Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Samo zelim da ribe imaju ful komfor Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Oljisa
Akvarista

Registrovan: 15 Jan 2012

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 10:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bogami, ja moj novi skockala. Ribe su u sigurnoj kuci, cekaju brzinsko cikliranje (malo manje od 20l vode je njihove, ostalo odstajala i cesma). Pusteno u pogon. Vinova loza mala nana kamenje. Biljke se cekaju koji dan. Presrecna sam. Hvala Saletu75bg, covek je toliko COVEK da ja nemam reci.

Oseca se malo melanholije ovde a Razz Verovatno od umora.

Stavljam fotke. Volim ovaj aq jer ga gledamo i iz kuhinje i iz hodnika/dnevne. I jer jedva cekam da se Japanke razbaskare i krenu lepo da rastu.

Znam da nije red, ali dobile su drustvo - blek molija i zenku gupi. Spasene (opet donesene mi na ruke) od nebriznih vlasnika (da ne idem u detalje). Nacice se na pola puta sto se tice teperature (23-24') i nadam se ziveti dugo i srecno. Razmisljala da nabavim partnere za te ribe, ali ne znam zbog komotnosti svih. Mozda jedan neki komunalci a la algari. Sta mislite?

Stvarno divna stvar akvarijumi i srecne ribe unutra. Divna.

Lepo vece zelim svim ljubiteljima iiiiii Very Happy

Poslednji izmenio Oljisa dana Čet Feb 16, 2012 10:48 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 10:46 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

TeoDos
Akvarista

Registrovan: 29 Dec 2011

PorukaPoslao: Pet Feb 17, 2012 8:00 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Lepe vesti od tebe, samo napred. Kad cemo da vidimo kako to sad izgleda? Ne skrtari bre! Razz
Sto se tice Saleta, hmm...... bjelos i on su fenomenalna kombinacija. Prepuni su znanja i iskustva i sto je najbitnije zele svakome da pomognu, prenesu svoje znanje i da ga poguraju u ovome. Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Oljisa
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Feb 19, 2012 12:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sa bjelos nisam nazalost imala prilike da komuniciram, al ne sumnjam da je xtra covek ko i sale75bgd. Mada sam vidjala njene postove i odisu znanjem i dobronamernoscu (prvenstveno za ribe, sto se i ceni Wink )

Fotki ce biti, zaturila sma negde memo.karitcu od fotosa, pa fotkam cim je iskopam. Fale biljke, to se vidi i bice reseno Very Happy Cak i deluje malo praznjikavo jer su moje zlatne jako male, ali neka, taman ce da lepo niknu i zive fino. Jedino sam mislila da ubacim algara, iz komunalnih razloga. Kog mi preporucujes, al naravno da poraste sto manje, da ne prenatrpavam. Anci mozda ?

I sad - jos jedan savet pliz - posto sam dobila 1 black moli i 1 zenku gupi, razmisljam dal da im uzmem para, da imaju nekog od svoje vrste, nekako mi ovako zao. Znam da na gupi ide 3:1 razmera u korist zenki, sto je vec 3 nove ribice, a za blek molija ne znam jel 1:1. Prostor za ribe (bez filtera znaci) je 86l (oduzmem podlogu, plus normalno napunjem aq) to mu dodje 83 verovatno. Da li bi im bilo preguzva ako uzmem parove za gorepomenute? I algara.
TeoDos
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Feb 19, 2012 7:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mnogi ce sad reci kako sam ja jos "mlad" da nesto savetujem ali mislim da prvo trebas da odlucis sta ces drzati. Nemoj da srljas jer je bolje i tri kvalitetne ribice nego da imas neki sarenis pa da se posle kajes.
Stavi slobodno i nekog komunalca (Ancistrus, Corydoras...), cisto da nesto i ociste ali bez tvog odrzavanja niko drugi nece da cisti po akvarijumu. Wink
Pored Japanki ces tesko uspeti da ubiljis svoj vodeni svet.

p.s. Ovo sam ti vise preneo iz prica sa starijim akvaristima nego iz svog licnog iskustva.
Proba
Akvarista

Registrovan: 27 Dec 2010

PorukaPoslao: Ned Feb 19, 2012 8:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

TeoDos ::
Mnogi ce sad reci kako sam ja jos "mlad" da nesto savetujem ali mislim da prvo trebas da odlucis sta ces drzati...

Ovo je kljucno u akvaristici.
Nije bitan staz u bavljenju ovim hobijem, nego u nacinu razmisljanja i povezivanju mnogih stvari. Prva od njih je "Sta zelim?". Od toga krece sve: I velicina AQ i biljne i zivotinjske vrste i filtracija i rasveta i polica i materijal za policu i pozicija AQ i hrana, prihrana, dohrana...
Sledeca vazna stvar je "Iskreno priznajem da ne znam, nije me sramota da pitam i spreman/a sam da prihvatim savet iskusnijih".
Dalje?
Sledi sendvic. Napravljen od neprestanog istrazivanja i strpljenja.
Mogao bih da pisem celu noc, ali ne zelim da smorim sa dugim postom i filozofijom.
TeoDos
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Feb 19, 2012 10:12 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jeste da se skrece sa teme ali ja sam za "duge postove i filozofiju", jer ko zeli on ce izvuci ono najkorisnije za sebe.
Covek se uci dok je ziv!
Oljisa
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Feb 20, 2012 9:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E pa ljudi, moram prvo priznati da sam se potresla kad sam videla ove postove i pravo da vam kazem vise to ne planiram da radim.
Ali, to se vas ne tice i to je moj problem (previse otvorena i emotivno obojena komunikacija ovako javno – ospe se paljba a ako ne to onda najcesce samo bivam pogresno shvacena).

Krecem redom sa odgovorima, zdravorazumski:
@ Teodos: sto se tice odluke sta cu drzati – to je u mom slucaju potpuno nemoguce, jer sam ja ribe dobila. Nisam ih birala, ali su imale srecu da dodju kod mene (ne znam mozda je smor da se cita uvodni post ali je skroz objasnjeno sta i kako) a zasto: dospele su ribe, staklo i voda. BEZ icega drugog. Sa savetom ‘ne treba njima nista one su ...bla bla’. Za tacno 2 meseca te iste ribe su dobile maltene 5 puta vecu litrazu i komplet filtracionu/grejanje opremu. S tim sto su 3 umrle u procesu cikliranja (kojije bio primoran da se desi kod mene jer su dosle u cesmovaci!! takodje ni to nisam birala). Nebitno sad to. Takodje sam kroz par sati skontala da ce obrstiti sve, a ujedno sam parila oci mnostvom aq sa ovog i drugih foruma, ali rekoh sebi postoji neka biljka, bice to dobro. Nisam htela da ih dajem u nepoznato. A znam kako bi zavrsile 90% - u necemu slicnom onome u cemu sam ih dobila ili jos gore, jer 'njima nista ne treba'.

Sto se tice komunalaca, naravno da prvenstveno sama cistim aq (shvaticu to kao salu Razz ), ancija sam mislila da uzmem da pripomogne i jer je simpa. Videcu zbog prostora (novo bilje je oduzelo malo mesta, al se ne bunim uopste Wink)

A termin ‘kvalitetne ribice’ bih volela da mi objasnis ? Znas kako ja to vidim: zdrava radosna riba, koja ima sve ono sto zarobljenistvo (aq) moze da priusti. I pritom ukucani uzivaju u prizoru i brizi oko njih. To je meni definicija, znaci pokriva bilo koju vrstu ikada koja se moze drzati u aq.
Dalje Japanke: upravo sam posadila bilje i drzim fige da sve to uspe. Postoje negativna iskustva na sve strane, ali sam uspela da pronadjem i pozitivna i verovacu i hepi end.

@Proba: Prijaju meni filozofski postovi,i tebi sam odgovorila ujedno kao i Teodosu jer ste imali savet ‘Odluci sta zelis da drzis’.
Sto se tice druge stavke, ja potpuno prihvatam savete iskusnih, i cak se vidi i idolopoklonstvo u obracanju ljudima sa foruma (to sad vidim da je cista patologija i istog trenutka prestajem sa tim), jer deo njih vidim kao naucnike i potpuno im skidam kapu (ovo ostaje Smile).
Samo, nije mi se niko javio spreman da Japankama obezbedi uslove (svi su odma 'daj to, baci to, ne trebaju ti te svinje i sl.').
Njega bih da cujem rado.

Zahvalicu Pandori ovom prilikom sto je u mojim postovima prepoznala veliku zelju da ugodim zivotinjama :**
Sto kod ostalih i nisam primetila.
Imam hrpu zivotinja kuci (imam i dvoriste) i sve su 100% kompatibilne i zive Raj. Tako (ce?Razz) i ribe.

Stizu fotke sveze ubiljenog aq

Cuvari ga cuvaju dok je bio bez bilja:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Izvinte zbog velikog broja i loseg kvaliteta, ali ne mogu da se odlucim plus dvostrani je aq pa ide sa svih strana a fotos je los i eto razloga nekvalitetu. Pozz

Poslednji put izmenio Oljisa dana Pon Feb 20, 2012 9:50 pm, izmenio ukupno 2 puta
guppykiller
Akvarista

Registrovan: 24 Maj 2011

PorukaPoslao: Pon Feb 20, 2012 9:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

sve cestitke tebi na tome sto si zavolela ovaj hobi i sto se trudis da ti ugodis ribicima... Komentara ima svakakvih i to su licna misljenja nekih clanova, ali o tvom akvarijumu odlucujes ti i samo ti, ako ne zelis da se slozis sa njima teraj dalje i cao...
"Znas kako ja to vidim: zdrava radosna riba, koja ima sve ono sto zarobljenistvo (aq) moze da priusti" ovo si u pravu, ali termin kvalitetna ribica je pre svega poreklo da li je F1,F2... da nije dobijena iz srodstva itd...
dok sam kucao postavila si slike, svidja mi se akvarijum samo nastavi i bez zurbe i nervoze ... pozdrav

Poslednji izmenio guppykiller dana Pon Feb 20, 2012 9:55 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
TeoDos
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Feb 20, 2012 9:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Oljisa, samo polako i bez tenzije. Niko ovde tebi ne misli nista lose.
Moras da odlucis sta i kako zelis jer ne moze se na takav nacin imati sve u jednom. Tu mora da se prelomi, ili ovo ili ono. Ja sam takodje veliki pocetnik u svemu ovome i prihvatam svaku sugestiju. Uvek treba cuti vise ljudi i videti sta i kako je najbolje.
Ovde su stari akvaristi i forumasi razumljivo smoreni da svaka tri dana objasnjavaju svakome pojedinacno sta i kako i da to bude upakovano u foliju. Nekad su dosta grubi ali niko od njih (barem ja do sad nisam naleteo) nije zlonameran vec zeli da ukaze na gresku i pomogne u svojim mogucnostima.
Pod pojmom "kvalitetna ribica" sam mislio na to da ta ista ribica ima pravi komfor i da je zdrava i vesela. Uopste nisam mislio na vrstu koju ces drzati jer ukusi su razliciti i svako drzi ono sto misli da mu najvise odgovara.
Procitao sam ja celu tvoju temu i znam kako je sve krenulo ali po svemu do sad sto si napisala, ti se licno nisi zaustavila i rekla, hocu tako i tako, vec i dalje razmisljas sta bi moglo od ribica, da li ova sa ovom moze i sl.
Eto, nadam se da sam sad bio jasniji. Smile
Oljisa
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Feb 20, 2012 10:15 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala gupikileru Smile samo ovo F1/2 nemam pojma sta je Razz

TeoDos: daleko od toga da sam ubacila jos riba. Razmisljam, a od toga ne moze nista lose da ispadne, jer kad je aq u pitanju ne donosim ishitrene odluke. U nekom trenutku cu se resiti sta i kako. I tada cu se zaustaviti sto bi ti rekao Wink
Drago mi je da smo se makar razumeli oko temina’ kvalitetna ribica’, to je ono najvaznije i ostvarenje definicije je ono ka cemu stremimo! Very Happy

A tenziju i sekiraciju sam sebi danas zabranila, ovo je ipak (samo?) forum
guppykiller
Akvarista

Registrovan: 24 Maj 2011

PorukaPoslao: Pon Feb 20, 2012 10:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

epa ovako WC (wild collection, da ne pomisli neko nesto drugo Very Happy) su divlje ribe uhvacene u jezerima , rekama, i od njih sve krece, znaci njihovi malci su F1 i tako nadalje... to je ukratko moze na tu temu da se pise do sutra ima raznih tvrdnji ovo je samo kratko pojasnjenje...

Poslednji izmenio guppykiller dana Pon Feb 20, 2012 10:28 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
prolaznik
Slučajni Prolaznik

Registrovan: 22 Mar 2011

PorukaPoslao: Pon Feb 20, 2012 10:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

le ,leeeeee ,kolike macke imas? Shocked
a vidi one na prvoj fotki sto se parkirala kraj ribica Very Happy
Pandora
Akvarista

Registrovan: 27 Jul 2011

PorukaPoslao: Pon Feb 20, 2012 10:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Oljisa,najpre moram da kazem da ja obozavam tvoje postove i tvoj nacin pisanja Smile Uvek sa osmehom procitam sve sto napises Smile A drugo,odusevile su me macke! Very Happy To su moja omiljena bica! Pored svih ostalih zivotinja...ljudi na poslednjem mestu Laughing
Ko nije shvatio sta si htela da postignes,ni ne mora.Iz svega ovoga ucices i resavaces probleme na koje naidjes usput,kao sto je slucaj i u zivotu.Vidi se da si mozgala i razmisljala o svemu i svacemu,nisi usla u ovo nepromisljeno.To sto se mnoge stvari kose sa opsteprihvacenim idejama i iskustvima,ne mora da bude merilo.Uostalom,i iz tvog iskustva,ako nas budes obavestavala o daljem toku,neko ce sutradan uciti.
O biljkama ne brini.Bice potrebno neko vreme dok se ne prilagode,pa ces tek kasnije moci da vidis napredak.
Opusti se i uzivaj Smile Japankice su sad majusne i sigurno im je bolje tu,nego u akvaristickoj radnji gde ih je bilo minimum 20 u 20 litara.Znam da ih neces drzati tu kad budu porasle i naterati ih da postanu sardine!Vec te vidim kako kopas jezerce u dvoristu Wink
CTale
Akvarista

Registrovan: 28 Jul 2010

PorukaPoslao: Uto Feb 21, 2012 8:51 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Oljisa, ne bi bilo loše da razmisliš da "udebljaš" malo tu podlogu.

Meni se, bar prema fotografijama, čini da tu fali bar još toliko koliko sada ima.

Mačke su super, malo se ova jedna prebucila Smile
CTale
Akvarista

Registrovan: 28 Jul 2010

PorukaPoslao: Čet Mar 22, 2012 10:13 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Šta je bilo posle?
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka velika rana na boku ribe rajak1 Bolest 11 Pet Maj 18, 2012 11:05 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ucestalo crkavanje ribe Bojan Bolest 6 Sub Maj 12, 2012 7:16 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ribe drugovi scalar 3 Razno 25 Sre Maj 09, 2012 2:35 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ribe ubrzano disu i cesu se od dno RORY Bolest 23 Uto Maj 08, 2012 2:15 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Mahovinu za ribe maslachak Razmena 3 Sub Maj 05, 2012 12:51 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License