Autor |
Poruka |
Milivoje Lampa
Akvarista
Registrovan: 27 Feb 2020
|
Imam akvarijum od 15 l. Takodje imam sina od 6 godina koji je veoma radoznao i voli ribice. Njegova ideja je da u tom akvarijumu pokusa da razmnozava gupi ribice bez icije pomoci. Ali posto je mali i ne moze jos uvek da se snadje kada je ribica trudna narucili smo gupi travu. Moje pitanje je posto nisu planirane biljke i gupike za taj akvarijum od rasvete je kupljena neka rasveta na kacenje sa pl sijalicom od 7 w. Da li ce to biti dovoljno za gupi travu i eventualno mozda jos po koju ne zahtevnu biljcicu ili da se rasveta menja? |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Ascaron
Akvarista
Registrovan: 06 Avg 2019
|
W je dovoljno, ali je veće ptianje koliko je K? To je biljkama bitnije
Leddy plant lampa od Aquaela ima samo 6w, ali 8000K... recimo. Sa jednom takvom ja pokrivam 15 litara. Naravno zavisi i od zahtevnosti biljaka, co2, bla bla
Ako ćeš jeftiniju varijantu, za manje akvarijume kod.kineza možeš naći akvarističke led lampe 5, 7, 9 w koje su odlične. Ja imam 5w na akvarijumu od 10litara, plaćena je samo 1000 dinara, i sve odlično funkcioniše. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
Registrovan: 18 Apr 2010
|
Za gupi travu ili-ti najas guadalupensis je svaka lampa dovoljna. Nije preterano bitan ni odnos wati i lumena(w/L) ni sama boja svetla u kelvinima. Stavi sta imas i valjace i gupikama i toj travi. 6500K je kao neki optimum, cisto belo svetlo ali i 8000K nece nikome da steti. Stavi sta si uzeo pa ako kasnije resite nesto ozbiljnije da radite onda se temom rasvete malo ozbiljnije pozabavi da ne bi kupovao 5 puta. Srecan pocetak👍 |
|
|
|
|
Milivoje Lampa
Akvarista
|
Hvala na odgovorima. Ne znam kolko imam kelvina nigde na pakovanju ne pise podatak. Ali sam primetio da ova pl sijalica ima ona kao dva stapa spojena jedan daje belo svetlo a jedan deluje onako kao uv ali bas onako blago uv. Konkretno na pakovanju samo pise mini aquarium lightimg system pl-r/w b. |
|
|
|
|
Milivoje Lampa
Akvarista
|
Inace ovamo na vecem akvarijumu imam mam neku sobo led konzolu i sve biljke su mi napredovale ekstra sem ovih zahtevnijih jer nisam dodavao co2. |
|
|
|
|
jakabasej4
Akvarista
Registrovan: 23 Apr 2024
|
Milivoje Lampa :: |
Hvala na odgovorima. Ne znam kolko imam kelvina nigde na pakovanju ne pise podatak. Ali sam primetio da ova pl sijalica ima ona kao dva stapa spojena jedan daje belo svetlo a jedan deluje onako kao uv ali bas onako blago uv. Konkretno na pakovanju samo pise mini aquarium lightimg system pl-r/w b. |
Hvala na odgovoru. Nič ne skrbi glede kelvinov, če jih ni nikjer na embalaži. |
|
|
|
|
jakabasej4
Akvarista
Registrovan: 23 Apr 2024
|
Milivoje Lampa :: |
Inace ovamo na vecem akvarijumu imam mam neku sobo led konzolu i tu sve biljke su mi napredovale ekstra sem ovih zahtevnijih jer dokumentni sistemi nisam dodavao co2. |
|
|
|
|
|
|