| Autor |
Poruka |
sijamski borac
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 22 Okt 2011
|
u pravi si ali ni ja nemam bunar kuci nego idem kod druga na bunar.. owaj bunar se pregleda redovno tako da znam da je woda za pice i da je dobra.. |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
| sijamski borac :: |
| .................. evo ja dok sam sipao cesmovacu odstojalu sa ribicama sam uvek imao problem.. ................. |
Ja i jedan deo clanova ovog foruma sipamo direktno iz cesme vodu u akvarijum. Vodu menjam jednom nedeljno do 30 %.
- Koju vodu koristite |
|
|
|
    |
 |
sijamski borac
Akvarista

|
nikouro sve je to uredu ali nije ni cesmovacu kod svih ista.. |
|
|
|
   |
 |
shomyxd
Akvarista

Registrovan: 09 Nov 2011
|
da u pravu je sijamski nije kod svakog ista voda ali sad to nije bitno vidim po ovoj anketi koju je prilozio nikoguro da 54% clanova koji su ucestvovali u anketi koriste odstajalu cesmovacu e sta je sad tu razlika izmedju odstajale i 'odma' sa cesme vode?? |
|
|
|
    |
 |
sijamski borac
Akvarista

|
pa kao fora zbog hlora ali mislim da je isto dal odma ili odstojala.. jedino prokuvana sto sam negde procitao pa to je i ok.. tad ispari sve.. |
|
|
|
   |
 |
matija
Akvarista

Registrovan: 09 Feb 2012
|
kolko sam citao o tome, mada ne znam previse iz licnog iskustva, cesmovaca je najsigurnija jer i sa kisnicom rizikujes teske metale u vazduhu ili neke bakterija
ali svakako da odstoji bar 24 sata, jer problem sa hlorom nije toliko do ribica vec sto hlor ubija mikroorganizme, samim tim i bakterije bioloskog filtera, sto znaci da moze da dovede do povecane koncentracije amonijaka i nitrita i sl i do smrti ribica zbog toga, mada i sam hlor deluje lose na skrge
problem sa vodama preko je sto imaju i hlor i hloramin, hlor ispari dosta brzo potpuno, dok hloramin ne isparava pa oni svakako moraju da tretiraju vodu sa anti hlor i hloraminom
mislim da kod nas ima samo hlora u vodi, tako da je cak i preporucljivo sipati vodu sa cesme i ostaviti je da odstoji bez ikakvog tretiranja
eto na te informacije sam ja naisao dok sam citao o tome, pa ako je sta kome korisno |
|
|
|
   |
 |
niza92
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2010
|
Ja mou ostavim da odstoji samo zbog hlora jer zbog stalnog pucanja cevi oni iz vodovoda kada saniraju povecaju hlor.Sve ostalo je ok,ribe su super. |
|
|
|
    |
 |
bojan86
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2011
|
Koliko ja znam, ne stavlja se hlor već "samo" hloramin.a
niza92, u Beogradu pukne bar 10 cevi dnevno na različitim mestima i kako oni mogu da povećaju hlor samo u tom delu grada gde je došlo do havarije? |
|
|
|
    |
 |
niza92
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2010
|
slazem se,ali znam da ovi kod nas i dalje koriste hlor i da posle sanacije puste malo vise hlora zbog bakterija valjda.Kod nas je grad odvojen na stari i novi vodovod tako da mogu posebno da kontrolisu,a to kontrolisu filter stanice. |
|
|
|
    |
 |
matija
Akvarista

Registrovan: 09 Feb 2012
|
je l moze to negde da se proveri?
ako stvarano stavljaju hloramin kod nas, on ne moze da ishlapi iz vode, za razliku od hlora
http://en.wikipedia.org/wiki/Chloramine
"Chloramine can be removed from tap water by treatment with superchlorination (10 ppm or more of free chlorine, such as from a dose of sodium hypochlorite bleach or pool sanitizer) while maintaining a pH of about 7 (such as from a dose of hydrochloric acid). Hypochlorous acid from the free chlorine strips the ammonia from the chloramine, and the ammonia outgasses from the surface of the bulk water. This process takes about 24 hours for normal tap water concentrations of a few ppm of chloramine. Residual free chlorine can then be removed by exposure to bright sunlight for about 4 hours."
"Aging the water for a few days removes chlorine but not the more stable chloramine, which can be neutralised using products available at pet stores."
"Chloramine, like chlorine, can be removed by boiling. However the boiling time required to remove the chloramine is much longer than that of chlorine." |
|
|
|
   |
 |
bojan86
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2011
|
Postavi im pitanje na sajtu:
http://bvk.co.rs/cir/index.php
Koliko se ja sećam, na faxu mislim da sam čuo da se koristi hloramin. A čemu frka i panika? Zašto bi ga "vadio" iz vode? |
|
|
|
    |
 |
sale75bgd
Urednik

Registrovan: 03 Nov 2009
|
|
    |
 |
Proba
Akvarista

Registrovan: 27 Dec 2010
|
| shomyxd :: |
| ...Sta mislite o gupi ribicama jeste tema za guppy fan ali zanima me kako se gupi ponasa u ubiljenom akvarijumu sa cesmovacom da li njima smeta cesta zamena vode imao sam iskustva sa drugom da mi je pricao i nekim deformisanim gupikama koje su mu se kotile normalne ali nakon toga su se krivile jel to slucaj neke geneticke deformacije ili je to mozda samo slucaj sa manjim brojem njih. |
Samo ti sipaj vodu i ne beri brigu. Biljke ce dobro doci malcima da se sakrivaju i prezive. Ti deformiteti su posledica genetske mutacije, o cemu ti nesto vise moze reci administrator ovog foruma. |
|
|
|
   |
 |
ideadiskus
Akvarista

Registrovan: 01 Jul 2011
|
Ma sve ribe zive u cesmovaci,ali sto se tice razmnozavanja e onda ti kod vecine riba treba podesavati parametre.Ja naprimer diskuse drzim u obicnoj cesmovaci ali za mrest radi i RO uredjaj |
|
|
|
    |
 |
stdeyan
Akvarista
Registrovan: 14 Dec 2010
|
Zive sve u cesmovaci,ali je pitanje koliko ?
Zrenjaninska voda je zabranjena za ljudsku upotrebu,zamislite koliko je stetna za manje organizme poput ribica.
Meni prilikom zamene vode nastrada uvek po par komada ribe,verujem da je i zivotni vek prezivelih dosta skracen.
Ukupna tvrdoca je nemerljiva,nesto preko 30 ima. |
|
|
|
   |
 |
|
|