Autor |
Poruka |
Trifke98
Akvarista
Registrovan: 04 Apr 2017
|
Pozdrav svima...Zanima me kolika treba podloge kvarcnog peska da bi odgovaralo biljkama ? |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
plovak
Akvarista
Registrovan: 19 Nov 2012
|
Da bi biljke mogle da se lepo ukorene i da ih ribe ne čupaju, potrebno je bar 5 cm.
Imao sam problem u početku sa podlogom od 3 cm taj da sam svakih par dana morao ponovo da sadim biljke jer su je ancitrusi redovno vadili iz peska. Kada sam povećao debljinu na 5 cm nisam imao više taj problem. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2013
|
Treba ti 10tak cm gde ćeš saditi biljke prednjeg i neke srednjeg plana i nekih 15+ za biljke zadnjeg plana. 5cm može uz prednje staklo jer tu obično ne ostavljaš biljke da rastu. Ako ne staviš nešto da ti drži pesak vremenom će se poravnjati.
Ako ti nije u planu da juriš svakog dana idealne parametre onda stavi običan pesak ne treba ti kvarcni. Veruj mi kvarcni peask je idiotizam u biljnom akvarijumu. Ako ga nisi kupio idi na stovarište i kupi rečni šljunak. Kući ga proseješ ga, na granulaciju koja ti odgovara. Ako ga proseješ pod vodom mnogo manje ćeš morati da ga pereš. |
|
|
|
|
oldwolf
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2016
|
Debljina podloge jednim delom zavisi od zapremine akvarijuma (možda najviše od visine),
jer ako je visina 30cm, a ti staviš podlogu od 10cm - šta ti ostane prostora ?
Moja preporuka je da bez obzira na površinu dna i visinu akvarijuma unutra bude malo reljefa,
neke biljke se vezuju za panj, neke obikoliš kamenjem , negde ćeš stavljati hranljivu zamlju (ne svuda),
Sve u svemu prosek podloge oko 5cm, lako je akvaristi koji ima akvarijum 200+ pa može svašta
u pogledu podloge ,u pogledu biljaka prednjeg -zadnjeg plana itd.
Daj neke karakteristike svog akvarijuma ,možda dobiješ konkretne savete . |
|
|
|
|
Dare021
Akvarista
Registrovan: 12 Maj 2013
|
kako god da napraviš,po nekim pravilima ...5cm napred,10 cm debljina podloge na zadnjoj stranici
za mesec-dva će se to sve izravnati pa ćeš imati svuda istu debljinu
ravno ko ploča |
|
|
|
|
Trifke98
Akvarista
|
oldwolf :: |
Debljina podloge jednim delom zavisi od zapremine akvarijuma (možda najviše od visine),
jer ako je visina 30cm, a ti staviš podlogu od 10cm - šta ti ostane prostora ?
Moja preporuka je da bez obzira na površinu dna i visinu akvarijuma unutra bude malo reljefa,
neke biljke se vezuju za panj, neke obikoliš kamenjem , negde ćeš stavljati hranljivu zamlju (ne svuda),
Sve u svemu prosek podloge oko 5cm, lako je akvaristi koji ima akvarijum 200+ pa može svašta
u pogledu podloge ,u pogledu biljaka prednjeg -zadnjeg plana itd.
Daj neke karakteristike svog akvarijuma ,možda dobiješ konkretne savete . |
Velicina akvarijuma je :
duzina 45
sirina 30
visina 30
=40L
od biljaka samo imam valinseriju i amazonku e sad me zanima biljke mi bas propadaju nahvati se neka alga crna po listovima i biljke prestanu da napredjuju sad nzm da li je zbog toga ili zbog neceg drugo....Otiso sam u mini petshop ovamo kod mene trazi nesto protiv algi ali nema nista u ponudi sem ribice LISICA nzm tacan naziv tako je zovu narucio sam 3komada i narucio sam osmokot kuglice...
imao sam zadnji plan podloge 3cm sad sam povecao na 5cm.
u petshopu mi prodavac kaze da mi je mozda previse svetlosti za ovu litrazu da smanjim za jednu neonku imam 2 neonke od 18w.
Filter imam Hang-on 300l/h
od ribica imam crne tetre,gupike,kralj.neonke
Ako jos nesto treba napisite |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Za valisneriju ti je dovoljno i 5cm podloge. Amazonka nemam predstavu sta je.
Ako ti se zapatila crvena alga najbolje je sve povaditi biljke sterilises hidrogenom a podlogu temperaturom(rerna vrela voda). Nemaš brendiranu hemiju za ubijanje crvene alge. To nije neki posao za akvarijum od 40l. Nisi trebao uzimati sijamske lisice to je bas mali akvarijum za njih. Amano kozice su bile mnogo bolje resenje. Hvata se uglavnom u akvarijumu gde varira CO2 i voda je meksa. Kad se jednom zapatu buja ako se dosta poveca količina co2. Ja lično kidam list kad vidim da se na njemu dosta zapatila. |
|
|
|
|
Trifke98
Akvarista
|
Serene Sky :: |
Za valisneriju ti je dovoljno i 5cm podloge. Amazonka nemam predstavu sta je.
Ako ti se zapatila crvena alga najbolje je sve povaditi biljke sterilises hidrogenom a podlogu temperaturom(rerna vrela voda). Nemaš brendiranu hemiju za ubijanje crvene alge. To nije neki posao za akvarijum od 40l. Nisi trebao uzimati sijamske lisice to je bas mali akvarijum za njih. Amano kozice su bile mnogo bolje resenje. Hvata se uglavnom u akvarijumu gde varira CO2 i voda je meksa. Kad se jednom zapatu buja ako se dosta poveca količina co2. Ja lično kidam list kad vidim da se na njemu dosta zapatila. |
Ja te alge skidam rukama...i posle nekih 3-4nedelje se opet pojave
uzeo sam sad AlgExit ona je protiv zelene alge nzm dali pomaze oko ove ? |
|
|
|
|
oldwolf
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2016
|
Fotosinteza je prirodan proces, gde alge bujaju mnogo više negoli vredne biljke,
to ti je nešto slično kao korov (ne sadiš ga ali on niče sam), ustvari prirodan izbor svetlosti
a možda i previše veštačke svetlosti može da pogura različite vrste algi na rast i širenje.
Dakle džaba hemija i ribe algari, kozice itd, ako je greška na drugoj strani.
Nađi uzrok, jer ako budeš isprobavao sve predloge trebaće ti podosta vremena,živaca a i novca. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Oldwolf BBA se unosi u akvarijum a kad se ukoreni ne mora da postoji neki priblem uspevaće i ka su savršeni parametrima. |
|
|
|
|
|