Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Pomoc oko diskusa Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
TurboForce
Akvarista

Registrovan: 17 Feb 2011

PorukaPoslao: Sub Jun 10, 2023 1:03 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav svima, nisam pocetnik ali se osecam kao isti. Bavio sam se akvaristikom pre 10 godina veoma uspesno (bez mrtvih riba) ali sad gresim odprilike svugde. Napravio sam za pocetak mali akvarijum od 110l u koji sam ubacio 20 malih neonki, 2 mala ancistrusa i dve male pande sve u cilju postepenog formiranja vode biljaka bakterija kako bi posle mesec dana ubacio male diskuse. Akvarijum je cikliran sa aktivnim baktrijama pre ubacivanja riba ali prva pocetnicka greka je bila lose sklopljen kanister filter (atman cf 800) nisam obratio paznju na dolaznu rupu i voda je samo ulazila i odmah izlazila nazad, naravno kad sam dodao ribe voda je bila sve gora i gora da su mi posle 15 dana polovina riba uginule a voda mutna, naravno kad sam rasturio filter imao sam sta i da vidim(sve cisto). Uvek sam imao spoljne filtere sa motornom glavom i ovu gresku nisam ni u ludilu mogao da predvidim. Posle 10 dana od popravke filtera dokupio sam ostale ribe i one su do dan danas zive. Oko mesec ipo od formiranja ubacio sam 4 diskusa velicine od 3 do 4cm ali od pocetka su lose jeli i uglavnom su se krili, hrane sam previse ubacivao da su se neonke duplirale a oni kao da nisu gladni samo gledaju probaju pa pljunu. Posle 15 dana uzeo sam jos 8 diskusa u nadi da ce ovi malo bolje jesti u drustvu i jeste tako bilo ali jedan po jedan i tako 6 onih naj povucenijih su uginuli. Ovo je treci mesec od formiranja i mislim da je kvalitet vode i dalje upitan iako svake nedelje pre menjanja 30% vode merim sa stapicima parametre koji kazu PH izmedji 8.5 i 9.5, KH 300, GH izmedu 300 i 1000, hlora nema, nitriti nema, nitrati izmedju 20 i 40, sve je ovo odprilike po bojama koje nisu ni tamo ni tamo. Ono sto sam bio primetio ali toga nije bilo stalno da se ponekad ocesu o list biljke ali bas retko, zadnjih 15 dana nije ni jedan uginuo, jedu ali ne da se otimaju posto kazu da su prozdrljivi nego i dalje biraju. Hranim ih tetra diskusom i sitnim crvenim tetra diskusom koji je bio kupjen za neonke ali ga oni jedu i govedje srce 2 puta nedeljno po malo. Od filtracije u prvoj fijoci fabricki bio sundjer i preko njega keramika, druga fijoka perlon vata i do vrha puna sa keramikom i 250ml seachem matrix kamenje, treca fioka ima Juwel Nitrax koji je stavljen pre 20 dana, voda je providna ali ima trunja jer kasete nedihtuju naj bolje tako da mislim da se deo ne preciscene vode opet vraca u akvarijum.
Ono sto me je nateralo da pisem ovaj esej je sto sam veceras na najvecem diskusu primetio da duplo brze dise i na desnoj skrgi kao da ima zakacen providan izmet ili je ono neka sluz koja leprsa pa ne bih da lecim nesto sto mozda nije nista a opet bolje da se posavetujem.
Izvinjavam se na ovom dugom tekstu i pravopisim greskama, ako neko ima savet kako da poboljsam nesto i gde gresim nek napise.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Sub Jun 10, 2023 1:03 am Snimi Poruku Nazad na vrh

TurboForce
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Jun 10, 2023 1:17 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

[img]http://https://ibb.co/JzqFN3T[/img]
Baia
Akvarista

Registrovan: 18 Apr 2010

PorukaPoslao: Ned Jun 11, 2023 7:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da li si prilagodio temperaturu držanju diskursa? Pored toga nitrati su ti blago povišeni, odraslim diskusima to vrv ne bi smetalo ali mladi trže čistiju vodu da bi dobro napredovali. Hrana ti je rekao bih, monotona ali svakako nije razlog problemima koje imaš. Zašto se ne posavetuje sa osobom od koje si uzeo diskus, ona bi trebala da je najmerodavnija? Koliko vidim na slici u pitanju je neka plesan na skrgama. Cim se to pojavilo znaci da ti je voda bila loša. Da li si sve ribe kupio na istom mestu?
TurboForce
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Jun 12, 2023 3:00 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Temperatura vode je oko 29-30 stepeni, Diskusi su kupljeni na istom mestu i hranim ih kao sto mi je prodavac rekao tetra diskus i srce, probao sam i seru ali to nisu hteli ni da pipnu. U sustini prosetao sam se do lokalnog shopa decko koji je zaduzen za akvarijume je pogledao snimke i reko mi da uzmem Sera Mycopur da dajem tri dana i onda da ubacim sera baktopur direct. Vec posle prvog dana sa Mycopurom izgubila se sluz na skrgama ali i dalje ubrzano disu i na dva diskusa sam primetio providan izmet sto pre nisam vidjao, Ono sto sam isto primetio da diskus koji se krio je imao na glavi belu tackicu kao izraslinu koja se isto smanjila posle prvog dana. Sad nema nazad ali ovaj sto se nonstop krije mi deluje previse slab da bi se oporavio.
Baia
Akvarista

Registrovan: 18 Apr 2010

PorukaPoslao: Pon Jun 12, 2023 8:23 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da li ribe lecis u zajedničkom akvarijumu? Uzmi u obzir da neki od lekova mozda sadrže antibiotike i da će ti uticati na nitrifikacione bakterije. Vrv je problem nedovoljno zaciklira akvarijum u koji si bucnuo ogromno biološko opterećenje u vidu diskursa. Ako već nisi, obavezno dodaj aeraciju vode, i ako mozes malo pojačaju cirkulaciju. Pretpostavljam da si sve to već i sam znao. Mozda bi bilo dobro i da temperaturu podignes na 31-32 stepena.
TurboForce
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Jun 13, 2023 4:07 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da u zajednickom akvarijumu ih lecim, aeracija je na max, temperaturu nisam dirao sa 29-30, za bakterije znam spremio sam nove da dodam posle zamene vode i aktivni ugalj da pokupi hemiju. Inace onaj sto se krio je uginuo, nadam se da je ce se ostali izvuci sobzirom da jedu malo bolje.
Vladimir95
Akvarista

Registrovan: 20 Jun 2012

PorukaPoslao: Pet Jun 23, 2023 1:09 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mislim da akvarijum nije pravilno cikliran pogotovo u toj kombinaciji sa hemijom pa zbog toga dolazi do raznih problema, opisi kako si ciklirao akvarijum, mozda je tu problem..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Pomoc oko mrjesta vieje synspilium Luka2907 Razmnožavanje 0 Sre Jan 10, 2024 10:53 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc oko razmnozavanja Luka2907 Američki ciklidi 1 Sre Jan 10, 2024 10:48 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc za pocetnika peravsp Početak u akvaristici 17 Ned Okt 01, 2023 6:54 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc za vrtic dzo87 Na poklon 0 Sre Apr 12, 2023 4:17 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka AQUAEL LEDDY 60 pomoc Tdenis90 Početak u akvaristici 2 Sre Mar 08, 2023 11:41 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker