Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Problem širih razmera Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Daniel Filipovich933




Registrovan: 03 Dec 2022
Poruke: 0

PorukaPoslao: Sub Dec 03, 2022 7:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovo ko mi reši, smeši mu se nobelova nagrada.
Kupio sam akvarium od 600l, u njega stavio pešak sitan, biljke neki kamen ubacio pumpu koja je snaga 4500l/1h, ubacio dobre bakterije, čekao još dve nedelje i ubacio zlatne ribice par čistača I neke pružiće. Nakon šest meseci zamenio sam sindjere, skroz nove stavio i posle par dana malo vodu zamenio nikih 100l I onda je krenulo sve po zlu. Za nekih desetak dana su mi uginule sve zlatne ribice i ostali samo čistači. Onda sam sve iznova uradio promenio vodu ubacio dobre bakterije čekao dc nedelje kupio tri zlatne ribice nakon tri dana su uginule. Pokušao sam sve ponovo samo ovaj put nisam menjao vodu opet ubacio dobre bakterije čekao mesec dana i svaki nedelje ubacivao po 50ml opet su mi sve tri ribice uginule. Okretao pešak izvadio stiropor koji je bio na dnu akvarijuma, ubacio dobre bakterije kupio cetri ribice sve su uginule. Gde je problem, ribice nakon dva dana izgube snagu, slabije jedu i kao pijane. Više ne znam sta da uradim, ovde se konsultovao sa jednim doktorom prodao mi lek ali to nije rešenje. Treba se nadji gde je problem?
Hvala svima koji mi mogu pomoci
[align=justify][align=center]
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Dec 03, 2022 7:20 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Ascaron
Akvarista



Registrovan: 06 Avg 2019
Poruke: 44
Lokacija: Batajnica

PorukaPoslao: Ned Dec 04, 2022 8:59 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako su ko pijane, verovatno su otrovane. Koju si vodu stavljao? Koji si kamen ubacio, i koji pesak? Pominješ dobre bakterijeky a da li si ubacivao nešto za dehlorizaciju vode?

Takođe, kakva je razmena gasova u akvarijumu? Koja je pumpa, kakvo ti je kretanje vode na površini?

Da li si adaptirao ribe na novu vodu? To je velika količina nove vode za njih.

Treba mnogo više detalja da bi iko mogao da kaže.nešto konkretno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
gotika
Akvarista



Registrovan: 14 Feb 2012
Poruke: 887
Lokacija: zemun

PorukaPoslao: Ned Dec 04, 2022 11:08 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

tvoj problem se zove ubacivanje dobrih bakterija izvini ali kako za tako kratko vreme znas dal su dobre ili lose bakterije a i uostalom japanke su ribe vrtnih jezera(citaj akvarijumski prasici ) probaj sa nekim drugim ribama
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Ned Dec 04, 2022 7:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Možda sam dođeš do zaključka:

1: kakve si sunđere uzeo, gde si sunđere uzeo, da li si siguran da sunđeri nisu bili zatrovana pre nego što si ih kupio...

2: gde si uzeo ribe, kakve su druge ribe bile u toj prodavnici da li je bilo mrtvih, krivih, žgoljavih...

3: koje proizvod si sipao, većina tih bakterija u bočici su dobre za preradu kanalizacije ili su hemija koja vezuje nh4 za sebe a što se tiče samih bakterija koje se razviju u filteru akvarijuama ne ubace ništa

4: da li je postojala velika razlika u temperaturi vode u kojoj su bile ribe i vode u akvarijumu pre ubacivanja

5: nekada je apsolutno nebitno kako ili zašto i ne treba mozgati kako da reši problem kada je sve već otišlo u propast. Najbezbolnjie i najhumanije i po ribe i po vlasnika je jednostavno samo pokrenenuti akvarijum iz početka.

Sunđer ne moraš da menjaš. Opereš ih u hladnoj česmovači ili izvadiš malo vode iz akvarijuma pa u njoj opereš. Čistači ako su oni što se lepe na staklo za dug život zahtevaju panj. Pošto si već imao ribe i spreman si da čekaš mesec dana nemoj sipati hemiju. Znaš koliko si hrane davao ribama sa tom količinom hrane hrani akvarijum bez riba/japanski. Za mesec dana imaćeš formiran akvarijum i kada ubaciš ribe biće jako mali skok NH4 i NO2 da ribe neće ni osetiti. Za japanke u akvarijumu poželjno je da imaš neki test na NH4(treba da bude 0) i NO3(što manje to bolje). Daj neku sliku akvarijuma, sliku filtera.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Daniel Filipovich933




Registrovan: 03 Dec 2022
Poruke: 0

PorukaPoslao: Pon Dec 05, 2022 12:20 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image
Ovako izgleda moj akvarium, još nešto interesantno video sam da imam male čistače, da su se razmnozili. Ribice pre ubacivanja sam uvek dvadesetak minuta stavljao u promeša oj vodi iz starog akvarijuma i iz mog akvarijuma. Temperatura vode mi je trenutno oko 22C. Sünderi su obični za akvarium plavi 😅 sad su braon jer imadosta bakterije na njih. Ribe su bile zdrave, bas sam gledao kako su se ponašale u prethodnom akvarijumu, bile su dosta aktivne i vesele. Sipao sam (amtra pro nature) (clean procult) tako se zovu na nemackom, jer ja živim u nemackoj. Sipao 50ml I sledeće cetri nedelje dodavao po još 50, ukupno 250 za pet nedelja. Temperatura vode ima razliku pitao sam ih bas pre kupovine koja je temperatura kod njih u awarihumu I rekli su mi da je 12c to je za 10c manje od mog akvarijuma, zato sam se trudio da barem dvadeset minuta stoje u toj vodi u kojoj sam ih kupio I dodao uvek polovinu vode iz mog akvarijuma. Imam test na NH3 I NH2. NH3 je jako nizak, a NH3 je na nuli.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Daniel Filipovich933




Registrovan: 03 Dec 2022
Poruke: 0

PorukaPoslao: Pon Dec 05, 2022 12:29 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image
Ovako to izgleda, pozadi ima tri dela u prvom delu ulazi voda i on je prazan, dole je otvor I ulazi u drugi deo u drugom delu su mi stajali keramičke perle sroz dole, Pa keramičke kuglice i na kraju sunđeri u trećem delu stoji samo pumps i ona vraća vodu u akvarijum. Pumpa izbaci 4500l za 1h.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Daniel Filipovich933




Registrovan: 03 Dec 2022
Poruke: 0

PorukaPoslao: Pon Dec 05, 2022 12:30 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

A da, izvadio sam ove keramičke perle i kuglice jer sam ribicama davao atibjotik što mi dao jedan lekar za ribe. Ali to nije imalo nikagog efekta ribice su uprkos tome umrele.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Ikebana
Akvarista



Registrovan: 09 Feb 2022
Poruke: 35

PorukaPoslao: Pon Dec 05, 2022 12:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mozda bi najbolje bilo, ako si iz Beograda da ti neko da sundjer iz svog akvarijima da ga ubacis jer on vec ima forimranu koloniju bakterija. Ako si trpao antibiotike, stavi aktivni ugalj da izvuce to iz vode.

Stavi nesto kermaickih ili siporeks prstena u filter, to ce da dodatno pomogne nastamjivanje nove kolonije.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
xxxvelja
Akvarista



Registrovan: 10 Avg 2012
Poruke: 223
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pon Dec 05, 2022 9:48 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ribe tako brzo mogu da uginu a nisu došle bolesne jedino od amonijaka tako da sigurno nije iscikliran akvarijum ili se cikliranje vratilo na nulu kada si stare sunđere pune korisnih bakterija izbacio a ubacio nove bez bakterija ili kada si koristio antibiotik.
Isti sunđer ako je akvarističkih ne menja se. Ja imam neki iz prvog akvarijuma koji sam imao i star je sigurno 6-7 godina. Kada se zaprlja sunđer samo se promulja ispere u vodi iz akvarijuma koju si izvadio zbog izmene.
Raspored filter marerijala je isto bitan. Prvo ide akvarijumska vata, drugo sunđer pa zadnje keramički prstenovi. Ako su keramički prstenovi kao što su tebi bili prvi napune se prljavštinom i onda ne vrše funkciju filtracije.
Moraćeš da počnes cikliranje iz početka. Zameni 100% vode. Ispraviš raspored filter mase. Vratiš keramičke prstenje uzmi što kvalitenije možeš. Ukoliko imaš nekog akvaristu u tvojoj blizini koji ima zreo stabilan akvarijum uzmi od njega deo filter mase. Sigurno ćeš dobiti mnogo više korisnih bakterija tako nego iz preparata koje dodaješ.
Ja za 12 godina nisam nikad koristio nijedan lek sem strpljenja i redovne zamene vode a ako bi mi neko u akvarističkoj radnji rekao da stavim antibiotik i izvadim keramičko prstenje nikad mu ne bi u radnju više ušo.
Nažalost 😔 najbolje da počneš cikliranje iz početka i dok cikliranje traje pročitaj sve teme sa prve stranice iz početka u akvaristici i nećeš više imati problema.
Takođe pogledaj u radnji skalare mislim da bi baš lepo izgledali u tvom akvarijumu, prilično su izdržljivi i manje prljaju vodu od zlatnih...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Sre Dec 07, 2022 6:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kada imas malo NH3 onda imaš više NH4. NH3 je opasan po ribe jer kroz škrge ulazi u ribu. NH4 sam po sebi nije toksičan ali može da pređe u NH3. Kad imaš organizme u akvarijumu promena vode je dobar način da se reše mogući problemi sa NH4. Malo NO2 neće brzo poslati većinu riba u neke bolje vode kao što to radi NH3.

Nisam imao japanke. 10C je nekako velika razlika čak i kada je u pitanju skok a ne pad temperature. Kako to japanke podnose ne znam. Ovo mora da ti odgovori neko ko profesionalno uzgaja japanke. Sitne ribe možeš više sati da privikava na nove parametre vode. Ribe poput japanki, velike i prljave, nije bas da možeš dugo da držiš u kesici ili posudici sa vodom.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Daniel Filipovich933




Registrovan: 03 Dec 2022
Poruke: 0

PorukaPoslao: Ned Dec 11, 2022 10:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da li mogu ovim redosledom da sastavimfilter :
1. Skroz dole jedan sunjeger redje gustine
2. Keramičke perle
3. Bio kugla
4.aktivni ugalj
5. I na kraju vatu
Šta mislite da li je taj raspored ok?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Uto Dec 13, 2022 12:42 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako si lepo opisao filter onda je trenutno lose koncipiran. Takve filtere ljidi obicno koriste sa suprotnim tokom vode od onoga kako si ti opisao. Prva komora je onda taloznik iz koje se voda "preliva" u drugu komoru i prvo nailazi na krupan sundjer koji pokupi krupne necistoce pa ispod njega perlon vata ili sitan sundjer za sitnije stvari pa ispod njih keramicke perle i slicno. Iza toga voda kroz prorez na dnu ide u poslednju komoru gde stavis pumpu... Prva komora tj taloznik moze da posluzi i kao mesto za grejac a pumpa u zadnjoj komori moze da se izdigne ukoliko postoji opasnost da kolicina vode iz filtera prelije akvarijum ako se prelivne cevi zapuse.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Problem sa strujanjem vode Maridza Početak u akvaristici 4 Pon Jun 19, 2023 2:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa ponasanjem ribica Milivoje Lampa Bolest 11 Pet Jan 27, 2023 12:53 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa algama Milivoje Lampa Alge 16 Uto Jan 10, 2023 11:35 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc problem sa black moly Milivoje Lampa Ribe 1 Sre Sep 28, 2022 9:01 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Hypostomus Plecostomus pravi problem Alexnis Ribe 1 Sre Nov 24, 2021 9:53 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License