Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Staklasti somici Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Bojan
Vlasnik
Vlasnik



Registrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 6720
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Uto Jun 16, 2009 12:46 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Staklasti somic ili Ompok eugeneiatus su staklasti samo kad su mali a sa staroscu poprimaju sve vise pigmenta. Pripadaju rodu Ompok koji je clan porodice Siluridae. Ima ga u rekama po juznoj i jugoistocnoj aziji.
Ompok eugeneiatus je najmanja od vrsta i ujedno i najprikladnija za nas akvarijum. Tela ove ribe je bocno spljosteno osim u predelu glave koja je malo spljostena u poprecnoj vertikalnoj osi. Imaju dva para brkova, par vrlo dugih na gornjoj i par jako kratkih brkova na donjoj vilici. Mlade ribe su providne kao staklo a starije ribe imaju nezne, plavicaste pruge koje prate nizove krljusti duz tela. Na samom korenu repa se nalazi trouglasta crna tacka. Ledjno peraje je jako malo i prilicno napred postavljeno, a analno pocinje u nivou grudnih peraja. Veoma je dugo kao i rep. U osnovi svake zbice analnog peraja se nalazi sitna crna tackica. Repno peraje je relativno kratko. Oko je krupno, crno a ispod njega se vidi pruga koja se pruza po gornjoj usni.
Staklasti somici su jatne ribe, pa ih tako treba i naseljavati u akvarijum. Pojedinacno naseljeni vrlo se slabo odrzavaju, apaticni su i propadaju, dok su u jatima zivahni i rado uzimaju hranu.
Obicno se nalaze iznad dna, ali ne na samom dnu, vec u slobodnoj vodi iznad njega. Pozeljno je je da je akvarijum dobro zasadjen i sa potopljenim panjevima i korenjem, gde se ove ribe mogu skrivati.
Kao i njihovi manji rodjaci roda cryptopterus, i oni dosta vremena koje provode u mirovanju stoje u slobodnoj vodi, repom spustenim dole.
Kad uzimaju hranu vrlo su zivahni, a ostalo vreme se uglavnom odrzavaju u malom jatu, mada ne toliko pravilnom kao i pomenuti manji rodjaci. Hrane se uglavnom samo zivom hranom od koje je tubifeks najbolji. Jedu rado i enhitreje i dafnije-vodene buve.
Prema kvaliutetu vode nisu preterano izbirljivi, mada vise vole meku nego tvrdu vodu. Temperatura na kojoj ih treba gajiti je 22-25 C.
Polni dimorfizam nije izrazen.
Treba obezbediti malo veci akvarijum od par stotina litara, u kome staklasti somic moze korisno da "popuni" prazan prostor u kome ima malo drugih riba. Treba paziti da se ne naseljava sa preterano zivahnim ribama, koje bi uznemiravale jato. U svakom slucaju ovo je riba kojoj treba obezbediti uslove da bi dosla do izrazaja.

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Uto Jun 16, 2009 12:46 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Izvrnuti somici Lucy Ribe 7 Pet Feb 18, 2011 9:36 pm Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Ompok eugeneiatus -Borneo Glass Catfi... nikouro Baza Riba 0 Pon Okt 25, 2010 10:46 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Staklasti somic iva Ribe 10 Sub Okt 23, 2010 8:40 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa Kryptopterus bicirrhis (St... Kratos Bolest 16 Uto Okt 05, 2010 2:14 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Staklasti somic Miroslav95 Ribe 7 Ned Maj 02, 2010 12:59 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License