|
|
|
Autor |
Poruka |
Ikebana
Akvarista
Registrovan: 09 Feb 2022
|
Alvarijum nije nov juce formiran, ima sigurno 10meseci. Stabilan, zdrav sistem, doduse nemam mnogo ribica.
5 neonki
8 kolor zebri
6 razbora galaxy
3 koridorosa
70-80 sakura kozica
10ak dunavskih nerita.
Dokupicu 15 neonki, 5-6 koridorosa, 10 razbora galaxy i to je to.
Mozda si u pravu da isparavanjem ostaju elementi u vodi, ali ja izvucem 20l pa dodam 20l RO vode. Nije samo dosipanje u pitanju. |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Baia
Akvarista

Registrovan: 18 Apr 2010
|
Razmisljam kako najjednostavnije da napisem... Ti u akvarijumu imas neki karbonatni pufer... Npr mozda je to siporax ili nesto drugo sto otpusta karbonate u vodu. I kada dodas RO vodu taj karbonatni pufer ce lagano da otpusta karbonatne ili ce da pospesuje hemisku reakciju iz koje nastaji karbonati ali samo dok se ne uspostavi ravnoteza a ona je kod tebe na 12 kH. Ovaj proces vracanja karbonata ne utice znacajno na provodljivost pa ona i ne raste.
PH sledi istu pricu, samo sto je pufer za pH karbonatna tvrdoca kH. Dok god budes imao karbonatnu tvrdocu kH iznad 1ili 2(nemoj da me drzis za rec... Zaboravio sam) pH ce ti se uvek vracati na vrednost od 8,5. Sa druge strane ako kH oboris na ispod 1kH onda ce ti pH biti sklon naglom padu sto moze instant da pobije ribu. Iz ovog razloga je nezahvalno drzati tako nizak kH i istovremeno dodavati co2 koji zakiseljava vodu. Pre svega jer ni 8pH nije toliko dramaticno los za ribu... Zapravo ribi mnogo vise steti ako je pH nestabilan nego kad je konstantno visok.
Mislim da treba da se koncentrises na to da nadjes sta ti podize karbonatnu tvrdocu i da to izbacis. Nakon toga pokusaj da karbonate drzis na 3-5 kH a pH prestani da meris... Jednostavno dodaj CO2 i drzi dropceker u sigurnoj zoni... Msm suludo je da se tripujes oko pH a on ti tokom dana varira zbog dodavanja co2.... Ako si bas toliko zagrejan da ugodis ribama ili ako ti stabilan pH donosi dusevni mir onda kupi pH kontroler i redovno ga kalibrisi.... Imaces dan i noc konstantan pH sa oscilacijama od +-0,2 stepena... |
|
|
   |
 |
Baia
Akvarista

Registrovan: 18 Apr 2010
|
Sad tek videh da se Peku ukljucio u pricu, on je ko ziva enciklopedija🙂
Svi mi smo upadali u istu klopku bistrenja hemije tripujuci se da cemo time nesto mnogo da promenimo i ugodimo ribama. Posle nekog vremena nas prodje i nadjemo jednostavne nacine da odrzavamo nase sisteme.
Ja trenutno poprilicno retko merim parametre... Ponekad nitrate, fosvate dok upucavam sistem djubrenja. Vodu menjam tako kako meni odgovara... Prakticno pola pola RO/Cesma. Ph ne merim samo gledam u dropceker.
Karbonatnu tvrdocu bih obarao samo za mrest riba koje to zahtevaji... U suprotnom tolika je kolika je i gotovo. Mozda bih se na nju obazirao da imam neki neresiv problem tipa los rast biljaka ili invazija algi koje ne mogu nikako da resim. |
|
|
   |
 |
Peku
Akvarista

Registrovan: 24 Dec 2017
|
Koji test za KH koristis?
Mislim da treba da otvoris novu temu. |
|
|