Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Početnički Malawi Mbuna Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
nesha barajevac
Urednik
Urednik



Registrovan: 20 Sep 2012
Poruke: 1731
Lokacija: Novi Zeland

PorukaPoslao: Sre Jul 23, 2014 10:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Eto, nešto što sam planirao za dalju budućnost ili skoro da nisam ni planirao, upravo počinje. Ima među nama svedoka pred kojima sam izjavljivao kako mi ciklidi nisu privlačni i da ih nikad ne bih držao, svašta od mene Smile
Sticajem okolnosti, i zaslugom člana Andjelije stigoše mi 6 labidochromis perlmutt-a na nekih 5-6 cm. Već posle par sati gledanja u ove ribe mogu reći da mi se čini da sam pečen.
Akvarijum mora biti ovaj

Image

Ugaoni, stranice su dugačke 55cm a visina je 50cm, 120 litara. Nije idealan. Čim pre pravim spoljašnji filter i sređujem postavku.
Koji savet za dibidus početnika bi dobrodošao.
Konkretno, koji pesak, koji kamen i šta od ostalih mbuna? Čitao sam i gledao, ima ih zilion, pa šta i koliko bi moglo sa perlmutt-ima? Caruleus i pseudotropheus acei luwala su skoro sigurni novi stanovnici.
Imam kripte (usteriana, pontederifolia i wendti), mikrosorume i valisneriju pa bih pokušao i da bude malo zele
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sre Jul 23, 2014 10:49 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

nesha barajevac
Urednik
Urednik



Registrovan: 20 Sep 2012
Poruke: 1731
Lokacija: Novi Zeland

PorukaPoslao: Sre Jul 23, 2014 10:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

...niša Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Sre Jul 23, 2014 11:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

U ,,bre,, Neso ti bi sa juga odmah na mercedes , e pa nece da moze. Nesto si slabo citao, hmmm.
Te perlmute sto si dobio mozes ubaciti u taj akvarijum iako je mali. Ali nista vise od ciklida sa njima. Sa perlmutima ces itekako biti zadovoljan. Mozda se ,,zarazis,, jednog dana i predjes na vece akvarijume koji su potrebni za ciklide.
Ubaci im kvarc finije granulacije. Malo kamenja i nista vise, to je pravi biotop za njih.
Pa, Neso, sta da ti kazem, dobrodosao u ciklidne vode !!!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Cvrc
Akvarista



Registrovan: 10 Jul 2011
Poruke: 1013
Lokacija: Sid

PorukaPoslao: Sre Jul 23, 2014 11:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja ti savetujem obican dunavac, samo dobro ispran Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
nesha barajevac
Urednik
Urednik



Registrovan: 20 Sep 2012
Poruke: 1731
Lokacija: Novi Zeland

PorukaPoslao: Sre Jul 23, 2014 11:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Uh majku mu, sada sam u škripcu Sad
A obećao sam ženi i "one žute". Veći akvarijum je moguć, možda, za mesec i jače. Čitao sam kako da nisam. Na onom sajtu samo za ciklide sam video i manji akvarijum sa više riba, i to čini mi se, od nekakvog urednika !? Na jednom sajtu sam čak našao navodno podatak da je minimalna preporučena litraža 60 litara za "manju grupu" perlmuta. Znam da je površina dna bitna (kod mene baš i nije dobar odnos litraže i površine) i da su kamenje i mnoštvo mesta za skrivanje presudni. I na yt ima nekoliko akvarijuma tih litraža. Žao bi mi bilo da upropastim ribe, a opet kako sada to da shvatim da kod nekih može a kod mene ne može. Uhh.
Običan dunavac je isto što i savac,drinac i moravac tj. građevinska nula?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Cvrc
Akvarista



Registrovan: 10 Jul 2011
Poruke: 1013
Lokacija: Sid

PorukaPoslao: Sre Jul 23, 2014 11:52 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jes vala, samo sto je dunavac obicno tamniji od savskog Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
eddieh
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 06 Nov 2013
Poruke: 5

PorukaPoslao: Čet Jul 24, 2014 1:49 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pozdrav , ja sam do skoro imao u akvarijumu od 60 litara 6 pseudotrpoheus elongatus mphangi i 6 carleusa i nije bilo nikakvih ekcesa,cak su se redovno i mrestile.akvarijum ja bio nizak i dugacak, mbuna malawi ciklidima ne treba visina veca od 40 cm , retko su u gornjem delu akvarijuma ,potrebna im je velika povrsina dna.
posto su malawi mbune teritorijalne ribe, obavezno u akvarijum ubaci sto vise kamenja, napravi dosta pecina, prolaza jer samim tim ces omoguciti da svako dobije svoj cosak a i da ima gde da pobegne kada krenje jurnjava (a ima je cesto)
od peska samo sitna granulacija jer vole da ciste usta a i kopaju ko prasici, licno prepporucujem beo kvarcni (meni je lepsi od sivog dunavskog).
filtracija nega bude jaca i redovne zamene vode od 1/3 svake nedelje.temperature da bude u opsegu od 24-28 stepeni, voda direktno sa cesme ne treba da bude odstojala.
u taj akvarijum mozes da probas da pored perlmuta ubacis 6 karleusa i mozda jos jedno mini jato od nekih plavih ciklida,mozda pseudotropheus socolofi oni su mirni isto(nemoj demsaone , flavuse, esterae....).
dodjosmo do broja veceg od 15 ciklida ali nek te ne brine jer ces sve uzeti malce od oko 3-4 cm, u pocetku nece biti nikakvih problema ali kako budu rasli pocece sa vecim ispoljavanjem agresije pa ce trebati veci akvarijum ali do tada ces se zaljubiti u njih.
ubaci sve ciklide odjednom jer ne vole pridoslice,mozes slobodno sa vecim ancitrusima da idu.
hrana neka bude kvalitetnija na biljnoj osnovi, preporucujem sera flora,malawi mix,tetra phyll,spirulina 36 % (ima ih milion) i ubacuj im svaki drugi dan pomalo i tetra discus,hraniti umereno 2 puta kolko pojedu za 20 -30 sec.
biljke vole da jedu, meni su pojele svi valisneriju i kripte, ne diraju velike listove ali zato vole izdanke da popasu...kod nekih i biljke uspevaju ali samo izdrzljivi veci primerci
za osvetljenje preporucujem led hladno bele trake 5050 ili 5630 u nekoliko reda , li ja sam dodao jos i jednu plavu led traku , lepse izgledaju ribe mnogo.mogu i rgb led trake ali ipak svetlo treba da bude slabije nego u biljnom ili ce biti algi na sve strane
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nesha barajevac
Urednik
Urednik



Registrovan: 20 Sep 2012
Poruke: 1731
Lokacija: Novi Zeland

PorukaPoslao: Čet Jul 24, 2014 7:47 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala eddieh na utešnim rečima. Probaću sigurno sa karleusima i to bi mi bilo dovoljno. Kamenje planiram da im naslažem uz zadnja 2 stakla, celom dužinom, koliko god bude moglo u vis. Biće puno šupljina pa valjda će to pomoći. Staviću stiropor obavezno. Izgleda mi je i kod ciklida svaki akvarijum priča za sebe. To je tanka slamka ali za nešto mora da se, da prostiš, uhvatim.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Čet Jul 24, 2014 9:01 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dosta toga ti je receneo o ciklidima. Prva i polazna osnova za gajenje ciklida je uredjenje biotopa sto prirodnije, naravno kao i za ostale ribe, zatim sto prirodnija podloga, i to zasto da ne dunavac. Ja ga licno vise preferiram i predlazem za razliku od kvarca. Medjutim to je stvar licnog afiniteta. Zatim dobra filtracija , cesta izmena vode i povrsina akvarijuma, za rasplivavanje riba. Po meni je ova stavka na prvom mestu kao preduslov za gajenje ciklida. S obzirom da Nesto to znas onda ne treba da razmisljas da kod nekoga to moze a kod tebe ne. Ja sam drzao i gajio ciklide u 60,70 l, sto malawi , sto zajedno malawi i tanganjika. Isprobao dosta kombinacija. Mreste se oni, ispoljava se agresija, ali nije to to. Agrsiju ces smanjiti potpuno redovnom ishranom i izmenom vode. ALi ribe nisu ni malo zadovoljne a ni ja sa tako malim skucenim prostorom. Mozes ti u taj akvarijum da naguras jos ciklida brojcano, ali sta ces posle kad za vrlo kratko vreme porastu. Perlmut je mala riba i potpuno joj je dovoljana ta velicina akvarijuma. Bolja varijanta je napraviti akvarijum veci i duzi, ubacisti ribe na istoj velicini ,mlade ribe , po 5,6, vrsta ,zavisi, i uzivati u tkz.,,sarenisu,,.Druga stvar, alge nekome smetaju a nekome ne. Meni su licno smetale u pocetku, ali kada sam shvatio da je za malavce korisno da imaju alge po kamenju oblutcima , promenio sam jedva misljenje. Ali je to tako u prirodi i zasto ne bi bilo i kod nas. Drugo je sto to nama mozda ruzi akvarijum s algama.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Andjelija
Akvarista



Registrovan: 29 Nov 2012
Poruke: 432
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Čet Jul 24, 2014 10:15 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Na ovu litrazu (iako akvarijum nije najsrecnijih dimenzija) mozes da ubacis bez problema jos riba, recimo jos 6 carleusa, kao sto zelis. A ako ih zavolis, a siguran sam da hoces, eto vrlo brzo veceg akvarijuma... Bravo

Obavezno stavi tanak stiropor ili plutu na dno akvarijuma, potkopavaju kamenje stalno, pa da zastitis dno... Pesak najsitniji, boja je vec stvar ukusa... Meni je pravo uzivanje gledati sta rade sa peskom...
Oko hranjenja vec imas puno toga na forumu, ja moje hranim jednom dnevno, jedan dan listici Sera san, drugi dan smrznuta hrana (tri razlicite vrtim u krug).
izmene vode redovne, moze direktno sa cesme, odgovara im tvrda voda, uz dodavanje akutana naravno...

meni biljke ne diraju, sada imam valisneriju, ali redovno dobijaju ciclops sa spirulinom, pa mozda nemaju potrebe za dodatnim zelenisom...

Sa srecom Neso! Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nesha barajevac
Urednik
Urednik



Registrovan: 20 Sep 2012
Poruke: 1731
Lokacija: Novi Zeland

PorukaPoslao: Čet Jul 24, 2014 10:16 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisam ja od onih tvrdoglavaca koji rade na svoju ruku pa se posle kaju. Normalno je da ću da poslušam savete iskusnih. U ovim vodama sam totalno neiskusan pa bi bilo suludo da se pravim pametan. Kao i u svemu novome, zbunjujuća je količina informacija i dezinformacija na koje čovek može da naiđe. Zato sam i otvorio temu na vreme, nadam se. Za veći akvarijum će morati da se slože kockice. Trnovit je to put ali uglavnom se završi pozitivno.
Znači neka ih ovde samo perlmuti, ja da steknem iskustvo i malo znanja pa ćemo videti za dalje. Dunavac i meni izgleda prirodnije a i imam ga u dvorištu Smile Sa algama nemam problema, uspešno gajim više vrsta Smile Sad Samo, koju hranu da im uzmem i gde? Gde bi valjalo u pp. Požuriću sa sređivanjem akvarijuma pa da vidimo na šta će de liči moj prvi malawi.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Čet Jul 24, 2014 12:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mozes bez problema recimo samo da ih hranis tetra diskusom. Tako rade i odgajivaci. Medjutim, predlazem sto raznovrsniju hranu, na biljnoj bazi, 36% spirulina i sve na toj bazi, sera flora , hicari exell i slicno. Ja sam pocinjao s labidochromis caruleusima i samo njih sam gajio, odnosno gresim s nigrosima. Ali samo su oni bli u akvarijumu. Zatim sam imao dosta riba u malom akvarijumu, potpuna neadekvatna guzva. Kasnije presao na vece. Ko jednom zavoli malawi , kasnije u vecini slucajeva , barem znam dosta ljudi , prelazi na izazovnu tanganjiku . Neso postoje dosta informacija na netu o ciklidima i svako ima svoju pricu. Sklopi za sebe jednu pricu iz vise priblizno odgovarajucih informacija i uspeces u tome. Pregledaj sajtove na you tobe o malawi ciklidima i sve ce ti biti jasno u sto kracem roku, srecno !
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Čet Jul 24, 2014 12:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo iz licnog iskustva kako izgledaju ciklidi kad porastu u nekih stotinjak litara, vise vrsta. Rekao bi covek velik akvarijum, i moze dosta riba da stane, p a ti proceni da li je odgovarajuci ili ne.

http://www.akvarijum.org/forum.....16-15.html
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Cvrc
Akvarista



Registrovan: 10 Jul 2011
Poruke: 1013
Lokacija: Sid

PorukaPoslao: Čet Jul 24, 2014 12:12 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moras da se cuvas bloata, vise biljnu ishranu koristi, sa sto vise spiruline.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
nesha barajevac
Urednik
Urednik



Registrovan: 20 Sep 2012
Poruke: 1731
Lokacija: Novi Zeland

PorukaPoslao: Čet Jul 24, 2014 12:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala drugari. Kako se stvari budu razvijale ja ću da izveštavam.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Malawi ciklidi - Nis joca93knj Tražnja 0 Pon Dec 20, 2021 11:23 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Malawi ciklidi celo jato Onix21 Ponuda 1 Ned Dec 19, 2021 11:06 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Mastacembelus shiranus – Malawi Spinyeel Slepi_Putnik Tražnja 0 Pon Apr 19, 2021 9:02 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Malawi squeaker (Synodontis njassae) Slepi_Putnik Tražnja 0 Čet Nov 26, 2020 12:41 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Početnički 45l - savet Jeka13 Početak u akvaristici 10 Sre Nov 25, 2020 5:53 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License