Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Nothobranchius ruudwildekampi Costa, 2009 Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
froger
Akvarista



Registrovan: 25 Jun 2012
Poruke: 119
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pet Jan 11, 2013 2:42 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kili ribe su čudo prirode. Činjenica da žive u vodama koje periodično presušuju ih čini posebno interesantnim jer je njihovu ikru moguće slati poštom u pismu. Jednostavno treset sa ikrom stavite u malo vode i posle par sati magija radjanja novog života iz šake "zemlje" počinje.

Mnogo je vrsta i rodova kili riba, ali se po izgledu izdvajaju ribe iz roda Nothobranchius. Ovde ćemo opisati jednu od skorije utvrdjenih vrsta - Nothobranchius ruudwildekampi.

Image
Mužjak Nothobranchius ruudwildekampi

Nothobranchius ruudwildekampi je vrsta anualnih kili riba koje su rasprostranjene u Tanzaniji u distriktu Panawi. Većina mesta na kojima ih je moguće pronaći se nalazi u barama duž reke Mbezi koje presušuju tokom sušne sezone. Do 2009. godine ova vrsta je smatrana za lokalne populacije vrste Nothobranchius korthausae, ali se na osnovu odredjenih karakteristika danas smatraju posebnom vrstom, a samo populacije koje žive na ostrvu Mafia se danas smatraju za vrstu Nothobranchius korthausae.

Image
Mužjak i ženka crvene forme Nothobranchius korthausae. Žuta forma je jako slična vrsti Nothobranchius ruudwildekampi.

Ime su dobili u čast Ruuda Wildekampa čoveka poznatog po radu na taksonomiji roda Nothobranchius, autoru više zapaženih knjiga o kili ribama.

Mužjaci rastu oko 5-6cm, dok su ženke nešto manje. Razlika medju polovima je očigledna. Mužjaci su šareniji i krupniji dok ženke imaju izgled tipičan ovaj rod, i ne razlikuju se od ženki drugih vrsta pa ih moramo držati odvojeno da bi se izbegla hibridizacija.

Ove ribe možemo gajiti u posebnom akvarijumu, ali ih možemo držati i sa drugim ribama. Voda treba da je blago alkalna i umereno tvrda. Ja ih gajim u običnoj otstajaloj vodi iz česme. Zbog opasnosti od obolevanja riba roda Nothobranchius od parazitske bolesti Oodinium neki uzgajivači dodaju vodi jednu kašičicu kuhinjske soli na 10 litara, ali ako je filtracija dobra i izmene vode redovne ova mera nije neophodna.

Ishrana ovih riba bi trebala da se bazira na živoj hrani, ali ove ribe jedu bez problema i suvu, ako su naviknute. Kili ribe koje gajim uglavnom hranim Enhitejom, a mladunce Grindalima uz dodatak suve hrane. Skoro sam nabavio i vinske mušice kojima se kilići jako obraduju. Mnogi akvaristi izbegavaju Nothobranchiuse baš zbog žive hrane, a to stvarno ne bi trebalo da predstavlja problem jer se ova hrana stvarno lako uzgaja.

Razmnožavanje je tipično za za sve vrste ovog roda i tu ima dosta stvari na koje treba obratiti pažnju , pa o tome možete više pročitati više na mom sajtu:
http://www.geocities.ws/dusan_kojic/annual_s.html

Inkubacioni period ikre je jedan od najkraćih kod roda Nothobranchius, pa se mladunci mogu očekivati 4-5 nedelja posle mresta.

Image
Inkubacioni period može značajno da varira u zavisnosti od uslova inkubacije. Najsigurniji način da se utvrdi spremnost ikre je pregled lupom. Na gornjoj forografiji se vidi ikra spremna za izleganje, kao i ona koja to nije. Ako se kroz opnu ikre jasno uočavaju oči mladunca ikra je spremna za izleganje.
Mladunci odmah mogu da jedu izleglu artemiju, brzo rastu i uz pravilnu ishranu mogu već sa 2-3 meseca da se mreste.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pet Jan 11, 2013 2:42 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

moma95
Akvarista



Registrovan: 15 Apr 2012
Poruke: 124
Lokacija: novi sad

PorukaPoslao: Pet Jan 11, 2013 6:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

koliko sam skontao ti drzis,uzgajas ove ribe?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
froger
Akvarista



Registrovan: 25 Jun 2012
Poruke: 119
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Jan 12, 2013 12:30 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da. Imas link ka mom sajtu. Tamo ima i na dnu stranice listu riba i ikre (mada je danas sva ikra otisla ili je rezervisana).
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka World Guppy Competition Italia 2009 Bojan Guppy fun club 6 Sre Jul 14, 2010 8:17 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka The International Aquatic Plants Layo... Bojan Akvarijumi 2 Ned Okt 25, 2009 7:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Malaysia Guppy Competition 2009 Bojan Guppy fun club 12 Sre Jun 17, 2009 11:42 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka AquaRama 2009 Bojan Akvarijumi 7 Ned Maj 31, 2009 7:59 pm Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Nothobranchius patrizii Bojan Baza Riba 0 Pet Maj 29, 2009 7:47 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License