Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Potencijalni problem? Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
DukaMan
Akvarista

Registrovan: 21 Jun 2010

PorukaPoslao: Sre Nov 09, 2011 7:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Prilikom ubacivanja biljaka u aq, "zaradio" sam i barske puzice. Problem je u tome sto su se previse razmnozili, i izbusili sve listice na biljkama. Ubacio sam jednu (samo toliko bilo u radnji) botiu loachatu, medjutim, ona nije u stanju da za tako kratko vreme (3-4 dana) resi problem. U Zrenjaninu nisam uspeo da pronadjem Helene, tako da cu ih potraziti na drugom mestu. Koliko sam procitao po forumu, one su najdelotvornije u suzbijanju puzica.

A sad sledi i pitanje zbog kojeg sam otvorio temu:
-U akvarijumu se nalazi par Kribenzisa. Zenka je kod mene otprilike 3 nedelje, a muzijaka sam kupio pre 3-4 dana. Ranije ih nisam drzao, tako da nemam iskustva sa ovim ribicama. Dok nisu imali pecinu, nisu imali toliko izrazene boje, bili su nekako bledi, i kao da su lutali po aq. Sad kad sam namestio pecinu, ne odvajaju se od nje, jednostavno su je zauzeli. Primetio sam da zenka provodi veci deo vremena upravo unutra, a izadje samo na kratko. Muzjak stalno stoji na ulazu i ne dozvoljava da bilo koja ribica pridje. Vidim da iznose kamencice i pesak iz pecine i izbacuju ga na ulaz ili napolje. Da li je mozda u pitanju priprema za mrest, i koliko je moguce da dodje do istog? U slucaju da poloze ikru u pecini, nijedna ribica mislim da nece prici, ali bas zbog toga sam naveo u pocetku teme da imam te puzice, koji bez problema udju u pecinu. Da li kojim slucajem mogu da nanesu stetu ikri, ako kojim slucajem dodje do mresta?! To je neka nedoumica koju imam, pa bih zamolio nekog ko je imao iskustva sa ovim da mi odg.
Inace, aq je 68dx37vx28s oko 70l.
Od ribica unutra se nalaze: 2 skalara 7-8cm, 4 razbora, 7 neonkica, 2 kribenzisa, 1 loachata, 2 corydoras paleatus, i 5 malih Corydoras aeneus.
Igrom slucaja (rasformirao sam jedan aq) pa se desilo da sam neke ribice prabacio u ovaj...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Sre Nov 09, 2011 7:55 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

sale_
Akvarista

Registrovan: 21 Nov 2010

PorukaPoslao: Pet Nov 11, 2011 11:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

dobro si predpostavio. po opisu, moze da dodje do mresta. sto se puzeva tice, oni su jako osetljivi na bakar. imas preparate a mozes i donekle elektrolizom sa bakarnom plocicom. ribe i biljke tolerisu povecane nivoe bakra,ali nemoj preterati, dok je za kozice i puzeve i mala kolicina fatalna.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
sale75bgd
Urednik
Urednik

Registrovan: 03 Nov 2009

PorukaPoslao: Pet Nov 11, 2011 11:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kribenzisi se spremaju za mrest. Uzivaces u divnom prizoru, pogotovo kada izvedu male iz kokosa. E sad, ove druge ribe se bas i nece nauzivati...
Puzevi nece naneti nikakvu stetu ikri. Pokusaj da ubacis parce skuvane sargarepe. Nakupice se na njoj a zatim je samo izvadis sa sve puzevima. Ili kupi sredstvo protiv istih, moj prijatelj je korisitio neki JBL preparat i odlicno se pokazao.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
DukaMan
Akvarista

Registrovan: 21 Jun 2010

PorukaPoslao: Sub Nov 12, 2011 7:26 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vazi, hvala vam puno... Pokusacu nekako da ih se otarasim. A nadam se da ce kribenzisi uspesno izvesti mrest. Zenka nije ceo dan izlazila iz pecine, cak ni kad sam bacio hranu. Muzijak se vrzma stalno oko ulaza u pecinu. A vec naredni dan i zenka je izlazila napolje i hranila se. Videcemo da li ce se nesto desiti, hvala jos jednom!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
VDO
Akvarista

Registrovan: 08 Dec 2011

PorukaPoslao: Pon Dec 12, 2011 6:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam imao isti problem sa pujevima,otarasio sam se mehanicno unistojenje-dosadno,ali za krace vreme to je resenje.
Waterly
Slučajni Prolaznik

PorukaPoslao: Pon Dec 12, 2011 8:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja zato kupim ''Hipermengan'' u apoteci i biljku koju zelim da ubacim u aq stavim u posebnu posedu , ubacim malo hipermengana da stoji neko vreme dok ubije bakterije i puzeve i onda sprovedem biljke u aq.
Bojan98nbgd
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 12 Dec 2011

PorukaPoslao: Pon Dec 12, 2011 9:18 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

helene su najbolje za ubijanje ostalih vrsta puzeva
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailYahoo Messenger
MarkoPg
Akvarista

Registrovan: 08 Jul 2010

PorukaPoslao: Pon Dec 12, 2011 9:24 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

nemoras nista da radis ubaci preko noci sargarepu naravno prekuvaj prethodno ujutru upali svetlo puzevi svi na sargarepu Smile radi provjereno Smile
sale75bgd
Urednik
Urednik

Registrovan: 03 Nov 2009

PorukaPoslao: Pon Dec 12, 2011 9:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zasto ste se svi uhvatili za Helene cim imate problem sa puzevima??
Helene ubiju, ali ne pojedu sve sto posto!
Sta se desava sa ostatkom? Istruli, sve sto truli zagadjuje vodu.
Kada istrebe sve puzeve onda cete traziti nacin da iskontrolisete njihovu populaciju, kako!?
Opet cete iskoristiti ruke da bi ih povadili i naravno prodali, jer helene mogu da se prodaju za razliku od ostalih puzeva i necete ih ubijati.
Ali sta cemo onda sa ovim: http://www.akvarijum.org/forum.....t7435.html
Ako nemate pretenzija prema Helena puzevima ima milion drugih nacina da se iskontrolise ili istrebi populacija "braon puzeva". Shvatite da je dovoljno samo da se povede racuna o higijeni i prestane sa tovom riba i nece biti njihove strasne najezde.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
No 1
Urednik
Urednik

Registrovan: 17 Avg 2009

PorukaPoslao: Pon Dec 12, 2011 11:09 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Waterly ::
Ja zato kupim ''Hipermengan'' u apoteci i biljku koju zelim da ubacim u aq stavim u posebnu posedu , ubacim malo hipermengana da stoji neko vreme dok ubije bakterije i puzeve i onda sprovedem biljke u aq.

Moram da napomenem iz svog iskustva da hipermangan i nije bas tako delotvoran sto se tice jajsaca ovih puzeva. On ih sigurno ne unisti s listova biljaka. Uvek nesto promakne i opet se populacija puzeva namnozi. Tvrdim da su puzevi dosta korisni i da samo treba kontrolsati njihov broj u akvarijumu. Za mene jedan od najkorisnijih puzeva je tkz.malezijac i nerita puz. Prvi prevrce podlogu ,jede alge, veoma koristan. Nerita izuzetno korisna ,skida alge izuzetno. Tako se kod mene pokazalo na licnom iskustvu. Sto se tice helena. Ona uvek ,,isisa,, puza ,barem kod mene u potpunosti. Misleci na ramshon puza. Pre neki dan sam u mali akvarijum ubacio poprilican broj helena. Isto tako naredni dan u isti akvarijum i ramshon puzeve. Helene su vec pocele da se slade. Evo fotografije od 11,12. Informisacu Vas kada helene u potpunosti dokrajce ove puzeve fotografijom - ako se setim. Sledi slika...

Image
VDO
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Jan 19, 2012 7:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zdravo svima!Ima jedno resenje na ovaj problem-Nistatin.Neznam ima li ga u Srbiju,ali ovo je veoma efikasno za unistenja puzeva.To je lekarstvo na tabletama,nalazi se u apotekama ,koje unistava sve pujeve u akvarijum,nije vredno za biljke ali ce unistiti i kozice.Primenja se na ljudi,ali ovde kod nas ga neki ljudi koriste za unistenje velike populacije puzeva.
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Barbus - problem posle hranjenja! Tiger barb Bolest 8 Pet Maj 11, 2012 10:18 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ludwigija repens problem. Onix21 Biljke 6 Čet Maj 10, 2012 11:42 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa algom Milanche 90 Alge 16 Ned Maj 06, 2012 8:55 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa vodom javemi Početak u akvaristici 5 Sre Maj 02, 2012 8:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Veliki problem, jedna po jedna umire ... x-man Bolest 24 Pet Apr 27, 2012 9:44 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License