Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Kvalitet vode u mom akvarijumu Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Darko012
Akvarista



Registrovan: 26 Mar 2011
Poruke: 65
Lokacija: Pozarevac

PorukaPoslao: Pon Jul 11, 2011 8:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav svima

Pre više godina sam postavio akvarijum, ne znam sad ni ja tačno koliko, 6, 7 godina. Tada se nisam baš puno razumeo u akvarijume, nego mi je bilo lepo da imam akvarijum. E sad, od kako pratim forum, par meseci u nazad, uvideo sam da moj akvarijum može mnogo bolje da izgleda i to sam sve lepo sredio, ali ipak, mislim nedovoljno.

Ovako, akvarijum je šestougaoni zadnja stranica mu je dužine 70cm, prednja 50, a bočna je 25, plus 10cm koja je zakošena, i visina 34cm, ako sam lepo izračunao oko 80 litara. Malo čudnih dimenzija, skroz nepristupačan, ali kad je uzet, tada se nisam razumeo u te stvari, pa mi je delovao lepo.
Od podloge ima kvarcni pesak i preko sam dodao kasnije rečnog šljunka. Tada nisam ni znao za zemlju za cveće i ostale stvari.

Od ribica ima u glavnom živorotki, gupika, molika, platika, ksifoa, pa malo muljaša i 3 ancitrusa.
Ribice su zdrave, ne crkavaju tako često, kolko mi se to pre dešavalo dok nisam vodio računa.

Od biljaka imam sledece:
Anubias barteri var. nana, Bacopa australis, Cryptocoryne crispatula var balansae (mislim da je ta), Rotala rotundifolia, Sagittaria subulata, Vallisneria spiralis, i neku vrstu mahovine, ne znam tačno koju.
Imam spoljni fliter, trokomorni, sve što je pisalo po temama po forumu to sam stavio.
Da tome dodam da dodajem makro i mikro elemente po pps sistemu i EC svaki dan i menjam vodu na dve nedelje.

E sad, glavno pitanje koje prati ceo ovaj tekst.
Dao sam tetki koja radi u zavodu za javno zdravlje da mi ispita kvalitet vode jer ne mogu da nadjem drugi način, niko nema u okolini te aparate, niti one testere, jedino da naručim iz BG-a. Nije baš sve ispitala što sam napisao ili nisu mogli, ali evo rezultata.

pH vrednost - 8,27 mg/l
Nitrati (NO3) - 154,0 mg/l
Nitriti (NO2) - 0,20 mg/l
Amonijak (NH3) - 0,236 mg/l
Ortofosfati - 2,129 mg/l

Po vama, šta ja treba da menjam, šta da smanjim, šta da povećam? Da napomenem da mi se na krajevima biljaka javlja neka alga, svuda po ivici lista, nisam siguran koja, pa ću večeras slikati i postaviti kasnije.
Da li mi se više isplati da prebacim ribice u jedan manji akvarijum a da ovaj skroz rasformiram i da napravim za nijansu veći, kolko mesto dozvoljava?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pon Jul 11, 2011 8:57 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

rainforest
Akvarista



Registrovan: 04 Jan 2011
Poruke: 600
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Pon Jul 11, 2011 9:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Druže moj.....

Amonijak i NO2 moraju biti na nuli, tvoje vrednosti još nisu toksične ali o tom će ti neko ko se razume u ribe. Za biljke to ne smeta.
NO3 na 150ppm....to je jezivo visoko. Čudo je da nemaš više algi, na kile. Ja nemam ribe pa forsiram bilje sa NO3 al nikad ne prelazim 50ppm.
U mailu si napisao da imaš 1330 us provodljivost, to je oko 800ppm.
Verovatno su u pitanju uglavnom karbonati čim ti je ph toliko visok (8.27). Fosfati su ok (samo duplo više)

Tvrda ti je voda...Nitrata ko u priči.
Ovako treba:

PH: 6.5-7
provodljivost: od 200-500 us
NO3: 15-20ppm
NO2: 0ppm
NH3 =0ppm
PO4: 1ppm

Ispitaj vodu koju dolivaš, ako je do nje menjaj izvor, nabavi RO...ne znam. Prekidaj sa djubrenjem.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
Blue
Urednik
Urednik



Registrovan: 21 Jul 2009
Poruke: 2756
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Jul 12, 2011 9:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kao sto rece RF, sve u svemu, rezultati su katastrofa. Pod hitno resi NH3 i NO2, cesce menjaj vise vode i oborices i NO3. Fosfati su korektni, obzirom na sve ostalo. Koju vodu koristis pri izmenama? Ako je neka nepoznatog sastava, predji na cesmovacu, 20-30% svaka 2-3 dana, dok se stanje ne sredi.
Provodljivost 1330uS? Ne znam sta je sa tom tvojom vodom, ali nesto nije kako treba. Da ne dodajes so?
Dok sve to ne regulises, potpuno obustavi dodavanje makro i mikroelemenata i napisi tacno sta dodajes i u kojoj kolicini, cisto da utvrdimo da tu mozda nije neki problem.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Darko012
Akvarista



Registrovan: 26 Mar 2011
Poruke: 65
Lokacija: Pozarevac

PorukaPoslao: Uto Jul 12, 2011 10:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala vam na savetima.
Ovako stoje stvari, kao sto sam rekao na početku posta, akvarijum je formiran još pre nekoliko godina, jedno vreme je voda samo dolivana, a od prošle godine se menja na nedeljnom nivou.

Vodu koju dolivam je uglavnom iz česme, odstoji po dan, dva i posle je dolivam. Odlijem 1/3 vode, pa sipam tu odstojalu, tada isto dolijem i EL FFM, ne celu dozu nego na meru sipane vode.

Problem je definitivno u podlozi. Danas sam uzeo i pomerio jedan deo kvarcnog peska, i verujte mi da sam se srušio koliko je taloga izašlo iz podloge. Definitivno je moja greška.
Jedino šta mi ostaje da sutra premestim ribice u drugi pomoćni akvarijum, sa sve biljkama, isperem pesak, bukvalno sve od nule. I sada sam od nekih akvarista iz Požarevca dobio jedan link i par saveta oko vode. Oni imaju RO uređaje i voljni su da mi jednom nedeljno sipaju koliko god mi vode bude potrebno. A pošto kažu da ne treba sva voda da bude sa RO uređaja, rekli mi da kombinujem vodu sa jednim izvorom u okolini Požarevca jer je voda sa vodovoda dosta tvrda i puna kamenca a ova sa izvora je najsličnija sadržaju ali nema kamenca u toj količini.

Evo teksta koji mi su mi oni dali:
"Požarevac - Kaptirani izvori i javne česme u Požarevcu nisu sigurni za upotrebu i često dolazi do poremećaja njihovog kvaliteta, kažu u Zavodu za javno zdravlje.
Poslednja ispitivanja kvaliteta pokazuju da su ispravne bile samo česme na petrovačkoj obilaznici i u Poljoprivrednoj školi. "

izvor: dnevni list "Danas" http://www.danas.rs/dodaci/bra....._id=210046
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Blue
Urednik
Urednik



Registrovan: 21 Jul 2009
Poruke: 2756
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Jul 12, 2011 11:32 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Taj 'mulj' koji se natalozio u podlozi je sasvim normalna stvar i ne bi trebao da stvara probleme, osim ako bas krenes da prekopavas po dnu. Posle svake sadnje biljaka i bilo kakvih radnji koje ukljucuju remecenje dna, zameni bar 30% vode i mozes da sipas FFM kad ga vec imas.
Moje misljenje je da nema potrebe za rasturanjem akvarijuma, ako si zadovoljan njegovim izgledom, a fizicko - hemijske osobine vode ces srediti lako uz malo truda.
Sto se tice vode, ne znam koliko ce ti biti cimanje da stalno vukljas kante uzduz i popreko po Pozarevcu. Ako si u mogucnosti, daj tetki uzorak vode sa cesme da testiraju, mozda cemo moci da odgonetnemo uzrok nekih od anomalija u rezultatima testirane akvarijumske vode.
Nisi mi odgovorio za prihranu, koliko cega dodajes i koliko cesto? One kolicine amonijaka i nitrita mogu da se pripisu raznim uzrocima - podloga, puno riba, hrana, los filter, slaba higijena,..., ali 150mg/l nitrata uopste nije tako jednostavno nagurati uz redovne izmene vode, osim ako ih ta voda ne sadrzi u jako visokim kolicinama ili dodajes previse. Da li pijes vodu koju koristis za sipanje u akvarijum?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Darko012
Akvarista



Registrovan: 26 Mar 2011
Poruke: 65
Lokacija: Pozarevac

PorukaPoslao: Sre Jul 13, 2011 1:15 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovako stoje stvari sto se tiče prihrane. Rainforest makro i mikro elementi po 5ml svaki dan i zamena vode na dve nedelje, i 1ml EC svaki dan. To sam počeo od skoro, pre nekih 2, 3 nedelje. Pre toga nista osim EC nije dodavano. EC dodajem nekih 2 meseca, i pre toga je sve išlo samo uz povremenu zamenu vode. Filter je spoljašnji, trokomorni, i on je skoro namontiran. Pre toga je bila atmanova neka potopna pumpa koja je bila relativno dobra ali nije imala kontrolu brzine i za nekoliko dana sve biljke se posavijaju, povade iz korena bukvalno.
Vodu koju dolivam je voda sa česme i nju pijemo povremeno ili baš retko jer imamo aparat za vodu, one balone, pa smo navikli na tu vodu. Ova gradska je po malo bljutava i nikad nije dovoljno hladna. Koristimo je i za ostale potrebe, znači da je dobra, bar tako kažu iz zavoda. Kamenca ima podosta, to se vidi kroz par dana po balonu u kome je bila voda a i na poklopcima na akvarijumu.

Ako nije razlog u podlozi, tj u talogu šta još da ispitam pre nego što počnem sa generalnim čišćenjem?

Da napomenem još, da pomisao na nov akvarijum potiče od toga da od kako sam pristupio ovom forumu, sve me više stvari interesuje, pa će i stari akvarijum naći svrhu, neće ostati prazan, to je sigurno. Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nemanjask
Urednik
Urednik



Registrovan: 29 Nov 2010
Poruke: 2451
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Jul 13, 2011 1:25 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Uzrok preterane koncentracije NO3 može biti i u preteranom hranjenju, nestanku korisnih bakterija koje pretvaraju nitrate u nitrite i još mnogo faktora! Ako je akvarijum ranije funkcionisao sa zamenom ili dolivanjem vode na 2-3 nedelje a sada je menjaš na nekoliko dana i to može biti debalans.. Svakako da je neophodno da vodu menjaš na 7-10 dana ali i za to privikavanje treba vremena! Sve u svemu nije ništa strašno, ja recimo nisam kontrolisao kvalitet vode do nedavno i sve je funkcionisalo sasvim OK... (blaženi u ne znanju Very Happy )
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
rainforest
Akvarista



Registrovan: 04 Jan 2011
Poruke: 600
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Sre Jul 13, 2011 2:42 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Meni je sad sumnjiv taj rezultat merenja.
Kako god, s obzirom na stanje, slobodno zameni 80% vode sa RO vodom pa daj uzorak na ponovno ispitivanje.
Kao što reče blue nemoj da rasformiravaš akvarijum zbog ovoga.
Mikro i makro elemente si pretpostavljam razmutio svaki u litar vode.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Dve rasvete na jednom akvarijumu? Maridza Rasveta 1 Čet Jul 20, 2023 8:51 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa strujanjem vode Maridza Početak u akvaristici 4 Pon Jun 19, 2023 2:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Rasveta u akvarijumu 80*50*45 Valerija Rasveta 5 Ned Sep 12, 2021 4:40 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Letnje vreme, 30 stepeni u akvarijumu... Nikollo Ribe 2 Čet Jun 24, 2021 9:30 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License