Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Potreban savet :) Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
dzox88
Akvarista

Registrovan: 07 Sep 2011

PorukaPoslao: Pon Okt 10, 2011 11:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovako akvarijum mi je od 70l i ciklira se vec 3 nedelje pa sam porucila neke biljcice i treba mi mali savet oko sadjenja, elem konkretno se radi o ovim biljkama:
Myriophyllum aquaticum
Bacopa australis
Hygrophila lacustris
Ludwigia palustris
Najas guadalupensis
Ludwigia x arcuata
Echinodorus tenellus
HM Hemianthus micranthemoides

pa me zanima da li smem samo da ih zatrpam u sljunak/rizlu ili im je potrebna i zemlja? Ako mora zemlja da li bih smela da ih sadim u kakvim posudicama(tj sta bih smela da koristim kao posudice a da nema nikakav uticaj na vodu), jer podloga mi nema ni zemlju ni pesak vec samo te kamencice...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Pon Okt 10, 2011 11:57 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

tusta
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 14 Sep 2011

PorukaPoslao: Uto Okt 11, 2011 1:40 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sve te biljke super napreduju kod mene u obicnom pesku prosecne granulacije 5 mm, sem Echinodorus tenellusa koji ni da makne, niti moze da se ukoreni kako treba, ali to je zbog moje prevelike granulacije kamencica za ovu malu biljkicu, doduse i pelceri su mi bili bedni od njega pa je mozda i to razlog.

Najas guadalupensis je isto zbog svoje krhosti patila, mozda neke 2 nedelje a sad je krenula kao luda.

S obzirom da ti je akvarijum vec uveliko u fazi cikliranja ja tu ne bih nista dodavao po pitanju podloge i remetio postojeci hemizam vode, zasadi biljkice a kada se prime i krenu sa rastom, kreni sa dodavanjem mikro i makro elemenata po pps pro sistemu i bice sve OK.

To je neko moje skromno misljenje iz sopstvenog iskustva, ukoliko gresim neka me isprave iskusnije kolege Smile

P.S. Velicina kamencici je relativna stvar, kolika je prosecna velicina granulacije tih kamencica... jer cesto i ja za svoju podlugu kazem da su kamencici Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Fiber
Akvarista

Registrovan: 21 Avg 2011

PorukaPoslao: Uto Okt 11, 2011 9:21 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

U mnogim akvarijumima biljke lepo rastu i napreduju posadjene samo u sljunak.
Hranljiva podloga je naravno jako korisna i pozeljna ukoliko planiras biljni akvarijum, al nije neophodna i ne znaci da ti bez nje biljke nece lepo rasti. Smile

Kad posadis biljke pocni sa dodavanjem tecne prihrane pa ces videti kako ce stvari dalje da se razvijaju.
Ako bude problema sa biljkama uvek mozes da ubacis treset ili zemlju za cvece u zensku najlon carapu i ubacis u podlogu u blizini korena biljke.

p.s. Mislim da je biljkama bitnije dobro osvetljenje nego prihrana, pa ukoliko nisi tome posvetila paznju vrsljaj po forumu. Smile
dzox88
Akvarista

Registrovan: 07 Sep 2011

PorukaPoslao: Uto Okt 11, 2011 1:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na pomoci a imam jos jedno pitanje: pored svih tih biljaka a bice oko 19ak pelcera jel imam potrebe da ubacujem neki co2 rasprsivac???
Ja u akvarijumu imam http://www.akvarijum.org/forum.....50_779.jpg filter a i to cu promeniti jer sam pri kraju sa spoljasnim filterom treba samo da ga "napakujem" sundjerima i aktivinim ugljem...
I Fiber dopada mi se ovaj tvoj predlog za zensku najlon carapu pa se sad razmisljam da to odmah tako i uradim (zensko sam imam visak carapa;) hehehe i jel mogu biljke tako da se sade da ih stavim sa zemljom u carapu pa ih zatrpam tako ispod sige?? Jos sam nesto htela da pitam al sam sad zaboravila :/
branko.shane.pavlovic
Akvarista

Registrovan: 06 Jan 2012

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2012 8:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

vidim da je ovo tema gde se trazi savet pa bi i ja da potrazim jedan.
Nov sam u akvaristici ali me to bas zanima. imam akvarijum od nekih 35l, ribice su unutra vec 3-4 nedelje i to: gupike kom 5
skalar kom 1 (bilo ih 3)
neonke kom 9
japanski teleskom kom 2 (planiram da ih ukinem)
algar kom 1
muljar kom 1
e sad, moje se pitanje odnosi na biljke...jel mogu sada da krenem sa ubacivanjem biljaka, postepeno ili bi morao da ispraznim akvarijum pa cikliranje???
Fiber
Akvarista

Registrovan: 21 Avg 2011

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2012 8:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Prvo da ti kazem da je to mnogo riba za tu litrazu. Dovoljno bi ti bilo da imas samo gupike ili neonke pored cistaca.
Biljke mozes da usadis bez praznjenja akvarijuma posto si ti sa cikliranjem zakasnio, cikliranje se obavlja se odmah nakon formiranja akvarijuma, pre ubacivanja riba.
bjelos
Urednik
Urednik

Registrovan: 17 Jan 2011

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2012 10:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Cime mislite da se biljke hrane ako ih sadite samo u cist sljunak? Ovde pricam o tek formiranom akvarijumu, da naglasim. Druga stvar, sve su to fine biljke, ali nisi spomenula kakvo osvetljenje imas u tom akvarijumu. To je jako vazna stavka za rast biljaka i, izmedju ostalog, od kolicine svetla zavisi i koje biljke ce uspevati koje ne. Tako da tvoje pitanje povlaci dosta kompleksnih tema za sobom. C02 nije stvar za igru. Moras da imas dovoljno svetla da bi biljke trosile c02 koji ubacujes. Nije to samo ubaci i rasce kao ludo. Najcesca greska sa co2 je da se pocetnici igraju i pobiju sve ribe.
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka potreban eleocharis parvula mmsl Tražnja 0 Pon Apr 23, 2012 1:21 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ideja savet predlog Stefan062 Uradi Sam (DIY) 13 Ned Apr 22, 2012 8:10 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka potreban savet bojche Početak u akvaristici 9 Ned Apr 15, 2012 2:05 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Imam probleme sa PH, KH, GH, NO3, CL2... savke222 Hemija 18 Uto Mar 27, 2012 1:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka potreban muzjak ancistrusa sgorankg Tražnja 0 Uto Mar 20, 2012 12:50 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License