Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Priprema cokota ili korena vinove loze Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6456
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Uto Jun 22, 2010 4:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovde cu pokusati da vam objasnim kako se priprema cokot za aq. Treba imati na umu da nemoze svako drvo u aq, jer su neka otrovna za zivi svet unutar akvarijuma. Medju tim otrovnim se nalaze : Orah, Kleka, Oleander, Tisa, Sabina kao i sve vrste cetinara (... u ovu grupu spada i Vinova loza ukoliko je tretirana sa pasticidima i ostalim hemikalijama i zato treba voditi racuna gde uzimate cokot ili koren vinove loze ). Takodje treba izbegavati i Hrast, Dud, Kesten jer suvise boje vodu bez obzira na sve radnje tokom pripremanja. Pored vinove loze za sada se zna za jos par vrsta koje mogu u akvarijum a to su : Vrba, Ruza, Grab ( ako neko ima iskustva sa jos nekom vrstom neka napise ... )

Pre nego li krenemo sa pripremom cokota ili korena vinove loze, moramo biti sigurni da taj cokot ( citaj ; ili koren ) nije u zadnjih dve do tri godina bio tretiran sa hemikalijama tj pesticidima koji su stetni za nas aq. Znaci, najbolje je odabrati cokot iz vinograda koji se neradi u tom periodu ili pak zapusteni vinogradi koji se gase.
Posto odaberemo zeljini oblik cokota koji bi trebao pored oblika ( za koji mislimo da je interesantan ) da ispuni jos jednu stavku , a to je da bude dovoljno star ( barem par godina ), sa prosusenom korom kako ne bi kasnije imali problema tokom ciscenja a i u samom aq.
Prvo sto uradimo jeste skidanje kore sa cokota. Ima i onih koji ovo nerade ali kasnije moze da nam se javi problem u aq tj da nam se filter zapusi usled odpadanja kore sa cokota, zato je pozeljno ocistiti koru. Koru skidamo pomocu noza ili skalpera, stim sto cemo se podrudita da ostavimo sto manje oziljaka od noza po cokotu kako bi nam cokot izgledao sto prirodnije. Pozeljno je pored kore ocistiti i sve trule delove cokota kako nam ta trulez ne bi zapusila filter ili prelivne cevi.Posto smo ocistili cokot isti cemo staviti u rerni ( moze i mikrotalasna ali treba voditi racuna o bezbednosti) na 90-100 stepeni kako bi smo se osigurali da nam cokot bude suv a ujedno i sterilisali sam cokot. Jedan od problema koji mogu da nam se jave kasnije ako nam cokot nije dovoljno suv jeste da nam se pojavi budj ili plesni u akvarijumu sto nije nimalo prijatno ni pozeljno ( za plesni i nije strasno ukoliko imamo Ancistruse jel su se tu pokazali veoma odlicni u uklanjanju plesni a ujedno i sam plesni im dodje kao poslastica ). Cokot " pecemo " barem par puta od po pola sata na 90-100 stepeni ( nije strasno ako malo naprsne ili dobije braon boju ).Posto smo " ispekli " cokot, sada cemo isti oprati celicnom zicom pod mlazom mlake - vrele vode kako bi smo ostranili i poslednje niti kore .
Dobro bi bilo ostaviti cokot nekoliko dana u vodi kako bi se natopio sa vodom i ujedno oslobodio se tanina ( tamni vodu u tamno braon boji ) a moze da se desi i da se pojavi plesan ili budj. Vodu menjamo po potrebi tj posto ce cokot ispustati tanin pozeljno je barem svaki drugi dan zamennuti vodu u posudi.
Sud u kome cemo kuvati cokot mora pored dubine i sirine da bude i star jel ce tokom kuvanja cokot ispustati ponovo tianin koji ce vam obojiti sud.
Da bi smo se resili i preostalih mikroorganizama i gljivica koji su stetni za nas aq, cokot cemo kuvati u slanoj vodi. Mera tj odnos soli i vode je sledeci : na 10 l vode stavicemo pola kile soli. Za ovu priliku mozemo koristiti bilo koju so odnosno pored kuhinjske mozete koristiti i stocnu ili onu za posipanje puteva. Cokot kuvamo barem dva sata u kljucaloj vodi i to barem par puta. Ako nam cokot pliva po povrsini vode dok ga kuvamo, onda mozemo posle prvog kuvanja cokot potopiti odmah u posudi sa hladnom vodom na par min. (ovo izvodimo sve dok se cokot ne zadrzi na dnu posude ). Ovim postupkom ( toplo - hladno ) cemo obezbediti da se cokot sutra nedize u akvarijumu a ujedno i oslobodicemo se tanina. Zadnja voda u kojoj kuvamo cokot ne bi trebala da bude posoljena. Posto smo zavrsili ovaj proces ostavicemo posudu da se ohladi a potom cemo cokot jos jednom isprati pod mlazom mlake vode i ocistiti eventualne necistoce koje se jave tokom kuvanja.
Ovako pripremljen cokot ohladimo u vodi iz koje mozemo da prebacimo u akvarijum.
Nazalost ja kad sam pripremao svoje cokote nisam slikao, tako da .... a i nisam se pridrzavao svih saveta starijih akvarista, pa mi se posle par dana pojavila plesni ( jel cokot nije bio dovoljno suv ) sto sam resio sa jednim Ancistrusem. Inace plesni nije opasna po zivi svet u aq ( sem sto je ruzno za oko ) i ako eventualno imate neku ribicu koja ima ostecenja na kozi gde bi mogla plesni da se zalepi ( sto nije pozeljno )
Evo kako izgleda Plesi po cokotu ...

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Uto Jun 22, 2010 4:16 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Sale
Akvarista



Registrovan: 19 Maj 2010
Poruke: 165
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Uto Jun 22, 2010 6:25 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Svaka cast!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
deak
Urednik
Urednik



Registrovan: 13 Maj 2010
Poruke: 1533
Lokacija: Becej

PorukaPoslao: Uto Jun 22, 2010 7:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa bogami bas se mucim sa jednom veeeelikom granom Wink, iskuvao sve odradio i vec mi je dva meseca u vodi i jos uvek bezi gore tako da cu mozda morati ponoviti celu proceduru. Tako da hvala Nikouro.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6456
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Uto Jun 22, 2010 7:59 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

dosta napisanih reci za proces koji traje par sati ( aktivnih ). inace sve bi ovo bilo dosta pojednostavljeno da ima fotki . najbitniji proces jeste sama sterilizacija cokota a najduzi jeste ciscenje cokota ( ujedno i najdosadniji ).
a da cokot ne zavrsi na povrsini obavezno ponavljanje " toplo - hladno " sve dok cokot neostane na dnu posude. da bi ovo uspelo ( mislim da je i presudno ) da cokot pre potapanja bude suv ....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Sale
Akvarista



Registrovan: 19 Maj 2010
Poruke: 165
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Čet Jun 24, 2010 6:48 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moj cokot vinove loze smrdi, a taj smrad me potseca na sumpor. Jel to normalno?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6456
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Čet Jun 24, 2010 6:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ne i da sam na tvom mestu ja se ne bih dalje trudio ....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nigros
Akvarista



Registrovan: 28 Feb 2010
Poruke: 1214
Lokacija: Novi Sad/Indjija

PorukaPoslao: Čet Jun 24, 2010 6:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

U plavom kamenu ima sumpora (CuSO4), ja ga ne bih stavljao u akvarijum.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autoraMSN Messenger
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6456
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Čet Jun 24, 2010 11:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kao i sto je napisano u gornjem tekstu .... Cokot uzimajte samo iz onih vinograda koji nisu aktivni tj koji se gase pa tako da ste sigurni da ih vlasnik nije prskao pesticidima i ostalim hemikalijama ( to vazi i za sve ostalo sto ulazi u akvarijum )....

Citat:
Medju tim otrovnim se nalaze : Orah, Kleka, Oleander, Tisa, Sabina kao i sve vrste cetinara (... u ovu grupu spada i Vinova loza ukoliko je tretirana sa pasticidima i ostalim hemikalijama i zato treba voditi racuna gde uzimate cokot ili koren vinove loze ).
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
vlada
Akvarista



Registrovan: 01 Maj 2010
Poruke: 164
Lokacija: Zrenjanin

PorukaPoslao: Čet Jun 24, 2010 11:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kad kazhesh cokot pecemo par puta na 90-100c mislish li na rernu?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Sale
Akvarista



Registrovan: 19 Maj 2010
Poruke: 165
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Čet Jun 24, 2010 11:30 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ali taj cokot je izvadjen pre godinu dana. Bas sam ga dugo drzao u vodi, ispirao, kuvao... Nisam ga ranije mirisao ali sad mi se cini da ima jak miris (smrad). Vidim da je ona "srz" loze dosta mekana, kao da je trula. Drugo, zar je plavi kamen opasan za biljni i zivotinsjki svet u akvarijumu?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6456
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Čet Jun 24, 2010 11:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

itekako ....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
FEK@
Akvarista



Registrovan: 23 Nov 2009
Poruke: 532
Lokacija: Niksic

PorukaPoslao: Sub Jun 26, 2010 2:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ja sam uzeo nekoliko cokota vinove loze i drzao sam ihmjesec dana i svaki drugi dan mijenjao vodu jer se bas mutila Sad
onda sam ako vjerujete 14 puta prokuvavao i konacno ubacio u aq Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6456
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Sub Jun 26, 2010 11:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ja sam moj drugi cokot posle dva otkuvavanja ubacio u aq ... ( i jedno pecenje ), ali vinograd se neradi vec tri godine ( preminuo gazda i sad nema ko da odrzava taj vinograd tako da je gazdarica resila da povadi ceo vinograd ) .....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Filip:)
Akvarista



Registrovan: 03 Dec 2009
Poruke: 211
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Sub Jul 10, 2010 7:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ja ovo danas pocinjem primenjivati na jedan panj sto sam nasao kod neke reke ne znam tacno od cega je ali cim je bio skoro pa skroz u reci onda je verovatno i to drvo raslo sa korenom u vodi...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
darko.potic.33
Akvarista



Registrovan: 31 Mar 2010
Poruke: 206
Lokacija: Srbija, Nis

PorukaPoslao: Pet Jul 30, 2010 12:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja imam problem sa cokotom vec 3 nedelja mi je potopljen u vodi kako bi ispustio tanin, vodu menjam na 2,3 dana i nikako da se izbistri,ne vidim kraj. Koliko vemena treba da prodje! Napomena cokot je ociscen,skinuo sam mu staru i trulu koru.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Priprema za predstojece praznike Lenji Lisac Razno 6 Ned Apr 15, 2018 10:20 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Baiyun Shan - azijski biotop - priprema Lenji Lisac Akvarijumi 5 Uto Sep 26, 2017 5:59 pm Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Grane/panjevi vinove loze nebojsa.85 Arhiva Malih Oglasa 1 Ned Avg 02, 2015 5:59 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Panjevi loze i vrbe nzivkovic Arhiva Malih Oglasa 0 Sub Apr 04, 2015 2:20 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Grane vinove loze Kide Arhiva Malih Oglasa 3 Ned Nov 09, 2014 1:28 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License