Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 112l biljni by Mareti Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
marjanb021
Akvarista



Registrovan: 10 Feb 2012
Poruke: 129
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Sub Jan 26, 2013 9:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav svima. Reših i ja da otvorim temu o svom akvarijumu. Smile

Akvarijum je dimenzija 70x40x40cm (DxVxS), cca. 112 litara. Izrađen je od stakla debljine 4mm, dno je od armiranog stakla i ima metalni ram od „L profila“.
Ne zna se tačno koliko je star ali negde između 35 i 45 godina. Tata ga je dobio na poklon od jednog svog prijatelja početkom 80-ih godina. Od tad je i u funkciji, sa pojedinim pauzama.
Bogu hvala nikad nije procureo mada je imao par popravki. Jedva da se sećam, davno je to bilo kad sam imao možda 5 godina (a sad imam nepunih 30), kad ga je tata potpuno rastavio. Razlog je bio taj što su gornje stranice rama bile slabe pa je akvarijum dobijao mali stomak. Doradio je ram tako da bude potpuno izrađen od „L profila“ što mu je obezbedilo dovoljnu čvrstinu. Između rama i stakla se stavljala nekakva git masa i komadići plute, a staklo se lepilo standardno silikonom.
Pre 15-ak godina se pojavila mala ogrebotina na bočnom staklu na samom vrhu stranice. Ubrzo se ta mala ogrebotina proširila, ali srećom polukružno tako da je pukotina ostala dobrim delom iznad nivoa vode. Zalepljena je silikonom i nije više pravila probleme.

Image

Postoje negde crno-bele slike akvarijuma kad je bio mlad. Okačiću ih ako uspem da ih pronađem. Very Happy
Filter je bio izrađen od plastičnog balona od 5 litara u kojima se nekad prodavalo sirće. Gornji deo balona je bio isečen, u sredinu se zatim stavila plastična cev a oko nje filter masa. Skroz dole su bili pleteni džakovi od krompira, zatim aktivni ugalj u najlonskoj čarapi i sitni kamenčići od gore. Filter je bio okačen o ram akvarijuma i povezan prelivnom cevi sa akvarijumom po principu spojenih sudova, a čistu vodu iz filtera je nazad u akvarijum gurala vazdušna pumpa. Uglavnom, to je bila filtracija do nedavno.

Image

Za osvetljenje je korišćena obicna fluo-cev 18W dužine 60cm. Lampa je bila DIY varijanta sa konstrukcijom od pocinkovanog lima.

Image

Podloga je bio kvarcni pesak granulacije do 1mm. Nije stavljana hranljiva podloga.
Od riba je bilo stvarno svega, ni sam ne bih mogao da se setim šta je sve živelo u njemu prethodnih godina i decenija (gupike, platike, ksifoi, moliji, koridorusi, zebrice, trihogasteri, skalari, borci, torokatumi, malabarikusi, ancistrusi, razne vrste barbusa i tetri ......).
Stanje je bilo malo drugačije kad su biljke u pitanju. To su uglavnom bile nezahtevne biljke poput cryptocoryne usteriana (kojeg imam i dan danas. Stariji je od mene. Very Happy) i vallisnerije spiralis.

Uspeo sam da iskopam nekoliko ne baš reprezentativnih slika da vidite kako je akvarijum izgledao pre par godina i pred renoviranje.

Image

Image Image
Image Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Jan 26, 2013 9:16 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

marjanb021
Akvarista



Registrovan: 10 Feb 2012
Poruke: 129
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Sub Jan 26, 2013 9:23 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Još malo slika. Very Happy

Image

Image

Image

Image

Image

A onda sam novembra prošle godine rešio i odvažio se da zasučem rukave i investiram u renoviranje akvarijuma. Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
marjanb021
Akvarista



Registrovan: 10 Feb 2012
Poruke: 129
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Sub Jan 26, 2013 10:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pre nego što sam rasformirao akvarijum angažovao sam se oko izrade novog filtera i krova za akvarijum.

Nisam se dvoumio oko toga kakav filter želim da napravim. U startu sam rešio da to bude spoljašnji stakleni filter sa pregradama (komorama).
Filter sam zamislio kao dvodelni. Jedan deo je bio za mehaničku, a drugi deo za biološku filtraciju. Svaki deo ima po dve komore, s tim što u jednoj komori mehaničkog filtera ima cev koja izvlači čistu vodu sa dna komore (biće vam, nadam se, jasnije kad vidite sliku, u suštini sve zajedno funkcioniše kao petokomorni filter).

Image

Bilo je tu raznih varijanti što se tiče filter mase i njenog rasporeda ali na kraju je ispalo ovako. Videćemo dal će u međuvremenu doći do nekih sitnih izmena mada za sad nema potrebe.
Oba dela su dimenzija 20x40x15cm (DxVxŠ) sa po jednom pregradom na sredini, tako da ukupna zapremina filtera iznosi cca. 24 litre.
Napravio sam skicu, zabeležio dimenzije i otišao kod stakloresca da kupim staklo. Uzeo sam staklo debljine 4mm.
Staklorezac mi lepo isekao staklo i meni je ostalo samo da lepo obradim ivice, nabavim silikon i sve to lepo zalepim. Moram priznati da sam se našetao tražeći silikon. Na kraju sam uspeo da pronađem Beorol za akvarijume. Bio sam malo zabrinut kako će sve to da ispadne s obzirom da nisam imao iskustva sa tim, ali uspeo sam da sve odradim kako treba i nakon par dana testiranja filter je bio spreman za upotrebu.
Za pumpu sam odabrao Atmanovu At-102 protoka 400l-h. Za prelivne cevi sam odabrao plastične vodovodne cevi od 0.5" što mi je posle zadalo velike glavobolje. Naime, pumpa je izvlačila vodu iz filtera mnogo brže nego što je voda iz akvarijuma uspevala da uđe u filter. Ubacio sam privremeno dva parčeta okiten creva koji su mi ostali od bezuspešnog pokušaja da ih lepo savijem i napravim od njih prelivne cevi (kad se saviju teže da se vrate u prvobitni oblik). Very Happy Posle sam prelivne cevi napravio od plastične kanalizacione cevi prečnika 32mm i rešio se muka.

Image

Grejač (takođe Atmanov) sam ubacio u taložnik.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Luka_^
Akvarista



Registrovan: 27 Dec 2012
Poruke: 149
Lokacija: Crna Gora

PorukaPoslao: Sub Jan 26, 2013 11:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja ne bih mirno spavao... Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
marjanb021
Akvarista



Registrovan: 10 Feb 2012
Poruke: 129
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Sub Jan 26, 2013 11:42 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Krov sam izradio od materijala kojeg sam već imao. Od nekih gredica sam na cirkularu isekao letvice preseka 25x25mm koje sam koristio za osnovnu konstrukciju krova, a ostatak od lamperije.

Image

Image

Image

Image

Kad sam sve skuckao i ošmirglao premazao sam ga sadolinom.

Image

Image

Na zanjem delu krova sam ugradio utičnicu koju sam skinuo sa neispravnog kompjuterskog napajanja a za prekidač sam uzeo serijski sa tinjalicom koji mi posebno pali dve sijalice, a posebno neonku.
Takođe, sa obe bočne strane sam ostavio velike otvore za ventilaciju. Na osnovu od pocinkovanog lima sam montirao dva sijalična grla i grla za neonku. Nastojao sam da što više elektro opreme i kablova zaštitim od vode i eventualnog prskanja. Nameravao sam čak i prigušnicu da stavim sa druge strane lima al sam se bojao da će se previše grejati.

Image

Image

Od sijalica sam stavio dve Volta štedljive od 23W 6400K i jednu fluo cev Sylvania Aquastar 18W 10000K
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Daka
Akvarista



Registrovan: 22 Dec 2012
Poruke: 133
Lokacija: N.S.

PorukaPoslao: Sub Jan 26, 2013 11:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne bih da budem neki mudroser i partybreaker, ali mislim da si bespotrebno zakomplikovao prelaz vode iz "mehanickog" u "bioloski" deo filtera pravljenjem dvodelnog filtera
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
marjanb021
Akvarista



Registrovan: 10 Feb 2012
Poruke: 129
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Ned Jan 27, 2013 12:24 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

A onda je na red došao akvarijum. Smile
Ribice i biljke sam prebacio privremeno u drugi manji akvarijum a ovaj sam rasformirao i počeo sa njegovim renoviranjem.
Moram priznati da nije bio u baš najsjajnijem stanju ali zato sam i uzeo da ga sredim. Smile
Bilo je tragova korozije na ramu a i silikon mi nije delovao najbolje.

Image

Image

Skupio sam volju, alat i krenuo u akciju. Ram sam prvo detaljno očistio i ošmirglao. Zatim sam ga premazao antirostom, osnovnom bojom, a zatim i lak farbom.
Skinuo sam i detaljno sastrugao sav stari silikon i naneo novi. Akvarijum je nakon par dana bio ko bombonica. Stari deda je postao zdrav, lep i ponovo mlad. Very Happy

Image

Testiran je i bio spreman za glavno. Zalepio sam crni samolepljivi tapet na zadnje staklo, postavio akvarijum na policu i punjenje je moglo da počne. Smile
Na dno sam postavio tanak sloj zemlje za cveće "Čarobna zemlja" a preko nje običan pesak koji sam prethodno dobro isprao. Usledilo je punjenje vodom i sađenje biljaka. Smile

Image

Image

A za samo nedelju dana je izgledao ovako:

Image

Flaša je ubačena samo privremeno dok ne vidim šta cu sa crevom pošto mi je mlaz kopao po pesku.

Još neki detalji:

Image

Image

Image

Image

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
marjanb021
Akvarista



Registrovan: 10 Feb 2012
Poruke: 129
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Ned Jan 27, 2013 12:42 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Napravio sam tako zato što je meni tako lakše i praktičnije za čišćenje. Biološki filter se nikad ne pere i nisam imao nameru da ga pomeram, dok je mehanički lak i samo ga odnesem u kupatilo, istresem i isperem filter masu, očistim grejač od kamenca što se navatao i isperem filter. Složim nazad sve i vratim filter na svoje mesto bez kapi vode na podu i bojazni da ću nešto zakačiti i napraviti neku štetu vrzmajući se oko akvarijuma. Sa druge strane, u slučaju da otpusti prelivna cev, pumpa ne može izvući svu vodu iz filtera već samo iz jednog dela što je nekih 7 litara. Pošto akvarijum nikad nije napunjen do vrha ne postoji mogućnost prelivanja sa tako malom količinom vode. Ovo sam praktično proverio i testirao. Ne želim da nametnem ovo kao neko ultra, mega, giga pametno rešenje. Jednostavno meni je tako odgovaralo, svidelo mi se pa sam tako sebi napravio i za sad sam prezadovoljan.

Pozdrav svima i hvala na komentarima Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Daka
Akvarista



Registrovan: 22 Dec 2012
Poruke: 133
Lokacija: N.S.

PorukaPoslao: Ned Jan 27, 2013 12:55 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

OK, bez ljutnje...Reci mi samo, odneses mehanicki filter u kupatilo, operes, vratis cev i oko nje postavis filter masu, kako punis tu cev izmedju 2 filtera vodom da bi ostvario spojene sudove?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
marjanb021
Akvarista



Registrovan: 10 Feb 2012
Poruke: 129
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Ned Jan 27, 2013 1:22 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bože, taman posla, kakva ljutnja.... Smile
Naprotiv, drago mi je da se interesuješ i rado ću ti sve objasniti. Smile
Nisam mislio da će privući neko interesovanje i pažnju pa nisam hteo mnogo da detaljišem.
Ako sam ja tebe dobro razumeo, ti misliš da je to sve jedna cev koja prolazi kroz filter masu i ulazi u komoru biološkog filtera. Radi se zapravo o dve cevi. Smile
Jedna ide kroz filter masu i završava se na vrhu te komore, dok druga, prelazna cev je cev u obliku slova П i za nijansu je manjeg prečnika od cevi koja prolazi kroz filter masu. Nakon što se mehanički filter ponovo napuni vodom, prelazna cev se napuni vodom i začepe joj se krajevi (ja koristim kesicu za zamrzivač od 1kg). Nakon toga, jedan kraj se gurne u cev gde je filter masa, drugi u biološki filter i samo povučem kesice napolje. Wink Ostvari se savršeni spoj svaki put bez greške. Smile Ne znam, meni lično je to veoma jednostavno i praktično.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
marjanb021
Akvarista



Registrovan: 10 Feb 2012
Poruke: 129
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Ned Jan 27, 2013 2:02 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nakon par nedelja, ubacio sam još biljaka

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Biljke:
Elodea densa, Rotala rotundifolia, Vallisneria spiralis, Najas guadalupensis, Myriophyllum aquaticum, Hygrophila polysperma, Limnophila sessiliflora, Limnophila aromatica, Proserpinaca palustris, Alternanthera reineckii, Hygrophila corymbosa sp, Ceratopteris cornuta, Echinodorus ipica, Bacopa monnieri, Bacopa lanigera, Echinodorus quadricostatus, Cryptocoryne wendtii brown, Cryptocoryne parva, Cryptocoryne usteriana, Microsorum pteropus philippine, Monosolenium tenerum, Anubias barteri var. nana, Anubias barteri var. glabra, Anubias barteri var. barteri, Anubias barteri var. afzeii, Marsilea hirstuta, HC Cuba i možda još koja.

Ribe:
15-ak Poecilia reticulata (Guppy), 15-ak Poecilia sphenops (Black molly) i jedan 15-ak godina star Devario aequipinnatus (Giant danio).

Ostali stanovnici:
Melanoides tuberculata (Malaysian trumpet snail) i Lymnaea stagnalis (Great pond snail)


Imam još dosta toga u planu pored panjeva, nekih izmena i dopuna što se tiče riba, biće u temi. Slike su lošije pošto je slikano mobilnim telefonom.

Nadam se da će vam se dopasti moj akvarijum. Slobodno pišite, pitajte ukoliko vas nešto zanima, kritikujte, predlažite... Rado ću odgovoriti na sva vaša pitanja i prihvatiti sugestije. Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
flopsky
Akvarista



Registrovan: 28 Okt 2012
Poruke: 191
Lokacija: Pirot

PorukaPoslao: Ned Jan 27, 2013 10:50 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

svaka cast za prve tri slike, pravi oldtajmer, svaka cast i za ostalo naravno Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
HORUS
Koristan akvarista


Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
Poruke: 2655
Lokacija: Bela Crkva

PorukaPoslao: Ned Jan 27, 2013 12:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nekako mi je prazno bez nekog panja.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
marjanb021
Akvarista



Registrovan: 10 Feb 2012
Poruke: 129
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Ned Jan 27, 2013 12:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na komentarima. Smile

@flopsky
Dugo sam razmišljao o tome da li da okačim te slike. Možda sam i pogrešio što sam ih okačio, al ipak, nije mi bio cilj da u temi pokažem kako imam super sređen, bogato opremljen akvarijum gde će svi sa foruma biti oduševljeni njegovom lepotom i pojavom, već da to bude priča o jednom starom akvarijumu, jednom od prvih akvarijuma moga tate koji je nekad bio odgajivač. Rešio sam da ga renoviram i otvorim temu o njemu na forumu gde ću beležiti sve njegove uspone i padove i podeliti svoja iskustva sa drugima.

@HORUS
Svakako, ovo je tek početak. Biće tu još puno izmena i dopuna. Smile Čini mi se da sam panjeve već najavio u nekom od prethodnih postova..
U planu su dva panja. Jedan u desnom delu akvarijuma na kom će biti microsorum i jedan u levom delu na kojem će biti nane.
Panjevi će za sada najverovatnije biti od vinove loze, a možda i od vrbe. Još nisam odlučio. Imao sam i koren ruže koji je jako lep i dekorativan (na desetoj slici je u prvom planu. Na slici ispod te je vinova loza) ali brzo truli, mnogo brže od vinove loze, bar su moja iskustva takva.

Zadovoljstvo mi je da čujem sve predloge i komentare. Hvala. Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
marjanb021
Akvarista



Registrovan: 10 Feb 2012
Poruke: 129
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Ned Jan 27, 2013 1:29 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Trenutno stanje:

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Biljni AQ 300 l dulemali99 Razno 29 Pet Nov 04, 2022 5:10 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljni 35, 125, 240 ivan_91 Akvarijumi 19 Pon Nov 22, 2021 4:23 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljni akvarijum za pocetnika-pomoc golff Početak u akvaristici 0 Sub Avg 14, 2021 12:30 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ribe i biljni akvarijum djilepfc1970 Ribe 2 Sre Okt 07, 2020 1:23 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 60l biljni svet Ultra Akvarijumi 6 Pet Nov 29, 2019 3:38 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License