Autor |
Poruka |
Tomash
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 25 Apr 2024
|
Zdravo svima.
Nakon više od 20 godina vratio sam akvaristici najviše zbog ćerke. Doživljavam sebe kao početnika. iako sam prvi put ušao u svet akvaristike sa 12 godina. Nakon toliko godina sećanja i uspomene su se vratile. Tada sam imao mnogo ozbiljniji akvarijum sa dosta ribica.
Sada je to neka light varijanta akvarijum je 12.6l zapremine Aquael Leddy Mini 30.
Uz njega smo dobili i pumpu 2 u 1, 320l/h koja mi kad se otvori ventil deluje kao dosta jaka. Puno mehurića izbacuje i talasa vodu premda je akvarijum mali. Možda grešim takav je moj doživljaj. Može da se podešava protok pa sam smanjio tako da malo talasa vodu.
Oko mehurića sam čitao ovde, drugi su imali sličnu situaciju, tako da sam miran za sada.
Svetlo nije imalo da se kupi, pa sam poručio originalno uz ovaj set.
Grejač je AT 25w, podešen na 25C.
Akvarijum je formiran, voda je tretirana easy life filter medium, potom easy life voogle po preporuci trgovca.
Preporuka vezana za hranu su Discus granule, proizvođača Tetra.
Od dekoracije su ubačene 2 biljke, pesak dve boje i veštački koral.
Što se tiče ribica odlučili smo se za 4 fluorescentne tetre, jednog muljaša za početak da vidimo kako će se prilagoditi sredini. Planiram još jednog muljaša i algara.
Ranije sam imao samo ribice, sada bih proširio faunu na pužice, možda kozice. Tu dolazi pitanje koje puževe/kozice biste preporučili, da li uopšte može da se kombinuje?
Zašto su ribice okrenute mahom ka pumpi? Kada plivaju okrenute su ka svim pravcima, ali dok stoje gledaju ka pumpi?
Evo malo slika kako to izgleda prvog dana sa ribicama
|
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Tomash
Slučajni Prolaznik
|
Mali update
Nažalost muljaš se nije prilagodio akvarijumu posle dva dana je uginuo. Verovatno nije bio pravi trenutak pošto je akvarijum tek bio formiran, a on dosta mali. Uskoro stiže nov, kao i dodatne ribice čistači.
Voda više ne peni na površini. Menjam jednom sedmično 30% malo preko 2l, kada uračunam i deo koji ispari. Pre svake zsđene tretiram vodu gore navedenom hemijom, a nakon dolivanja dodajem bakterije shodno količini nove vode uz sam filter. Voda je prilično bistra, kada prislonim svetlo sa strane pojavljuje se nežni flare.
Tetre su dobre, napreduju, vrlo su razigrane i aktivne.
Još uvek mi nije stiglo svetlo, pokušavam to da sredim narednih dana. Rekao bih da zbog manjka svetla biljke nisu u najboljem stanju. Listovi su se dosta proredili, izgledaju kao da su izgrickani/isprani. Od podloge imam samo šljunak, nisam se u trenutku setio za neku podlogu u vidu zemlje. Pitanje je šta je činiti.
|
|
|
|
|
Tomash
Slučajni Prolaznik
|
Prve biljke nisu se adaptirale, počele su da propadaju, pa sam ih zamenio novim. Posle nedelju dana listovi su i dalje zeleni, zdravi, nadam se da će sada biti mnogo bolji ishod.
U međuvremenu stiglo je svetlo i sada akvarijum mnogo lepše izgleda. U pitanju je Leddy Tube Mini 3 w. Stigao je i puž Nerita, jer su se pojavile zelene končaste alge. Pužić je to lepo sredio, povećao sam aeraciju vode, smanjio hranjenje i smanjio interval rada lampe. Ovo je slika pre tretmana algi. Planiram da dodam algexit i easycarbo kako bih dodatno držao u ravnoteži razmnožavanje algi.
U planu je dodavanje kozica, pitanje koliko i da li je pametno dodati još nekog stanovnika, a da se ne prenatrpa akvarijum, jer nije velike litraže.
|
|
|
|
|
Tomash
Slučajni Prolaznik
|
Prošlo je mesec dana od predhodnog posta sve je pod kontrolom, u međuvremenu dodao sam dve kozice, a kupio sam Algexit i Easycarbo čime sam sanirao problem algi. Išlo je u prilog što sam bio na odmoru, pa sijalica nije radila nekih nedelju dana. Sada dodajem samo Easycarbo da bih pospešio rast biljaka.
Negativno je to što su dve ribice uginule, jer su se zaglavile između filtera i stakla, te dve ribice su se i ranije zaglavljivale, ali sada nije imao ko da ih oslobodi. Prijatelj koga sam pitao da ih hrani nije primetio. Jedna od te dve uginule je nestala, biće da je pojedena od strane drugih stanovnika. Jednu smo kupili, pa ćemo kroz koji dan i drugu. Voda nije bila zamućena.
Slučajni stanovnici su takođe tu, jedan barski puž, kao i mali stanovnici Acroloxus lacustris.
Ispod su slike novih stanovnika akvarijuma
Puž je fino porastao
|
|
|
|
|
|
|