| Autor |
Poruka |
paloto
Akvarista
Registrovan: 07 Apr 2011
|
Evo posle godinu dana provere dali ovo moze da pobedi alge(skoro sve vrste) smem da kazem DA. Jako jednostavan nacin brsljan onaj sa dlakama, kao stablo sam stavio u akvarium samo pre toga sam ga u hladnoj vodi oprao od mehanicke prljastine. Posto moje misljenje da ono sto zivi van vode ne moze u vodi, alge, crne,zelene, crne dlakave, cak i koncaste uspesno unistava. Jedino kod crne i koncaste alge treba rucno odstranit ostatke, crna silazi sa biljke rucno ali vrlo lako. Cak su ribice i krenule u mrest posle mesec dana sto je stavljeno brsljan. Sad nonstop drzim komadic od oko 15-20 cm komad u 70 l alvarium, jedino posle dva meseca ili i ranije treba izvadit i onako rukom skinut koru sa brsljana. To se radi jer vremenom osipava se i prlja filter, i tako se i vidi kada treba cistiti. Ako ima pitanja cekam..  |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
Zanimljivo. Da li si te stadijume unistavanja algi i promene u akvarijumu dokumentovao tj da li mozes i koju fotografiju da postavis.
Nije da sumljam u brsljen, ali bi tema bila upotpunjena i slikama.
Inace, ovo sad prvi put cujem tj citam o brsljenu. |
|
|
|
    |
 |
brzi
Akvarista

Registrovan: 19 Dec 2009
|
Zanimljiva tema
Ajde nabaci neku slicicu ???
Zar brsljan nije lozica ??? |
|
|
|
    |
 |
DiamondDragon
Akvarista

Registrovan: 25 Jun 2010
|
Dlakavi bršljen je širok pojam.  |
|
|
|
    |
 |
pallmall
Akvarista

Registrovan: 13 Mar 2010
|
Daj neku fotku da vidimo kako to izgleda. Ima ih više vrsta.  |
|
|
|
   |
 |
Srbo
Akvarista

Registrovan: 01 Okt 2010
|
Ovo mi smrdi na neku za*ebanciju
Ima li nekog dokaza za to ili u to treba da se veruje slepo? |
|
|
|
   |
 |
yasnav2
Akvarista

Registrovan: 24 Jun 2010
|
Koliko ja znam, brsljan je malko otrovan.Ja ga imam ispred zgrade,pa molim te ako nije problem stavi sliku da znam jel to to, kad me "uhvate"alge da znam sta da radim... |
|
|
|
   |
 |
nikouro
Urednik

|
Kad te "uhvate" alge ti nemoj bezati vec se bori protiv njih , ali legitimnim srestvima  |
|
|
|
    |
 |
nemanjask
Urednik

Registrovan: 29 Nov 2010
|
|
   |
 |
paloto
Akvarista
|
Vidim i vi ste sumnjicavi, kad sm prvo procitao o tome i ja sam rekao ma kaki..to je otrovan. Sve je poceo kad nov akvarium poceo da se davi od algi, zeleni i crni i sve sto je moglo bit, kao cernobil. I odluka rastavljam i pocinjem izpocetka, i onda slucajno bezveze neki clanak o ovome, odlucio sam nemam sta gubit. Svi znamo formiranje akv. nije velik posao ali kad ti alge uniste sve moras sve oprat dezinkovat i ko zna dali ce uspet.Taj tip je stavio radi ukrasa jer mu se svidjao kao drvo.abrsljan obican koji svugde raste cak i u sumama, a dlakavi deo je sto izgleda kao stablo. Probao sam i grane koji imaju listove, naravno skinuo listove ali se voda ubudjala.Nisam pokvarenjak, zelim pomoc svima koji se muce sa tim, ovo moze da bude reforma u akvaristici i borbi protiv algi.Ni jedno sredstvo nije efikasan ovako kao ovo, slike? pa to mi je najveca greska sto nisam snimio. Ali cernobil, katastrofa. fujjj.akvarium, i kad mi se pocelo popravljat nesto neverovatno za mesec dana kao da sam sad formirao. Provereno funkcionise.. |
|
|
|
   |
 |
nikouro
Urednik

|
Niko te ne optuzuje nizasta poloto, samo smo malo sumljicavi ( kao i prema svemu novom ). Tema je otvorena pa cemo u ovoj temi mozda i definisati i precizirati neke odgovore vezane za brsljen. |
|
|
|
    |
 |
ZEXM1994
Akvarista

Registrovan: 17 Jul 2010
|
Ja verujem u ovo i mislim da je tacno nisam imao problema sa algama (fala bogu) imao sam samo jednom malko one crne i pojacao sam svetlo ,jaca aeracija i nestale su ali ako daleko bilo budem imao probacu to resenje paloto hvala za ovo  |
|
|
|
    |
 |
paloto
Akvarista
|
Kazem za slike mi je jako zao al sam krenuo sa sumnjom. Dao sam i poznaniku koji je imao nesto manje algi i uspesno je resio i on. A kao sto sam i pisao i tanitis poceo da se mresti, imam i algara koji sa raduscu sisa brsljan. I kozice cesto borave na njemu, i oni puno mogu da pojedu od algi samo ako ima hrane nece da jedu alge.. Ko je ocajan kao i ja nek proba, nema sta gubit. i cekam pitanja pa da odgovorim na sve sto znam, kazem godinu dana nonstop imam ga u akv. i sve funkcionise. Sad testiram na neke bolesti i cekam rezultate. |
|
|
|
   |
 |
yasnav2
Akvarista

Registrovan: 24 Jun 2010
|
Mene muci crna alga na Anubiji, mislim da cu za pocetak izvaditi anubiu u drugi akvarijum pa pokusati sa tim receptom.Nije da ti ne verujem, samo...Mene 'oce razni maleri pa zato kad nesto novo pokusavam ,moram oprezno. |
|
|
|
   |
 |
petsrdjan
Akvarista

Registrovan: 21 Dec 2010
|
Aj postavi nam sliku svog akvarijuma ovde sa brsljanom,bas da vidimo kako to izgleda i da vidimo o kom je brsljanu rec  |
|
|
|
    |
 |
|
|