|
|
|
| Autor |
Poruka |
Irena

Registrovan: 19 Feb 2012
|
Pozdrav svima!
Imam par pitanja ili nedoumica.
Pre četiri dana kupljen akv.od 45l, crni i šareni kamenčici,par morskih,pumpa filter ataman f 101,grejač i neonka.Sve radilo 24h.
Sutradan posadjena nana i limun,dodato sredstvo EASY START po savetu prodavca i EASY CARBO i dva muljaša.
narednog dana ubačena 2 ramireza,5 neonki, 5 nana,3 skalara. SVE PO SAVETU PRODAVCA.
Danas je 4. dan i stanje je ovakvo:
Jedna nana uginula,druga ima providne balončiće po sebi,ubrzano diše,prevrće se na bok,ostale zasebno plivaju najčešće pri vrhu akv.
Ramirezi su par bili do jutros.Juče su pljuvali crvene komadiće koji liče na hranu.DANASmužjak ima nešto što su mi rekli da je gljivica na glavi.On se sakrio ispod mostića,ženka je u kamenčićima kod grejača na suprotnoj strani akvarijuma,ne plivaju ceo dan.
Neonke vesele,plivaju u jatu,skalari ok.
POMAGAJTE!!! |
Poslednji put izmenio sale75bgd dana Ned Feb 19, 2012 8:57 pm, izmenio ukupno 2 puta
Razlog izmene sale75bgd: izmenjen naslov teme i prebacena tema
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
sale75bgd
Urednik

Registrovan: 03 Nov 2009
|
Klasicna prevara trgovaca. Ramirezi skupa riba, easy carbo nepotreban, morsko kamenje uzas, za skalara potrebno 50l po komadu...fina parica se uzela ovde, mmmmmm...
Samo slusajte prodavce, daleko cete dogurati! Ne kazem da ste krivi, ali ja bih otisao u tu radnju sa sve akvarijumom od 45l i nabio bih mu ga na glavu. Je li Beograd u pitanju?
Druga stvar, nana je biljka! Kako moze nana da ubrzano dise i prevrce se na bok, zbunjujes me malko...kapiram da vam je svima tesko, ali pokusajte ostati prisebni. Moglo je biti i gore, npr. da je procureo akvarijum na svu tu muku  |
Poslednji put izmenio sale75bgd dana Ned Feb 19, 2012 8:13 pm, izmenio ukupno 2 puta
|
|
    |
 |
 |
Irena

|
Tetra silvertip(nana) je uginula |
|
|
|
   |
 |
sale75bgd
Urednik

|
|
    |
 |
Irena

|
Hvala!
Niko mene nije prevario,samo sam bila nestrpljiva i upustila se u nešto za šta se nisam prethodno edukovala. Akvaristiku nisam smatrala naukom! Prodavac mi je dao savet u vezi kombinacije ribica i easy starta za koji sam shvatila da akvarijum čini cikliranim sutradan.
Danas znam sve što znam,a pomoć mi je potrebna oko toga šta da radim,da ne mučim jadne ribice. |
|
|
|
   |
 |
sale75bgd
Urednik

|
Easy carbo koji dodajes je najverovatnije jedan od mogucih uzroka problema kod riba. Preteranim dodavanjem preparata easy Carbo mozes pobiti ribe. Dodavanje tog preparata kod tebe u akvarijumu nije potrebno jer nemas biljke niti kolicinu biljaka kojima bi on bio potreban odnosno koje bi ga koristile. Ramirez koji ima tu "gljivicu na glavi" ce zavrsiti karijeru za nazalost par dana. Akvarijum nije prosao kroz period cikliranja, verovatno nije ni odradjen onako kako bi trebao biti odradjen za rast biljaka. Kao sto rekoh skalar je riba kojoj treba 50l po komadu, tako da je taj akvarijum premali za 3 skalara. Ne postoji preparat koji ce uciniti akvarijum cikliranim sutradan.
Resenje...tesko ga je naci u ovom slucaju. Situacija u tvom akvarijumu ce se sama resiti, nazalost znamo i kako. Prelistaj teme tj. pogledaj linkove koje sam ti dao, odluci sta bi zelela da drzis i kako zelis da izgleda tvoj akvarijum i onda se mogu dati saveti kako i sta dalje... |
|
|
|
    |
 |
RORY
Akvarista

Registrovan: 25 Jan 2012
|
Prodavac koji ti je preporucio ramireze kao pocetniku i u tako mali akvarijum ne zasluzuje da ga opravdavas. |
|
|
|
   |
 |
branko97KW
Akvarista

|
Sale ti je sve lepo rekao
Samo je zaboravio:
http://www.akvarijum.org/forum.....-t264.html
4 dana je pre pre premalo za cikliranje
Moras ga ciklirati bar 3 nedalje
A ribe ti uginjavaju verovatno zbog toga sto su se otrovale amonijakom koji je prisutan u vodi koja je ciklirana kratko vreme
Kako si pripremala te morske kamencice, kuvala si ih ili.........
Ja bih ti savetovao da i njih izbacis iz aq
I stavi u filter malo hrane onako za jedno hranjenje
Stvorice se korisne bakterije
I za 3 nedelje ubaci ribe
Nadam se da sam ti pomogao  |
|
|
|
   |
 |
RORY
Akvarista

|
Sve sto je rekao branko96KW i obavezno manji broj riba, za akvaristicke pojmove tvoj akvarijum spada u grupu malih. Jer pored problema sa amonijakom, ima tu i teritorijalnosti, guzve itd. Takodje i te ribe koje ubacujes nemoj birati po kriterijumu "lepote", ramirezi i skalari su divni i predivni ali malo zahtevni za gajenje. (Usput, ima slucajeva da su neonke obrok skalarima.) |
Poslednji izmenio RORY dana Ned Feb 19, 2012 9:45 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
   |
 |
Irena

|
Ok. Hvala puno!
Ali,opet imam par pitanja.
Dakle,ništa ja tu sad ne mogu? Samo da ih pustim,odnosno hranim i čekam mesec dana da cikliranje bude gotovo?
Da li je dobar filter koji imam i da li je to dovoljno?
Da li menjati 1/3 vode u narednih mesec dana(3 nedelje),obzirom na to da u njoj ima po doza easy life,easy start,easy carbo i 3 kafene k. soli? |
|
|
|
   |
 |
TeoDos
Akvarista

Registrovan: 29 Dec 2011
|
Oticicu u off ali dajte neku temu ili sta vec gde je dozvoljeno da se ovakvi "prodavci" imenuju imenom i prezimenom. Dosta vise prevaranata u svemu oko nas!
Ovo je bruka sta se sve uvaljuje pocetnicima!!!
Ja sam licno iskusio za neke stvari kad neki "veliki" prodavci pocnu da uvaljuju sve i svasta i da ti pune glavu, pisao ovde ali zbog kojekakvih razloga je to obrisano.
@Irena
Ovde ti niko nista lose ne misli vec su ljudi ogorceni kad vide da se neko bez edukativne pripreme opredelio za neki hobi (namerno nisam napisao akvaristiku jer je svaki hobi ili sta vec kompleksna stvar), a jos po tonu pisanja se vidi da ne prihvatas nijednu kritiku!
Kad vec zelis pomoc od ljudi sa foruma onda prihvati i njihove dobronamerne kritike a ne da skaces na prvu i pokazujes toliku sujetu. |
|
|
|
    |
 |
sale75bgd
Urednik

|
Naravno da treba da se menja, iz razloga da bi nestala sva ta so i sve to sto je sipano u akvarijum. So ne ide u akvarijum. Vreme za cikliranje mora da prodje, moze se ubrzati dodavanjem filter mase iz necijeg vec formiranog akvarijuma.
Jbt u tom akvarijumu bih i ja crk'o.
Sorry, ali morao sam. Shvati ovo kao salu! |
Poslednji izmenio sale75bgd dana Ned Feb 19, 2012 9:53 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
    |
 |
RORY
Akvarista

|
Mislim da ti je filter o.k. za tu litrazu. OBAVEZNO menjanje vode. cak i do 50% sedmicno, zaboravi te preparate i zaboravi kuhinjsku so. Pa sta bude-bice. Takodje, hrani ih po malo, i na svakih 4-5 dana jedan dan gladovanja, jer ce i ta hrana da ti zeza vec dovoljno zeznutu vodu
Da, i nemoj ovo da te obeshrabri, stanje u akvarijumu, nasi tonovi i komentari itd. Ako bude ono najgore, kreni iz pocetka, a dotle citaj, pitaj... |
Poslednji izmenio RORY dana Ned Feb 19, 2012 10:02 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
   |
 |
branko97KW
Akvarista

|
Kao sto je rekao kolega @RORY menjaj sedmicno 50% vode
Pusti rasprsivac na maksimum i filter pumpu na maksimum
ZNACI AERACIJA MAKSIMUM
Ako su ti skalari zdravi vrati ih tamo gde si kupila,i reci im za sve
Tada ce samo slegati ramenima, kao neznam stvarno, bas me cudi itd. itd
Pa srecno |
|
|
|
   |
 |
bjelos
Urednik

Registrovan: 17 Jan 2011
|
Da se ne ponavljam, poslusaj savete, veruj mi dobronamerni su. Prodavac, kao sto sama rec kaze, je tu da proda. Vecina njih nisu ni a od akvarista. Pre bilo kakve kupovine se posavetuj, procitaj sta kupujes i kakve uslove trazi. Postedeces sebe nerviranja, neces gledati kako ti ribe crkavaju a ti ne mozes da im pomognes. Moj savet je takodje da stavis sliku akvarijuma. Svaki pocetak je tezak,
glavu gore i poslusaj neki savet.
"Pre četiri dana kupljen akv.od 45l, crni i šareni kamenčici,par morskih,pumpa filter ataman f 101,grejač i neonka.Sve radilo 24h. "
Nema veze sa stanjem riba, ali sta ti sve radi 24h? Imas li pumpu koja ubacuje vazduh? |
|
|
|
   |
 |
|
|
|