|
|
|
| Autor |
Poruka |
Oljisa
Akvarista

Registrovan: 15 Jan 2012
|
Cao, dragi ljudi!
Citam vas neko vreme, ali svaki aq je specifican kao i svaka situacija, pa rekoh bolje da se usudim i otvorim temu da ovaj naslov bude ispunjen!!
Dobila sam aq. Nisam ga bas htela, ali mi osmeh nije silazio s lica iako je aq bih: staklo, H20, dvorac (niakd ih nisam volela), ribe.
Bez kamenja, peska, pumpe, filtera.... Posle 15min skontah da me tu ceka mnogo posla.
Od riba 8 japanki, malenih i jedan Borac.
Imala sam pre 10ak godina aq, al tad sam bila klinka i nisam kontala u sta sam se uvalila. mada je tu veci deo odigrao lik koji mi je aq nabavio: pocevsi sto sam uz 60l vode dobila cak 13 skalara, cistace, algara.... znaci nemoguca misija toliko riba na tom prostoru. Drugi dan mi umre 11!! skalara. baaas lose iskustvo za pocetnika. Uzmem gupi, moli, carastvo radjanja krene itd.
Al to je bilo tad. Poklonim aq i kazem sebi - aaa vise ne. Mada su mi gupi ostale u diiivnom secanju! (nisu skalari krivi, al nisam im bila dobarska, nit mi je taj covek verovatno dobro oformio aq)
Da se vratim ja na pricu (ovo prvo iskustvo se i ne racuna, osim sto mi je sluzilo da znam da je ovo sto sam dobila= nista - iako se poklonu u zube ne gleda, kao)
Ne znam ni da li je aq bio cikliran (za taj proces sam saznala tek 2 nedelje po stizanju aq ovde na forumu), ali sam uzela pumpu (potapajucu kinesku, prvo jacu, pa je promenila jer je struja bila prejaka za male ribe), stavila iskuvano kamenja krupnije (znajuci da Zlatne vole da riljaju i dizu prljavstinu), malo vestackog bilja (koje ne volim, al nije bilo u shopu u tom trenutku nane) i to je to. Pumpa je prvo bila podesena na ubacivanje vazduha, al gle cuda - i kad sam provalila foru kako da smanjim struju, tjs. dovod vazduha - opet je bilo prejako za ribice. Pa sam stavila opciju sprej bar. Prvo pitanje: da li on ima ikakvu funkciju dovodjenja vazduha u aq?
Posle 2-3 dana od dolaska umrla prva. tjs. nestala. Bio je optuzen moj macak, iako ga niko nije video da akcija, samo pilji, pa smo nabavili poklopac. Improvizovani, ali funkcionalan. Macka je bilo nemoguce optuziti opet, kad je sledeca riba ostala bez 1, pa koji sat posle i bez drugog oka!!?? Ubrzo umrla Sve to vreme ribice vesele, razdragane, hrane se 1 dnevno, polako, da sve pojedu, umereno.
Uhvatim 1 dan Borca kako cacka peraja jednoj ribi, prestravim se i teska srca resim da ga odnesem u neku radnju, da ga tamo udomim jer kontam moguce da ih nocu izjeda (ostalim ribama za nijansu smanjena, kao izgrizena peraja).
Isplacem se po predaji ribe, sta cu, i posle par dana moja omiljena japanka....najmanja.... nestala!!!!
Znam da se nikad ne vadi cela podloga i to, ali MORALA sam da je pronadjem. A i znam da les ne valja da se raspada unutra. Uzmem usisivac (onaj na rucni pogon) usisam sve, osictim, povadim kamenje sve sve (u medjuvremenu uzela malu nanu pa i nju izvadila, slatka je biljka ta nana), ni traga do ribe. Ok, pozelim joj RIP i kazem makar je aq generalno ociscen ko sto je i sledovalo mu (na 10ak dana 1/3 H20). I staklo ocistim onom vatom za filtere.
E sad - voda se zamutila? Smaracko pocetnicko pitanje al.... sta cu
Mozda jer sam onaj crni sundjer iz popatajuce pumpe prava cesmovacom, tek sam skoro videla da bi trebalo da se pere vodom iz aq da bi korisne bakterije koje u njemu zive opstale i radile svoju stvar.
Aq je delimicno na suncevoj svetlosti, ne direktno, i trenutno nema nikakvo osvetljenje osim sobnog. Znam da je japankama to ok, ali planiram da kupim neku zgodnu sijalicu, tjs. neonku - od koliko w? i gde da nadjem one sto se kace za aq?
Aq ima 20l.
Ph vrednosti vode i ostale hemije iskreno ne znam, nit imam opremu za merenje istih. Javite ako treba da i to odradim, da mi zivi ovih 5 preostalih u miru i slozi, prvenstveno zdravom okruzenju
Grejac nemam, navodno mi receno da njima i ne treba?
A jaaaajgore od svega je - sto mi se pojavila takva strast za aq, onim biljnim iiiiiiii ..... ako ga iakd nabavim Zlatne hocu da imaju svoj kutak (ili ce im biti malo 20l na jih 5?), ne bih ih ubacivala da Buduci Veliki Aq ne izriljaju, da mogu razne divne trave ga gajim itd. its. i anravno njima odgovara hladna a svim ostalim maltene ribicama topla voda.
Ala se raspisah - pa reko sve u jednom i predstavljanje i sve i da zajedno razresimo situaciju, da mi ribe uzivaju max.!!!
Inace imam nimfu 20godina starog (niko ne veruje, ali to je ljubav + sloboda), 2 macke, 1 pekinezerku, 1 retriverku, 25 kokosaka... svi su mi zajedno i svi zive Raj, sto i Zlatnima stvarno zelim. Hajmo dobri ljudi
P.S. Nadam se da sam sve rekla sta kako
A da - stavljen prethodno prokuvan/ohladjen lepi panj |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
batakole2
Akvarista

Registrovan: 01 Apr 2010
|
ajde onda redom:prvo 5 japanki na 20 litara je definivno previse,posto verovatno znas da japanke rastu poprilici.bez obzira sto ti je akvarijum delimicno na suncevoj svetlosti trebala bi da ga maknes sa istog,posto pod uticajem sunceve svetlosti alge suvise brzo napreduju pa je moguce da ti se voda i zbog toga zamutila.neonku za kacenje mozes naci u svakoj boljoj akvaristickoj radnji.najbolje je da o svim pitanjima potrazis odgovore na forumu,siguran sam da ces pronaci sve sto te interesuje.pozdrav i srecno |
|
|
|
      |
 |
Oljisa
Akvarista

|
batakole, hvala!
Znaci da krenem sa pomeranjem aq na drugu lokaciju, ok, bice reseno.
A ribice su trenutno 3-4cm, stvarno malene, mislila sam da ih poklonim kad budu malo porasle, ali iskreno i tad ce mi biti zao, mada znam da ne vredi toliki br na tolikoj litrazi. A posto sam ih dobila sta cu morala sam da ih uzmem :/
Koja jacina neonke?
Oci su mi ispale gledajuci aq clanova foruma, nemam zivaca tjs. ociju da citam jos veceras  |
|
|
|
   |
 |
Cyrix
Akvarista

Registrovan: 17 Nov 2011
|
auuu... pa pazi ovako sto se tice sunceve svetlosti. i kod mene je aq na nekoj takvoj poziciji i nije ceo zaklonjen od sunca ali druga pozicija ne postoji. a za sada nemam problema. imam puzeve (amazonce i nerite), ancistrusa, sijamskog algara i kozice koji non stop glodju nesto tako da nemam problema...
iace stvarno malo litraza.
evo mogu da citiram odgovor nekome ko je pre nekoliko dana postavio slicno pitanje za japanke samo u malko vecem aq i dobio je odgovor na koji sam se ja slatko ismejao
pitanje je bilo 4 japanke u 33l i rekao je da staju unutra a odgovor je bio da je to isto kao da pozoves drustvo na party u tus kabinu i kazes svi staju hahahaha
japanke rastu bas velike i ne treba razmisljati ispod 50l za jednu a da ne pomisljamo 5
znaci nabavljaj veci aq za japanke i seli ih dok jos nisu porasle ili ih pokloni a ti nabavi neke druge.
inace ako ti je srce vec osvojeno i upustas se u ovaj hobi onda ces definitivno navbaviti veci aq kad tad jer nema spuno izbora sa ribama za tu velicinu aq.
tu recimo je idealno da drzis jednog borca samog. ili drzis kozice i puzeve. ili koristis kao mresni aq. ili uzmes neke sitnije ribe, par komada cisto. (pod par komada mislim na manje od 5 i to manej neke ribe, molly, guppy, xipho, plati, cory).
prvo resi problem sa zlatnim ribicama pa onda kreni sa zamucenjem i sl. u medjuvremenu ne moras odmah da nabavljas sve ribe, vec uzmi jednu i vidi kako ce funkcionisati aq neko vreme (dve-tri nedelje).
neonka od 15w bi zavrsila posao tu i sa biljkama i sl. bar ja mislim a iskusniji enka me isprave.
ja u pomenutom aq od 74l imam dve od po 15w i biljke lepo zive napreduju vidno...
a evo drugi formiram od 70ak l i isto sam danas kupio dve neonke od po 15w. kada sve sredis onda mozes krenuti sa merenjima hemijskih svojstava vode i ispravljati , naravno opet pre nego ribe stignu
btw svaka cast za zoo park, bas mi se svidja to a posebno ti alal za koke  |
|
|
|
     |
 |
Oljisa
Akvarista

|
Hvala lepo na odgovoru!!
Stanje sa mutnocom vode je bolje, maltene pa je skroz prozirna - izgleda se cikliranje odradilo samo (pretpostavljam da nije bio cikliran akd sam ga dobila, uprkos sto su zivi stvorovi stavljeni u njega ) i kapiam da su ovih 5 Japanki najjace moguce, kad su izrzale. A da je to objasnjenje smrti 3 prethodne..
E iskidala sam se od smeha na foru sa tush kabinom ajajjaaa Ne,ne,verujem ja da je tako, i sama ne bih izdrzala da ih drzim u manjem prostoru nego sto treba, i zadrzacu ih do daljnjeg. Zavoleli smo ih svi, ja spec. Neka ih, nek zive, pa kad im postane malo, poklonicu ih. Bice to tuzan trenutak, al tako ce morati, jer mozda budem otisla iz zemlje pa nisam za veliki aq, da ga ostavljam drugima da brinu a ja da ne uzivam u njemu.
Mada se nekako nadam da nece porasti previse hehe i da ce da mi pozive jedno 20 godina
Sto se tice predloga da drzim manje ribice - gotivim ih ali odluka je pala i ove djavolice ostaju
Citala sam jos poforumu za osvetljenje, spominje se 10w i cak 8 w, trenutno nemaju u radnji u kojoj kupujem, pa cu sacekati do kraja meseca i onda uzeti neku Japanke-Me-Ne-Jedu biljku. Da ima da dodatni o2. Nisi mi odgovorio da li je moj filter sa sprej barom koristan za osvezavanej vode o2, ili on samo preciscava h20 i tu figurira? Pokusala sam da stavim drugu opciju-crevo za dotok vazduha, al ije struja i dalje prejaka (iako sam napravial rupice na njemu i stavila ga u stranu da im ne smeta)..... Ribice su hepi, ali zelim strucnu potvrdu da sve to funkcionise
Pozdrav Cyrix-u od cele zivotinjske ekipe!! /koke su caletove, al su 'zajednicke', svi uzivamo u njima cak i komsija u cije dvoriste preskacu i pasu)  |
|
|
|
   |
 |
Oljisa
Akvarista

|
Da li su egerija densa i kriptokorine jedine vrste koje nece pojesti? Anubiju vec imam, mimoilaze je u proverenom luku, naravno.
Dakle, sta od podloge je najbolje za ove 2 biljeke gore? U radnji mi je receno da je nani kul ako se veze za panj/kamen, sto je i ucinjeno.
Da li da stavim malo zemlje za cvece, pa onda neku kvarcnu podlogu krupnije granualcije (da je prasice ne bi dizale i pravile haos)?
I kako stoje sa osvetljenjem - cekam da stigne lampa od 10w, jel bi im to odovaralo za rast?
Hvala unapred, stari znalci
Citala sam ne bi li nasla, al nesto nisam snimila da se neko zaludjivao japankama, a i svaki aq je svoja prica... |
|
|
|
   |
 |
sale75bgd
Urednik

Registrovan: 03 Nov 2009
|
Ali akvarijum od 20l sa 5+ japanki nije nikakva prica. Nazalost...
Sta god da bih ti napisao slagao bih te. Posto ne zelim da te lazem ovako je mnogo bolje. |
|
|
|
    |
 |
Oljisa
Akvarista

|
Znammm... ali one su sad max 3-4cm
I hocu da lepo zive
Zive i sad, vesele su, ali hocu jos i bilje, dobru podlogu i sl.
Pa kad porastu - icice na oglase
Hvala ti enivej na max iskrenosti
mada sam se zeeesce smorila  |
|
|
|
   |
 |
CTale
Akvarista

Registrovan: 28 Jul 2010
|
Propuštaš poentu: bez obzira na kojoj su sada veličini, tih 20l im je malo već sada.
Ne mogu da lepo žive u 20l. Neće ni porasti u 20l. Neće biti ni zdrave u 20l. |
|
|
|
   |
 |
sale75bgd
Urednik

|
Litraza po jednoj japanki je 50l. Samim tim drzanjem 5 komada ili koliko vec (malo me mrzelo da citam ovaj gore esej jer me podseca na jednog clana sa nekog ranije foruma) ti njih sputavas u rastu i razvoju i eto paradoksa (samo zelim da ribice imaju komfor). Akvarijum se u 95% slucajeva ne pere nikad tako sto sve povadis i ocistis. Japanke su inace poznate po tome sto jako prljaju vodu potrebna je mnogo dobra filtracija za njih. Biljke sa njima zaboravi (to sto ti zelis). Nema zaista svrhe praviti podlogu u tom akvarijumu niti se baktati sa bilo kakvim osvetljenjem, veruj mi. pH, kH i ostali parametri vode-ne treba se opterecivati u 95% slucajeva. Ziveo sam do skoro u Borci i mogu ti reci provereno da je voda odlicna! |
|
|
|
    |
 |
Oljisa
Akvarista

|
Hvala CTale sto si se odazvao ovom mom jauku
Slikam aq ovih dana pa da vidis kolicke su i kako imaju prostora
Ali
Da li je moguce da nece da porastu zbog male litraze??
@Sale:
Jeste 5 komada sada (posto sam dobila- a da nisam ni htela ni priacla o ribama- 8 komada + borca_posto nisi citao shmrtz shmrtz)
Nisam ni mislila da ceo aq ikad perem, sad upravo zavrsim 7odnevno menjanje vode i super izgleda... Eto- obradovao si me za kvalitet vode u Borci Mada ja pola kolicine koju ubacujem ostavim da odstoji 24h, a pola direkt cesmovaca.
Filtracija mi je potapajuca 500l/h
i iako mislis da nema vajde bajtati se - odlazim po osvetljenje i ipak pokusavam sa nekim biljem i podlogom. Jesam dosla ovde po savet i strucno misljenje, ali imam ludacki osecaj da mogu da im napravim xtra okruzenje za zivot. Ako im stvarno smeta litraza za rast, odnecu neke u shop.
Nije zgodno - vezala sam se i ne mogu tek tako da ih se otarasim. |
|
|
|
   |
 |
sale75bgd
Urednik

|
Sta da ti kazem...idi po osvetljenje. Srece po njih nema jer jednoj treba duplo veci akvarijum od tvog. Pitala si za savet, pokusali smo da ti objasnimo. Ostaje samo da ti pozelimo srecu sa time sto zelis. Cekamo te u delu alge i bolesti  |
|
|
|
    |
 |
Oljisa
Akvarista

|
Boze
Da li postoji ikakvo resenje osim da promenim stanovnike aq, moje ljubimice?
Alge i Bolesti
Surov nacin da mi kazes koliko nemam sanse
Znam da su japanke gigantske ribe
Iskeno nit sam htela ribe, a ponajmanje japanke
Vise sam fan malih jatnih riba (jer kad ne daj boze neka umre, makar je nisam dozivela kao osobu, nego kao deo jata, pa bih manje tugovala)
Auuuu sta da radim |
|
|
|
   |
 |
CTale
Akvarista

Registrovan: 28 Jul 2010
|
| Oljisa :: |
Hvala CTale sto si se odazvao ovom mom jauku
Slikam aq ovih dana pa da vidis kolicke su i kako imaju prostora
Ali
Da li je moguce da nece da porastu zbog male litraze??  |
Čekao sam da vidim da li ćeš razumeti i poslušati već date savete.
edit: ili vrati japanke ili ih pokloni nekome ko ima gde da ih čuva a zadrži taj mali akvarijum za neki nano biljni.
Ili kupi zaista veliki akvarijum. |
|
|
|
   |
 |
Oljisa
Akvarista

|
CTale u ovom slucaju 'poslusati date savete' bi znacilo da ih sve odnesem u radnju, ili da ih dam na oglas i u oba slucaja da se molim da ce njih 5 imati 250l kad odu od mene. Ako poznajes nekog takvog coveka, reci, da znam da idu u boilje ruke nego sto su kod mene, jer nekako mi se cini da ili zavrsavaju u skucenim bastenskim 'jezercima' ili u kuglama
edi na tvoj edit : dobila sam ih, tako da bi ih vratila u iste uslove, samo druge ruke
Ne znam nikoga sa aq od 200l. Cakstavise niko u kraju nema aq od ljudi koje znam.
A veliki aq zelim, i imacu ga kad se definitivno skucim, jer se mozda selim za 6-7 meseci, malo podalje iz Srbije  |
|
|
|
   |
 |
|
|
|