Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Da li se moze ciklira ubrzati sa starom akvarijumskom vodom? Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
EmEmily

Registrovan: 11 Jul 2023

PorukaPoslao: Čet Jul 13, 2023 3:32 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da li se cikliranje akvarijuma moze ubrzati sa starom vodom iz starog akvarijuma? Konacno sam nasla supstrat, sad imam problem sto imam jedan akvarijum. Da li bih mogla da staru vodu prebacim u akvarijum nakon sto stavim podlogu, pesak itd? Sa starom vodom bih ubacila i stare biljke iz prethodnog akvarijuma itd i posle svega zadnje bih stavila ribice. Ili sve mora proci po pravilniku od cekanja 1 meseca? Nemam drugi akvarijum gde bih sklonila ribice, nemam ni rezerni grejac a ni pumpu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Čet Jul 13, 2023 3:32 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Peku
Akvarista

Registrovan: 24 Dec 2017

PorukaPoslao: Pet Jul 14, 2023 8:31 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

To je nešto što ima smisla samo u morskoj akvaristici jer se u njoj nalazi veliki broj plangtonskih organizama a i skupa je da se napravi.

Inače stara voda je prljava voda preko koje lako prenosiš napasti a teško koristan plangton. U slatkovodnoj nije da postoji opravdanje da koristiš prljavu vodu za start novog akvarijuma. Čista voda obično ne košta ništa, lako može da se obogati elementima ili dovede na željene parametre.

Bakterije za filtraciju prenosiš preko filter materijala, podloge ili dekora.

Ako sam te razumeo ti menjaš samo podlogu. U tom slučaju koristi staru vodu jer tako imaš manje šanse da pobiješ ribe. Ti ne startuješ novi akvarijum. Akvarijum će ti ući u miniciklus jer će se pojaviti rupa u broju korisnih bakterija zbog menjanja podloge. Ponovno cikliranje sistema ne bi trebalo da se desi.
Možeš da kupiš neku hemiju za cikliranje ili onaj FFM. Serinu hemiju za cikliranjebih izbegao, FFM mislim da je bolje rešenje.
EmEmily

Registrovan: 11 Jul 2023

PorukaPoslao: Sub Jul 15, 2023 1:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Peku ::
Ako sam te razumeo ti menjaš samo podlogu. U tom slučaju koristi staru vodu jer tako imaš manje šanse da pobiješ ribe. Ti ne startuješ novi akvarijum. Akvarijum će ti ući u miniciklus jer će se pojaviti rupa u broju korisnih bakterija zbog menjanja podloge. Ponovno cikliranje sistema ne bi trebalo da se desi.
Možeš da kupiš neku hemiju za cikliranje ili onaj FFM. Serinu hemiju za cikliranjebih izbegao, FFM mislim da je bolje rešenje.

Izgleda da se nisam dobro izjasnila. Uzela sam hranljivu podlogu (zemlju) za biljke. Akvarijum i sada ima samo ,,pesak'', znaci on je trenutno bez hranljive podloge. Pocetnik sam i imam samo 2 vrste nane u akvarijumu, zvezdastu povrsinsku travu i microsorum pteropus. Od ribica i puzeva imam 1 borca, 1 koridorasa, 2 algara (manji je pre par dana postao agresivniji prema ostalima, tera ostale od hrane koju zna i da cuva i ne dozvoljava im da joj se priblize. Gledajuci sad sam ga videla kako juri i tera veceg algara od stakla) a od puzeva imam 1 amazonca i 2 black helmet. Akvarijum nije velik, 30l mada trenutno je u njemu oko 25l vode. Imam jednu pumpu i jedan grejac. Planiram da ubacim biljke koje zahtevaju hranljivu podlogu. A da bih to ucinila ribice bih morala drzati negde drugde, a da one ne bi bile ,,tamo negde'' ceo mesec bez biljke, pumpe, ,,vestackog'' svetla itd mislila sam da proces cikliranja ubrzam ako je moguce. Serinu bio nitrivec imam a onu drugu ffm od easy-life nemam. Kad menjam vodu u akvarijumu koristim easy-life aquamaker, i dodajem tecno gnojivo za biljke od sere, jel smem da mesam ffm ili bio nitrivec sa aquamakerom ili? Da imam puno pitanja, zao mi je haha.
dk
Akvarista

Registrovan: 13 Sep 2019

PorukaPoslao: Sre Sep 13, 2023 7:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mozda da kupis manji akvarijum od 10 litara koji ce ti biti privremeno sklonistre za ribe dok se ne stabilizuju parametri u ovom koji trenutno imas.
To ne bi trebalo da bude veliki trosak, a kasnije mozes da ga koristis kao karantin.

Ako nisi mislila da potpuno zamenis pesak substratim, mozes da zaledis substrat sa vodom kao vise manjih plocica i takve plocice zabodes ispod peska na mestima gde si mislila da sadis biljke.
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Moze li mi neko identifikovati biljke? golff Biljke 2 Sub Avg 14, 2021 10:27 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ako moze pomoc ?! :) MilosAkvascape Razno 4 Pon Jun 01, 2020 5:06 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka sta sa cime moze gotika Ostali Stanovnici 4 Pet Mar 13, 2020 3:46 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potreban inline difuzor.. moze i onaj... Ralke Arhiva Malih Oglasa 0 Čet Maj 23, 2019 1:22 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Amonijer 16-17cm, moze zamena Zivadin Arhiva Malih Oglasa 0 Uto Dec 18, 2018 11:38 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker