosta buni i na dosta razlicitih strana nalazim oprecne informacije oko hemije generalno (nebitno da li je u vezi N, Fe, CO2, ph, gH its).


Tako je to u akvaristici, ljudi na razlicite nacine postignu dobar rezultat pa onda automatski usvoje da je to jedino moguce resenje. Ako su jos neke zadribalde onda posto poto forsiraju to svuda oko sebe i nipodastavaju cinjenice da su i drugi bili uspesni na sasvim drugaciji nacin. Najbolje je da citas sto vise i da uporedjujes receno i ucinjeno pa na kraju sam da odlucis ili da probas...u tom procesu ces i pronaci svoje mesto u akvaristici.
I meni je drago sto je forum malo zivnuo, desava se to periodicno:) Evo u to ime okacicu i ja slike trenutnog stanja da se jos koja tema zasvetli na forumu Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarij 60 litara doma87 Početak u akvaristici 4 Pet Jan 26, 2024 6:13 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 175 litara - predlozi i ideje mekses Akvarijumi 10 Pon Jul 31, 2023 4:10 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Prvi akvarijum? Maridza Početak u akvaristici 3 Čet Jun 01, 2023 12:47 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License