Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Problem sa Vallisneria-om spiralis Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
papaluza1
Akvarista

Registrovan: 17 Dec 2011

PorukaPoslao: Pet Feb 03, 2012 9:26 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Naime imam je u akvarijumu vec 3 meseca, prvih mesec dana rasla je fino, nakon toga je pocela naglo da se siri. Sad imam nekih 50-ak malih + sam desetak malih poklonio. E sad, verovatno je normalno da tako izbacuje nove biljcice ali zasto te male ne rastu u visinu? Znaci one izbace po 6-7 listova ali ne vecih od 10 cm... U cemu je problem?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Pet Feb 03, 2012 9:26 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

bojan86
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2011

PorukaPoslao: Pet Feb 03, 2012 10:18 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Možda ih zaklanjaju veći listovi.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
papaluza1
Akvarista

PorukaPoslao: Pet Feb 03, 2012 10:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nije to slucaj, imaju otvoren prostor ka svetlu jer se mlade korene na nekih 2-3 cm od maticne.... Od osvetljenja imam dve stedljive day-light 6500k po 20 w i jednu neonku 18W (obicnu). Akvarijum je 60 l, dubina 45 cm.
Prosle nedelje sam poceo da dodajem Profito i EasyCarbo. Svaka predlog dobrodosao...
Stefan062
Akvarista

Registrovan: 03 Avg 2010

PorukaPoslao: Pet Feb 03, 2012 11:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pa pazi mozda je razlog sto su jos uvek mlade pa ce valjda pustati vece listove, a mozda im treba i prihrana , to je moje misljenje...Smile
papaluza1
Akvarista

PorukaPoslao: Pet Feb 03, 2012 11:56 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

To sam i ja u pocetku mislio, ali evo prolaze nedelje a ona nikako da izbaci neki dugi list. Sto je najgore ovoj velikoj koja je imala desetak listova do vrha akvarijuma su listovi poceli da crne pa sam ih nekolicinu otkinu i sad ni ona ne ispusta dugacke, sve po 10-15 cm... Kao sto sam rekao poceo sam sa Profito i EasyCarbo... Mislio sam jos i Ferro da pocnem ali to ce morati da ceka sledecu posetu beogradu posto ovde nema nikakvih preparata za biljke.
Stefan062
Akvarista

Registrovan: 03 Avg 2010

PorukaPoslao: Sub Feb 04, 2012 7:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pazi ja sam imao klasicnu valisneriju, ona je radila ko luda doduse imao sam hranjivu podlogu tek stavljenu, dve neonke od 18 w pa sam morao da bacam koliko sam je imao i na kraju sam je izbacio jer mi se smucila, ali sam primetio da kada su bile zbijene jedne su rasle ok druge su kasnile , mozda je to bilo zbog nedovoljne hrane preko korena mozda je guse druge valisnerije koje su u njenoj blizini , mozda je resenje da je premestis od drugih valisnerija, pa da pratis da li je to u pitanju .....i da nisam nista dodavao od mikro i makro elemenata.....
papaluza1
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Feb 04, 2012 11:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moracu to da probam. Poceo sam da sumnjam u ove stedljive, mada na njima pise lepo day-light 6500k. Mozda umesto ove obicne neonke gurnem neki gro lux ali videcemo.... A sto se tice odvajanja, mislite li da bi mogao da stavim u onu najmanju casicu plasticnu 1 cm zemlje za svece pa do vrha kamencice, da tu zasadim jedan struk i da sve to zabodem u podlogu kako bih kamuflirao casicu ?
stdeyan
Akvarista

Registrovan: 14 Dec 2010

PorukaPoslao: Ned Feb 05, 2012 8:56 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Najverovatnije je manjak hranljivog u podlozi.
Valisnerija je bas izdrzljiva biljka.
Kakav je koren kada iscupas biljku iz podloge, da li je crn i da li se oseca neprijatno ?
papaluza1
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Feb 05, 2012 12:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Koren je beo, zdrav i poprilicno razgranat. Jutros sam jednu jedinku stavio u casicu sa santimetrom zemlje za cvece i sljunkomi sve to zatrpao u podlogu pa cemo videti kako to napreduje.
patus
Akvarista

Registrovan: 18 Jan 2011

PorukaPoslao: Ned Feb 05, 2012 1:12 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

nishta ne brini...vole one malo da stagniraju u rastu kada ih prechupkash i razredish....nishta strashno,a onda naglo krene....ok
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Barbus - problem posle hranjenja! Tiger barb Bolest 8 Pet Maj 11, 2012 10:18 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ludwigija repens problem. Onix21 Biljke 6 Čet Maj 10, 2012 11:42 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa algom Milanche 90 Alge 16 Ned Maj 06, 2012 8:55 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa vodom javemi Početak u akvaristici 5 Sre Maj 02, 2012 8:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Trazim vallisneria samo guppy <333 Tražnja 2 Uto Maj 01, 2012 11:16 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License