Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Akvarijum 2 uzvraća udarac Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Shark
Akvarista



Registrovan: 17 Apr 2012
Poruke: 34
Lokacija: Beograd-NBG

PorukaPoslao: Čet Mar 23, 2023 3:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pre ovog akvarijuma imao sam slicnih dimenzija koji sam morao da ispraznim zbog preselenja u drugo stambanu jedinicu u toj tranziciji iz stana u stan proslo je par meseci te nisam mogao samo da prenesem iz jednog u drugi. Nažalost posle par godina igranja sa starim akvarijumom i uzivanja u istom isprazniosam ga i tako je tavorio par godina. Da bih isti poklonio kupu sa kompletnom opremon itd u zelji da ce mu dati novi sjaj. U medjuvremenu sam se ozenio dobio dete, sa kojim sam otišao kod kuma na slavu i pogodite šta se desilo cerkica se zaljubila u ribice i akvarijum. Da ne bi bilo uzimala davala odlucim da krenem u potragu za novim, bile su opcije da kupim nov ili ako istrci polovan njega da uzmem. Srecom gledao sam oglase u pravo vreme pa sam pazario akvarijum od oko 400l e sada kad oduzmemo proator gde stoji svetlo itd dodjemo do zapremine vode od oko 350-360l. Dimenzija akvarijuma je 125*55*60 staklo 10mm sa unutrasnjim trokomornim filteron i svim mogucim ojacanjima. Dugo sam na forumu, ne tako redovan pisac koliko citalac pa sam iz izkustva vasih umesto hranljive podloge stavio zemlju za cvece i mrezicu preko nje potom sitan sljunak granulacije par mm da bih sve to zacinio belim peskom od 0.3mm. Nakon prvog punjenja sam ga praznio na 0 i opet punio tako par puta za svaki slucaj ako postoji bilo sta u zemlji da ga odstranim menjanjem vode. Narovno svako punjenje i praznjenje je bila voda u njemu par dana. Sto se kaže nigde ne zurim. Napravio sam mu osvetlenje od led trake koju sam smestio u alu kanalicu sa prozinim difuzorom. Kako ne bih gubio na znazi svetla. Led traka je jacine 14.4w po duznom metru tj. 600-720lm po metru, ukupna duzina trake je 5m. Inače svima bih skrenuo paznju ko se upusta u secenje difuzora skalpelom da vodi racuna da ne prodje poput mene sa dve kopče na prstu jer sam isti probusio skalpelom od jedne do druge strane. Već da koriste secice (kljesta) sa kojima će visestruko lakse iseći difuzor na potrebnu meru. Što se tiče filtracije ide sledećim redosledom prvo sam stavio plavi sundjer ili kako se već zove srednje granulacije, potom perlom vatu, keramiku i opet plavi sundjer srednje granulacije to sve vrti atman potapajuca pumpa f305 od 1200 l po satu, grejac je od 100w namesten na 22c dok je temperatura u akvarijumu oko 23c.

Cilj mi je da ga ubiljim maksimalno, da bude melem za oči dok se gleda tako da bih svaki savet rado prihvatio.

Image

Ovo je trenutno stanje, ne i konačno. Iskreno nisam očekivao da je sve toliko skupo, za sada na opremu, pesak bilje itd dao preko 200e. Za neke panjeve kamenje itd moraće da sačeka platu 😂 no do tada čitam savete pa kada legne plata da potrošim to malo sto imam i da posle do sledeće plate jedem akvarijum😁 . Toliko od mene za sada.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Mar 23, 2023 3:03 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Shark
Akvarista



Registrovan: 17 Apr 2012
Poruke: 34
Lokacija: Beograd-NBG

PorukaPoslao: Čet Mar 23, 2023 3:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image

Image

Image

Ovde sam ga napunio sa zemljom oko 1cm zemlje sam sipao.

Image

Image

da bi posle krenuo proces punjenja i pražnjenja. U tom procesu sam uvideo da mi nikako ne odgovara da mi zadnja strana bude bez folije, prvo sam kupio akvarijumsku foliju i lepak za nju namučio sam se kao niko dok sam je zalepio i istisnuo sav vazduh. Da bi počela sama da se odlepljuje sutradan kao da nisam stavio trunku lepka. Iskreno to me je toliko iznerviralo ne toliko zbog bacenih para koliko do toga da nigde na foliji ili lepku nije pisalo upustvo kako se koristi nego fazon kupi baci pare pa se j. Pozvao čoveka što lepi folije za kola i on mi prelepio profi tako da sada izgleda kao da je crno staklo sa zadnje strane. Što svima i preporučujem da nikako ne kupuju folije za kavarijum jer su teško đubre već obična duplolepljiva folija za staklo i ćao.

Image

ovako sada izgleda sa novom folijom Smile

ovoe dve slike su od starog akvarijuma čisto da se uveže sa gornjom pričom Smile

Image

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Sub Mar 25, 2023 8:33 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Lepo sto si se vratio nazad🙂 Nisi pocetnik i uglavnom znas sta ti je ciniti a ono sto ne znas svakako vec pise negde na forumu. Naravno tu smo i da prokomentarisemo i pomognemo ako umemo.

Sa finansiske tacke gledista, jasno je da je sve skupo ko za oko a i svi znamo da porodica ima prioritete i da je akvaristika medju zadnjim rupama na svirali. Nemoj da te to obeshrabruje jer bez dinara ulozenog mozes da obezbedis lepu dekoraciju za svoj akvarijum. Samo treba malo da se okrenes oko sebe po prirodi. Svojevremeno sam na putu do Divcibara video neke izdrobljene stene lepe teksture i cisto iz zajebancije ponesem komad kuci da vidim jel krecnjacka. Naravno reagovala je sa kiselinom ali ne nesto intenzivno tako da kontam da sam je mogao iskoristiti za neki skejp i da mi ne bi pravila neke velike probleme bez obzira sto ljudi ovde od toga beze kao da svi mreste diskuse i neonke u svojim akvarijumima. Na kraju krajeva cak i oblutci iz nekog potoka mogu da se iskoristete za super skejp.... Samo razmisli koje Divcibare i koji potok je tebi najblizi😉

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Sub Mar 25, 2023 8:45 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo lepa prica mog komsije koji se ovde javlja pod psudonimom Bruno (njegov pas) On je velemajstor iskoriscavanja lokalnog hardskejpa🙂
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Shark
Akvarista



Registrovan: 17 Apr 2012
Poruke: 34
Lokacija: Beograd-NBG

PorukaPoslao: Ned Mar 26, 2023 4:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Upravo sam ptocitao celo predstavljanje, svaka mu čast. Baš je lepo uradii. Šteta što nema novih slika da vidimo kako to sada izgleda Sad
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Vladimir95
Akvarista



Registrovan: 20 Jun 2012
Poruke: 334
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Sre Mar 29, 2023 4:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bas dobra litraza. Bice to sve super ali evo par predloga sa moje strane:

Grejac kupi jaci, slobodno 300w
Rasveta ti je skroz slaba, napisi koja led traka, jesu cipovi ili sta? Koliko lumena imas po sijalici, koliko wati je cip ako je ta varijanta?
Koja je debljina podloge?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Shark
Akvarista



Registrovan: 17 Apr 2012
Poruke: 34
Lokacija: Beograd-NBG

PorukaPoslao: Čet Mar 30, 2023 11:44 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Štose tiče grejača za sad ću ovaj da koristim jer mi je zadata vrednost na njemu 23c, a voda je na nekih 24c. Led traka ubija kako greje moja neka slobodna procena je da je traka na 50-60c jer kad pipnem led kanalicu posle nekih sat vremena rada ubija koliko je topla kao i staklo na koju sam je nalepio. Oznaka trake je 5050 60 cipova na dužni metar, sa 10-12lm po led čipu, a inače je traka 14,4w po dušnom metru. Stavio sam 5 metara trake. Imam u ideji da stavim još 5 metara led trake iste jačine tj. 14.4w samo što bih stavio rgb kako bih mogao da korigujem boju. Što se tiče podloge ide prvo sitan šljunak crno beli kao što se vidi na slici, potom jedan sloj peska 0,3mm u svetlo brao i onda još jedan sloj belog peska isto granulacije 0,3mm. Okvirno pesak i šljunak su debeli 5+cm ispod svega toga ima 1cm zemlje za cveće. Kako stvari stoje izgleda da sam ubacio pogrešnu zemlju jer mi se po površini vode stvara kao masnoća bele boje. Tanak film ali se vidi kada se gleda odozdo ka svetlu. Apropo tvoje konstatacije da je svetlo slabo je i činjenica da se pojavljuje brao alga po pesku nešto manje po staklu. Tako da def ide još 5m led rasvete. Kada sve stavim na papir koliko sam platio led traku, alu kanalice, stakla da pokrijem vodu i staklo da zalepim led traku plus napajanja još malo dodaš i kupiš profi rasvetu. Tako da svima ko čita ovo toplo preporučujem da se ne zajebu kao ja i da stave na gomilu 150e ili ti 16000dinara+ kupe lepo profi led ravetu i preskoče maltletiranje koje sam sam sebi zadao. Inače stakla su me izašla 3000 din, led traka i alu kanalice 3000 din, napajanje sam imao starom, novo je oko 1000din plus što trebam da dokupim još alu kanalica i rgb trake što će me koštati oko 5000 jer će mi trebati i kontroler i napajanje. Sve u svemu osvetlenje će me izaće oko 11000 ili ti približno 100e. Pritom nikad ne može biti to to kao profi rasveta drugo greje ubija. Tako da ću imati ozbiljne probleme leti.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Vladimir95
Akvarista



Registrovan: 20 Jun 2012
Poruke: 334
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Čet Mar 30, 2023 1:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nije problem sto je on 100w, svakako ide leto i nemas problem, jedino je slab za tu kolicinu vode i bice konstantno ukljucen da bi zagrejao..
O tome ti i pricam, prvenstveno led trake tog tipa nisu namenjene za akvarijume pogotovu ne biljne. Ukoliko zelis LED opciju, moj ti je savet LED cipovi od 3w koji se ne greju i imas da ih nadjes u raznim lumenima i bojama, RGB led trake nisu resenje po meni, to ti je vise za neke druge stvari, za akvarijume iz dosadasnjeg iskustva su se najbolje pokazali LED cipovi od 3W i od njih napravis traku i konzolu i uzivas.
Sto se tice podloge, 5cm nije lose ali nije ni nesto previse, moglo je tu jos podloge u zadnji deo akvarijuma, prednji je okej da bude 4-5 cm ali ako planrias bas biljni akvarijum pozeljno je jos podloge. Ne verujem da si ubacio pogresnu zemlju ako si citao kako ostali ljudi to rade, to sto se pojavljuje po povrsini je normalno i redovnim izmenama vode ce se "verovatno" resiti. Pogotovu dok cikliras akvarijum treba da menjas cesce vodu sobzirom da imas zemlju ispod. Posto vec imas zemlju potrebne su i biljke da to sve pokupe a koliko vidim ti ih nemas tako da nisi trebao mozda ni da pokreces cikliranje dok ne nabavis biljke i sve lepo posadis dok nemas vodu. Za taj akvarijum potrebno ti je nekih 60-80 LED cipova od 3W, dimer da kontrolises svetlost u pocetku i da sve lepo rasporedis, imas raznih jacina i boja kao sto sam vec napisao, bilo koji elektricar ce lagano povezati, tvoje je posle da smislis haubu. Polako sledeci put sa ulaganjem novca, ovo je velika litraza da bi se "zezao" sa njom. Da se ja pitam ubacio bih malo jacu pumpu za vodu takodje. Ja to racunam kolicina vode * 5 sto je u tvom slucaju 1750l/h a nece skoditi ni malo jaca od te.. Srecno i samo polako, strpljenje je pola posla u ovakvim situacijama.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Čet Mar 30, 2023 7:12 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Shark ::
Tako da svima ko čita ovo toplo preporučujem da se ne zajebu kao ja i da stave na gomilu 150e ili ti 16000dinara+ kupe lepo profi led ravetu i preskoče maltletiranje.


Na zalost doslovno niko ne poslusa ovaj savet nego na svojim greskama nauci da je fabricka rasveta najjevtinija. Mislim da je ovo sto si napisao najcesci savet koji dajem kolegama pocetnicima a ne bih ga ogranicio samo na rasvetu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Čet Mar 30, 2023 7:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@Vladimir: Ne bih se sa tobom slozio u pogledu led traka kao loseg osvetljenja. Ako izuzmemo ovo sa grejanjem eto pogledaj kako bljesti Schark-ov akvarijum. Jos kad bi dodao jos jednu lajsnu sa 5m trake to bi vrv bilo i pervise. Treba samo napraviti efikasninu lajsnu... Tipa, namotas traku na aluminijumsku cev i oko nje stavis reflektore. Tako bi od jednog svetlosnog izvora dobio vrv bar 100% vise svetla a mozda cak i vise. Ja sam sa pravljenim alu reflektorima na koje sam lepio trake ogledala imao vrhunske rezultate. Kod ovakvog sistema grejanje bi mogao da resis jednim ventilatorom koji bi gurao ili uvlacio vazduh kroz tu alu cev na koju si namotao trake. Msm da ima ovde primera takvih rasveta pa mozete da pogledate.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Vladimir95
Akvarista



Registrovan: 20 Jun 2012
Poruke: 334
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Čet Mar 30, 2023 10:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa grejanje je ogroman problem, zamislite leti kada treba da hladite vodu, vi je konstantno dogrevate i to ne malo. Probajte pa javite, ja vam kazem da nece da valja na duze staze i preslabo je osvetljenje. Mnogo bolja tjs neuporedivo bolja opcija su LED cipovi a cenovno ne odskacu.. U svakom slucaju srecno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Pet Mar 31, 2023 7:41 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

I ja bih svakako pre izabrao led cipove od 3 ili od 1w. Stim sto mu problem grejanja u letnjem periodu ostaje ma sta da odabere.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Shark
Akvarista



Registrovan: 17 Apr 2012
Poruke: 34
Lokacija: Beograd-NBG

PorukaPoslao: Pet Mar 31, 2023 8:53 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala vam na savetima, uspeo sam na napajanju sinoc da oborim izlazni napon i time smanjim grejanje trake. Bila je na 50c+ sada je na nekih 38c to pičam o aluminijumu koji uzima svu toplotu. Što se tiče elektičara sa time bar nemam problema Very Happy ja sam elektirčar Very Happy . Definitivno ću morati da dodam još peska jer mi izbija sitan sljunak, a to me jako nervira. Vezano za pumpu malo sam ograničen prostorom, maksimalna širina pumpe sme da bude 10cm u suprotnom ne bih mogao da je uguram u filter. Videću za led čipove šta i kako pa da napravim na alu profilu od njih traku. Ako uspe mogu uslužno praviti i drugima Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Pet Mar 31, 2023 10:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Shark ::
Hvala vam na savetima, uspeo sam na napajanju sinoc da oborim izlazni napon i time smanjim grejanje trake.


Kako ti se to odrazilo na jacinu svetla?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Shark
Akvarista



Registrovan: 17 Apr 2012
Poruke: 34
Lokacija: Beograd-NBG

PorukaPoslao: Sub Apr 01, 2023 12:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Okvirno oko 10-15%max sam smanjio osvetlenje. Ne deluje mi da sam preterao. No gledao sam po netu led rasvetu koja podpomaže rast bilja u vidu crvenih i plavih dioda razmere 3 crvene jedna plava. Stim u vezi ako neko ima predlog koji je najbolji odnos crvenih i plavih rado ću čuti, tj pročitati Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Oprema za akvarijum srki.acs Ponuda 1 Uto Avg 08, 2023 4:47 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka fabricki akvarijum ljiki Akvarijumi 2 Uto Avg 01, 2023 7:57 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License