Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Ručna izrada - 300l Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
reduktor
Akvarista

Registrovan: 02 Feb 2022

PorukaPoslao: Pet Okt 14, 2022 10:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

https://ibb.co/k0mmb0q
https://ibb.co/yXpQ7Xs
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Pet Okt 14, 2022 10:06 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

reduktor
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Dec 17, 2022 11:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image
Jedna slikana fiksnim telefonom.
Posječena polovina biljne mase pošto se doslovno više ništa nije vidjelo od džungle koja je izrasla, a i intenzitet svjetla je bio smanjen zbog gustine.
Ikebana
Akvarista

Registrovan: 09 Feb 2022

PorukaPoslao: Pon Dec 19, 2022 11:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne znam dokle si stigao ali crna bradata alga se iz mog iskustva javlja samo u tri slucaja.
1) slabo svetlo (ili neodgovarajuce kelvinaze)
2) na mestima jakog protoka vode. (Izlaz iz filtera)
3) na spoto rastucim biljkama (nanama) zbok kombinacje neodgovarajuceg svetla i jaceg protoka koji kaci biljku.

Po meni ke bolja opcija 6500k nego 4000k za sijalicu ili kombinacija oba bi bila najbolja. Ako se pojavljuju alge (ne mislim na crne bradate nego ma zelene koncaste) stavi foto period 4-2-4 za pocetk pa posle povecaj 5-2-5 ubedljivo najbolji i najbezbedniji i najbrzi nacin resavamja algi. Crnu algu ili ce sama ili je mehanicki ukloni.

Za kontrolu CO2 stavi drop ceker. Najbolje da kupis tajmer za svetlo i CO2. i oba prikljucis na isti razvodnik, mada kazu da CO2 treba da se upali 2h pre svetla i da se ugasi 2h pre svetla.

Ako je neki razlog od gore navdenih smanji protok ili ga prigusi ili ga okreni prod drugim uglom. Svetlo, po meni, mesavina 6500 i 4000 k, ne samo ovo od 4000k. Na 300l ti je to premalo ribica, ali to je samo moje misljanje.
reduktor
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Dec 20, 2022 7:09 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Trenutni broj riba je 32 i po meni je to dovoljno obzirom na veličinu filtera, što je za mene vodeći parametar za broj riba (ne litraža). Ribice možda izgledaju malecke i u velikom prostranstvu akvarijuma, ali npr. ovaj crni skalar je preko 15 cm od vrha pa do kraja peraja.
Rast biljaka je koliko mogu da vidim dobar, a praksa je pokazala da su količina svjetla i boja sasvim ok, pošto biljke rastu debelo i u širinu (ne tanko i u visinu).
CO2 nemam i koliko mogu da primjetim, i ne treba mi.
BBA ne mogu da riješim, ali je odavno "pod kontrolom". Odustao sam od borbe sa BBA jer sam je imao i kada je akvarijum bio, ali doslovno, kompletan zarastao u biljke. Voda je bez ikakvog mirisa, kristalno čista.
Po savjetu, mijenjam pola količine vode na svakih 7 do 10 dana, kako stignem, i čini mi se da se sistem poprilično ustabilio, nema nekih iznenadnih skokova u kvalitetu vode i količini algi, a ja ništa više "ne čačkam" oko bilo čega, osim sto šišam stabla koja izrastu iznad površine.
Hranim oskudno, a jedina mana u održavanju mi je to što rijetko usisavam dno (dio koji mi je dostupan), pošto je veći dio pod biljkama i ne mogu ništa da uradim po tom pitanju, svakako.
Ikebana
Akvarista

Registrovan: 09 Feb 2022

PorukaPoslao: Sre Dec 21, 2022 12:25 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da nema skalare mogao si da ubacis kozice da rese visak otpada sa dna. Posto ih imas nema nista od njih.

Pobas sa amno kozicama one au vece isto jedu sve sto padne dole i nepojedu ribe, a doata su vece pa ih mozda skalari nece napadari. Inace one jedu i lage ali ne BBC algi. Nju navidno hoce sijac da jede ali twk akda izgladni sto je malo verovatno jer ce da oredje na granu koju jedu i ostale ribe
reduktor
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Dec 21, 2022 10:46 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E to sam zaboravio da istaknem, prije nekih 6 mjeseci sam eksperimentalno ubacio 3 amano kozice i od momenta ubacivanja u akvarijum ih dugo vremena nisam vidio. Sasvim slučajno, nakon nekih 3-4 mjeseca, jedne prilike sam vidio jednu u blizini panja, a mislio sam da su ili pojedene ili uginule. Nakon toga nisam imao priliku da spazim niti jednu. Probaću opet sa jedno 10 komada, pa da vidimo da li će se održati.
Baia
Akvarista

Registrovan: 18 Apr 2010

PorukaPoslao: Pon Jan 02, 2023 6:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Iz iskustava drugih a i iz mog licnog zapazanja BBA je povezana sa kolicinom fosvata u vodi. Tako reci hrani se fosvatima. Zato je jedno od resenja za borbu protiv nje cesta izmena vode kako bi se visak fosvata odstranio. Samo odstranjivanje fosvata nece instant unistiti algu, potrebno je da je fizicki sto je moguce vise odstranite. U taj deo seuklapa prica o velikoj kolicini brzorastucih biljaka. Ako imate takve biljke bba je lako kontrolisati trimovanjem i izbacivanjem zarazenih listova na cije mesto dolaze novi... Ljudima cesto predstavljaju problem spororastuce biljke a narocito ako jos i lose rastu zbog deficita nutrijenata i neimanja co2.... U toj varijati je vrlo preporucljivo odstraniti spororastuce biljke jer ce vam praviti samo muku a uvek mozes da ih vratis kada se resisi crne bradate.
Inace ona se malo cesce javlja na jakom svetlu nego u hladu pa cete primetiti da su neke anubije koje su bile zavucene u neku hladovinu ostale nenapadnute....
Isto tako voli jak protok ali ne smeta joj i ako nema protoka.

Sa cvrstih povrsina se najbolje uklanja hidrogenom... Naprskas i pustis da je gupike i molike oljuste kada je hidrogen izblajha i omeksa....
reduktor
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Jan 03, 2023 2:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala za info. Kod mene se BBA nalazi na šljunku i na ukrasnom kamenju. Tek tu i tamo je ima i na nekim listovima. Tačno je izgleda to za "hlad", na anubiji je odavno više nema, jer je upravno na jednom takvom mjestu. Takođe, u mom slučaju bih rekao i da joj prija jak protok vode, pošto se uglavnom nalazi na tim mjestima.
reduktor
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Jan 03, 2023 2:26 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image
Poređenja radi, ovo je prirast biljne mase za nekih 17 dana (ako sam dobro izbrojao) u odnosu na prošlu sliku. Ne znam da li se razlika primjeti na fotografijama, ali u stvarnosti je bujanje vegetacije evidentno. Vegetacija drži BBA pod kontrolom, ali ne smanjuje je. Jedino još preostaje akcija vezano za smanjenje količine fosfata u vodi, to mi je nekako jedina logika sa trenutnim informacijama koje imam i koje sam dobio od svih vas.
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Izrada akvarijuma kikii77 Tražnja 3 Čet Okt 22, 2020 1:23 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarijum 60l - izrada i formiranje od 0 kikii77 Početak u akvaristici 24 Čet Okt 22, 2020 11:43 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarijum 300l nema sanse da odlucim ... milospe Ribe 14 Uto Nov 06, 2018 12:35 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kupujem akvarijum od oko 300l Zivadin Arhiva Malih Oglasa 0 Pet Okt 19, 2018 9:09 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka White Ghost 300L Strahinja025 Akvarijumi 46 Pon Jan 15, 2018 5:48 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker