Autor |
Poruka |
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
Neznam da li imate zaista toliku potrebu za pripremu cokota
Pre nego li krenete bilo sta da radite sa cokotom vinove loze, morate biti sigurni da cokot nije prskan pescisidima u zadnje dve do tri godine, u suprotnom rizikujete da potrujete ribice u akvarijumu.
Cokot mozete i nemorate oljustiti od kore. Zatim, cokot osusite u rerni ( bolja solucija bi bila da cokot ostoji par meseci i da se prirodnim putem osusi, ali posto je zima ... sta je tu je ), susenje mozete ponoviti par puta. Posto procenite da je cokot suv, isti potapate u vrelu vodu i kuvate u posoljenoj vodi ( saka do dve bilo koje soli ), kuvanje bi trebalo da traje nekih 20 do 30 minuta od vremena kada voda provri. U medjuvremenu pripremite drugu posudu sa hladnom vodom u kojem cete potopiti cokot direkno sa kuvanja. Iz prve tesko ce cokot potonuti ali je i moguce. Ako ne potone, cokot ponovo kuvate kao i prvi put stim sto sada nemate potrebe da stavljate so. Ponovicete ponovo potapanje u hladnoj vodi, stim sto nebacate onu vodu u kojoj se cokot kuvao, vec je ostavite sa strane u slucaju da cokot ne potone i da vam zatreba ponovo. Ako je cokot bio poprilicno suv trebao bi iz druge da potone. U svakom slucaju, proces Vrelo - Hladno ponavljate sve dok cokot ne potone.
Posto cokot potone, isti ostavite u nekoj posudi neka ostoji 10-tak dana, stim sto cete menjati vodu svaka dva dana zbog tanina koji ispusta ( ovo mozete i po potrebi sto zavisi od kolicine ispustanja tanina). Tanin nije otrovan pa ko voli moze malo i akvarijumsku vodu da oboji. U svakom slucaju ispustanje tanina ce se vremenom smanjiti kako budete menjali vodu u akvarijumu. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
skip
Akvarista
Registrovan: 07 Nov 2010
Poruke: 356
Lokacija: Cacak
|
ja sam spremio par grana tacno po uputstvu, grane su male prokuvao sam ih 10 puta da budem siguran stajale su mi u nekoj posudi 1 dan i nista nisu pustile dali mogu da ih ubacim???(pustile su braon boju samo u toku prokuvavanja) |
|
|
|
|
moniki
Akvarista
Registrovan: 26 Jul 2010
Poruke: 47
Lokacija: Podgorica
|
Bas sam i ja htjeo da postavim isto pitanje! Posle skoro 2 dana u vodi (prije faze kuvanja) grana nije ispustila nikakvu boju! Da li da je ostavim u vodi dok ne pusti boju ili da kuvam! |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
|
|
|
moniki
Akvarista
Registrovan: 26 Jul 2010
Poruke: 47
Lokacija: Podgorica
|
Kuvao sam granu vinove loze oko 3 sata, pri kuvanju je ispustila boju! Potom sam je potopio u vodu i evo drugi dan ne ispusta boju, bas kao i prije kuvanja! Ranije sam pripremao grane po 10ak dana i ni jednom mi se nije desilo ovo! Vjerovatno bih mogao da je stavim u akvarijum, ali ipak da pitam postoji li mogucnost da ispusti boju naknadno kad do sada nije!? Nije mi bas mali akvarijum (350l) da bih posle mijenjao vecinu vode. thank you Nikouro |
|
|
|
|
skip
Akvarista
Registrovan: 07 Nov 2010
Poruke: 356
Lokacija: Cacak
|
Imam jedno pitanje kako da prokuvam vinovu lou koja je bogami povelika mozda 20*20cm??? |
|
|
|
|
moniki
Akvarista
Registrovan: 26 Jul 2010
Poruke: 47
Lokacija: Podgorica
|
I ja sam imao isti problem.... prvo jednu stranu kuvas, pa okrenes i onda drugu duplo vise vremena ali i duplo vece zadovoljstvo posle! |
|
|
|
|
skip
Akvarista
Registrovan: 07 Nov 2010
Poruke: 356
Lokacija: Cacak
|
tako sam i ja zamisljao, hvala..... |
|
|
|
|
sgorankg
Akvarista
Registrovan: 30 Jan 2011
Poruke: 49
Lokacija: Kragujevac
|
Danas sam nasao jedan panj vinove loze koji mi se ucinio zanimljivo za moj prvi akvarijum koji bi trebao da stigne za dan dva 75x40x40. Ja sam skinuo koru, ocistio trule delove... sad me zanima vase misljenje da li ce da izgleda lepo u AQ posto je malo veci oko 70cm .
|
|
|
|
|
Stefan062
Akvarista
Registrovan: 03 Avg 2010
Poruke: 973
Lokacija: Cacak
|
iskreno meni se ucini na prvi pogled kao telo coveka ali salu na stranu meni nije bas nesto preterano lep jer je dosta masivan , meni ukus preferira panjeve koji su mnogo vise razgranati... zavisi od ukusa do ukusa. |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
Pa pazi, sve zavisi od tvoje maste. Mozes malo da eksperimentises sa mahovinom, nanom .. ili vec sta ti padne napamet. |
|
|
|
|
sgorankg
Akvarista
Registrovan: 30 Jan 2011
Poruke: 49
Lokacija: Kragujevac
|
Koliko je bitno kuvanje panja, realno imam problem sa njegovom velicinom jer tesko da mogu da nadjem toliku posudu a i ako je nadjem... Da li postoji neki drugi nacin pripreme. |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
Veoma. Kuvanjem se unistavaju sve moguce bakterije ili paraziti ... bolesti koje mozes uneti u akvarijum. To je izmedju ostalog .... |
|
|
|
|
sgorankg
Akvarista
Registrovan: 30 Jan 2011
Poruke: 49
Lokacija: Kragujevac
|
Nemojte pogresno da me razumete , nisam akvarista(tek trebam da postanem ) i neman nameru da se raspravljam, pametujem ili neso slicno ali mi nesto nije jasno oko tog unistavanja bakterija, bolesti ili vec cega. Zar nije pecenja na 100tinjak stepeni dovoljno da "pobije" sve zive mikroorganizme ? Zapravo i medicinska sterilizacija se obavlja izmecu 121 i 134 stepeni celzijusa? |
|
|
|
|
Crayfish :)
Akvarista
Opomene: 1
Registrovan: 02 Maj 2011
Poruke: 92
Lokacija: Beograd - Karaburma
|
Panj ti je po mom misljenju (iako je malko glomazan )super za zadnji deo akvarijuma i kao sto nikouro rece igraj se malo sa biljkama , imas uputstva na forumu kako se vezuje mahovina za panj itd. srecno |
|
|
|
|
|