Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Nano cube ideja, upomoć Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Nerd

Registrovan: 15 Avg 2023

PorukaPoslao: Ned Okt 08, 2023 3:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image
Image

Mali update, pojavile su se braon alge. Jel neko zna kako da ih se resim ili ce proci same od sebe?

Osim toga prezadovoljan sam, valisneria je previse podivljala, sada je bas cesto skracujem ali ne vredi. Iz dosade sam testirao vodu,nitriti nitrati i amonijak na nuli.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Ned Okt 08, 2023 3:01 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

nasdvoje
Akvarista

Registrovan: 18 Okt 2010

PorukaPoslao: Pon Okt 09, 2023 2:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ukoliko su ono kugle kladofore u pozadini pre ce biti da je pocetak njenog sirenja... Anubia je i nama nekada bila sklona napadu algi do te mere da je jedino pomagalo ispiranje lista u varakini... Ja iskreno izbegavam kugle il da dodajem u akvarijum bilo sta iz njihove blizine.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autoraMSN Messenger
Nerd

PorukaPoslao: Pon Okt 09, 2023 8:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jesu, ako je to u pitanju nadrljao sam Very Happy
Kupio sam tecni carbon i krenuo sa doziranjem jer sam cuo da je dobar protiv algi. Kasnije sam saznao da valisneria lose reaguje na njega ali sta je tu je, rizikovacu pa cemo videti u narednih mesec dana sta se desava.
Baia
Akvarista

Registrovan: 18 Apr 2010

PorukaPoslao: Pon Okt 09, 2023 9:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Svaka biljka ima svoju poziciju. Anubije rastu sporo i ako je akvarijum nestabilan osudjene su na alge. Zato ih skloni sa direktnog svetla po coskovima i ispod visokih biljaka da budu u ''hladu''. Njima i ne treba jako svetlo a dostupnost CO2 bi im ubrzala rast.Sredstva koja se reklamiraju kao tecni ugljenik ili karbon...easy carbo, seachem exel itd se mogu koristiti uslovno receno kao algicidi ali nisu bog zna kako efikasni. Ljudi obicno prenaduvavaju njihov ucinak ali eto probaj pa ces i sam videti. Alge nece otici dok ne otklonis njihov uzrok a to su najcesce prejako svetlo, predug fotoperiod i visak nutrijenata u vodi.
Nerd

PorukaPoslao: Uto Okt 10, 2023 12:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sve si lepo rekao, kod mene je ocigledno od svega po malo problem posebno na pocetku jer se alge nisu sirile ali su nastavile da bujaju na zahvacenim listovima.

E sad, sto se tice algicida koji koristim postoje promene vec nakon dva dana i mislim da ce ovo nekom biti od koristi.

U pitanju je Dennerle Carbo Booster Max. Crne alge su dobile svetlo crvenu boju sto znaci da se raspadaju, ovaj kamen sa slike se ogolio maltene sto znaci da ovo stvarno odradjuje posao. Biljke su stvarno dobile nekakav sjaj, nije placebo jer biljke stvarno blistaju i deluju zdravo i zelenije.

ALI - ovo sve znaci da je ovo prejaka hemikalija i potencijalno opasna. Taj sjaj nije prirodan i ne znaci da su biljke zdrave, ocigledno se neka supstanca vezuje za povrsine unutar akvarijuma i na taj nacin ubija alge i verovatno na neki nacin pomaze biljkama. Nema sanse da je ovo zamena za CO2, sigurno nema isti efekat i obavezno dozirajte u preporucenim kolicinama da se ne bi desio pomor ili bilo sta slicno.
Baia
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Okt 10, 2023 2:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Svi preparati su na bazi glutaraldehida. Mislim da i ovde ima nekih rasprava na tu temu. Svakako dobra tema ima kod Tom Barra na forumu pa covek moze i bez da pravi komparativne experimente da izvuce neke zakljucke.
Nerd

PorukaPoslao: Pon Okt 16, 2023 7:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da, val je lose reagovala, pola listova je krenulo da se raspada. Zamenio sam 40% vode, posekao sve lose listove, novi listovi i biljke normalno i brzo rastu.

Crna alga na najugrozenijim listovima pojedena od strane puzeva, na par listova se jos drzi. Sve u svemu, da se biljke nisu lepo ukorenile ovo bi bila katastrofa, ovako je ispalo skroz ok, moralo je da padne ozbiljno trimovanje svakako.
Nerd

PorukaPoslao: Sub Dec 30, 2023 1:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image

Evo kako akvarijum izgleda danas. Val je preuzela sve sto moze, od novina tu su 4 korija i super napreduju, svi ostali stanovnici su zivi i zdravi.

Voda nije menjana mesec dana, parametri i dalje isti, biljke odradjuju svoj deo filtracije. Puzeva jako malo ima, a jedino lose sto primecujem je da su anubiasi krenuli sa trule od rizoma, citao sam da se to cesto desava ali sta je tu je, ne stresiram se previse.
dk
Akvarista

Registrovan: 13 Sep 2019

PorukaPoslao: Sub Jan 27, 2024 1:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

A zasto ne menjas vodu redovno?
Nerd

PorukaPoslao: Ned Avg 04, 2024 12:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hteo sam da vidim koliko akvarijum sa puno biljaka moze da izdrzi a da se sve ne raspadne, sad svuda imas price o akvarijumima bez filtera, bez menjanja vode koji stvarno fino uspevaju i hteo sam da pokusam tako nesto.

Nakon oko 3 i po meseca sve se raspalo hahaha. Alge, gomila puzeva, marimo kugle su krenule da se sire svuda po povrsini vode pa je sve izgledalo kao mini mocvara, pola riba je uginulo, znaci uzas.

Ribe sam udomio, sve biljke sa algama izvadio ili posekao, voda se neko vreme menjala jednom nedeljno 50%, sada sam to smanjio na nekih 15%. Problem sa puzevima resen, kozice su tu i dalje i dodato je jos cherry kozica kako je i trebalo da bude od pocetka.

Jos malo i bice godinu dana kako je akvarijum aktivan, za sad je sve u redu.
Baia
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Avg 05, 2024 8:55 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pocasti nas fotkama slobodno😉

Inace, akvarijumi bez filteacije su moguci ali ipak mora da se ispostuje neki odnos zapremine i kolicine riba i biljaka, i naravno akvarijum mora da se odrzava da biljke ne bi trulile u senci i time zagadjivale vodu. Kada se taj minimum ispostuje zaista je moguce da to potraje mesecima samo sa dolivanjem isparele vode.
Nerd

PorukaPoslao: Sub Avg 24, 2024 10:59 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da da, skontao sam da je potrebna neka intervecnija bar za ono sto ja zelim da postignem. Inace u ovom momentu imam 10ak cherry kozica vec neko vreme, sve su ok ali ne primecujem nikakavo razmnozavanje, jajasca, imam i muzjake i zenke...ne znam sta je potrebno da promenim, svi kazu da se prelako razmnozavaju ali ne primecujem nista. Mozda je do temperature vode jer i dalje nemam grejac, prosto je fabricki akvarijum sa takvim poklopcem da ga je nemoguce skloniti. Ako postoji neki predlog za neki bas mini grejac mozda bih nekako mogao da ga uklopim.

Evo fotki, trenutno stanje

Image

Image

Image

Image
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Mali akvarijum NANO TANK Kacica Početak u akvaristici 11 Sre Mar 15, 2023 5:55 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Reef cube Miksa Morski Akvarijumi 7 Sre Dec 08, 2021 6:57 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Nano reef - početak sage Mixerlo Morski Akvarijumi 48 Sre Jan 15, 2020 4:18 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Nano reef LazarZ1 Morski Akvarijumi 10 Ned Dec 29, 2019 2:00 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Rasveta za nano(diy ili fabricka) LazarZ1 Oprema u morskoj akvaristici 4 Sub Dec 14, 2019 1:37 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker