Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Razmnožavanje riba Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temu
Objavi na Facebook
Autor Poruka
djordjije
akvarijum.org TEAM
akvarijum.org TEAM



Registrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 34
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Ned Maj 03, 2009 12:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kod većine riba čin razmnožavanja u našem narodu zvan mrest obavlja se van tela riba u okolnoj vodi. Naravno, i kod riba ima izuzetaka, odstupanja. U akvarijumima dobro znane ribe živorotke ( ženke ) u sebi nose oplođenu ikru i rađaju razvijene žive ribice.
Kod ženki se u posebnim organima ( ovaria ) stvaraju jajašca koja naš narod zove ikra. Isto kao i ženke, mužjaci u trbušnoj duplji imaju polne žlezde ( testes ) koje luče spermu koju naš narod naziva mleč. Kod svih živorotki mužjaci se veoma lako uočavaju i razlikuju od ženki. Mužjacima je podrepno peraje pretvoreno u cevčicu – organ za oplođenje ženki koji se naziva gonopodium pomoću koga ženki ubacuje mleč kroz urogenitalni otvor. Jajovod kod ženki ima posebne šupljine u kojima se oplođuje ikra i tu ona sazreva da bi zatim ženke rađale krupne žive već razvijene ribice. U drugim šupljinama jajovoda ženke, mleč se uskladišti i pošto se ženke porode ovaj mleč oplođava ikru bez ponovnog parenja ženke. Tako ženka bez parenja može nekoliko puta da se porodi, u svakom porođaju sa manjim brojem riba. Tako ženka može da čuva mleč sposobnu za oplodnju i do 14 meseci!
Bremenitost ženki živorotki koja je inače veoma uočljiva ne možemo upoređivati sa bremenitošću ženki sisara kod kojih je plod vezan za krvotok majke sa pupčanom vrpcom i tako prima hranu. Kod živorodih riba plod se razvija iz ikre koja nema vezu sa telom majke, već se u ikri razvija larva i hrani se iz bogato hranljive žumančane kesice. Ponekad usled neodgovarajućih uslova, ženka živorotke „pobaci” izbacujući pored slabo razvijenih, obično mrtvih ribica I krupna zrnca neoplođene ikre.
Većina riba, odmah iz analnog otvora, ispred podrepnog peraja , ima urogenitalni otvor koji se još naziva I urogenitalna bradvica I ovde se završavaju izlazi polnih žlezda I mokrovod. Urogenitalna bradavica je kod većine riba uočljiva u vreme pred I za vreme mresta. Tako kod skalara pred mrest se pojavljuje legalica, kod mužjaka je ona tanja I duža a kod ženki je kraća I nešto zdepastija. Posle mresta im se legalice povuku. Ženka gavčice, naše male ribe iz slatkih voda pred mrest ispušta legalicu dugu 5 – 6 cm, iako je ona sama jedva duga 10 cm. Ovom legalicom ikru polaže isključivo u telo rečne školjke. Mužjak nema legalicu, on mleč ispušta ispred školjke koja ga disenjem usisa I tako mleč dospe do ikre da bi je oplodio.
Razmnožavanje riba u prirodnim uslovima je određeno ustaljenim godišnjim promenama klime. Na našoj geografskoj širini je to uslovljeno porastom toplote, u tropskim predelima razmnožavanje riba je u tesnoj vezi sa nailaskom doba kiša. U akvasrijumskim uslovima obično podizanjem toplote za 2 – 3 ºC ili delimičnom promenom, osveženjem vode ili smanjenjem tvrdoće pobuđujemo ribama nagon za razmnožavanjem. Osnovni preduslov za uspešno razmnožavanje je da se ženka dobro napuni ikrom I da se mužjak pripremi za mrest, što on obično pokazuje dobijanjem lepših, življih boja, a neki u vreme mresta postaju i znatno ratoborniji.
Ribe se najradije mreste u sredini koja im najbolje odgovara I gde se osećaju potpuno bezbedne. U vreme mresta ribe ne smemo uznemiravati naglim promenama toplote ili lupom koja će ih plašiti, naglim pokretima pred akvarijumom, promenom uobičajenog osvetljenja…
Jednostavno, u vreme mresta ribe trebaju potpun mir i spokojstvo. Za uspešan mrest treba pre svega odgovarajući mrestlišni akvarijum sa vodom određene tvrdoće I pH vrdnosti, toplote, svetla, odgovarajuća dubina vode I bilje.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Maj 03, 2009 12:47 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Sub Feb 09, 2013 1:55 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh


Link



Link



Link



Link



Link



Link



Link



Link



Link



Link



Link



Link



Link



Link



Link



Link



Link



Link
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temu
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Koja je ovo riba? pubicna__kost Razno 4 Sub Mar 19, 2022 6:16 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zašto se riba razboli? LouzaWeah Bolest 3 Pon Apr 26, 2021 8:32 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 40 L akvarijum, savet za broj riba uki01 Ribe 4 Čet Apr 15, 2021 4:10 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ime riba ? Trifke98 Afrički ciklidi 1 Čet Apr 08, 2021 10:13 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Koja je ovo riba Milorad Ribe 2 Sub Mar 27, 2021 10:06 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License