Autor |
Poruka |
Milivoje Lampa
Akvarista
Registrovan: 27 Feb 2020
|
Imam jedno glupo pitanje. Imam pumpicu champion 0098 pise da jok je kapacitet 270l/h e sad da li kad se spoji sundjer filter na pumpicu filter ima protok 270l/h ili se to drugacije racuna? |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
dk
Akvarista
Registrovan: 13 Sep 2019
|
270 L/h se odnosi na protok vazduha, dok se protok filtera izrazava kao protok vode.
Realno je ocekivati taj filter nece obraditi ni blizu 270L vode na sat. |
|
|
|
|
Milivoje Lampa
Akvarista
|
E to me je zanimalo. Hvala na odgovoru. Jos jedno pitanje da li ce pumpica tog kapaciteta da protera vodu bar 40l/h? |
|
|
|
|
dk
Akvarista
Registrovan: 13 Sep 2019
|
Ne znam kako bi to izmerio.
Mozes da kupis testove za amonijak, nitrite i nitrate, pa da testiras vodu i vidis da li se neki od parametara povecava. Ako posle nedelju dana aminijak i nitriti budu 0, onda ti taj filter dovoljan. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
Registrovan: 18 Apr 2010
|
Sta god da imas i koliki god da je protok posle nekog vremena ce se uhvatiti ravnoteza...malo je nezahvalno nagadjati kada je skroz sigurno da se ubacuju ribe i koliko bi mogao da stavis u aq sa takvom filtracijom....to bi vec morao da radis na svoju odgovornost |
|
|
|
|
Milivoje Lampa
Akvarista
|
Imam ja atman hf 600 na glavnom akvarijumu sa pola litre keramickih perli i 2 pakovanja siporax minija ali sam postavio jedan mali akvarijum za mrest zivorotki pa me zanimalo ako je pumpica sa kapacitetom 270l/h koliko protok vode moze da ostvari ali pretpostavljam da je za 15 l dovoljno kakav god da je protok jer ce tu da borave malci i eventualno jedan koridoras. U tom akvarijumu imam xy168 i xy 2820 pretpostavljam dovoljni za 15l. Inace su zaciklirani u starom akvarijumu a sada cikliram i jedan xy 2836 koji ce tu da ostane pa ako zatreba za ne daj boze imam jedan od 35 litara. Gledai nesto po netu pa stavio crevo na sundjer filter u minut je izaslo 750 ml vode doso sam do neke racunice od 45 litara na sat 2 sundjera sa tim protokom pretpostavljam dovoljno za mresni akvarijum od 15l. Razmisljao sam neki atman unutrasni ali mi protok od 450l/h deluje prejako cak je u akvarijumu od 40l uvlacio gupike a mogu da zamislim sta bi bilo u akvarijumu od 15l sa malcima. |
|
|
|
|
Milivoje Lampa
Akvarista
|
Aj da ne otvaram novu temu. Jel padalo nekome na pamet da u sundjer filter ono sito u sredinu ispuni siporax minijem i kolko to ima smisla. Ja sam to napunio cini mi se da je bolja bioloska filtracija. To sam primetio na osnovu toga sto bez siporaxa na isti broj ribica su se desavala uginuca od kad sam ih ispunio siporax minijem uginuca nemam vodu normalno menjam jednom nedeljno mada posto kod mene kako sam uradio parno grejanje voda isparava brzo tako da samo dosipam novu vodu. |
|
|
|
|
|