Autor |
Poruka |
Icethunder
Akvarista
Registrovan: 17 Jun 2013
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Icethunder
Akvarista
|
Jos uvek neide ovo sa obradom fotografije ali se popravljam |
|
|
|
|
Icethunder
Akvarista
|
Mali update slikica iz moje galerije |
|
|
|
|
manastiriste
Akvarista
Registrovan: 30 Jan 2013
|
Svaka cast, kako bilje buja |
|
|
|
|
TheDoVla
Akvarista
Registrovan: 26 Sep 2013
|
Extra je, nema sta! Kad bih startovao upola ovako dobro kao ti, bio bih prezadovoljan! Samo napred... |
|
|
|
|
reventon
Akvarista
Registrovan: 03 Jun 2012
|
S obzirom na relativno malu litrazu, maksimalno iskoriscen akvarijum. Moram samo da te pitam ovo. Napisao si da menjas 50% vode jednom nedeljno. Zasto? Sve deluje u najboljem redu. |
|
|
|
|
Icethunder
Akvarista
|
reventon :: |
S obzirom na relativno malu litrazu, maksimalno iskoriscen akvarijum. Moram samo da te pitam ovo. Napisao si da menjas 50% vode jednom nedeljno. Zasto? Sve deluje u najboljem redu. |
Evo da probam da ti odgovorim malo opsirnije u to ime unapred se izvinjavam.Redovne i vece promene vode su od krucijalne vaznosti za hobi kojim se bavimo.Zamenom vode ti uklanjas amonijak i stetne ukupne stvari koje izrazavamo kroz tds.Borba izmedu algi ili ti zilavih biljaka koje opstaju u minimalnim uslovima i biljaka nasih je kao borba izmedu miseva i slonova oko hrane gde biljka gotovo nikada nemoze bez nase pomoci izaci kao pobednik.Ali zato nitrifikacione bakterije i te kako mogu voditi tu bitku ali im moramo obezbediti dobru infrastrukturu.Da bii one preradile samonijak koji nam je poznat kao azotni ciklus negde oko 4.3mg/l o2 je neophodno da bi obradile 1.2 m/l ili ti ppm nh3.Sveza voda je bogata kiseonikom ima bolju provodljivost kao i znatnu kolicinu co2 koja je u vodi vec pon nekim odredjenim pritiskom koji se moze trtirati kao i onaj koji dodajemo iz cilindra i koristan bude do nekih sat ipo po zameni vode.Efekat koji vidimo kao perling je zapravo brza stopa proizvodnje nego njegova rastvorljivost.U idealnim akvarijumskim uslovima moze iznositi i do 9ppm.Sat taj podatak vrati na pricu oko prerade nh3 prosto da se zapitas kako ribice nocu gde biljke trose takodje o2 u opste udahnu.Da napomenem da proces nh3/nh4 bolje ide pri nizoj ph.Jos jedan oblik bakterija koji se zove archaea obavlja dobar posao za nas.Dakle redovno sifoniranje dna ukoliko uslovi dozvoljavaju velike i redovne zamene vode drzace nas sistem donekle pod kontrolom.Cistoca nikada ne ubija ves amoijak.Da bi znali od cega je neka ribica uginula morali bi izvrsiti autopsiju.Ciscenje opalog lisca riblje kake i mokrce kroz zamenu vode mi mnogo pomazemo nasem sistemu.Sljam vodeni zapusava biljne stome i onemogucava biljcida neometano usvaja co2 iz koga crpi ugljenik koji je vise od 50% gradivnog tkiva biljke hranljive materije kone ako preteramo nece izazvati alge ei vodic koji po meni jedini za sada ima smisla.Dakle ko je to rekao 30 %promena vode? Ja cu promeniti i 99% vode ako je to neophodno.Velikaje laz kada kazemo da je nh3 nula to je gotovo nemoguce jer se stalno i gotovo uvek proizvodi.Ali ce ga biljka tek usvojiti kao nh4 a do tada bakterije rade najveci deo posla za nas.Nh3 na faunu delune tako sto napada njihova gill tkiva .Znaci akcenat ide na protok cirkulaciju co2 i redovne i vece zamene vode kao i hemiju koju moras u dovoljnim kolicinama dodati posle svake zamene.Jos jednom izvini na mojoj opsirnosti.Nadam se da ovo pomaze
Pozdtav |
|
|
|
|
reventon
Akvarista
Registrovan: 03 Jun 2012
|
Lepo napisano . Pitao sam uglavnom zbog toga sto sve deluje stabilno i zato sto, pretpostavljam, akvarijum nije skoro formiran, vec je duze vreme u funkciji. |
|
|
|
|
Icethunder
Akvarista
|
Hvala za komentar,akvarijum za pet dana slavi svoj prvi nadam se ne i poslednji rodjendan kao i moje bavljenje sa biljnom akvaristikom koja mi je sad vec opako u krvi.Ctajuci nase forume uvideh da je ljudima mnogo teze da odrze nesto sto su napravili nego da naprave to nesto.Misljenja sam da se opterecujemo i previse nebitnim stvarima kao u matrixu.Prava informacija je jako bitna i tvoje da je prepoznas.Za ovih godinu dana najvise naucih od cike koji se ovim hobijem bavi gotovo 30 godina a nesebicno deli svoje znanje.Apsurd je to sto taj ni nezna da mi je mnogo pomogao a i ja sam koji sam mu verovao.Kad vidis da neko odgovara sve potkrepljeno znas da to nije doslo preko noci.Covek se ,,patio,, za nas koji zelimo da naucimo a to nedolazi preko noci?Samo trud koji ulozimo u nesto kad tad mora da se vrati!Ovo i nije hobi za nestrpljive. Ziv bio pozdrav |
|
|
|
|
Icethunder
Akvarista
|
Evo da napravim još jedan mali update i da dodam još koju sličicu
|
|
|
|
|
Icethunder
Akvarista
|
|
|
|
Icethunder
Akvarista
|
Mali update,grane panja su sad malo otvorenije gde sam dobio malo drugaciju sliku.Da me neubije monotonija
|
|
|
|
|
Zuki
Akvarista
Registrovan: 12 Feb 2013
|
|
|
|
Popaj
Akvarista
Registrovan: 06 Apr 2011
|
Meni se ovako vise svidja. Ranije je cela horizontala isla previsoko. |
|
|
|
|
Icethunder
Akvarista
|
Hvala drugari za komentar i povratnu informaciju.
@Popaj-slazem se sa tobom,kada je pozadi suvise visoko gubi neki svoj smisao cela postavka u ovoj kombinaciji,uz to mnogo slabija cirkulacija vode i manje svetla,manje prostora za ribice... |
|
|
|
|
|