Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Realizacija ideje - saveti (pomoć iskusnih akvarista) Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
bojan.r.krstic




Registrovan: 23 Feb 2019
Poruke: 0
Lokacija: Vranje

PorukaPoslao: Ned Feb 24, 2019 7:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Cenjene kolege akvaristi,

Zovem se Bojan, iz Vranja sam i konačno se vraćam svojoj velikoj ljubavi - pogađate o čemu je reč, i to nakon nekih 15-tak godina. Ljubav prema akvarijumima sam nasledio od majke koja je profesor Biologije i strastveni ljubitelj celokupnog biljnog i životinjskog sveta, tako da od malih nogu sam se (naravno amaterski) bavio akvaristikom i posedovao klasične akvarijume raznih oblika, sve dok nije došlo vreme da se ide na fakultet i tu se priča nažalost zavšila.

Sada kada sam odrastao, oženjen čovek, otac, ponovo su se stekli uslovi da se bavim ovim prelepim hobijem, i to ovoga puta sa jednom novom idejom koja me jako motiviše. Naime, želeo bih da uradim jedan aquascaping i to u akvarijumu koji će biti u obliku ćiriličnog slova P, obmotan oko dimnjaka koji služi za ukras u dnevnom boravku - dakle ne koristi se. Nacrt i zamisao izgleda ovako:

[img]https://ibb.co/pWBGvPF[/img]

Obzirom da sam rešio da celokupnu ideju realizujem u neko dogledno vreme isključivo sam, od lepljenja akvarijuma do pravljenja postolja, haube, osvetljenja, sumpa, overflowa, co2 sistema itd itd, postavio bih nekoliko pitanja koja su najbitnija za svaki početak vama forumašima, prvenstveno onim najiskusnijim a zatim neiskusnim kao što sam ja (svaki savet je dobrodošao):
1. Zapremina vode prema dimenzijama sa slike, sa dubinom vode od 34cm iznosi oko 250L. Da li ići sa 8mm staklom, ili sa desetkom, sa ojačanjima ili bez?
2. Kolika zapremina bi trebala da bude za sump? Sump bi bio klasičnog oblika sa pravougaonom bazom.
3. Da li bi po vašem mišljenju overflow sa zarezom na jednoj stranici (kao što je to uradio naš majstor akvaristike Vladimir Stojanović) ovde završavao posao filtracije?
4. Da li praviti postolje od metalnih šipki ili mogu i 5x8 drvene štafne, i da li je 2x2cm metalna šipka dovoljna da nosi težinu od skoro 300kg, ili uzeti deblje?
5. Kakvo osvetljenje preporučujete za ovakav oblik akvarijuma?

Zasad toliko, a kada budem krenuo u realizaciju (vrlo uskoro nadam se), krenuću da post-ujem slike i obaveštavam o urađenom. Zahvaljujem se svim akvaristima unapred i želim svako dobro.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Feb 24, 2019 7:05 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 440
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Ned Feb 24, 2019 11:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zdravo kolega:) Ne mogu da kazem da imam super mnogo iskustva ali mi se svideo tvoj entuzijazam koji smo svi mi imali ili i sada imamo kada krecemo u nove projekte pa evo da ti pametujem malo:

1. Mehanika fluida i otpornost materijala kaze da 6 pokriva ove zahteve, sto znaci da si sa osmicom vise nego siguran. Ja bih licno isao na 8 za ovo prednje staklo i levo bocno tj zbog estetike i na levo i na desno bocno a ostalo bih mozda uradio i sa 6mm, iako i 6 pokriva duzinu od 1,1 ja bih isao na 8 da se slucajno, ponavljam sasvim slucajno ne bi pojavio stomak na prednjem staklu....ako ti finansije dozvoljavaju uradi sve od 8mm! Moje pitanje tebi bi bilo: Kako ces da iseces osnovu za taj akvarijum....moze masinski ali eto za slucaj da ne znas.....rusno ne mozes tako da iseces staklo....dobro to ce ti, pretpostavljam raditi neki staklorezac.....
2. Ne znam sta ce ti sump ali je to svakako najbolja opcija za filtraciju jer moze da ponese dosta filter mase i da sakrije svu opremu....koliko god da ga napravis bice dovoljno....dok god je veci od kanister filtera....ako nece biti veci od kanistera onda ga nemoj praviti nego uzmi kanister ili napravi prelivni 2-3-komorni filter....prelivni sa dve komore bi bilo dobro da je osnove bar 40x20 da mozes da smestis bar nesto od opreme u njega i koliko toliko filtermaterijala....naravno ako mozes da priustis veci napravi sto veci....
3.Za overflow ne znam sta bih rekao....nisam nikada imao ali je sigurno dobar jer bi skupljao masnocu sa povrsine....a ona ume jebeno da nervira....videces ako ne napravis....
4. moze od drveta a moze i od metalnih 2x2....pitanje je samo ojacanja....ako si mislio samo onako da privaris nozice za neki ram bez kosnika onda naravno 2x2 ne moze a nece moci ni mnogo deblja kutija jer ce da se klima ko babin zub...imas sigurno nekog druga koji nije hteo da uci za doktora nego otisao u bravare-varioce....nek ti on bar objasni kako i sta....
5. Neka viseca rasveta iz tri segmenta bi bas lepo legla....ako si pitao koju vrstu rasvete onda
1. LED
2. MH
3. T5
4. T8
.....pa sad ti vidi koliko mozes da se ispruzis...do duse tu je i pitanje da li ce ti taj skejp imati zahtevno bilje koje trazi jaku rasvetu ili ces ici na neku low-light warijantu....

P.S ah sad tek lepo procitah uvod....nema mesta za prelivni filter.....pogledaj kako kolege sa morske akvaristike prave sumpove....ima tu full dobrih ideja a vala pun ti je i youtube klipova....uzdravlje!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
bojan.r.krstic




Registrovan: 23 Feb 2019
Poruke: 0
Lokacija: Vranje

PorukaPoslao: Pon Feb 25, 2019 9:18 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Taman sam pomislio da nikoga nisam uspeo da zaintrigiram kad ono - zajeb Smile @Baia Prvo bih da ti se zahvalim na brzom odgovoru i korisnim savetima. Što se tiče debljine stakla ionako sam već bio rešio da to bude osmica i to po ruskom principu - ako je nešto 50 ti stavi 100, za svaki slučaj Smile Samo nisam bio siguran da li da se glupiram sa ojačanjima, ali mislim da sa 8mm staklom i ovom dubinom stvarno nema potrebe za tim, i laiku je jasno. A ovo vezano za dno, ja sam mislo da isečem 3 pravougaonika staklena pa da ih lepim nastavcima od stakla kao što se na jutjubu može naći DIY za L shape aquarium i mislim da je to skroz ok, nisam ni razmišljao da isečem bazu odjednom.. eto dao si mi hint da razmišljam i o tome sada. Verovatno će skuplje da košta ali kad već idemo po PS-u što da ne.

Dalje, sump mi je najbolja stvar u akvaristici vezano za filtraciju jer se elegantno može sakriti ispod a dobijaš prvo stabilniji sistem, drugo možeš da kombinuješ svašta od filter mase i treće i najbitnije što ja hoću da imam čist akvarijum, znači bez grejača pumpe bilo čega, bez 3d pozadina glupiranja kojekakvih veštačkih samo čista biologija unutra i 2 staklene cevi (jedna ulazna, jedna izlazna i eventualno co2 difuzor). Overflow je tu znak pitanja zbog prostora ali gledaću da i za to nadjem neko elegantno rešenje, da estetski bude lepo i da se što više sakrije.

Obzirom da za početak planiram rodostomuse ili eventualno neonke u jatu od 50 komada uz neke manje i srednje zahtevne biljke (pošto sam početnik), nešto sam razmišljao da stavim one LED reflektore što se mogu kupiti svugde sada, ne znam koliko je to efikasno i da li za početak može biti zadovoljavajuće?

Za postolje mi gvožđe uliva veće poverenje, i uz preporuku od drugara (kao što si rekao svi mi imamo ponekog bravara samo ga treba naći Smile), 3x3 cevi će završiti posao, uz kvalitetno varenje i njegovu skicu u šta ne sumnjam.

U svakom slučaju ideja je mnogo, neću da žurim jer hoću da ovo bude za moju dušu. Hvala još jednom na savetima, nadam se da će se još neko uključiti i dati neki koristan savet jer sada mi je najbitnije, dok još nisam krenuo sa projektom Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bombadil
Akvarista



Registrovan: 24 Okt 2017
Poruke: 47
Lokacija: Požarevac

PorukaPoslao: Uto Feb 26, 2019 8:46 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav!
Lep projekat, kod kuma gledam akvarijum istog oblika, ali malo većih dimenzija. Evo, prenosim njegova iskustva sa istim Smile

Filtraciju bi najbolje rešio tako što bi voda ulazila sa dve strane, kod uglova prednjeg i bočnih stakala, a izlazila na obe krajnje strane. Teško bi sa jednim ulazom protok bio dobar i dovoljan da se filtrira kvalitetno celokupan akvarijum.

Što se tiče LED reflektora, ja sam pod njima gajio razne kripte, ali ništa od bilja koje je zahtevnije po pitanju osvetljenja. Naravno, jako lep akvarijum možeš da skockas sa takvim nezahtevnim biljem - kripte i echinodorusi su mi omiljena kombinacija. Nešto sporije se formiraju, ali kasnije su zahvalni što se tiče održavanja, nema friziranja Smile

Srećno sa radovima!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Ralke
Akvarista



Registrovan: 27 Feb 2016
Poruke: 179
Lokacija: Surcin/Novi Beograd

PorukaPoslao: Uto Feb 26, 2019 11:24 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nemoj te kupovne reflektore, nisu resenje za ovu akvaristicku pricu. Ako se nema novca MH, onda mislim da ce ti t5 zavrsavati posao za to sto hoces.

Sto se tice postolja, meni je drugar koji pravi masine za razne fabrike pravio postolje,razume se u materiju..metale i slicno. Ja sam napravio skicu i trazio da bide od kutija 3x3, a on me Ubedjivao da je dovoljno napraviti od 1,5x1,5...no,ja sam isterao svoje ,on je naoravio i hteli smo da testiramo. P.s. moj akvarijum je od 80l. Stavio sam na postolje dasku na kojoj sada stoji akvarijum i krenuli da redjamo dzakove cementa. Imali smo ih samo 5,i postolje je idrzalo samo tako. Naravno,on je to profi zavario sa co2 itd itd,sve po ps-u. Tako da 3x3 ce da radi posao sigurno.
Sto se tice tih ojacanja vezana za akvarijum,tu ne mogu da tinpomognem jer se u to ne razumem..kao i u tw sumpove i sl 😀 uzmi za filtraciju 2 veca kanistera i ne beri brigu. Pozz
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
bojan.r.krstic




Registrovan: 23 Feb 2019
Poruke: 0
Lokacija: Vranje

PorukaPoslao: Uto Feb 26, 2019 10:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@Bombadil Slažem se sa tobom da je filtracija bolja ukoliko dupliram cevi ali ja sam čvrsto rešio da sakrijem što je moguće više stvari i da to izgleda kao da gotovo nema ničeg gore... tako da definitivno idem sa jednom ulaznom i jednom izlaznom. Planiram da stavim jaču potopnu pumpu da gura jače vodu, možda ona od 2000l/h ili čak i više?

@Ralke Kanister je super stvar i meni se mnogo svidja, mnogo je gospodskije i manje je obaveza ali opet sump ima mnogo mnogo drugih prednosti koje su svima nama poznate.. iskreno nije mi teško da jednom u 15-tak dana ispraznim sump i dodam svežu vodu i operem filter materijal. E sad CO2 je tu problem jer se sa sumpom mnogo više gubi nego sa kanister filterom ali nešto mora da ispašta...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
bojan.r.krstic




Registrovan: 23 Feb 2019
Poruke: 0
Lokacija: Vranje

PorukaPoslao: Uto Feb 26, 2019 10:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@Ralke A ovo za postolje, definitivno idem na 3x3 cevi, nema tu dileme. Za reflektore sam video po netu da mogu da završavaju posao donekle, za nešto nezahtevno ali u pravu si skroz da to nije ni blizu od idealnog a kad već radim što se kaže ljudski onda se trebam okrenuti nečemu mnogo jačem definitivno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bombadil
Akvarista



Registrovan: 24 Okt 2017
Poruke: 47
Lokacija: Požarevac

PorukaPoslao: Sre Feb 27, 2019 8:38 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jasno mi je da ne želiš da ti se u akvarijumu vidi oprema, ali takođe shvati da ti je to akvarijum i da mora da ima opremu Very Happy vidi se oprema i kod najozbiljnijih skejpera, pa je sklanjaju samo za tu jednu sliku. S obzirom da su u pitanju samo prelivne cevi, mislim da će ti lakši zadatak biti da ih maskiraš nekim hardom nego da se igraš sa jakom pumpom. Ukoliko se ipak odlučiš da ulaz bude sa jedne strane, stavi nešto kao lily pipe sa što većim otvorom, inače će sve što posadiš, a pogotovo stablaste biljke, mlaz vode da čupa iz podloge.
Jako mi je zanimljiv takav akvarijum, pa sam nestrpljiv da vidim kako će na kraju da ispadne Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Pomoć oko determinacije BanjaLuka Američki ciklidi 1 Sre Sep 12, 2018 11:52 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoć oko identifikacije zika97 Biljke 3 Čet Avg 23, 2018 7:09 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Fontana sa ribicama i biljkama - save... ivanhoe Vrtna Jezerca 19 Čet Jul 05, 2018 4:43 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kratki saveti za početnike Peku Morska Akvaristika 5 Sre Apr 18, 2018 1:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 240l Potpuni pocetnik...potrebni saveti Taurus Početak u akvaristici 12 Čet Mar 15, 2018 8:31 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License