Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Pravljenje rasvete od Led cipova 3w Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Ikebana
Akvarista



Registrovan: 09 Feb 2022
Poruke: 35

PorukaPoslao: Sub Avg 27, 2022 11:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala, taman sam hteo da pitam koje napajanje, da uzmem da povezem kontroler na njega,.

Znaci napajanje od 25A, a reci mi da li treba da gledam koliko vati na napajanju.

Necu gurati diide na max to sigurno. Ostavi cu jedna kanal za ventilatore one male od pc koji rade na 5A, pa cu da ih rasporedim za zadnje strane aliminijumskih drzaca dioda.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Avg 27, 2022 11:22 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Ned Avg 28, 2022 7:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ikebana ::

Posto je akvarijum sa fabrickim pokloocem ne mogu da budzim PC napajanje. Narucio sam preko aliexpresa TC421-WIFI i uzecu neko napajanje od 12v da bi davalo kontroleru toliku struju.


Nisam ovaj deo najbolje razumeo. Napajanje ne mora da stoji u poklopcu, kao sto ni kontroler nece stajati u poklopcu. U poklopcu ce samo ulaziti zice za napajanje nizova dioda koje budes formirao pa tako za 5 kanala ili 5 nizova imaces 5x2=10 Zica. Po jedna za + i - za svaki kanal. Mislim da je kod tog kontrolera + zajednicki pa ces za 25A vec morati da uzmes deblji provodnik da bi izdrzao grejanje.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Ned Avg 28, 2022 7:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ikebana ::
Ako se vezuku paralelno onda onda se deli ampreaza tj. Opada za za 0.7A na svaku prvu diodu u paralelnoj vezi. Pa tako ako imam 5 veza svaka dobija po 1A, ako ima 6 veza, onda svaka dobija oko 0.7A


ni ovde nisam razumeo sta si naumio. Dioda radi na 3V a ti imas napajanje od 12V. To znaci da moras da vezes minimum 4 diode na red da bi dobio adekvatan napon po diodi. I taj jedan red ce ti povuci 0,7A.

Vezati diode na red znaci da plus jedne diode povezes sa minusom sledece diode pa onda njen plus sa minusom sledece a krajnje tacke vezes na naznace polove. +i - na napajanju.

Ako jedan kanal podrzava 5A Struje. To znaci da na njega mozes da vezes 5A/0,7A =7,14 paralelno vezanih nizova od po 4 diode vezane na red u svakom nizu.

Jako je tesko da se ove stvare naisu lako uato i postoje seme iz kojih se mnogo lakse vidi sta treba uraditi. Najbolje da nacrtas i ti semu sta zelis da uradis pa onda da je pogledamo i eventualno ispravimo ako nesto ne valja. Mislim da u vecini team ljudi su crtali sta prave pa mozes da iskoristis njihove crteze.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Ned Avg 28, 2022 7:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Napomena, ako rasveta bude radila punom parom i ako budes imao struju od 25A kroz jednu zilu koja ce se vracati na + kontrolera....ta zila ce se jako grejati ako budes uzeo recimo licnastu zilu od 4 kvadrata.... Moguce da joj to nece smetati i da ce ona to da istrpi ali obavezno obrati paznju na nju. Zasto vicem sve vreme zila....kontam da neces koristiti kabal gde ce sve zile biti istog preseka nego da ces samo za taj povratni plus gde se sabiraju sve struje da uzmes zilu debljeg preseka a za ostale mozes da koristis i manji presek...recimo 2,5 ili cak 1,5 kvadrata(jer ce maks struja kroz njih biti 5A). Posto ce se sve to svakako grejati, potrudi se da nadjes kablove sa silikonskom izolacijom i obavezno licnaste kablove a ne zile punog preseka koje se koriste za fiksne instalacije.

Ja sam na tom mestu ako se dobro secam koristio 2 zile po 2,5 kvadrata, jer nisam imao 4 kvadrata zilu, vezane su bile preko vago klema i sve je bilo jako toplo na dodir sto je izuzetno lose i opasno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Ned Avg 28, 2022 8:15 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ikebana ::
Hvala, taman sam hteo da pitam koje napajanje, da uzmem da povezem kontroler na njega,.

Znaci napajanje od 25A, a reci mi da li treba da gledam koliko vati na napajanju.

Necu gurati diide na max to sigurno. Ostavi cu jedna kanal za ventilatore one male od pc koji rade na 5A, pa cu da ih rasporedim za zadnje strane aliminijumskih drzaca dioda.


Ova amperaza na napajanju ti prakticno govori koje je snage napajanje. snaga je jednaka proizvodu struje u amperima i napona u voltima. Postoji malo odstupanje od ovoga sto sam rekao ali je za tebe sasvim dovojna ova informacija.

Ako budes gledao kompijuterska napajanja kod njih je drugacije malo jer je snaga data kao ukupna snaga napajanja a tebe ce zanimati samo snaga onog dela napajanja od 12V ili od 5V ili ne znam ni ja koji sve izlazni naponi postoje na kompijuteru.....

Kompijuterski hladnjaci rade na 12V ako se ne varam, stim sto ce se verovatno zavrteti i na nizim naponima i oni sigurno ne vuku 5A vec mnogo manje sto zapravo i nije bitno. Svakako moras ostaviti ili jedan kanal za njih ili da ih uparis sa nekim od kanala koji ce raditi uvek na maksimalnom naponu....recimo moonlight....

Obrati paznju na kolicinu zila koja ce da se pojave u ovom tvom projektu, uopste nije zanemariva i tesko ju je zamaskirati.

Kako si mislio da instaliras taj hladnjak, odakle ce da vuce hladan vazduh?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Ikebana
Akvarista



Registrovan: 09 Feb 2022
Poruke: 35

PorukaPoslao: Čet Okt 13, 2022 7:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ljudi, samo da vas obavestim. Uspeo sam da napravim osvetljenje od led cipova 3w. Kupio sam led trasformator od 16.5A, i kontroler TC421 wifi.

E sada i pored svih saveta, i Youtube-a prvo sam uspeo da povezem sve naopako. Krivim Youtube i ne koriscenje zdrave logike. Rezultat je bio da su mi odmah pregorele 2 diode jer sam bio dovoljno pametan da probam na jednom nizu od 3, a ne celu aramaturu. U glavnom uspeo sam sve da strpam u fabricku haubu. Iz tog razloga se ni ne primecuje da je ista menjano.

E sada. Hronoloski i materijal:

Ono sto sam ja mogao da stavim u fabricku haubu je bilo 16x90cm. S tim u vezi u "Uradi sam" sam kupio 6x L alu profila 1x2cm x 100cm (koje sam skratio) deblinje 2mm. Nisam smeo da uzmem samo alu lajsne jer se na toj duzini mnogo savijaju.

Diode sam prvo lepio termlanom pastom, medjutim to se ispostavilo kao los rezultat jer diode setaju prilikom lemljenja (moraju se u tom slucaju na krajevima zalepiti super lepkom) pa sam kupio termalni lepak sto je ispalo top.

Sto se tice lemljena, prvo sam kupio navodno kvalitetnu ispostavice se krs zicu za telefonski kabl (plavo-belu) navodno full bakarnu. Ispostavilo se da zica nece da primi kalaj i da se jako tesko lemi skoro NEMOGUCE. nakon toga sam kupio zicu za zvucnike (crveno-crnu) ova zica prima kalaj ali ima problem sto je licnasta i jako se brzo i lako lomi. Na kraju sam zicu za zvucnike koristio za povezivanje dioda na armaturi, a sa armature na kontroler sam povezao telefonskom plavo belom zicom sto je bio pakao ali ta zica tpi mnogo vise savijanja i uvijanja.

Sledeci problem:
Drjveri koji dolaze sa TC421 na disku ne mogu da se ucitaju na Winfows 10 te sam morao da skidam sa interneta naknadno ali uspeo sam i to da resim.

Pustanje u rad:
Ima par tutorijala za programiranje kotrolera, ali naravno u realnom zivotu nije kao na filmu. Imao sam problem sa trazenjem USB uredjaja tj. Kontolera, i to sam resio tako sto sam probao da trazim uredjaj unutar mreze.

Posto imam jako ubiljen akvarijim, ja sam se uvek vodi racunicom LUMEN/LITAR, a ne WAT/LITAR 8-10h svetla dvevno. Koristim nekih 20-30lumena po litru sto je do sada davalo fenomenalne rezultate bez algi osim mozda na vrhovima biljaka koje dodituju povrsinu vode (pojavi se po neka koncata) ne vidljivo za bilo koga osim za mene koji se drn**am oko akvarijima.

Da se vratimo na temu. Didoe mi rade max na 30% i to samo 2-3h dnevno. Razlog je sto imam 65 dioda i oko 12.000 lumena na akvarijum dimenzija 100x50x50 odpilike ukupno 200l vode, a meni po mojim proracunima treba max 6000lumena. Pored navedenog sam nasumicno stavljao sociva od 90° i 60°, ali ne na sve diode nego nasumicno na nekih 50% dioda (ipak je ovo experimet Smile ).

Diode:
30komada 6500k
10komada full spectrum
9 deep blue
2 20.000k
9 warm white 4000k

Rezultat koji sam dobio je da biljke koje treba da budu crvene sada su boje krvi, sakura kozice svinznamonkakve si sakure, sada su u momentu postale jako jako jako jako jako jako crvene. Pre led svetla sa fabrickom fluo armaturom T8 od 6500k, kozice su bile klasicne sakura sada su jako blody marry, a biljke su bile slabo crvene. Inace ove promene u boji su nastale odmah pri ukljucivanju led armature. Colour zebrice su nerelnih bija, kraljevske neonke i fenomenalne, galaxy razbore sa prvi put od kupovine video u bojama kao na slikama sa googla i to u svom akvarijumu.

Diode sam montirao nasumicno, ustvari 2 reda po tri diode od 6500k pa jedan red od 3 ide (1x deep blue, 1x full spectrum 1x warm white) i tako popunio 90cm, sto znaci da mi je razmak izmedju dioda oko 1.5cm. Diode su haldne su obzirom da rade max na 30% i to samo 2-3 sata.

Pored pomenutih sam hteo da stavim i crvene diode, medjutim njih sam morao redno da povezujem same jer one rade na 2.2V dok sve ostale rade na 3.2 V, te sam odustao.

Problem:

Ono sto nisam resio je to da iz nekog razloga kontroler na 1 kanalu daje stalno stuju iako je u preko PC-a i MOB-a nastelovan da se iskljuci kao i ostali u 21h. To ne znam sta je, niti sam nasao objasnjenje na netu. Diode si povezane serijski sto znaci da svih 65 ima zajednicki + i kada se ugase trebaju sve, medjutim kanal br. 1 i dalje dobija struju, te za sada koristim tajmer dok nekako ne resim to.

Ako nekoga jos nesto zanima neka pita.

Napomena. Na kalaj i pastu za lemljenje sam isto bacio pare dok nisam 70g kalaja platio 1000din i pastu 700din, ali to ce da mi traje jako dugo. Skuplja oprema je na kraju isplatljivija. Bacio sam jos 1500din na kinesku lemilicu, kalaje i paste.

U sustini sa ovolikim promasajima mene je osvetljenje izaslo negde oko.

25€ kontroler
20€ transformator
15€ kalaj i pasta
5€ zice
4€ termalni lepak
8€ L profili
10€ lemilica
10-15€ diode sa Alija naravno, ne sa kp gde jednu prodaju 1.5-2€

Da kazemo 100€

Ali ono sto treba shvatiti je da ja ovo radim prvi put, sto znaci i da snam napravio fakticki osvetljenje za DACH akvarijum od 400l. Pritom mi lemilica kalaj i pasta koji su zajedno 35€ ostaju za nesto drugo.

Za akvarijum od 200l, da sam znao sta radim izaslo bi me skoro duplo jeftinije, A ovetljenje ima simulaciju svitanja i zalaska sunca sto je nije moguce kupiti originalno ispod 150-200€.

Ako neko ima neki komentar ili pitanje dobro dosli, ili mozda resenje za moj problem konstnatnog davanja steuje na jednom kanalu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Pet Okt 14, 2022 8:26 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa ono.... Slikaj da vidimo kako izgleda zavrsna obrada i naravno da vidimo kako si to povezao.... Iskreno iz tvog izlaganja mi je jako konfuzno i nelogicno... Vrv nisam dobro shvatio.

Na zalost cena je jako velika, za te pare si mogao da uzmes odlican fabrikat.... Sad ako zaista mislis da pravis jos par takvih onda mozda ima smisla sad kad si pribavio sve sto ti treba.
Sto se tog kanala tice, ili nije dobro nastelovan ili je doslo do nekog ostecenja ili je jednostavno bolest zvana kinesko sranje.... Mene i dan danas dobro sluzi evo vec 3 godina ali nije wifi nego manualno-zicani🙂
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Ikebana
Akvarista



Registrovan: 09 Feb 2022
Poruke: 35

PorukaPoslao: Sub Okt 15, 2022 4:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Minimu ti je 70€, to je pod uslovom da imam, kalaj, pastu, lemilicu, aj to mozemo da odbijemo.

Precizno:
Kontroler je 25€
Napajanje je 18€
Zice 5€
Lepak 4€
Diode 15€ (ostalo mi je 15-ak komada viska)
L profili 8€ (5x)

=====75€

Ovo je najneophodniji materijal. Moracu opet da skinem da povezem na PC da vidim sto kanali imaju konstantnu struju. Onda cu slikati. Napominjem da nisam mnogo vodio racuna o duzini zca tako da je malo rusvaj ali posto sam nagurao iza armature u haubu onda se ni ne vidi. Treba napomenuti da je osvetljenje skoro duplo jace nego sto je potrebno akvarijumu od 200l.

Takodje, ostalo je viska, kalaja, zice, dioda i lepka. Napajnje je moglo tipa od 10A ono je 500din jeftinije od ovog mog. Kontroler je mogao 5€ jeftiniji da nije WIFI.

Sto se tice kontrolera, po meni je bolje uzeti wifi, pogotovu zbog naknadnih stelovanja, d ane nora svaki put da se vuce lap top i povezuje. Sredis sve preko telefona za 30sekundi.

Materijala mi je ostalo duplo, osim dioda. Kalaja za jos 10 svetla, paste isto, lemirlica za uvek. Lepka pola, zice duplo itd...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Sub Okt 15, 2022 8:19 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo sta moze da se pazari za 100EUR.

Image

Ali razumem te u potpunosti. Isto sam i ja tim putem isao, i sad imam nekoliko desetina dioda koje mi se valjaju po fiokama, gomile napajanja, laptop punjaca kulera za procesore i kucista...ju majko mila. Sta da se radi, takav je zivot jednog akvariste.

Evo moja prva dva rada, lajsna sa 10W cipovima i 3W cipovima:

Image

Nakon nekog vremena sam apdejtovo 3W lajsnu a 10W cipove sam iskulirao zbog grejanja...

Image

Image

Image

Mozda ti se dopadne neko od resenja za tvoj projekat Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Ikebana
Akvarista



Registrovan: 09 Feb 2022
Poruke: 35

PorukaPoslao: Ned Okt 16, 2022 1:39 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Realno, ovo tvoje je "fabricko" za ovo sto sam ja napravio, ali radi i moje. 😂😂

Reci mi samo, sto si stavljao kondenzatore izmedju dioda.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Ikebana
Akvarista



Registrovan: 09 Feb 2022
Poruke: 35

PorukaPoslao: Ned Okt 16, 2022 1:45 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kad vidim ovo tvoje, mene je iskreno sramota da stavim sliku moje konstrukcije, ali iskreno. 😭
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Ned Okt 16, 2022 8:33 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Cini mi se da sam imao situaciju da su 3 diode premalo a 4 previse za napajanje koje sam imao pa sam dodao odgovarajuc otpornik (nije kondenzator) da bih dobio priblizno odgovarajuc pad napona na tom segmentu. Iskreno, sad vidim da je to bila glupa ideja... Trebao sam ici sa 4 diode.

Spominjao sam ti negde u tekstu da imas ovaj moj poduhvat ovde na forumu... Mogao si malo da pogledas i osmislis kako i sta.... Realno nisam ni ja sve to izmislio iz glave nego pokupio ideje sa ovog foruma i youtuba i iskombinovao sa dostupnim materijalima.... Ove alu lajsne koje koristim su u stvari kablovske kanalice....

Sad ces i ti da krenes u pravljenje verzije 2🙂. Jedino sto me brine kod tebe je sto imam utisak da nisi vezao diode kako treba. Ne bi bilo lose da slikas i posaljes da pogledamo... Mozes i na pp
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Dve rasvete na jednom akvarijumu? Maridza Rasveta 1 Čet Jul 20, 2023 8:51 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka MIX led cipova za rasvetu biljnog akv... jajzy Rasveta 2 Uto Jan 25, 2022 12:10 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Plad LED rasvete BlackGod Rasveta 12 Čet Okt 07, 2021 2:44 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Nedoumica oko rasvete 50 lit. duta Početak u akvaristici 2 Sub Maj 08, 2021 9:43 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc oko rasvete AleksandaT90 Rasveta 2 Pon Jan 25, 2021 4:58 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License