Autor |
Poruka |
mekses
Akvarista
Registrovan: 02 Feb 2022
|
Pozdrav ljudi,
nakon nekih godinu i po sa 112 L, uzeo sam novi akvarijum, fabricki Eheim od 180 l (72*50*50) sa ormaricem. Filter u novom je Eheim Profesionell 3 950l/h, uz to Eheim Predfilter sa 3 komore, sto je smatram vise nego dobra filtracija.
U starih 112l imam platike, molike, neonke, borca, jedan par trihogastera (guramija), jednu ajkulicu i koridorase. Znam da tu nisu sve ribice kompatibilne i zelja mi je da u novih 175 litara prebacim neke od ovih trenutnih i ubacim neke nove vrste.
Novi akvarijum ce imati najverovatnije dva stabla srednje velicine, lava kamenje, srednje do dobro ubiljen, visok pH (od 7,5 do .
Trebaju mi ideje za postavku, koje ribice preporucujete za novi? Ja jos nisam nacisto pa me interesuje sta mislite.
Rado bih zadrzao vecinu postojecih ribica, a zbog nesto veceg pH sam mislio da uzmem neke manje africke ciklide i ostavim molike i platike. Ali da vidim mozda cu cuti neki dobar savet ili neki predlog koji nisam ni razmatrao. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Baia
Akvarista
Registrovan: 18 Apr 2010
|
Baci malo slika pa cemo da pricamo |
|
|
|
|
mekses
Akvarista
|
Bravo majstore, znaci jos si tu . Ako se dobro secam, Ti si mi poprilicno pomogao i kod prvog akvarijuma, na mojim samim pocecima u akvaristici .
Pa nemam jos slika, tj mogu staviti kako je akvarijum izgledao pre nego sto je dosao do mene, jer akvarijum jos nije formiran. Zato i zelim pre samog formiranja da sve poslozim u glavi sto se tice vrsta ribica. Kod prvog sam prbo sve formirao pa onda ubacivao unutra sta sam stigao , sto i nije dobra ideja. Zato sad zelim prvo napraviti neki plan sta drzati pa onda prilagpdjavati unutrasnjost tome.
Ali verovatno cu gledati da iskoristim ovo sto trenutno imam, a to j kako sam napisao, srednje do dobro ubiljen (s tim sto su sve manje zahtevne biljke), lava kamenje, neki kokos, 1 ili 2 stabla, podloga crni pesak najsitnije granulacije i jak filter sa dobrim filter materijalima i predfilterom.
Imas neku ideju sta bi dobro bilo za ovu litrazu |
|
|
|
|
mekses
Akvarista
|
Evo slike..
Kontam da ne eksperimentisem mnogo, da prabacim molike i platike i ajkulicu. Da ubacim 1 par nekih manjih ciklida koji koliko toliko bolje podnose tvrdju vodu (Kakadu, Azizi ili nesto slicno.. Neki prijedlog bi dobrodosao). Uz to jos koridorase i mozda 2 ancistrusa
|
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Jel taj aq samo kupljen u nemackoj ili i ti zivis u D? |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Gledaj da ga dobro zacikliras i da uvedes vecu kolicinu biljaka, po mogucstvu brzorastucih u startu pa kada se one dobro aklimatizuju i namnoze onda da krenes sa selekcijom i izmenama. |
|
|
|
|
mekses
Akvarista
|
Kako znas da je DE? Da i ja sam gore.
Pa vidi, klasicnog cikliranja najverovatnije nece ni biti jer cu prebaciti komplet filter materijal iz starog akvarijuma (plus dodatno ga pojacati), uz to i pesak i biljke. Kontam da tako mogu odmah poceti sa naseljavanjem.
Filter je Eheim Profesionell 3 250. Prema uputsvtu trebaju untra ici plava spuzva za mehanicku filtraciju, bela spuzva, onda bioloska filtracija (SubstratPro) i na dnu MechPro (oipet mehanicka filtracija).
Ovde bi isto imao pitanje. S obzirom da imam EHeim predfilter sa 3 komore, mislio sam da u filteru ostavim samo dve spuzve od mehanicke filtracije a umesto MEchPro ubacim Seachem Matrix kao dodatnu biolosku filtraciju.
Znaci onda bi imao sledeci raspored:
- trokomorni predfilter za mehanicku
- dve spuzve (plava pa bela) za mehanicku
- SubstratPro za biolosku
- Seachem Matrix za bioolosku
Eventualno bih jos dodao Seachem Purigen kao hemijsku filtraciju.
Sta mislis jel moze tako to proci i moram li na ovaj nacin ponovo ciklirati akvarijum? |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Vrlo verovatno da ce moci i da ces proci bez problema, ja bih za svaki slucaj gledao da sistemu dam nekoliko dana da se stabilizuje pre ubacivanja zivog sveta bez obzira na svu hemiju koju prethodno upotrebis. |
|
|
|
|
mekses
Akvarista
|
Uz ribice koje sam pomenuo da cu zadrzati sam najblizi odluci da ubacim jedan par kribenzisa ili eventualno Kakadu Apistograme.
Ramireze bih rado ali s obzirom da mi je Voda bas tvrda i visök PH (oko8), ne bi da ih ugrozavam sa tim parametrima.
Da li mozda imas neku alternativu?
Za sve vece ciklide nisam bas siguran da bi se osecali ugodno jer traze vise prostora, a iako je AK 175litara, duzina je samo 70cm.
A sa druge strane ne bih bas ni da pretrpavam akvarijum. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Poslao sam ti moj tel na pp, mozes da se javis posto smo komsije🙂.
Inace sto se izbora riba tice to je stvarno stvar afiniteta. Ja volim male jatasice i volim patuljaste ciklide ali ih odavno vec ne drzim jer mi jedu racice.
Ako si se opredelio za juznoamericke patuljke onda u Minhenu imas odlican izbor apistograma. Ramireze bih i ja izbegavao jer su poprilicno osetljivi i meni su pretezno crkavali sa uvucenim stomacima. Pretpostavljam da su to bili crevni paraziti. Msm da im tvrdoca vode nije toliko problenaticna koliko temperatura vode i ostali stanovnici koji su najcesce tolerantni na parazite od kojih ramovi krepavaju... Ali to je vise moje razmisljanje nego neka cinjenica. |
|
|
|
|
mekses
Akvarista
|
Kakva slucajnost .
Cujemo se onda sigurno pa cemo detaljnije . |
|
|