Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Kako nabaviti nesto zivo sa moje lokacije? Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
minimalist
Slučajni Prolaznik

Registrovan: 19 Avg 2024

PorukaPoslao: Pon Avg 19, 2024 7:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Upravo sam se registrovao, ali dosta sam citao na ovom forumu jos dok je "Morska akvaristika" bila aktivnija. Odavno namjeravam napraviti vrlo mali morski akvarijum. U medjuvremenu sam citao sa nanoreef, reef2reef i drugih foruma, clanke itd.

Dakle, iz Banjaluke sam. Oko 20 maja sam u teglu od 3l stavio suvi kamen i pijesak, nasuo vodu i ukljucio vazdusnu pumpu bez rasprsivaca, temperatura sobna. Do kraja maja mi je stigla kaetomorfa sa ebay - i tu sam stao. Nisam uspio naci nacin da nabavim ikakve zivotinjice. Tako da je to zasad tegla slane vode sa malo zamagljenim staklima i nije za predstavljanje. Imam jednog collonista puza od jedno 2mm koji se uspjesno prosvercovao u makroalgi, a bio je i izopod koji je kad sam ga zadnji put uz pomoc lupe vidio bio mozda 3mm + antene ali nesto ga ne vidjam. Nisam radio bas sve onako kako se preporucuje vec ponesto i onako kako mi je izgledalo logicno i zasad je sve u redu. Ali naravno da su alge neizbjezne i sad vec strepim da bi moglo postati zlo. Zasad kaetomorfa radi dobar posao.

Inace ne namjeravam ikad u teglu staviti ista osim par makroalgi, par malih puzeva ili asterina i kopepode ili slicno. I to bi vec sad imalo hrane, a pomalo bih dohranjivao. Ali ne uspijevam nista da nabavim. Trgovine iz Srbije kad sam ih kontaktirao kazu da ne salju nista van Srbije. Ako neko zna gdje i kako da kupim par manjih puzeva, nesto kopepoda i mali fragment gracilarie hayi ili slicne makroalge - bio bih zahvalan za svaku informaciju!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Pon Avg 19, 2024 7:28 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

minimalist
Slučajni Prolaznik

PorukaPoslao: Uto Sep 03, 2024 7:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moj takoreci akvarijum je i dalje bez odgovarajuce zivotinjske posade i nikako nisam zadovoljan takvom situacijom. Inace nisam navikao cistiti stakla ikad jer to rade puzevi, a ja vise volim prirodan izgled nego kristalno cista stakla.
Bioloska ravnoteza ce se naravno uspostaviti i ovako, ali ravnoteza koja se uspostavlja bez zivotinja ne daje izgled akvarijuma kakav se zeli.

Nabavljanje kaetomorfe svakako preporucujem, ali ne sa velike daljine kao ja sa ebaya. Ako je donesete u vodi to je slicno unosenju zivog kamena. Plutajuci hidrometar je najprecizniji i ujedno najjednostavniji i najjeftiniji nacin mjerenja saliniteta. To su otprilike svi savjeti koje ja mogu dati nekom ko se pocinje baviti morskom akvaristikom.
Peku
Akvarista

Registrovan: 24 Dec 2017

PorukaPoslao: Čet Sep 26, 2024 10:28 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Prošvercuj iz HR ili RS. Možeš iz Jadrana uzeti puževe i rakove samce.
minimalist
Slučajni Prolaznik

PorukaPoslao: Sub Sep 28, 2024 12:14 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Tek sad sam vidio da je odgovoreno na temu. Takav dan.

Ne bi bio problem nesto donijeti, cak ne bih to ni nazvao svercom. Ali treba potegnuti na prilican put.

Covjek kojeg sam kontaktirao na Kupujem - prodajem mi je vrlo ljubazno i velikodusno ponudio kopepode kao poklon, ali trebao bi ih neko preuzeti u Beogradu. A ja nemam i necu naci osobu koja bi to mogla.

Situacija je takva da je jedini nacin da mi onaj ko ima nesto odgovarajuce za prodati to posalje. Vrlo rado bih snosio sve troskove slanja autobusom ili na neki drugi moguc nacin.
U stvari i razmisljam da potegnem u Srbiju samo po to. Toliko sam odlucan da ne odustanem.

Inace, jos uvijek je sve u redu, bez nekih problema. Kolonista puza vidim ponekad, a u medjuvremenu sam otkrio da imam i male vermetid puzeve. Nisu bas aktivni i ne smetaju mi.
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Kako sa jednim grijacem grijati dva a... Luka2907 Grejanje i hladjenje 1 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa 1 grijacem grijati 2 akvarijuma Luka2907 Grejanje i hladjenje 0 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako se montira solenoid na ovaj mano... sstanko78 Ostala oprema 7 Ned Nov 22, 2020 9:50 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka zut moli jedno oko mu nesto uvecano goran012 Početak u akvaristici 4 Pon Nov 09, 2020 9:35 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako da znam kad ce ribica da se mresti? Nemanja21 Razmnožavanje 4 Sub Nov 07, 2020 11:12 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker