Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Moj početak u akvaristici Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
markovu
Akvarista



Registrovan: 21 Feb 2014
Poruke: 10
Lokacija: Beograd, Mirijevo

PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2014 1:06 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav svima,

S'obzirom da sam u akvaristiku ušao pre neka dva meseca i osetio sve čari koje nosi sa sobom rešio sam da se uprkos brojnim obavezama malo više posvetim ovom hobiju.
Ovo je prvi put da sam na nekom od foruma, te mi nemojte zameriti ukoliko nešto ne uradim kako treba Smile
U poslednjih desetak dana sam dosta vremena proveo čitajući postove na raznoraznim forumima i moram reći da su mi neke stvari dosta jasnije. Međutim, isto tako oko dosta stvari imam i nedoumice pre svega zbog raznolikih stavova članova foruma.
Pokušaću da izložim probleme sa kojima se trenutno susrećem, što će mi nadam se pomoći prlikom formiranja novog akvarijuma naredne nedelje.
Trenutno raspolažem akvarijumom od 30l (40x30x25 - ŠxVxD). Od opreme imam atman F301 unutrašnji filter, atman grejač i štedljiva sijalica (mislim da je midea, daylight, 6800 volumena i čini mi se 9W). Podloga je od šljunka negde oko 4-5 cm u proseku.
Od stanovnika imam sledeće: 1 borac, 9 neonki, 5 zebrica, 2 ancitrusa i 2 corydorasa. Svestan sam da se radi o prenaseljenom sistemu ali šta da se radi, pao sam pod uticaj ovih iz pet shop-a po kojima u taj akvarijum ide i do 30 manjih ribica, a ja sam bio u fazonu što više to bolje.
Problem koji imam jeste da mi je jedan od corydorasa - albino nestao. Pogledam u akvarijum njega nema a nema ga ni oko akvarijuma. Da li je moguće da se zavukao duboko u podlogu i da ne izlazi iz nje mada čisto sumnjam. Sledeća stvar - borac koji mi je najdraža ribica dobio je dve bele tačke na zadnjem peraju koje se vide pod određenim uglom. Da li se radi o ichu i koja je najbolja solucija za odstranjivanje. Dosta vremena prethodnih dana kada stignem da ga pogledam provodi oko grejača. Podigao sam temperaturu za 2 stepena (sa 24 na 26) i ne znam da li da je podignem još? Da li to može biti štetno po neonke?
Imam problem i sa biljkom echinodorus kojoj se gužvaju listovi na krejevima i ponegde pucaju. Da li se radi o neadekvatnom svetlu, podlozi ...? Od biljaka još imam i nekoliko vrsta limunova koji zaista lepo rastu, neki čak i vire van akvarijuma. Akvarijum je gušće zasađen jer sam na taj način hteo da u nekoj meri otklonim neke od negativnih efekata prenaseljenog akvarijuma. Vodu menjam i to 50% svakih 7 dana a filter čistim na 3 - 4 dana.

Naredne nedelje stiže mi novi akvarijum dimenzija 70x40x30 (84l). Radi ga **** ako to išta znači Smile od opreme sam onako neupućen u **** kupio atman hang on filter HF0600, vazdušnu pumpu tetra aps100, i atman grejač od 100w. Na akvarijum idu dve neonke i on će biti sa crnom pozadinom.
Moja pitanja su sledeća:
Imam komodu sa jednom policom rađenom od univera( bočne strane debljine oko 15mm, donja i gornja na kojoj će stajati akvarijum su oko 25mm. Da li mi je ovo dovoljno za navedeni akvarijum ili bih možda mogao da policu koja je ispod postolja ugradim vertikalno zbog stabilnosti i eventualnog ulegnuća police. Zadnja strana je takođe univer od 15mm. Znači to je u stvari drvena kutija dužine 80cm.
Oko podloge takođe imam nedoumicu pošto su mišljenja podeljena. Da li mi je za manje zahtevne biljke (valisneria, limun i ehinodorus i neke tipove mahovine koje bi vezao za drvo ili kamen) odgovara samo kvarcni pesak ili šljunak granulacije 2-3mm. Koje je odgovarajuće osvetljenje za ove tipove biljaka?
Od riba bih želeo da držim skalare i da preselim jato neonki iz manjeg akvarijuma ali nisam siguran da mi litraža odgovara njihovim zahtevima? Neki kažu dovoljno je, neki nije itd...
Da li bih filtraciju u novom akvarijumu mogao da poboljšam stavljanjem i nekog dodatnog unutrašnjeg filtera ali nekog koji neće praviti jaku turbulenciju u vodi? Da li postoji neki unutrašnji filter koji ima samo funkciju prečišćavanja a ne i snabdevanja vode kiseonikom što i najviše komeša vodu? Da li u hang on umesto aktivnog uglja ubaciti pervol vatu i keramičke prstenove ili eventualno biološki sunđer?

To je otprilike ono što me zanima Smile
Nadam se da će se naći neko ko će imati strpljenja da pročita moje izlaganje i da mi neki koristan savet:)
Unapred hvala.
Pozdrav.


Poslednji put izmenio Blue dana Sub Feb 22, 2014 9:46 pm, izmenio ukupno 2 puta

Razlog izmene Blue: Nema reklamiranja
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2014 1:06 am Snimi Poruku Nazad na vrh

TheDoVla
Akvarista



Registrovan: 26 Sep 2013
Poruke: 387
Lokacija: Obrenovac

PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2014 1:35 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne znam sto si pisao o malo akvarijumu, ali ajde. Very Happy Dobro ti nama dosao i srecno. Smile Sto se podloge tice savetovao bih ti kvarcni sljunak granulacije 1-2mm, mozes i 2-4mm najvise. Nemoj hranljivu, nema potrebe. Uzmes osmokot i ubacis ga tamo gde zelis da sadis bilje.Kasnije, ako se odlucis da gajis neke zahtevnije biljke uzmes lepo mikro i makro elemente i napravis co2 (ali otom potom Wink ).

Sto se osvetljenja tice, ne bih da lupam jer vidim da si se odlucio za fluo cevi. Jedino sto ti mogu reci je da uzmes arcadia t5 rasvetu. To ti je moja preporuka i verovatno preporuka bilo koga na forumu, a sad tacno koju kombinaciju, to ce morati neko ko ima vise iskustva da ti pomogne. Mozda bi cak mogle i stedljive s obzirom na izbor biljaka, zato ne brzaj, sacekaj da ti iskusniji odgovore. Wink

Skalare odmah zaboravi. Surovo, ali je tako. Wink Sto se neonkica tice, koliko sam skapirao, ti imas 9 neonki. Zasto bi bio problem da drzis 9 neonki u 70l??? Mozes 30 bez ikakvih problema. Dobra filtracija, redovno odrzavanje higijene, puno bilja i nemoj brige da brines. Wink

Sto se filtracije tice, ja bih da sam na tvom mestu ubacio jos jedan han-on (ako uopste ima potrebe za tim). Ne znam ni koji je kapacitet 0600. Mozda na oba kraja po jedan.

Aktivni ugalj izvadi, ne treba ti. Kupis lava kamen, izdrobis ga i u bacis u zensku carapu i stavis iza sundjera. To ti je super. Wink Ako imas mesta kupis i keramicke prstenove pa i njih stavis. Ja vatu ne bih savljao da sam na tvom mestu. Po nekoj logici onda ce ona skupjati prljavstinu, a ne sundjer. Vata je od sundjera mnogo gusca, pa mislim da bi se mnogo brze zaprljala.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
markovu
Akvarista



Registrovan: 21 Feb 2014
Poruke: 10
Lokacija: Beograd, Mirijevo

PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2014 2:10 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala Vlado na odgovoru.
Pozdrav.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Looniz
Akvarista



Registrovan: 08 Dec 2012
Poruke: 944
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2014 2:11 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dobrodosao u akvaristiku i na forum. Wink

Prvo - meni se cini da je hang-on koji si pomenuo slab za akvarijum koji ti se pravi. Nije sto se protoka tice, vec kolicine filter materijala. Ukoliko nisi ogranicen sa prostorom spoljasnji prelivni stakleni je bolje resenje. Ukoliko je mesto problem, neki manji kanister. E sad sto se tice finansija - kanister je malo veci izdatak.. Ako se odlucis da probas sa filterom koji si vec nabavio, onda izvadi ugalj, dodaj sundjer i malo vate. Sundjer nije mehanicka filtracija (t.j. jeste, ali njegova glavna namena je bioloska filtracija - u njemu se naseljavaju korisne bakterije), a vata je ta koja treba da stoji ispred sundjera i da pokupi sitnu prljavstinu. Posto je u pitanju hang on, nece biti problema da jednom u 2 nedelje promenis vatu pri redovnom odrzavanju akvarijuma.

Podloga - za biljke koje si naveo ne treba ti hranljiva podloga, dovoljan je pesak sa eventualno osmokotom, mada i njega ne moras da ubacujes. Kasnije mozes poceti sa tecnom preihranom.

Izbor riba - ukoliko je ich, a to mozemo da vidimo samo po slici, ne biih ja prebacivao nista iz malog u novoformirani akvarijum. Kreni pricu iz pocetka i ne mesaj moguce zarazen akvarijum. Jedan par skalara mozes slobodno da ubacis (imas napr. clana foruma Chikavili, koji u 70 lit. ima lep par koji je fino porastao). Nabavis novo jato neonki.

Za sada toliko Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
TheDoVla
Akvarista



Registrovan: 26 Sep 2013
Poruke: 387
Lokacija: Obrenovac

PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2014 2:24 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

haNema na cemu. Smile Eto sukoba misljenja o kojem si pricao. Very Happy

Salim se naravno. Pre svega ja nemam mnogo iskustva (daleko manje od clana Looniz i ostalih) tako da ja pisem na osnovu teoretskog znanja (a svi znamo da je cesto veoma velika razlika izmedju teorije i prakse). Moj savet ti je da i inace razmislis da li ti savete daju pocetnici (kao ja) ili iskusniji akvariisti. to naravno ne znaci pocetnici ne znaju nista ili pisu pogresne informacije...daleko od toga.

Izvini za off. Very Happy Ono sto sam hteo da kazem je da sam ti za skalare napisao da zboravis na njih, ali konkretno nikada nisam imao skalare, i mislim da sam tu napravio gresku, pa se ovom prilikom i izvinjavam. Looniz ti je lepo i obrzalozio odgovor pa ga i poslusaj (to ti je moj konacan savet sto se njih tice Very Happy ).

Kad ubacujes jatne ribice (neonkice ili bilo koje druge), moj ti je savet da ne ubacujes vise od 2 jata. Bolje je kad je jato brojnije nego kad imas vise vrsta ribica. Wink

Spoljasnji filter ti nisam pomenuo jer sam mislio da nemas mesta ili sta vec cim si se odlucio za hang-on, a kanister iz realnih finanskijskih razloga. Very Happy Ako se odlucis za hang-on onda mozes uzeti jos jedan kao sto sam ti predlozio i sloziti filter materijal kao sto je looniz rekao samo sto bih ja stavio lavu umesto jos sundjera (sundjera imas, a bolje da imas razlicitih materijala za biolosku filtracij).
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
markovu
Akvarista



Registrovan: 21 Feb 2014
Poruke: 10
Lokacija: Beograd, Mirijevo

PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2014 3:35 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Svestan sam ja da su stavovi različiti što dosta zavisi i od samog iskustva svakog pojedinca. Definitivno ću probati sa hang - on filterom uz modifikacije koje ste mi predložili. Interesuje me još samo da li je moguće pojačati filtraciju dodatnim unutrašnjim filterom ili nekom drugom metodom ali pod uslovom da ne dolazi do turbulencija u vodi pošto sam primetio da generalno ribicama to ne prija pošto je deo akvarijuma prema kojem je usmeren unutrašnji filter prazan? Svestan sam da je spoljašnji stakleni mnogo bolje rešenje ali već sam istrošio dosta kredita kod supruge što se tiče mojih hirova tako da još stakla ne bi bilo pametno unositi...
Planiram da u narednom periodu kada malo više uđem u priču akvaristike uzmem neki kanister filter koji mi se čini kao odlično rešenje.
Hvala na sugestijama i savetima.
Pozdrav.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
TheDoVla
Akvarista



Registrovan: 26 Sep 2013
Poruke: 387
Lokacija: Obrenovac

PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2014 10:53 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Onda uzmi jos jedan hang-on kao sto sam ti rekao. Opremis ga isto kao taj. Samo, udi svesatan da ce ta 2 hang-on filtera da te izadju vise nego jedan spoljasnji, a filtracija nece biti ni priblizna. Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
simici789
Akvarista



Registrovan: 12 Jan 2012
Poruke: 639
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2014 12:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam imala na starom akvarijumu od nekih 85-90l Hang-on 600. Nisam bila zadovoljna samo njim, ali prvenstveno zbog cirkulacije vode - imala sam "zeleni zid" od valisnerije i to nije dobro funkcionisalo. Dodala san HF-300 na drugu stranu akvarijuma i bilo je super. A ono sto je super kod HF-600 je sto sa povrsine vode uklanja taloge i masnocu. Ako siu vec uzeo ovaj filter (pretpostavljam da nemas mesta za spoljasnji stakleni), kada budes mogao, kanister je sigurno mnogo bolje resenje (Looniz je potpuno u pravu), a dok ne skupis novce, bolji ti je dodatni HF nego unutrasnji filter - ne zauzima mesto i nece biti turbulencija+pri padu vode "komesa" povrsinu vode, pa smanjuje potrebu za upotrebom vazdusne pumpe.
Sve su ti kolege lepo rekle Smile, ja samo dodajem licno iskustvo Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
markovu
Akvarista



Registrovan: 21 Feb 2014
Poruke: 10
Lokacija: Beograd, Mirijevo

PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2014 8:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na savetima, onda ću verovatno pokušati sa dva hang-ona i kombinacijom različiti filtracionih materijala u njima (sunđer vata i keramički prstenovi).

Pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
TheDoVla
Akvarista



Registrovan: 26 Sep 2013
Poruke: 387
Lokacija: Obrenovac

PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2014 9:15 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

markovu ::
i kombinacijom različiti filtracionih materijala u njima (sunđer vata i keramički prstenovi).

Pozdrav


Vec polako ulazis u stos. Wink Bravo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Coone97
Akvarista



Registrovan: 04 Feb 2014
Poruke: 54
Lokacija: Vrsac

PorukaPoslao: Ned Feb 23, 2014 2:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Inace ako zelis da proveris komodu, vas dvoje nek sedne na nju, i ako izdrzi 15-20min uredu je Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
markovu
Akvarista



Registrovan: 21 Feb 2014
Poruke: 10
Lokacija: Beograd, Mirijevo

PorukaPoslao: Ned Feb 23, 2014 3:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Proverio, nas dvojica (180kg) stali na nju, drži ok Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Coone97
Akvarista



Registrovan: 04 Feb 2014
Poruke: 54
Lokacija: Vrsac

PorukaPoslao: Pon Feb 24, 2014 3:08 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Teski neki ljudi, sala na stranu Very Happy

Tako sam ja proverio moju komodu, doduse, mi smo jos klinci pa nas je trebalo troje do nekih 200kg Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
markovu
Akvarista



Registrovan: 21 Feb 2014
Poruke: 10
Lokacija: Beograd, Mirijevo

PorukaPoslao: Pon Feb 24, 2014 9:32 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Trebao sam da kažem da nas je bilo troje Smile
Pitao bih još nešto u vezi cikliranja akvarijuma. Kada stavim podlogu, da li odmah sadim biljke ili pustim neko vreme da se ciklira bez biljaka? Akvarjum je od 84l. Da li bih mogao u njemu mogao da držim sledeće: 5 mladih skalara (dok se ne formira par), 15-ak neonki, 2 ancitrusa i 2 corydorasa panda.
Oprečna su mišljenja i što se tiče puževa (jabučar, amazonac). Da li bio oni mogli?
Kozice su mi veoma interesantne ali pretpostavljam da ne idu sa skalarima ad ovi odrastu?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Početak - Rio 125l savet za odabir ri... MiskoBG Početak u akvaristici 2 Ned Avg 06, 2023 9:48 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Početnik u akvaristici Aleksandar193 Početak u akvaristici 22 Ned Apr 30, 2023 4:46 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Povratak akvaristici Uros1999 Početak u akvaristici 0 Čet Jan 26, 2023 3:45 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ponovni početak nakon dugog niza godi... dragoljub Početak u akvaristici 0 Pet Jan 20, 2023 1:55 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Moj početak (Juwel 125, Tanganjika šk... dejanVuk Početak u akvaristici 10 Sre Okt 12, 2022 2:12 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License