Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Hranljive materije Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temu
Objavi na Facebook
Autor Poruka
djordjije
akvarijum.org TEAM
akvarijum.org TEAM



Registrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 34
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Ned Maj 03, 2009 12:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Belančevine su neophodne kao sastojak hrane i one utiču na rast svakog živog organizma i učestvuju u obnovi živih ćelija. Belančevine se sastoje od lanca organskih molekula koji sadrže azot i to su takozvane amino kiseline. Belančevine organizam razlaže i one se prenose do svih delova organizma. One se obično sastoje od 20 – 25 različitih amino kiselina i dobra hrana za ribe treba da sadrži više različitih vrsta belančevina sa što je moguće većim brojem amino kiselina. Zbog toga nije dovoljno samo davati belančevine životinjskog porekla ( meso ) već je potrebno da hrana za ribe sadrži i belančevine biljnog porekla. Smatra se da soja sadrži najviše belančevina biljnog porekla.
Lipidi se dele na mast i ulja. Lipidi su materije koje su neophodne pošto su one izvor energije u svakom organizmu. Suvišak lipida može biti uskladišten u organizmu koje ovaj koristi u vreme gladovanja. Masti se takođe nalaze i u sastavu mnogih tkiva u organizmu, ustanovljeno je da se nalaze i u satavu mnogih ćelija! Hrana sa suviškom masti nije dobra za ishranu akvarijumskih riba iz prostog razloga što se ribe lako ugoje i u mast im naročito zarastu unutrašnji organi ( jetra ) i na taj način im slabi odbrambena moć. Ribe zarasle u mast postaju trome, slabo i sporo se kreću i ponekad potpuno izgube nagon za razmnožavanje. Naučno je dokazano da ribama u akvarijumu ne sme biti davana hrana koja sadrži više od 5 – 10 % masti.
Saharidi su osnovni satojci mnogih biohemijskih procesa koji se odvijaju u svakom organizmu. Oni su osnovni izvor energije koja se stvara u svakom organizmu, a mogu biti pretvoreni i u razne masti. Saharidi su različitog porekla i hemijskog sastava, mogu biti monosaharidi ( glukoza i fruktoza, odnosno, grožđani i voćni čećer ) koje organizam direktno pretvara u energiju. Zatim dolaze disaharidi i polisaharidi u koje spadaju skrob, celuloza i glukoza koje organizmi pomoću enzima pretvaraju u šećer.
Minerali su u manjim količinama neophodni za sve žive organizme, oni se nalaze u sastavu kostiju, nerava, krvi a učestvuju i u svim biohemijskim procesima koji se odvijaju u organizmima. Velika, prekomerna količina minerelnih materija može biti štetna, a veoma često može biti i otrovna. Najbolji izvor minerala je živa hrana koja sadrži više različitih belančevina ( riblje meso, riblje brašno, goveđe srce, goveđa džigerica ), ali isto tako minerale sadrže u dovoljnim količinama i belančevine biljnog porekla. Nedostatak mineralnih materija u životu riba, gotovo i da ne postoji pošto su riblji organizmi sposobni da uzimaju mineralne materije pravo iz vode u kojoj žive.
Vitamini su složene hemijske materije i za razliku od masti i saharida oni nisu izvor energije, već su oni katalizatori većine biohemijskih procesa koji se odvijaju u organizmima.
Postoje dve grupe vitamina, jedni se rastvaraju u mastima i uljima ( A, D, E, K ) i drugi koji su rastvorljivi u vodi ( C, B, B2, B12 ).
Nedostatak vitamina u ishrani prouzrokuje neotpornost, zaustavlja rast, organizam je podložan mnogim bolestima i sl. Nedostatak pojedinih vitamina se veoma često sreće kod akvarijumskih riba koje hranimo samo veštačkom - sušenom hranom.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Maj 03, 2009 12:54 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temu
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Dodavanje hranljive podloge u vec for... TeoDos Biljke 8 Pon Mar 07, 2016 10:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Podloga, odnos materije u zemlji Maksimovici Podloga 2 Sre Mar 12, 2014 7:54 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljke za akvarijum bez hranljive pod... chikavili Biljke 31 Ned Nov 17, 2013 10:29 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Neke cudne materije HORUS Biljke 14 Čet Okt 10, 2013 1:17 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Izbor hranljive podloge Nemanja 1988 Početak u akvaristici 20 Pon Jun 03, 2013 11:07 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License