Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Ručna izrada - 300l Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
reduktor
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 66

PorukaPoslao: Ned Avg 07, 2022 5:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zaboravih dodati da je sve krenulo naopakao od kada smo otišli na ljetovanje a ja ubacio dvije tablete hrane, kao fol ne otpuštaju u vodu višak hrane, ovo ono. Dodjem, vidim niko ih dohvatio nije, skroz se ubuđale, katastrofu mi napravile.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Avg 07, 2022 5:20 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Sre Avg 10, 2022 1:30 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Standardna prica. Sad si na raskrsnici... Da li da sve rasturis i krenes iz pocetka ili da se boris sa algom. Ako krenes iz pocetka velike su sanse da te na daljem putu ceka isti zid o koji si se sada olupao pa ako ti se istorija jos jednom ponovi velika je verovatnoca da ces sve da posaljes u k...c i da batalis. A ako odlucis da se boris protiv alge onda te ceka solidan period mucenja i nalazenja razloga za pojavu alge, tehnologija uklanjanja algi i metoda prevencije od ponovne invazije.

Ako planiras da se boris protiv alge probaj da menjas 50% vode nedeljno, da zasadis vise brzorastucih biljaka, uklanjas bba gde god mozes sto vise mozes. Ako ti biljke dobro rastu brzo ces prevladati bba ali ako i biljke propadaju onda imas tezak disbalans u akvarijumu i prvo ces morati da resis rast biljaka tj da izbalansiras nutrijente a onda da resavas bba. Na zalost nista ne moze od danas za sutra, za svaki tvoj potez treba bar 7 dana da se vide rezultati.
Po ovome sto si napisao, pod uslovom da pre odmora nije bilo bba vidljive u akvarijumu, tipujem da ti je ta hrana oslobodila puno fosvata a nakon tog su dosli i nitrati kao posledica raspadanja sto je bez promene vode dalo bust rastu bba. Sad samo idi kontra od toga... Dakle menjaj vodu i cisti zarazene listove kada se pojave novi listovi, nemoj bas da ogulis svaku biljku do stabljike samo da ne bi gledao bba po listovima... Ostavi malo alata biljkama da vrse fotosintezu i da se sto lakse oporave. Proces traje dugo ali ces togom njega puno nauciti. Obavezno procitaj ostale teme sa ovim problemom i probaj da nadjes paralele kod sebe. Resenja donosi jedno po jedno da bi mogao da znas za kasnije.
Algicidi su slaba vajda, ljudi tvrde da easyCarbo ubija bba kad se direktno nasprica. Ja za to koristim hidrogen i to 12%.(preporucuje se 3%). Ovaj od 12% sagori kozu gde god kane ali anubije i bucefalandre ga kod mene podnose odlicno. Izvadim anubiju iz vode naspricam je celu hidrogenom. Ostavim da odstoji 1 min tako i onda je bucnem nazad u vodu. Za sada nisam imao problema sa meltingom i propadanjem. Alga nakon toga pobeli i vidim da je odma kozice napadnu a cesto je i ribice cupkaju kada je tako oprljena. U svsl nestane sa lista u roku od 3-4 dana. Meke biljke ne tretiram hidrogenom, samo odsecem previse zarazen list.
Ako imas podpitanja pisi, vrv sam svasta jos zaboravio.... Trenutno se i ja borim sa bba u mom akvarijumu ali je drzim pod kontrolom djubrenjem i izmenama vode.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
reduktor
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 66

PorukaPoslao: Sre Avg 10, 2022 7:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kod mene je anubia trenutno čista kao suza, stoji u uglu, bez svjetlosti, sve je ok na njoj. BBA je na sljunku uz bok akvariuma (lijevi), koji gađa svjetlo sa plafona i odatle se širi svuda okolo i po svemu. Anubia je na suprotnom (desnom) kraju, zaklonjena mikrosorumom. Imam utisak da zamjena vode ne pomaže, već odmaže, kao i easy carbo, samo joj daje krila. Ljudi, niti sam lijen, niti neodgovoran, mijenjam vodu redovno, i na kraju praktično ispada da poklanjam više pažnje akvarijumu već sopstvenoj djeci, a to mu nekako ne mogu oprostiti, niti sebi dozvoliti. O uloženoj lovi, da ne pričam. U nekoj priči sa akvaristima od kojih sam kupovao biljke, dobijem savjet da zamijenim LED na 6500K (jer je kod mene bio 4000K LED). Na 6500K BBA cvjeta kao luda!!! Stoga vraćam nazad lapme od 4000K, čim prođe period zamračenja akvarijuma. To mi je prvi test, da vidim šta če da se desi. Što se tiče teorije o pretjeranom hranjenju, za 8 mjeseci sam potrošio 1/4 Sera hrane za diskuse i 1/4 Sera mix listići na 26 riba (oba pakovanja po 250ml). Ako je to mnogo, e onda... Imam tajmer, sve je automatika, svaki dan u isto vrijeme pali-gasi, 10 sati foto perioda u 3 intervala. Koliko mogu da zaključim, kod mene biljke rastu i bez osvjetljenja, te ispada da mi rasvjeta uopšte i ne treba, osim da pokrene alge. Evo 3 dana je akvarijum bez osvjetljenja i vidim da novi izdanci rastu na biljkama. Za vodonik peroksid znam, ali svi kažu da je to samo privremeno rešenje za BBA. Nije problem, kupiću 3%, sipati 2ml/galon svaki dan, pa nek se nosi u pm.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
reduktor
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 66

PorukaPoslao: Sre Avg 10, 2022 7:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zaboravih dodati, možda je rano za prognoze ali za sada zamračenje nema uticaj na borbu sa BBA. Doduše, ne vidim joj pravu boju, možda je i počela da blijedi, ali trenutno ne primjetim neku razliku ovako bez uključenih LED lampi kada bacim pogled ispod pokrivača.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Sre Avg 10, 2022 9:19 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Definitivno je fotosenzitivna i pozicionira se na mestima gde ima svetla. Listovi koji su u senci ne budu napadnuti... Tako je bar bilo kod mene mada sam citao i drugacija iskustva. Ali zamracivanjem je ne mozes resiti... Upropastices sve druge biljke a ona ce preteci...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
reduktor
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 66

PorukaPoslao: Pet Avg 12, 2022 7:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Danas sam izvršio zamjenu vode od 50% od 250l. Takođe, svaki dan od naše zadnje prepiske po 30l.
Nasuo sam H2O2 u komoru filtera gdje je pumpa. Lampe su bile ugašene, te nisam primjetio ništa posebno da se dešava, nikakve mjehuriće, itd.
Kada se nakon sat vremena uključio tajmer sa led lampama vidim da je krenula fotosinteza na nekim biljkama. Još uvijek je, sada već poslije dva časa, sve u mjehurićima, a iz pojedinih biljaka izbijaju mjehurići kao da su iz O2 boce!
https://www.youtube.com/watch?v=HxojGMoxtQI
Na klipu se vidi i BBA, sve je preuzela, al' sve.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Pet Avg 12, 2022 10:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Au brate...izvini ako sam negde rekao da hidrogen sipas u filter ili izostavio da naglasim da ga ne sipas....hidrogen nije algicid nego invazivno sterilisicue sredstvo....nisam neki hemicar ali reaguje sa organskom materijom. Mi ga u akvaristici koristimo tako sto ga ciljano spricem nanesemo na alge inace je opasan za biljke i zivotinje u vecoj kolicini.

!!!!!Nemoj ga ljubim te vise sipati u filter!!!!!!!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Pet Avg 12, 2022 10:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Inace intenzivna fotosinteza je normalna nakon zamena vece kolicine vode. To se desava jer sa vodom uneses sve hranjive materije koje su biljkama potrebne, na zalost ima ih malo i biljke to potrose u par sati nakon zamene vode...eventualno nakon pola dana. Iz ovoga vidim da nisi bas menjao mnogo vode do sada.... Znam da ti 50% deluje kao mnogo i verovatno te plasi da ce to da smeta ribama....sto je i istina ukoliko vodu prethodno ne pripremis i sipas je direktno sa cesme...vecina nas upravo tako radi...ne jebemo to sto cemo da stresiramo ribe... Bilo bi preporucljivo da vodu pripremis dan ili dva ranije tako sto ces da je naspes u neko bure da odstoji da bar ispari hlor i da se temperatura izjednaci sa sobnom....ribe bi ti bile zahvalne, manje stresirane i sigurno bi im produzio zivotni vek.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
reduktor
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 66

PorukaPoslao: Pet Avg 12, 2022 10:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Niš ne sikiriki, nisi ništa pogrešno rekao, a i nisam sipao u filter već u komoru što odvodi vodu, jer kod mene su dvije komore. Ne fali njemu ništa, a i da zafali, razmontiram pa ponovo.
Mrva mu fali da naspem varikinu i sve ispočetka. Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
reduktor
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 66

PorukaPoslao: Pet Avg 12, 2022 10:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Par puta do sada sam mijenjao 50% vode, i svaki put krenu mjehurići sa biljaka nakon tolike zamjene vode. Finta je što je meni malo smor razmotavati šlauf po kući za punjenje 130l vode, stoga mijenjam 15-20l svakih 5-7 dana, međutim tako biljke nikada ne ispuštaju kiseonik. Nije mu ovo prvi put, nemaš šta da brineš. Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
reduktor
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 66

PorukaPoslao: Pet Avg 12, 2022 11:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne mijenjam 50% vode često, prije svega jer sam primjetio da smeta ribicama. Do sada sam to radio jedno 5-6x u 8 mjeseci, i dok su ribice bile skroz, znalo se desiti da neka ugine nakon velike zamjene vode (od hlora). Sera Aquatan kod mene ima samo od 100ml, a to je meni samo za jednu zamjenu vode. Ne isplati se nikako, a nema kupiti kantu od 5l, zato ide voda direkt slavina i po malo, svako malo.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Pet Avg 12, 2022 11:23 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

U vise navrata sam sprzio prste hidrogenom....brate nije prijatno....mogu da zamislim kako je ribi kad je oprlji hidrogen...naravno kad se razredi u vodi sigurno je manje opasan ali eto...preporucujem da to ne radis tako jer nema svrhe....on fizicki ubija alge...izblajha ih...sprzi i one odumru nakon toga. Dobar je da se koristi samo direktno na zbun crne cupave alge ili da ga naspricas na list anubije ili neke druge tvdje biljke...bucefalandre, eventualno mikrozoruma....za ostale mekse biljke i mahovine je instant smrt.

Sto se zamene tice...jbg radis kako ti je najlakse. Ja razvucem crevo, spraznim za 10min i napunim za 5 direkt sa cesme....samo nastimam temp eraturu da bude ista. Najbolje bi bilo da ostavis da odlezi u nekom kanisteru, buretu , serpi...loncu sta god...dovoljno je par sati da ispari hlor. E sad ako si bas fanatik onda u to bure stavis grejac i pumpu.

Ja recimo, svaki dan kad dodjem sposla uz kafu izvadim 4L vode i dodam 4L sveze hladne vode sa cesme na mojih 240l akvarijum...i uvek dobijem instant perling.Tripujem da bi rezultati sa uzgojem biljaka bili mnogo bolji da moze da se instalira kontinualna zamena vode...tipa da svaki dan kroz akvarijum prodje 10% sveze vode....al ko ce se drka sa tim...moze to da se postigne i sa djubrivima ili sto se kaze peske...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
reduktor
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 66

PorukaPoslao: Sub Avg 13, 2022 12:01 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne znam da li bi mi vjerovao, ali malo mi fali da namjestim plovak od vodokotlića i crijevo za punjenje i drenažu dolje negdje na dnu Smile
Odrvrnem leptir ventil, pustim vodu, nova sama dođe i dopuni koliko treba.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
reduktor
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 66

PorukaPoslao: Uto Avg 16, 2022 6:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nedavno sam kupio jednog skalara, i on jedini od svih ribica ima bijeli koncasti izmet. Prvih par dana je imao normalan izmet, ali je to radio skoro pa stalno, poredeci ga u odnosu na druge stanovnike. Ne znam cime i koliko je bio hranjen, ali mi je to zapalo za oko, tj. ta kolicina i ucestalost. Da li je mozda parazit u pitanju ili nesto drugo?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
reduktor
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2022
Poruke: 66

PorukaPoslao: Pet Okt 14, 2022 10:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Posjekao sam kompletan stargrass zbog BBA i iz tog razloga je prazna desna strana, ali ide sve ispočetka.

[img]https://ibb.co/yXpQ7Xs[/img]
[img]https://ibb.co/k0mmb0q[/img]
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Izrada akvarijuma kikii77 Tražnja 3 Čet Okt 22, 2020 1:23 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarijum 60l - izrada i formiranje od 0 kikii77 Početak u akvaristici 24 Čet Okt 22, 2020 11:43 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarijum 300l nema sanse da odlucim ... milospe Ribe 14 Uto Nov 06, 2018 12:35 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kupujem akvarijum od oko 300l Zivadin Arhiva Malih Oglasa 0 Pet Okt 19, 2018 9:09 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka White Ghost 300L Strahinja025 Akvarijumi 46 Pon Jan 15, 2018 5:48 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License