Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Zapadno africki ciklidi (potrebna informacija) Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
filter
Akvarista



Registrovan: 25 Nov 2012
Poruke: 190
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Čet Jan 30, 2014 4:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

plavsic88 kribovi i hemichromis ne bi mogli zajedno na ovu litrazu? Recimo par kriba i par hemic.
Sto se tice recnog biotopa, to ne mogu u potpunosti da ispratim. Siga je fiksirana kao "maska" za komore filtera. Sve sto mogu da uradim, tj izmenjam je postavka kamenja i da zasadim bilje. Takodje i sa biljem sam ogranicen zato sto nema hranjive podloge. Postavljao sam sliku akvarijuma u jednoj temo, ali aj i ovde da postavim (bice svima lakse da mi date savete).
I znam sve...staklo je krivo, ima dosta sige itd. To znam i to ne mogu da izmenim. Saveti sta mogu da izmenim su dobrodosli Wink
Image

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Jan 30, 2014 4:11 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

plavsic88
Koristan akvarista



Registrovan: 25 Feb 2012
Poruke: 1307
Lokacija: Sremska Mitrovica

PorukaPoslao: Čet Jan 30, 2014 4:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa vidi,mozda dok su mlade ribe,pa bi to i mozda funcionisalo.Ali cim bi poceli da sazrevaju polno doslo bi do guzve,barem neko moje iskustvo sa hemichromisima a i kribovima.Ja sam u pocetku drzao hemichromise njih 10-ak cini mi se u 70l,na velicini od 4-5cm,pa je to tu rastlo,i cim su poceli da se uparuju lagano bilo je gusto i vadio sam parove u akv od 40-60l (kako sam imao Wink ) .
Kribovi kao i svi ciklidi u mrestu su zeznuti,malo zustrije cuvaju teritoriju...
Ja licno ne bih na 75l ubacivao obe vrste,kao sto sam rekao,mozda dok su male,ali da ih podelim kroz par meseci u zasebne akv ili veci akv.
E sad sto se tice tvog akvarijuma,ok,sta je tu je,siga moze da posluzi kao ok dekoracija,napravis pricu kao da granje izvire iz nje i upada u vodu i time dobijas nesto slicno priobalju neke reke.Ovo plavetnilo zamenis za crnu boju da dobijes mracniji deo obale,a od bilja ti ionako ne ide neko ekstra zahtevno bilje...
Anubije su neki logican izbor,neki mikrozorum mozda.
Postavis neke improvizovane "pecine,mozda kokosov orah,ali da se ne vidi on toliko,jer bas po meni ne izgleda prirodno.Neko kamenje,ako ces hemichromise onda mozes i neki kamen sa pljosnatijom povrsinom jer se oni rado mreste tu.
A kod kribova neko manje kamenje radi ciste dekoracije,i slobodno prekrij dno nekim hrastovim liscem,osvetljenje neko slabije,sto se samo namece zbog bilja...Naravno,kad imas lisce u akvarijumu vodis racuna o raspadanju i to uklanjas i pazis.redovna zamena vode obavezna,radi odrzavanja hemizma vode.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
filter
Akvarista



Registrovan: 25 Nov 2012
Poruke: 190
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Čet Jan 30, 2014 5:48 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kad sam uzeo ovaj akvarijum nisam ni planirao da drzim ciklide. Na forumu sam saznao da siga povecava tvrdocu vode pa mogu da drzim samo afro ciklide. Tanganjikanci mi se ne svidjaju, malavcima je ovo mali akvarijum, viktorijancima takodje. Tako da mi jedino ostaje kribenzis. A kao sto vec rekoh ovde ima samo kribenzis i nista vise iz porodice pelvicachromis.
Pozadina i jeste bila crna, sto se meni nije svidelo pa sam zalepio ovu plavu.
Aj sad, ne moram da napravim totalno ispravan biotop, ipak sam pocetnik Wink. Bitan mi je pravi odabir riba kako ne bi ni one ni ja imali problema.
Anubiju imam, tacnije nanu. Jos je mala pa se slabo primecuje na slici (zavezana je na donjem desnom delu sige i na donjem delu korena u levom delu). Imam malo valisherije po uglovima, ali bih dodao jos po tim delovima, da bude kao prasumica. Kod pecinica bih dodao neko zbunasto nazahtevno bilje koje sporo raste. Daj predlog.
Na neki kamen bih vezao recimo CLADOPHORA AEGAGROPILA. A imam i 3 kriptokorine.
Sto se kamenja tice, mozda bi napravio i neki razmestaj, ali to bih tek kad vidim koje bi pecine ribe koristile.
Ja te pitao, ti mi odgovorio a ja opet sve po svom Smile
Sad je problem zameniti boju pozadine . To je samolepljiva pvc folija koja se tesko skida , a od zadnje strane akvarijuma do zaida ima samo desetak cm pa je tesko skinuti je.
Sve u svemu. Vise bilja, 2 para kribenzisa i mozda jato mikrorazbora. Ako gresim ispravi me. Ali samo ako mnogo gresim Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nzivkovic
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2013
Poruke: 1178
Lokacija: Beograd, Kumodraž

PorukaPoslao: Čet Jan 30, 2014 6:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Meni je nana propadala vezana za sigu, dok druga na lavi u istim uslovima rasla kao nenormalna, ako ti treba siga za pećinu javi. Ja sam posle čitanja foruma uspeo da skinem istu pozadinu, na sreću bez polomljenog stakla, mnogo nezgodna rabota.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
filter
Akvarista



Registrovan: 25 Nov 2012
Poruke: 190
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Čet Jan 30, 2014 6:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sige kao sto vidis na slici imam i previse Smile. Ali hvala na ponudi u svakom slucaju.
Razmisljao sam i ja da je skinem, ali je lepljena nekim ubi boze lepkom. Tako da za sad ostaje unutra. Mozda je posle nekog vremena iscukam koliko mogu, da bi povecao prostor u akvarijumu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
garda011
Akvarista



Registrovan: 29 Jan 2010
Poruke: 244
Lokacija: beograd, resnik

PorukaPoslao: Čet Jan 30, 2014 7:23 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

nana 100% nije propadala zbog sige oni koji su bili kod mene videli su akvarijum izlepljen isto sigom i na njoj nana u nenormalnoj velicini . moguce svetlo ili nesto drugo da je bio problem
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
filter
Akvarista



Registrovan: 25 Nov 2012
Poruke: 190
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Pon Feb 03, 2014 10:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo i prvih stanovnika. 4 malca kribova koji se prate ko pilici. I nisam znao da menjaju boju po raspolozenju Smile. Pozdrav za nzivkovic koji mi je dao na usvajanje ove bebce Wink. Bice ovde za koji dan jos bilja, recimo Sagittaria subulata po praznim mestima (vidi se koja su ta mesta na slici gore, celog akvarijuma), i jos Valisnerije po krajevima. Pozadinu bih probao da zamenim u bas tamno plavu, ali je treba odlepiti sa zadnje strane stakla a do zida samo 8cm, tako da tesko. Ova leva grupa kamenja mi je nekako neprirodna pa cu da vidim sta cu sa tim, mada ovi kribici bas vole da se provlace tuda, tako da mozda vezem neku mahovini ili ako neko ima bolji predlog...
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nesa69
Urednik
Urednik



Registrovan: 01 Feb 2013
Poruke: 2221
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Uto Feb 04, 2014 12:07 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nanu možeš da vežeš za panj. Meni to kamenje koje si dodao se uopšte ne uklapa, a imaš tu pozadinu sa kojom već imaš dosta kamenja.
Možda da izvadiš to kamenje, staviš granje na to mesto i tu između zasadiš valsineriju. Tako češ da zakloniš plavu pozadinu. Provlačiće se oni i kroz granje.
Što se tiče skidanja folije, moraš da imaš mesta da bi je skinuo, znači ako možeš da odmakneš akvarijum od zida. Lagano je vučeš i paziš koliko je moguće da ti lepak što više ostane na foliji. Kupiš u difolu ili nekoj radnji koja prodaje kater folije 3M sprej za skidanje i naprskaš preostali lepak, čim se "želatinizira" poskidaš ga starom kreditnom. Posle ide lakši deo sa krpom Smile Uglavnom gnajvaža ako ostane puno na staklu a sprej nije jeftin.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
filter
Akvarista



Registrovan: 25 Nov 2012
Poruke: 190
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Uto Feb 04, 2014 1:48 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Neso znam vrlo dobro tu foliju, radim sa njom. Problem je skinuti i da je ispred mene, a pogotovo u ovakvim uslovima. Tako da... neka to bude neka bistra osvetljena reka Wink. Da, na panju su mi dve nane, premestio sam onu sa sige. A kamenje mi sve vise bode oci. Granje nije losa ideja, ali nema mesta pa bi mogao samo grancice koje bi mogli da ispomeraju kad odrastu. Imam vec taj ugradjeni koren i ubacio sam jos jednu granu koja nije na toj slici celog akvarijuma. Pa da ne preteram sa granama. Razmisljam da sa obe strane ostavim po jedan omanji plocasti kamen kako bi im napravio pecinice. Samo sto bi ih maskirao nekom mahovinom. I onda kao sto kazes imam prostora za bilje u zadnjem delu. To mi je bitno, 2 para kribova, dve pecinice, razdvojene sigom u sredini i svako gleda svoja posla. Nadam se Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Ciklidi Zvezda Severa Akvarijumi 0 Ned Jun 18, 2023 2:58 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka africki malavi ciklidi gotika Razmena 0 Sre Avg 31, 2022 9:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potrebna ponuda mekanih korala G.Blagojevic Tražnja 0 Uto Mar 15, 2022 12:14 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Malawi ciklidi - Nis joca93knj Tražnja 0 Pon Dec 20, 2021 11:23 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Malawi ciklidi celo jato Onix21 Ponuda 1 Ned Dec 19, 2021 11:06 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License