Autor |
Poruka |
srki.acs
Akvarista
Registrovan: 29 Mar 2012
|
Kao i uvek kad nesto planiras nesto pokvai te planove
Problem sa ICH je u fazi resavanja kupio sam plavi lek i poceo sa lecennjem, posle ubacujem aktivni ugalj da ocisti hemiju..... Nego me muci nesto drugo:
Stari akvarijum od 80L treba da zamenim sa vecim 180L u kojem planiram da drzim ciklide.
Da bi skratio proces cikliranja novog aq plan je bio da od starog prebacim komplet vodu (80L), pesak i stari filter materijal , ali posto sad imam problem sa ICH ne znam sta da radim?
Postoji li mogucnost da se ICH prebaci u novi aq nakon tretmana sa plavim lekom tj. kad se resim problema sa ICH.
Da li pesak i filter materijal mogu da prebacim u novi aq (nakon resavanja problema) ili moran jos nesto da uradim? |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Peku
Akvarista
Registrovan: 24 Dec 2017
|
Ako nećeš imati ribe u tom sistemu jedno vreme možeš i sada da prebaciš vodu i filter materijal. Bez ribe parazit ne može da živi dugo. Ako se ne varam sistem koji ima grejanje a nema ribe za 3-4 dana bude očišćen od parazita bez ikakve intervencije i hemije.
Kada je temperatura oko 25c na ribi paraziti provede oko nedelju dana. Otkačinje se, pada na dno i deli se. To traje oko dan. Posle toga ima dan do dva da nadje žrtvu ili umire. Na nižim temperaturama sve to traje i do nekoliko nedelja. |
|
|
|
|
srki.acs
Akvarista
|
Hvala peku na brzom odgovoru.
Ribe idu u manji aq privremeno a vodu, pesak i filter materijal prebacujem u veliki, temperaturu dizem na 30 tako nek bude 2 dana valjda ce izumreti ICH do tad, pa onda ulaze ciklidi |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
|
Mislim da ti je dva dana malo filter ti nece propasti ako se strpis 3-4 samo ostavi predfilter neopran |
|
|
|
|
srki.acs
Akvarista
|
Peku :: |
Mislim da ti je dva dana malo filter ti nece propasti ako se strpis 3-4 samo ostavi predfilter neopran |
Na sta mislis pod predfilter imam spoljni trokomorni i kanister |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
|
Mehanički filter materijal |
|
|
|
|
srki.acs
Akvarista
|
Evo kako sam koristio lek: (Ribice vise nemaju bele tacke)
1 dan stavio lek - bez gasenja filtera.
2 dan bez leka
3 dan stavio lek -||-
4 dan bez leka
5 dan zamena 50% vode i posle stavio lek sa 3-4 sata iskljucenim filterima pa ponovo ukljucio. (prestao sa lekom)
7 dan stavio aktivni ugalj u stakleni filter tu je nekih 2-3 dana.
Da li je sad bezbedno ubaciti vodu i filter materijal iz starog u novi aq, da bi skrati proces cikliranja, treba li nesto da operem od filter materijala ili da ubacim sve kako jeste.
Od filter materijala imam odozgo na dole:
Sundjer za mehan. filtraciju
Perlon vatu
Opet sundjer
Perlon
Bio kugle
Keramika
Perlon |
|
|
|
|
nickname
Akvarista
Registrovan: 08 Sep 2014
|
Ja lecim svoje slatkovodne akvarijume tako sto podignem temperaturu na 2-3 nedelje na 29-31 (zavisi od riba).
Pojaca se razmena kiseonika i doda se so. So sam dodavao do saliniteta 1.002 sto dodje otprilike 2kg na 1000l.
Prvo se ribe ociste pa onda i dalje drzis terapiju posto on otpadne i razmnozava se pa se zatim opet kaci.
So i temperatura ga ubijaju kad otpadne.
Ich sam resavao uvek bez lekova. Ako bas zagrize na ribe da ne mozes da resis ovako onda je lako moguce da ni lekovi nece pomoci. |
|
|
|
|
srki.acs
Akvarista
|
Nickname nije meni problem kako da izlecim, nego da li mogu da prebacim vodu i filter materijal iz lecenog aq u novi koji se formira kako bi skratio cikliranje a da ne zarazim novi. |
|
|
|
|
nickname
Akvarista
Registrovan: 08 Sep 2014
|
ako prebacis samo vodu i filter materijal i primenis isti metod a da nemas riba onda ce jos brze da se ocisti jer nema na sta da se nakaci ich.
Ja sam sam cistu vodu sipao tretiranu sa seachem prime i provucenu kroz aktivni ugalj i samo preneo ribe i filter materijal.
Nista vise nisam radio za startovanje. Tako se pokrenulo 1000l vode ali i moj stari akvarijum od 750l. Podelio sma filter materijal na 2 akvarijuma i doodao jos malo novoga u oba. Testirao sam amonijak/nitrit/nitrat da vidim kako se ponasa i sve je bilo ok.
Pretpostavljam da mozes tako da uradis. |
|
|
|
|
srki.acs
Akvarista
|
Koliko sam ja skapirao ich ne moze da prezivi bez zivog domacina (ribe) duze od 3-4 dana plan pa mi logicno da prebacim vodu i filter materijal i da sacekam 4-5 dana pa da onda ubacujem ribe (ciklide) |
|
|
|
|
Gasky99
Registrovan: 11 Sep 2023
|
Imao bih pitanje u vezi leka Sera Costapur, negde sam pročitao da šteti nekim ribicama. U akvarijumu imam neonke, ancistrusa, Black Venezuela Corydoras i Black helmet puža. Paa da li trebam neke ribice ili puža staviti u drugi akvarijum dok će trajati tretman? |
|
|
|
|
jakabasej4
Akvarista
Registrovan: 23 Apr 2024
|
Gasky99 :: |
Imao bih pitanje u vezi leka Sera Costapur, negde sam pročitao da šteti nekim ribicama. U akvarijumu imam neonke, ancistrusa, Black Venezuela Corydoras i Black helmet puža. Paa da li trebam neke ribice ili puža staviti u drugi akvarijum dok će trajati tretman? |
Imam vprašanje glede zdravila Sera Costapur. |
|
|
|
|
|