Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Kombinacija riba u akvarijumu Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
katas96




Registrovan: 18 Jul 2012
Poruke: 1
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pon Jul 30, 2012 1:22 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hej, pozdrav svima, special admin-u i kolegama-rookie-ima AKA početnicima! Počeh da nabavljam svoje prve ribe. Brine me to što ne bih da prenaselim akuarijum..Imam neke ideje o tome šta bih volela da gajim od vrsta, ali posle svakog obilaska radnji sa ljubimcima, moje se "planiranje" niš' ne važi - da se u duhu hobija izrazim -SVE pada u vodu, Baš svakojake, što nikakve kompatibilnosti nemaju, ribice mi se baš dopadaju...Naravno, neću sad krenuti sa nekim od "teških" ciklida ili npr. diskusima, ali neke su me prosto osvojile na prvi pogled..Ukoliko nisam još dobro ukapirala princip funkcionisanja foruma pa oni koji mi eventualno mogu pomoći nisu u prilici da vide moje prethodne poruke(ostale su u "drugoj" temi, obrisane..šta god)-ovo je siže dokle stigoh i šta uradih, tj. par bitnih info inputa: zapremina novoformiranog AQ je 30l, dužina pribl. 45cm, šir 25 a h=30-tak cm. Podloga je(granulomertije 1mm-5mm i kvarcni šljunak) je sloj napred oko 3 a pozadi 5cm, visine-debljine. Oprema je "spremila" vodu, zaživeo je herba- ekosistemčić (1vrsta zadnjeg plana i jedna plutajuća), panj ima kubikažu od 2litra max,nema pprobl. sa bojenjem vode-šta više dao joj tek tek vidljivo žužkastu nijansu pa izgleda i više prirodno od možda varijante pre panja. Opet sorry zbog preopširnog posta, evo ide SAD PITANJE, DA NE DUŽIM. Moj riblji "tim" za sada čine:
2 (par) platika od 2,5 cm
2 (par) gupika istih dimenzija
3 molija, mužjak je silver sa onim jedrastim leđnim perajem a dve različito obojene ženke, crna- sa lira repom i rekoše mi - zlatna, sa isti takvim repom...opet su svi oko 3cm dugi
1 koridoras, muljaš
1 algar amolijer (i ova dva "higijeničara" kako ih zovem, su sitni, muljaš je 3cm a algar oko 4cm dug.
Suma 9 kom. riba (prib. 3cm/30litara) za sada.
Zanima me (jer mi se baš mnooogo dopadaju), smem li "dodati" još 1 kom Dermogenys pussilus popularno nazvanu štukicu-poluljunašicu i 2 (par) Papiliochronis ramirezi (ramireza)? Računam, startovala sam sam živorotkama, snaći ću se "snađu" li me i prinove. Živorodna je i kljunašica-što me je totalno oduševilo (pecam sa tatom od malena pa me štukičasti look oduševio a da žive ribice rađa-luudo). Moliji su mi miroljubivi prema ostalim žiteljima, o štukici sam isto to pročitala. Ističem miroljubivost ribica zbog eventualne gužve i konfliktnih individua/vrsta u 30 litara. Najbitnije, koliko su ramirezi, uklopivi u ovo moje društvo? Ukoliko je brojnost sporna, pokloniću neke. Mogu li ih nekako ubaciti u postojeću grupu? Pronašla sam "štrebajući" za aqua-projejak oprečne činjenice...Možda neko sa foruma ima savet ili sugestiju šta bih mogla menjati, dodati, oduzeti ili posebno na to obratiti pažnju, pa da ukoliko je preporučljivo i samo na "određeno" gajim ramireze? Predivni su!!! Imam ih i gde udomiti kasnije. Hvala svima koji su iščitali ovaj kolumna-pitanje-post, razmišljam da je bolje kad se raspišem od dobijenih umesto odgovora- extra pod pitanja. Iz praktičnog razloga - na netu imam vremena "visiti" jedino vikendom zbog terenskog posla(leti sam kao šumar od svitanja do sumraka po gustišu, na mestima gde možeš jedino međeda ili vuka za što priupitati, a od komaraca zuje uši celu noć )! Posle zvuka motorke aqvarijum terapija počela je već nakon nedelju dana da me instant opušta...Ko bi rek'o ali ovaj mali "veštački" nature kutak, kad vladaju ekstremne letnje žege bolji je od prirodne "prirode"- neke tamo strme nedođije, na koju počneš da gledaš kao na samo parče nepregledne šumetine gde se jedva diše od vlage, zaradiš krpelja dok trepneš a najbliže "safariju" je istraga lokalnih šumo i lovokradica...Aqurijum rules!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pon Jul 30, 2012 1:22 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Bojan
Vlasnik
Vlasnik



Registrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 6720
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pon Jul 30, 2012 8:12 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav za pocetak.
U tvoj akvarijum sa trenutnim broj riba ne bih vise nista ubacivao. Znam da su na pocetku mnoge ribe interesantne i da nas lako osvoje ali ipak treba znati kada treba stati sa dodatnim ubacivanjem.
Ramirezi se mogu uklopiti u postojece ali kao sto rekoh pocece da im bude guzva. Mozda da isprobas kombinaciu ramireza sa nekom od vrsta tih riba sto vec imas (mislim na zivorotke). Zamenio bih tog tvog algara za drugog, recimo za ancistrusa. Ako budes nekad ubacivala ramireze obavezno da budu muzjak i zenka.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Dve rasvete na jednom akvarijumu? Maridza Rasveta 1 Čet Jul 20, 2023 8:51 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Koja je ovo riba? pubicna__kost Razno 4 Sub Mar 19, 2022 6:16 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Rasveta u akvarijumu 80*50*45 Valerija Rasveta 5 Ned Sep 12, 2021 4:40 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Letnje vreme, 30 stepeni u akvarijumu... Nikollo Ribe 2 Čet Jun 24, 2021 9:30 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zašto se riba razboli? LouzaWeah Bolest 3 Pon Apr 26, 2021 8:32 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License