Autor |
Poruka |
Zhorz
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 15 Sep 2012
|
mala pomoc sto se tice RO sistema.
Gledam jednu firmu i kod njih ima RO sistemi (reverzna osmoza) a imaju i sistem za omeksavanje vode?
Sta "nama" u akvaristici treba za vodu u akvarijumu?
Zar nam ne treba "meksa" voda pa samim tim i sistem za omeksavanje vode ili RO sistemi prave jos "bolju" vodu za akvarijume?
hvala na poucnim komentarima. |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
chikavili
Koristan akvarista

Registrovan: 10 Sep 2012
|
RO sistem pravi potpuno cistu vodu bez tvrdoce. U akvarijum se ne sipa cista RO voda
E sad, ja ne znam kakav je to uredjaj za omeksavanje vode... mozda neki delimicni RO?! |
|
|
   |
 |
Zhorz
Akvarista

|
chikavili :: |
U akvarijum se ne sipa cista RO voda
|
znaci prvo moram dobro da se raspitam....  |
|
|
   |
 |
chikavili
Koristan akvarista

Registrovan: 10 Sep 2012
|
|
   |
 |
Zhorz
Akvarista

|
ma da ali tu samo o RO i ne potpuno zavrsena prica
videcu sa proizvodzacem/prodavcem o omeksivacu vode i o RO |
|
|
   |
 |
Blue
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009
|
Omeksavanje vode je moguce izvesti na vise nacina, jedan od njih je i RO.
Za precizniji odgovor postavi preciznije pitanje. |
|
|
   |
 |
TeoDos
Akvarista

Registrovan: 30 Dec 2011
|
Ne znam na kog prodavca-prozivodjaca mislis kad je RO uredjaj u pitanju ali tu mislim da ima svega i svacega u ponudi. Gledaj da bude nesto da kasnije mozes da nadjes rezervne patrone a i delove ako nesto crkne. Nije to mala svota novca koja se ulaze a ako nadjes sve kako treba onda je to pravi pogodak na duze staze. |
|
|
    |
 |
krlle83
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2012
|
Omeksavanje vode je moguce na mnogo nacina,jedan od njih je i RO uredjaj s tim sto tu vodu moras posle da doteras.
Ispisacu vam sve nacine omeksavanja vode koje se setim......sad me mrzi. |
|
|
    |
 |
Zhorz
Akvarista

|
Aparat za omeksavanje vode i RO su dva drugacija aparata pa sam pitao da li je neko upoznat sa tim.
znam da mnogi koriste RO ali da li neko zna bas za aparat za omeksavanje vode, razliku izmedju njega i RO.
@TeoDos, firma pravi RO , ponudili su mi za 220 pa valjda i imaju delove. a imaju i taj aparat za omeksavanje vode (ne pitah posto)
A ako vodu iz RO ne koristite direktno onda je mozda bolji taj omeksivac vode....... |
|
|
   |
 |
plavsic88
Koristan akvarista

Registrovan: 25 Feb 2012
|
Voda iz RO je "mrtva",zato se ne koristi direktno nego se mesa nesto RO vode sa pripremljenom vodom kroz treset ili slicno.Zavisno od potrebe.
Posto voda iz RO nema vrednost,ti joj odredjenim postupkom podesavas ono sto zelis. |
|
|
   |
 |
Blue
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009
|
Osim RO, u kucnim uslovima su za omeksavanje pogodne jonoizmenjivacke smole, narocito ako ti je bitno samo da smanjis tvrdocu, a ostalo te ne zanima.
Kod tih smola (koje vise lice na plasticne granule:) je zgodno sto ih je moguce regenerisati u kucnim uslovima kada se zasite i onda sve iz pocetka. Da bi dobio vodu cije pH nije mnogo daleko od neutralnog i ne sadrzi veliku kolicinu natrijuma, mislim da moras da koristis bar dve smole, kroz koje voda prolazi redno, kiselu i baznu. |
Poslednji izmenio Blue dana Pet Jan 04, 2013 4:03 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
   |
 |
Sijam king
Akvarista

Registrovan: 06 Jan 2012
|
A gde ima da se kupe te smole??? |
|
|
   |
 |
Redzinald
Akvarista

Registrovan: 21 Okt 2012
|
Posto radim u laboratoriji da se nadovezem na na jonoizmenjivacke smole... Takvom preradom vode dobija se DEMI VODA i vrlo malte ne ista destilovanoj vodi . Za tu preradu se koriste katjonske i anjonske mase koje nisu bas ni jeftine . Tacno je da se one mogu regenerisati da tako kazem (katjonska sa HCL a anjonska sa NaOH) .PH posle ove prerade ume danima da bude visi od 8pa cak i 9 sto u akvaristici i nije pozeljno . E sad postoji i jos jedna masa koja se zove MIXBET koja u sebi sadrzi mesavinu ovih masa i ona sredjuje PH ali se ona ne regenerise nego kad se zaprlja menja se. Kvalitet ove vode proveravas kroz provodljivost koja nebi trebala da predje posle anjonskog filtera 5 mikrosimensa , i kad predje ovu vrednost trebala bi da se odradi regenercija. A posle mixbeta provodljivost je 0.3 mikrosimensa sto je vrlo kvalitetna voda ali valja li za akvaristiku neznam... |
|
|
     |
 |
ZoranC
Akvarista
Registrovan: 23 Dec 2011
|
Redzinald posto radis u labaratoriji da te pitam kako izgleda ta masa,dali je to ova masa sa fotografije?
Ja sam dobio masu od tasta, a on je uzeo masu iz neke firme koja koristi industriske kompresore kroz koje prolazi voda i ona mora biti da kazem 0,inace on se ranije malo bavio akvaristikom odnosno razmnozavanjem riba, i tada je kupio taj aparat...kako kaze tada je jedino to bilo na trzistu. |
|
|
   |
 |
Redzinald
Akvarista

Registrovan: 21 Okt 2012
|
|
     |
 |